Perjantai 24.11.2017

Huom: Perinteisen traktorin kuljettajan ei tarvitse käyttää kypärää!

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.2.2016 10:19
  • Kuva: Clas von Bell / Autotoday
    Kuva
|

Vuoden alussa tehtiin periaatteessa hyvä muutos tieliikennelakiin, mutta hieman epäselväksi jäi!

Pienellä lakimuutoksella haluttiin saada kaikki mönkijät kypäräpakon piiriin. Aikaisemmin kypärä ei ole ollut pakollinen traktorimönkijällä tai maastomönkijällä liikuttaessa.

Seuraavanlainen lisäys tehtiin tieliikennelain pykälään 89: "Kuljettajan ja matkustajan on käytettävä tyypiltään hyväksyttyä suojakypärää ohjaustangolla ja satulamallisella istuimella varustetulla maastoajoneuvolla ja traktorilla, jota ei ole varustettu korilla tai turvakaarella".

Selvästi sanottu eikö vain?

Loppuosa, "jota ei ole varustettu korilla tai turvakaarella" on vesiselvä, mutta mitä tarkoittaa "ohjaustangolla ja satulamallisella istuimella varustetulla maastoajoneuvolla ja traktorilla"?

Koskeeko tämä nyt myös tavallisia traktoreita, vai ohjaustangolla ja satulamallisella istuimella varustettuja traktoreita? Ja mikä on satulamallinen istuin?

Esimerkiksi traktorimönkijöissä pitää olla selkänojallinen istuin. Joissakin malleissa satulamalliseen istuimeen on vain lisätty selkänoja, joissakin malleissa on erillinen istuin satulamallisen istuimen päällä. Onko se myös satulamallinen istuin?

Miten poliisi tulkitsee asian, jos on mönkijässä erillinen traktorinistuin?

Sinällään tämä pohdiskelu on ehkä turhaa, koska kypärää on hyvä käyttää, määrittelipä laki asian miten tahansa.

Tämä on kuitenkin tyypillinen esimerkki siitä, että kirjoitetaan säädös, joka jättää tulkinnanvaraa. Näin ei saisi olla.

Poliisin mukaan säädös on voimassa "tiellä ja muualla", joten kypärää on käytettävä ainakin tiellä, pellolla, jäällä ja maastossa. Ulkopuolelle jäävät vain suljetut alueet, esimerkiksi hallit.

Suojakypärän käyttämättä jättäminen rangaistaan 70 euron rikesakolla.

Tämä lakimuutos ei siis kuitenkaan koske perinteisiä traktoreita, eli vanhalla Harmaalla Fergulla saa vielä ajaa ilman kypärää – vaikka traktorissa ei ole suojakaarta.

Katso lakikohta tästä, pykälä 89.

Lue myös: Lapsen kuljetus mopolla ja moottoripyörällä ei enää sallittua!

Katso tästä viimeisimmät Auto-uutiset.

Tilaa tästä Autotodayn ilmainen uutiskirje.

Jaa artikkeli:

Kommentit