Tiistai 26.9.2017

Tämän pirullisen tienpätkän kaikki montut on tehty tahallaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.3.2016 23:56
 • Kuva: Ford / Autotoday
  Kuva
 • Kuva: Ford / Autotoday
  Kuva
 • Kuva: Ford / Autotoday
  Kuva
 • Kuva: Ford / Autotoday
  Kuva
|
Kuopista ja muista tienpinnan haasteista on tullut hintava ongelma autoilijoille ympäri maailman.
 
Viime vuonna yksistään Isossa-Britanniassa Royal Automobile Club hälytettiin apuun yli 25 000 kuoppiin liittyvässä vikatilanteessa – lähes 25 prosenttia useammin kuin vuonna 2014.* 
 
Ford kiinnitti huomiota ongelmaan ja rakensi pirullisen 1,9 kilometrin tien, jonka pintaan on tarkkaan kopioitu pahimpia kuoppia ja muita tienpinnan haasteita eri puolilta maailmaa.
 
Tämän jousitusta rääkkäävän radan tarkoitus on auttaa insinöörejä suunnittelemaan järeämpiä alustarakenteita ja kehittämään uusia innovaatioita, jotka tekevät Fordin autoista kestävämpiä maailman muhkuraisilla teillä.
 
Tie on osa 80 kilometrin testiratakokonaisuutta Belgian Lommelissa. Siihen on kopioitu kuoppia Euroopasta ja Yhdysvalloista ja se simuloi yli 100 vaaraa aiheuttavaa ominaisuutta 25 maasta eri puolilta maailmaa.
 
Testialueen insinöörit etsivät aina potentiaalisia lisäominaisuuksia koeratoihinsa. He ajavat kuoppien yli jopa 70 km/h nopeudella ja mittaavat maanjäristyksiä tutkivien seismologien käyttämiä laitteita muistuttavilla sensoreilla jousitukseen ja komponentteihin kohdistuvaa kuormitusta ja rasitusta.
 
Testi sisältää niinkin erilaisia pintoja kuin belgialaiset graniittilohkareet, pariisilaiset mukulakivet ja brasilialaiset hidastetöyssyt.
 
Fordin into varmistaa, että sen autot kestävät maailman kehnoimpia teitä, on johtanut innovaatioihin. Ford on tuonut saataville Euroopan mallistoon Mondeoon, S-Maxiin ja Galaxyyn aktiivisen jousituksen, jossa on kuoppien aiheuttamia vaurioita ehkäisevää teknologiaa.
 
Teknologia säätää jousitusta, jos se havaitsee pyörän joutuneen kuoppaan, ja suojaa näin jousitusta vaurioilta. Fordin rengaspaineen valvontajärjestelmä hälyttää, jos rengas puhkeaa, ja ajovakaudenhallintajärjestelmä auttaa kuljettajaa säilyttämään auton hallinnan esteenväistötilanteessa.
 
Kaikki Fordin Euroopan malliston autot testataan Lommelissa, missä Fordin insinöörit ja koeajajat ajavat yli 6 miljoonaa kilometriä vuodessa. Alueen koeajajat ajoivat esimerkiksi uuden Transitin yli 5 000 kertaa radan läpi simuloidakseen kymmenen vuoden rasitusta vain kuudessa kuukaudessa.
 
* Kuoppien aiheuttamat avunpyynnöt nousivat neljänneksen
 
Lue tästä muut Ford-uutiset.

Tilaa tästä Autotodayn ilmainen uutiskirje.

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Väyrynen

"Ford kiinnitti huomiota ongelmaan ja rakensi pirullisen 1,9 kilometrin tien, jonka pintaan on tarkkaan kopioitu pahimpia kuoppia ja muita tienpinnan haasteita eri puolilta maailmaa."

Aivan turhaa hommaa kopioida näitä monttuja ja rakentaa niiden perusteella testimaantie. Olisivat vaan tulleet ajelemaan Suomeen, täällä kun tuollaisia teitä on tuhansia kilometrejä ihan omasta takaa.