Tiistai 25.9.2018

PSA-yhtymä jätti viime vuonna 1012 patenttihakemusta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.4.2016 07:19
  • Kuva: PSA / Autotoday
    Kuva
    PSA:n Puretech-moottorin valmistus.
|
PSA Peugeot Citroën oli 2015 jo yhdeksättä vuotta peräkkäin eniten patenttihakemuksia jättänyt yritys Ranskassa. Uusia patentteja haettiin kaikkiaan 1012.
 
Ne koskivat erityisesti sovelluksia, joilla vähennetään ajoneuvopäästöjä ja edistetään autonomisten ja yhteistoiminnallisten autojen kehitystä. 
 
PSA Peugeot Citroënin tutkimus- ja tuotekehitystyö on viime vuosina keskittynyt erityisesti päästöteknologian parantamiseen ja CO2-päästöjen pienentämiseen. Rinnalle ovat nousseet autonomisten, itseohjaavien ajoneuvojen kehitys sekä ajoneuvojen välisen yhteistoiminnan parantaminen.
 
Vuonna 2015 PSA käytti tutkimus- ja kehitystoimintaansa yhteensä 1,8 miljardia euroa kehittääkseen autoilun ekologisesti kestäviä ratkaisuja ja vastatakseen liikkumisen tuleviin haasteisiin. Uusia teknologisia ratkaisuja koskevia patenttihakemuksia jätettiin 1012 kappaletta.
 
Ranskalaisessa INPI-luokituksessa (National Institute of Industrial Property´s) PSA Peugeot Citroën oli näin maan eniten patenttihakemuksia jättänyt teollisuusyritys jo 9. vuotta peräkkäin.
 
Huomion kohteena auton ja ihmisen välinen suhde sekä avustinjärjestelmät
 
Yli 130 jätetyistä patenttihakemuksista koski ratkaisuja, joilla helpotetaan siirtymistä puoliautomaattisesta ajamisesta kohti täysin automatisoitua liikennettä. Erityisen huomion kohteena ovat ihmisen ja koneen välinen suhde (human-machine interface, HMI), kehittyneet kuljettajan avustinjärjestelmät (ADAS) sekä auton matkustamon vaatimat käyttäjäratkaisut ja hallintalaitteet.
 
Erikoisvarustellut Citroën C4 Picassot ovat ajaneet julkisilla teillä jo yli 20 000 kilometriä testatakseen käytännössä autonomisen ajamisen mahdollisuuksia.
 
Yli 60 patenteista koski yhteistoiminnallisia ja keskenään kommunikoivia ajoneuvoja. Käytännön esimerkki on Car Easy Apps –palvelualusta, joka toimii perustana tuleville autoilun älypuhelinsovelluksille.
 
Telematiikkapalveluissa PSA on pioneeri esimerkiksi automaattisen eCall-hätäkutsun ja siihen liittyvien vastaaja- ja pelastuspalvelujen kehittäjänä. Tähän mennessä näillä järjestelmillä on varustettu jo yli 1,8 miljoonaa yhtymän valmistamaa autoa.
 
PureTech –bensiinimoottori leikkaa kulutuksesta lähes viidenneksen
 
PSA-yhtymä on Euroopan markkinajohtaja hiilipäästöjen vähentämisessä. Yhtymän vuonna 2015 valmistamien autojen keskimääräinen CO2-päästötaso oli vain 104,4 g/km. Päästöjen rajoittamiseen liittyvistä uusista innovaatiopatenteista noin 120 liittyi 3-sylinteriseen PureTech ”Ihmemoottoriin”, joka valittiin oman kokoluokkansa Vuoden Moottoriksi maailmassa vuonna 2015. Moottori kuluttaa polttoainetta ja tuottaa CO2-päästöjä 18 prosenttia vähemmän kuin edeltäjänsä.
 
PSA-yhtymä on myös sitoutunut teknologioihin, joilla dieselmoottorien aiheuttamaa päästökuormitusta voidaan edelleen vähentää. Blue HDi –dieselmoottoreissa pakokaasujen käsittelyjärjestelmä poistaa peräti 99,9 prosenttia moottorin tuottamista pienhiukkasista ja jopa 90 prosenttia typen oksideista.
 
Tätä SCR-teknologiaa (Selective Catalytic Reduction) ja siihen liittyvää dieselpolttoaineen hiukkassuodatinta kehitettiin viime vuonna noin 100 patenttia käsittävillä teknisillä ratkaisuilla. Ne koskivat esimerkiksi lisäaineena käytettävän urean ruiskutusteknologiaa sekä ureatankin muotoilua. 
 

Katso tästä muut PSA-uutiset.

Tilaa tästä Autotodayn ilmainen uutiskirje.

 

Yritykset: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: