Torstai 27.6.2019

Ensi viikolla monella autoilijalla on taas ongelmia

Luotu: 
30.12.2016 14:15
  • Kuva: Clas von Bell / Autotoday
    Kuva
|

Ensi viikolla pakkaslukemat Etelä-Suomessakin lähentelevät -20 astetta. Se tietää ongelmia autojen kanssa.

Talvi ja etenkin pakkaset aiheuttavat joka vuosi ongelmia autoilijoille. Pienellä ennakkovarautumisella moni matkan keskeytyminen olisi kuitenkin vältettävissä. Ensi viikoksi luvattuihin paukkupakkasiin kannattaakin valmistautua muun muassa tarkistamalla akun kunto, todetaan Autoliiton tiedotteessa.

Sääennusteiden mukaan ensi viikolla koko Suomeen virtaa hyytävää ilmaa, mikä tarkoittaa perinteisesti ongelmia autoilijoille. Autoilijoiden olisikin syytä minimoida ongelmien riski pienellä ennakoinnilla.

Autoliiton tilastojen mukaan yleisin tielle jäämisen syy on akkuperäinen ongelma. Usein matka ei ole tällöin päässyt edes alkamaan, vaan auto ei yksinkertaisesti käynnisty. Ongelmien välttämiseksi akun kunto kannattaa testauttaa säännöllisesti. Jos akku alkaa testin mukaan olla tiensä päässä tai se oireilee esimerkiksi autoa käynnistettäessä, kannattaa akku vaihdattaa ennen kuin auto jättää ensimmäisen kerran tielle.

Akun pitää saada latautua kunnolla

Akun elinikään voi vaikuttaa omalla toiminnallaan. Varsinkin pakkasilla lyhyiden matkojen ajamista pitää välttää. Nurkka-ajossa akku ei ehdi latautua ja jonakin aamuna auto ei vain käynnisty. Polttoainekäyttöinen lisälämmitin tyhjentää myös akkua, todetaan tiedotteessa.

- Polttoainekäyttöisten lisälämmittimien yleistyminen näkyy akkuongelmien määrässä. Harva tulee ajatelleeksi, että polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käytön jälkeen pitäisi ajaa vähintään yhtä kauan kuin lämmitin on ollut päällä, jotta akku ehtii latautua. Älykäs ylläpitolaturi, joka huolehtii varaustilan säilymisestä sekä kertoo, milloin akku on vaihtokunnossa, auttaa toki välttämään ongelmia, Autoliiton kenttäpäällikkö Tero Hartikainen sanoo.

Akun tilan ohella autoilijoiden olisi syytä tarkistaa jäähdytin- ja pesunesteen pakkaskestävyys, sillä liian laimeat nesteet voivat jäätyessään rikkoa muun muassa putkia ja letkuja. Dieselautoilijoiden pitää huomioida tankatessaan, että tankissa on riittävän pakkaskestävää polttoainetta.

- Jos on luvassa todella kovia pakkasia, kannattaa hakeutua tankkaamaan huoltoasemalle, josta saa arktista dieseliä. Polttoaineen pakkaskestävyyden voi tarkistaa dieselpistoolin vieressä olevasta tarrasta, Hartikainen neuvoo.

Lue myös: Autojen käynnistysakkujen testissä selviä eroja

 

 

Yritykset: 
Jaa artikkeli: