Sunnuntai 22.10.2017

Metsäyllätys: Taas miljardiruiske Suomeen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.2.2008 14:05
  • Kuva: www.m-real.com
    Kuva
    M-realin Kirkniemen tehdas aloitti 1966. Tänäkin päivänä Kirkniemi on Suomen viimeksi rakennettu ”greenfield”-paperitehdas.

Metsäteollisuus panostaa Suomeen edelleen runsaasti, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tekemä investointitiedustelu.

- Vastoin yleistä käsitystä metsäteollisuus investoi kotimaassa suuria summia, sanoo EK:n vastaava ekonomisti Penna Urrila uusisuomi.fi:lle.

Viime aikojen Kemijärvi-keskustelu sekä Venäjän puutullikysymys ovat luoneet mielikuvan siitä, että Suomen metsäteollisuudella menee huonosti.

Urrilan mukaan metsäteollisuuden perusinvestoinnit Suomeen ovat yllättävän suuria. Viimeisten noin kymmenen vuoden aikana vuosittainen investointisumma on ollut miljardin euron luokkaa. 1990-luvun puolivälissä, kun uusia laitoksia rakennettiin, summa nousi noin 1,5 miljardiin euroon.

- Myös tänä vuonna Suomen investointien odotetaan olevan noin miljardi euroa, kertoo Urrila.

Urrilan mukaan nyt Suomessa ei investoida uusiin laitoksiin, vaan miljardi euroa menee nykyisten toimintojen ylläpitämiseen ja esimerkiksi laitteistoihin.

- Nyt pyritään kustannussäästöihin, rationalisuuteen ja tehokkuuteen, Urrila sanoo.

Urrilan oma arvio on, että vaikka tuotanto pysyisi tulevaisuudessa samana tai jopa laskisi, metsäteollisuus säilyy investointimielessä edelleen suurena toimialana.

Metsäteollisuuden tuoreiden tilastotietojen mukaan tuotanto jatkoi kasvuaan viime vuonna verrattuna vuoteen 2006. Vanerin tuotannon kasvu oli nollassa ja sellutuotannon määrä laski kaksi prosenttia, mutta paperin ja kartongin tuotanto yhteensä kasvoi prosentin verran. Havusahatavaran tuotanto kasvoi kaksi prosenttia.

Kymmenen vuoden aikavälillä tuotannon kasvu on ollut tasaista lukuun ottamatta vuotta 2005, jolloin tuotanto notkahti, kun taas vuonna 2006 palattiin takavuosien tasolle.

Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Esa-Jukka Käär kertoo uusisuomi.fi:lle, että vuoden 2005 notkahduksen taustalla oli kevään pitkä työselkkaus.

- Silloin paperiteollisuus käytännössä seisoi seitsemän viikkoa, sanoo Käär.

Metsäteollisuuden ulkomaisten investointien määrä on Käärin mukaan ollut viime vuosina tasaisesti noin reilu miljardi euroa vuodessa.

- Metsä-Botnian Uruguayn sellutehdas on ollut suurin yksittäinen investointi, kaikkiaan noin miljardi euroa. Summa on tietystikin jakautunut useammalle vuodelle, Käär sanoo.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit