Lauantai 21.10.2017

Vaalirahoista ilmoittanut vasta alle kuudesosa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.6.2009 17:37
Päivitetty: 
5.6.2009 13:37
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Eija-Riitta Korhola (kok.).

Vihreiden ja kristillisdemokraattien ehdokkaat ovat ennakkoon avoimimmin ilmoittaneet eurovaalikampanjoidensa rahoittajat. Vihreät julkistivat torstaina ehdokkaidensa vaalirahoituksen ja sen lisäksi itse puolueen ehdokkailleen jakaman rahan lähteet, vaikka nykyinen laki ei siihen velvoita.

Suurimpien puolueiden ehdokkaista harva on ilmoittanut rahoituksensa etukäteen. SDP:n ehdokkaista ilmoituksen oli tehnyt vasta neljä, kokoomuksen ehdokkaista yksi, keskustalaisista ei kukaan.

Vaalirahoituslain mukaan europarlamenttiin valittujen on selvitettävä vaalikampanjansa rahoitus viimeistään kaksi kuukautta vaalituloksen vahvistamisen jälkeen. Laki tarjoaa ehdokkaille mahdollisuuden vapaaehtoisesti selvittää rahoitustaan myös ennen varsinaista äänestyspäivää.

Ennakkoilmoitukset vastaan ottavan Valtiontalouden tarkastusviraston johtavan tilintarkastajan Jaakko Eskolan mukaan virastossa ei ole ruuhkaa. Tarkistamista ja internetiin siirtämistä odotti torstaina kaksitoista ilmoitusta, ja jo aiemmin viraston sivuilla on julkaistu 23 ilmoitusta. Kaikkiaan ehdokkaita on 241.

Vapaaehtoisen ennakkoselvityksen voi jättää vielä perjantaina.

EU-vaaleissa rahakkaat kampanjat

Ennakkoilmoituksissaan tavoitteensa ovat kertoneet muun muassa SDP:n Petra Paasilinna (61000 euroa), SDP:n Reijo Paananen (59000) ja kokoomuksen Eija-Riitta Korhola (50000). Korholan tavoitteesta valtaosa eli 40000 euroa olisi tarkoitus saada yrityksiltä. Hän kertoo saaneensa tähän mennessä kasaan yhteensä alle 35000 euroa.

Paananen on rahoittanut kampanjaansa muun muassa ammattijärjestöjen rahoilla ja Paasilinna puolueen tuella.

Mikäli edellisiä eurovaaleja on uskominen, lopulliset tukisummat nousevat paljon ennakkoon ilmoitettuja suuremmiksi. Viime vaaleissa europarlamenttipaikkansa säilyttänyt Kyösti Virrankoski (kesk.) käytti kampanjaansa jopa 300000 euroa. Läpi pääsemiseen silloin riitti vähintään 52000 euron kampanja.

Puolueet pääasiallisia rahoittajia

Suurin osa eurovaaliehdokkaiden rahoituksesta tulee omalta puolueelta. Vihreät julkistivat torstaina myös puolueensa rahoituslähteet.

–Mielestämme on tärkeää, että äänestäjä tietää, kenen rahoilla oma ehdokas on kampanjansa tehnyt. Tämä on meille tärkeä periaate, sanoo vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi tiedotteessaan.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on kuuluttanut avoimuuden lisäämistä. Räsäsen mukaan vaalirahoituslaki jättää yhä avoimeksi puolueorganisaatiolta ehdokkaalle tulevan rahoituksen lähteet. Kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet kampanjarahoituksensa koostuvan kokonaisuudessaan valtion myöntämästä puoluetuesta.

Vihreitä oli puoluetuen lisäksi tukenut lahjoituksin Toimihenkilöunioni sekä seminaarilippuostoin Finanssialan keskusliitto ja Rakennusteollisuus. Tukisummat olivat pieniä, tuhannesta kolmeentuhanteen euroa.

Omille ehdokkailleen suurin osa puolueista on jakanut 2000–8000 euroa, tosin kärkiehdokkaille rahaa on jaettu enemmän. Usein lisätuki on maksettu esimerkiksi lehti- tai televisiomainosten muodossa.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Liike

Esimerkiksi jutussa mainitun Eija-Riitta Korholan ennakkoilmoituksen viimeisellä sivulla on teksti: "Tässä vaiheessa emme voi vielä tietää saavutammeko budjettitavoitteen".

Siksi ei voida sanoa, että budjettinsa julkaisseet ehdokkaat olisivat todella jo keränneet ilmoittamansa summat, vaikka on ymmärrettävää, että suuri osa on täytynyt jo saada kokoon esimerkiksi kampanjamateriaalin hankintojen maksamiseksi. Kovin moni painotalo tai mainostoimisto ei taida antaa maksuaikaa vaalien yli.

t pekkanen

Tuskin Korholalla on ongelmia vaalirahoituksen kanssa, jos jo vuonna 2004 summa liikkui 32000 eurossa. Takana on viisi työntäyteistä vuotta tehokasta toimintaa valtavat määrät energiaa kuluttavan metalliteollisuuden ja siinä samalla sitä tuottavien liikeyritysten etujen puolesta.

Korhola on varmasti osoittanut olevansa hintansa arvoinen sijoitus EU-parlamentissa ainakin Euroferille. Siitä kertoo jo se että Korholan omiksi esittämiään aloitteita kirjoitetaan kokonaisuudessaan ja myös vahingossa allekirjoitetaan Euroferin toimistossa.

Ainoaksi ongelmaksi Korholan uralle saattaakin koitua hänen ongelmallinen suhteensa totuudessa pysymiseen. Siinä missä Karl-Heinz Florenz myönsi Korholan kanssa esittelemänsä tekstin tulleen Euroferilta, Korhola pitäytyi valheessaan ja heikensi samalla koko ryhmänsä uskottavuutta. Jos perusasioita korrektista käytöksestä ei ole oppinut tuohon ikään mennessä ei niitä opi ollenkaan. Ehkäpä maksajiakin kiinnostaa taso ja tyyli jolla heidän etujaan ajetaan.

Eija-Riitta Korhola

Kuten US-blogissani totean, uutinen on harhaanjohtava ja väärä. 60 000 on arvioitu kampanjabudjetti, ei saamani tuki. Tukirahaa olen saanut kokoon 35 000 euroa kahden asiantuntijaseminaarin pääsylipputuloilla sekä muutamalla yksittäisellä lahjoituksella, jotka ovat alle 1500 euroa.

tapio_o_neva

"60 000 on arvioitu kampanjabudjetti, ei saamani tuki."

Budjetti on suomen kielellä tulo- ja menoarvio. 60 000 € menoja vastaamaan pitäisi esittää 60 000 € tuloja.

Hyvin moni ehdokas ottaa resursseja kampanjaansa luontaisetuina, kuten:

- maksuttomina tiloina
- vuokraltaa alennttuina tiloina
- kyydityksinä eli matkakuluina
- oman kohun tekstimainontana
- kohuttomana tekstimainontana
- alennettuina ilmoitusmenoina (yritykset maksavat omistaan enenmmän kuin niiden pitäisi ja vastaava liikahinta myönnetään ehdokkaan kampanjalle ilmoitusalennuksena)

Lisäksi harjoitetaan rahanpesua eli että yritys, teollisuusliitto tai ay--liike lahjoittavat rahaa säätiöille, jotka lahjoittavat sen puolueelle ja puolue näyttää antavan tukea ehdokkaalle enemmän kuin muille puolueen vaalilistalla oleville ehdokkaille. Tätä pesua harjoittaa mm. SDP joidenkin demariylimyssukujen osalta. Ei ihme, että Arja Alho on katkera.

Paasilinnan osalta kysessä voi olla SAK, kun taas Korholan osalta Fortum ja TVO siksi, että pitää saada seitsems ja kahdeksas ydinoimala. Ei siis ihme, että Hassi on raivoisaaan on mielellään paljastaa kohrolan pelin.

Sen sijaan Vihreän liiton peli Neste Oilin ja Statoilin kanssa on vielä ruotimatta.

tikki

Ei läheskään kaikki tule ilmoittamaan mistä ovat rahansa saaneet. Rahat tulevat niiltä ihmisiltä jotka haluavat vaikuttaa eduskunnan päätöksiin, ei ne rahojaan ilmaiseksi levittele. Ei tartte kovin nero olla että tuonkin asian tajuaa, eri asia miten sen saa todistettua kun poliisi ja poliitikot vetävät samasta köydestä.

Jyrki J.J. Kasvi

Alhainen ilmoitusprosentti ei kerro koko totuutta, sillä valtiontalouden tarkastusviraston sähköinen vaalirahoitusilmoituspalvelu avautuu vasta 10. kesäkuuta. Ennakkoilmoitusta ei voi tehdä myöskään sähköpostilla, sillä pdf-lomaketta ei voi täyttää tietokoneella, vaan se on tulostettava, täytettävä käsin ja postitettava. Ei ihme, jos moni ehdokas on vaalikiireissä päättänyt jättää homman vaalien yli.

tapio_o_neva

PDF-lomakkeen voi toki tulostaa ja kirjoittaa ilmoituksen kirjoituskoneella tai käsin. Sitten sen voi skannata ja lähettää vaikka arto.jaaskelainen om.fi .

Vastuuministeri siitä, että "palvelu aukeaa liian myöhään" on oikeusministeri Tuija Brax (Vihreä liitto), sama aikaansaamaton tai vahinkoa aikaansaava nainen joka pilasi kunnallisvaalit TietoEnatorin avulla.

Osa ehdokkaista on saanut ennakkoilmoituksen perille oikeusministeriän aiheuttamsta kiusasta huolimatta.

Ylensä kannattaa jättää äänestämättä sunnuntaina niitä, joilla on salattavaa ennen vaaleja.