Torstai 23.11.2017

K-ryhmä hylkäsi Madventuresin - kannibalismi oli liikaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.7.2009 18:00
  • Kuva: Creative Commons / Dhammza
    Kuva

Ruokakesko veti mainoksensa pois Madventures-ohjelmasta. Syynä on yksityisen kansalaisen palaute, joka laittoi Keskon tarkistamaan mainontaansa kyseisessä ohjelmassa.

Uuden Suomen blogikirjoittaja Angelika Alander närkästyi Subtv:n suositun matkailuohjelman Madventuresin keväällä esitetystä jaksosta, jossa näytettiin kannibalismia. Vaikka ohjelman juontajakaksikko ei ihmislihaa syönytkään, sai ruudussa esitelty pääkallo Alanderin veren kiehumaan.

Alander otti yhteyttä useisiin ohjelmassa näkyviin mainostajiin. Kesko suhtautui yhteydenottoon vakavasti.

- Ohjelman sisällön selvittyä otimme välittömästi yhteyttä mediatoimistoomme, jossa on käyty läpi kaikki kesän TV-kampanjat ja varmistettu, ettei mainoksiamme tulla jatkossa esittämään kyseisen ohjelman yhteydessä. Lisäksi TV-kanavia on muistutettu K-ruokakauppojen mainosten sijoittelua koskevista periaatteista, K-supermarketketjun markkinointipäällikkö Sanna Elonheimo-Hietala kirjoitti Alanderille lähettämässään viestissä.

Ruokakeskon asiakkuusyksiön johtaja Niina Ryynänen kertoo Uudelle Suomelle, että Keskolla on tiukat pelisäännöt mainonnan suhteen. He eivät mainosta ohjelmissa, joissa on K-18-merkintä, tai jotka ovat hyvän tavan vastaisia. Ryynänen ei ole saanut aiemmin vastaavanlaista asiakaspalautetta jonkin ohjelman yhteydessä esitetystä mainoksesta.

Madventures on Subtv:n suosituimpia ohjelmia, joka on herättänyt laajalti mainostajien kiinnostuksen.

Subin myyntijohtaja Virpi Leskinen ei ole kuullut, että muut mainostajat olisivat vetäneet mainoksiaan ohjelmasta.
- Yleisesti on kommentoitu, kuinka hienoa on, että suomalainen ohjelmaformaatti on päässyt kansainväliseen levitykseen.

Moraali puntarissa

Alander ei jättänyt asiaa vielä tähän. Hän lähetti 64 kansanedustajalle pyynnön katsoa kyseinen Madventures-jakso. Kymmenkunta vastasi pyyntöön ja lähetti hänelle kommentit. Yleisesti ottaen ohjelma sai paheksuvaa palautetta kansanedustajilta.

Hän otti yhteyttä myös Amnestyyn, joka toimi Madventures-ohjelman yhteistyökumppanina.

- Amnestylla lyötiin luuri korvaan, eikä edes haluttu keskustella asiasta, nainen kertoo.

Alander peräänkuuluttaa laajaa moraalista pohdintaa tv-ohjelmien sisällöstä.

- Yhä edelleen kaiken tämän jälkeen mietin: Kuka oli se ihminen, jonka varsin tuoreennäköistä pääkalloa ohjelmassa esiteltiin, kirjoittaa Alander blogissaan.

 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Crash

"Eihän Amnesty mitenkään voi ottaa kriittistä näkökulmaa tv-ohjelmaan joka pystyy samaan hengenvetoon sekä olemaan "tuomitsematta ketään" että haukkumaan länsimaisen elämänmuodon ja toivomaan sen tuhoa."

Amnesty nyt vain sattuu ajamaan länsimaisen elämänmuodon asiaa enemmän kuin yksikään nuorkauppakamari.

Ihmisoikeuksien laita taitaa olla kuin terveyden: merkitys valkenee menettämisen myötä (jolloin voi jo olla myöhäistä).

Nimierkki

"voi voi
10.7.2009 21:58 marko.lehti

taas nousi esille uusi turhin julkkis..
onnea ja menestystä angelikalle julkisuuden haussa."

Tulee mieleen Sarasvuon ja muhamettilaisen, jonka nimeä en enää edes muista, tempaus ohjelmassa Hyvät pahat ja typerykset. Nämä järjen jättiläiset vetivät suorassa tv-ohjelmassa kamaa. Ihme, että silloin mainostajat eivät boikotoineet ohjelmaa lähettänyttä kanavaa.

Seuraavaksi kai tapetaan suorassa lähetyksessä ihminen tai raiskataan kana?

Esa K.

Ei oo tyttö varmaan ulkomailla käynyt tai ollut hereillä historian tunneilla! Normaalia kehitysmaissa ja varmaankin alkuasukkaiden keskuudessa, joita vielä maailmastamme löytyy. Outoa avarakatseisuuden puutetta blogistilta! Ei maailma pyöri vain kehä kolmosen sisäpuolella. Herätys! Ellei todellakaan kyseisellä naisella ole tarkoitus nousta tuohon surullisen kuuluisaan turhien julkkisten joukkoon!

Itse katsoin kyseisen jakson, ja oli mielenkiintoista nähdä ettei joka paikassa kännykkä soi ja poppi raija!

marko.lehti

kesko ilmeisesti hyväksyy sen että ihmisiä raiskataan,murhataan,pahoinpidellään ynm mitä eriskummallisimmilla tavoilla lukuisissa elokuvissa ja tv sarjoissa uutisia unohtamatta.
keskon pitäisi osoittaa suoraselkäisyytensä ja mainostaa vain salkkareiden tauoilla..

Jukka Turunen

"- Amnestylla lyötiin luuri korvaan, eikä edes haluttu keskustella asiasta, nainen kertoo."

Amnesty kyllä muistaa avoimesti aina ymmärtää ja puolustaa terroristeja...En lahjoita ropoakaan Amnestylle, joka on pelkkä juristien kyyninen rahantekokone, jolla on toki näennäishumaani julkisivu lakimiesarmeijansa loputtomaksi tulonlähteeksi.
Ei kiitos Amnestyn feissarit - pysykää kaukana minusta...

Tanka

Ennen kuin tuomitsee maailman suurimman ihmisoikeusjärjestön kokonaan kannattaa lukea Amnestyn 40- vuotisjuhlakirja: Vesi murtaa kiveä. Teoksen on kirjoittanut International Herald Tribunen kolumnistina toiminut Jonathan Power.

Amnestyllä on takanaan epäonnistumisia mutta myös menestystarinoita kuten millä tahansa organisaatiolla. Jälkimmäisiin kuuluu eittämättä itsensä keisariksi kruunauttaneen Bokassan hirmutekojen paljastaminen Keski-Afrikan Tasavallassa. Asiaa tuntemattomille tiedoksi, tyrannikeisari tuli kuuluisuuteen muun muassa pistelemällä poskeen pikkulasten ruumiinjäseniä...

Vieras

Olisiko ohjelmassa esitettyn kallon edesmennyt omistaja elossa, jos kyseinen segmentti olisi jätetty jaksosta pois?
Onko pahojen, ikävien ja väärien asioiden julkituominen väärin; pitäisikö suomalaisten elää autuaissa pilvilinnoissaan ja kuvitella että maailma on satua. Tällaisten asenteiden takia meille tulevat kouluammuskelut ja nuorisojengien satunnainen väkivalta yllätyksenä - koska elämme kaikki onnellisesti Suomi-filtterin takana.

Jos materiaali on liian järkyttävää katsottavaa, voi kanavaa vaihtaa. Valitettavasti maailmasta eivät ongelmat häviä kukkahattutäti-blogeilla tai tv:n kaukosäätimellä, ja asioista täytyy tietää ennenkuin niille voi jotain tehdä...

Vieras

Minä näen Madventuresin ongelmana - en niinkään sen mitä siinä on näytetty - vaan sen tyylin. Katsoin aiempia osia ja jouduin toteamaan, että reissumiesten käytös ja kieli oli sen verran vastenmielistä, että päädyin vaihtamaan kanavaa. Ohjelmat olivat täynnä törkeilyä ja mässäilyä inhottavuuksilla kun asioista olisi voinut raportoida asiallisemminkin.

Kyllä shokeeratakin voi (ja joskus se on tarpeenkin), mutta sen pitää mielestäni palvella jotakin tarkoitusperää ja herättää keskustelua. Esimerkiksi Morgan Spurlockin tai Louis Therouxin dokumentit on minusta puhuttelevia, vaikka nekin joskus koettelevat hyvän maun rajoja.

Madventures taas kuuluu mielestäni samaan sarjaan Duudsoneiden ja Jackassin kanssa (tosin on ehkä kuitenkin niistä järkevin). Nämä ohjelmat ovat äynnä keskenkasvuisten huumoria, päähenkilöiden elvistelyä ja ällöttävyyksillä mässäilyä.

En ymmärrä miksi tällaista genreä pitäisi kannattaa ja ihailla. Kukkahattutäti leimakirves heiluu ahkerasti monissa keskusteluissa, vaikka kaikki ihmiset eivät kuitenkaan ole valmiita suhtautumaan kritiikittömästi kaikkiin nykyajan ilmiöihin.

Mikkis72

Siis ei voi olla totta, kansanedustajia ja paskaa. Onhan ohjelmassa melko roisia toimintaa mutta A. Siitä varoitetaan ohjelman alussa. B. Ohjelmassa on minusta ollut pahempiakin kohtauksia kuin joku viidakossa mätänevä kallo. Kannataisi Alanderin ehkä avartaa maailman kuvaansa ja mennä ulkomaille katselemaan maailman menoa. Kenenkäänhän ei ole ohjelmaa pakko katsoa, tai voi muuttaa vaikka venäjälle tai kiinaan elämään sensuuri yhteiskunnassa.

Thekrok

Maailma ja sen piskuiset peräkylät kaipaavat realismia, jota Madventures uusimmalla tuotantokaudellaan tarjoili. Maailma ja sen piskuiset peräkylät eivät kaipaa loukkaantuneiden bloggaajien ja konservatiivisten kansanedustajien paapomis yrityksiä. Kiitos.

Vieraampi

Aika ihmeellistä kansankiihotusta kulttuuriohjelmaa vastaan. Ei Suomessa tarvitse elää kuplassa eikä täällä tarvita Suuria Johtajia, jotka pitävät pahan maailman kuplan ulkopuolella.

Jos jossain päin maailmaa on kannibalismia, siitä voidaan kyllä kertoa ja miksei näyttääkin. Madventures on ohjelma, joka tuli ilta-aikaan ja ennen jokaista jaksoa varoitettiin järkyttävästä materiaalista.

Sen toki ymmärrän, jos joku mainostajataho ei halua omaa tuotemerkkiään mainostettavan väärän profiilin ohjelman yhteydessä. Alander ei kuitenkaan ollut tässä se hyväntekijä, koska mainosmedian vastuulla on määritellä profiilit.

Vieras

No ompas taas joku jaksanut riehaantua ihan turhasta asiasta. Madventuresin yks tarkoitus on laajentaa nykyään ihmisten helvetin ahdasmielistä näköalaisuutta, ja nähdä asioita hieman toisessakin valossa, kuin mitä yleisesti pidetään hyväksyttynä täällä.

Niitä kissa ja koira kohtauksiakin jotku pitivät moraalittomina, mutta ne taas on ihan normaalia niille ihmisille siellä päin maailmaa.

Kannibalismi on normaalia taas joillekin muille ihmisille.

Ei kaikki ole mustaa ja valkoista, moraali riippuu kansakunnista ja eri ihmisistä.

Hyvä, että meillekin uskaltaa joku tuoda tietoon näitä asioita, ei ehkä oltaisi koskaan tiedetty, että joku edes syötiin?!

Niin, kuka oli se ihminen joka syötiin, paha sanoa..... Entä ketä on ne tuhannet ihmiset, jotka kuolevat sodissa Afrikassa tai jossain..... paha sanoa. Lakaistaan kaikki vain maton alle, eikös? Niin ei tarvi pohtia kuka kuoli missä.

Ottaa päähän nämä ihmiset, jotka haluavat laittaa piiloon elämän tosiasioita. Poissa silmistä, poissa mielestä, kuitenkin ne tapahtuvat jossain, onneksi meidän ei tarvitse tietää niistä mitään.

Keorke

Mistä näitä tomppeleita löytyy? Meidän kaikkien esi-isät ja äidit ovat syöneet ihmislihaa jossain vaiheessa. KAIKKIEN!
Joko proteiinin tai rituaalin takia. Ja eikös ehtoollinenkin ole jonkinmoinen veriuhri? Eikö Keskon suurempi moraalinen kysymys olisi tämä lähes kartellimainen olotila mikä pitää ruoan hinnat pilvissä?
Madventures ei matkusta pelkästään maailmalla vaan myös päämme sisällä. Jos siellä oleva vääristynyt minäkuva ja kulissit rupeavat tutisemaan, ei vika ole ehkä ohjelmassa.
En minäkään ole oopperan ystävä mutten ole sabotoimassa heidän pisneksiään muka moraalisin perustein.
Nämä puhdasoppiset ovat aina pystyttämässä piikkilankojaan itsensä ja oikean maailman väliin. Eikä tarvitse kysyä minne ne pistimet ovat suunnattu...

Vieras

Lässynlässyn. Madventuresin suurin "synti" on näyttää suomalaisille kukkahattutädeille ja sohvaperunoille aidosti vieraita kulttuureita ja eiköhän siitä tällaiset Alanderit löydä nalkutuksen aihetta.

Onneksi en ole, enkä liiemmin joudu tosielämässä tekemisiin tällaisten ihmisten kanssa!

Henrik Saarimäki

Ettei vain oli tässä käynyt niin, että silmälappuihin jotka normaaliste peittävät silmät meidät täällä lintukodossa olisi nyt tullut reikä ja siitä olisi vahingossa päässyt näkemään mitä todellisuudessa maailmassa tapahtuu, että maailma ei olekkaan sellainen ihana pikkuinen hiekkalaatikko, jossa on vain puhdasta hiekkaa?

Ajatella kuinka joku kehtaakin näyttää ja vielä mainoskanavalla, jotain sellaista mikä ei sovikkaan länsimaisen kulutusyhteiskunnan ihanteisiin eikä maailmankuvaan. Eihän sellaista saa näyttää, jokuhan voisi saada jopa jotain ideoita siitä, että jossakin on nyt jotain viella kun länsimaat vain rikastuvat ja muut köyhtyvät. Ei ei suomalaiset pitää katsoa bumbtsibumia ja juoda olutta niin paljon, että päässä ei enää liiku mitään sellaisia ajatuksia, jotka voisivat olla vaaraksi ylikansallisten yritysten rahavirroille.

Vai oliko liikaa kun kannibalismiin viittaamiseen jälkeen tulikin k-marketin pihvimainos? Jospa mentäisiin lihajalostamolle katsomaan kuinka niitä lihoja tehdään niin voisi Madventures tuntua melko pieneltä.

Niin ja sitten siitä paakallosta, tälläkin hetkellä miljoonia ihmisiä kuolee nälkään ja turhiin sotiin, eipä sitä ole kukaan itkemässä kun Keskon mainoksia siviilien kärsimyksiä vähettelevien amerikkalais-elokuvien mainostauoilla?

Vai sekö oli paha juttu että Madventures-kaverit, eivät ruvenneetkaan saarnaamaan asian pahuudestä ja eivätkä alkaneet yrittämään käännytystyötä että nämä "kannibaalit" olisivat vihdoin saatu tuotua länsimaisen sivistyksen pariin ja kuluttamaan vaikka nyt juurikin niitä Keskon ylihinnoteltuja elintarvikkeita.

A

Natsi- ja fasismisyytöksiä ympäriinsä sylkevä ja sähisevä dosentti Bäckman yritti vielä eilen epätoivoisesti vakuuttaa, että Angelika Alanderia ei ole edes olemassa:

"Tämä Alander on jonkinlainen ovela provokaatio, varokaa. Tämä on täydellinen bluffi. Mitään Alanderia ei ole olemassa."

Toinen suuren höplästä vetäjän (siis Bäckmanin itsensä) kommentti:

"Huom. Tämä blogi on hämäystä, kyseistä hahmoa ei ole, kuva on otettu muualta. Varokaa! Bluffia, bluffia. Älkää antako vetää itseänne höplästä."

Lainaukset ovat Alanderin edellisestä blogista http://angelikaalander.blogit.uusisuomi.fi/2009/07/09/venalaista-mariins...

Onko Supoa, kansanedustajia, Ruokakeskoa etc. jo varoitettu?

Vieras

Jos kannibalismia on olemassa, niin kai siitä saa sitten dokumentoida?

Ainakin minusta on mielenkiintoista nähdä näitä ääriesimerkkejä siitä kuinka jossain alkukantaisemmissa yhteisössä eletään.

Oikeesti! Maailmassa on niin paljon pahempiakin asioita. Ei nyt jonkun pääkallon näkeminen telkkarissa pitäisi saada kenenkään verta kiehumaan.

Juhanipuhani

Madventuresin tuorein tuotantokausi esitteli maailman eri kolkkia ja kulttuureita mitä mielenkiintoisimmalla tavalla. Ote aiheeseen oli tuore ja kaunistelematon. Hyvin avartavaa nähdä, että kaikkien todellisuus ei ole Matti Vanhanen ja facebook.

Nyt meni kyllä tiukkapipoinen Kesko boikottiin. En halua asioida tahon kanssa, joka hyväksyy vain oman lässynlässyn näkemyksensä maailmasta

Jarkkoph

Sananvapaus on yksi ihmisen perusihmisoikeuksista vaikka se tarkoittaisi myös kannibalismista raportointia. Sananvapauden rajoittaminen sillä perusteella, että jostakin tietystä asiasta ohjalman tekeminen saattaa loukata jotain yksittäistä henkilöä harvoin on kovin hyvä argumentti.

Sananvapauteen puuttuminen on äärimmäisen vaarallista toimintaa. Mielestäni tv ohjelmilla tulee jatkossakin olla oikeus raportoida asioista myös muissa formaateissa kuin moralisointiin perustuvassa, jossa jo ennakolta on asetettu tiukat rajat sille mikä on oikein ja väärin tai mikä on normaalia ja mikä epänormaalia.

Jos ohjelman sisältö ei miellytä jokaisella meillä on oikeus olla katsomatta ohjelmaa. Kenelläkään ei ole oikeutta rajoittaa ohjelmantekijöiden sanan- ja ilmaisunvapautta. Ironinen tyyli olkoon jatkossakin sallittu.

Kazakstan

Tämä on taas tätä. Onko ongelmana nyt se, että jossain päin maailmaa esiintyy kannibalismia, vai se, että tätä kieltämättä arkaa aihetta käsitellään suomalaisessa televisio-ohjelmassa?

Aikaisempikin afrikkalaiseen kylään sijoittunut jakso, jossa pikkulasten naamaa viilleltiin, kirvoitti sellaisia reaktioita, joiden mukaan ongelmana ei ole pikkulasten naamojen viiltely, vaan kauheat Madventures-pojat jotka kehtaavat näyttää tällaista televisiossa.

Oppikaahan nyt kohdistamaan se raivonne oikeaan kohteeseen.

Vieraampi

Ja se naaman viiltelykin kuuluu kyseisen kansan kulttuuriin. Kyseessä ei ole kuitenkaan henkinen pahoinpitely. Meillä ihanassa koto-Suomessa kuitenkin harrastetaan lapsien aivopesua mm. rippileirien ja pakotetun kristinuskon muodossa. Ja tärkeämpää on osata puhua ruotsia, kuin tietää, miten vähempiosaista kolmatta maailmaa voisi mahdollisesti auttaa.

Vasta aikuisiällä saa päättää haluaako pakotetuista asioista eroon, mutta ei se helppoa ole, kun moni asia on jo niin juurtunut. Kulttuuria, kulttuuria.

Syökää kanaa...

"- Amnestylla lyötiin luuri korvaan, eikä edes haluttu keskustella asiasta, nainen kertoo."

Täytyy sanoa, että ensimmäinen järkevä teko Amnestyltä vuosiin.

Kyllä on herkkähipiäistä porukkaa. Ja ilmeisesti pitää ruveta keskoa boikotoimaan, kun yhden vaahtosuun takia vetävät mainoksiaan pois. Saa mielikuvan, että tuulella käyvää porukkaa ovat.

Vieras

Nonii, ei tarvii kyllä sit enää K-kaupoissa käydä tällasen tempun jälkeen. Aina sillontällöin olen käynyt, mutta jos ruetaan tukemaan jotain ja sitten joku dramaatiikalla ratsastava kukkahattutäti alkaa länkyttämään siitä, että Madventures toi toisia kulttuureita esille. Jos siitä jonkun pilvilinna rikkoutuu niin huhhuh.

Tyypillistä tällaista helvetin kalastelua, keskoki kärkipäässä heittämässä roskikseen vanhoja tehotuotettuja lihoja yms!! joten ei tuntus yks koiran syöminen tuntuvan missään.

Millä tavalla ilmaisu "kannibalismia esiintyy jossain päin maailmaa" on hyvien tapojen vastaista, häviääkö kannibalismi yhtäkkiä. Helvetinmoista tekopyhyyttä tämä keskon toiminta.

Vieras

Runsaan tunnin aikana tyylistä päätellen yksi tai korkeintaan kaksi kirjautumattomana kommentoinutta tykitti lähes 30 ylistystä monikulttuurisuudelle. Ihmissyöntikin on kommentoijan mielestä täysin hyväksyttävää ja olisi lähes rikos olla näyttämättä ihmissyöntiä televisiossa.

Oikeita ihmiskalloja ei ole tavattu enää suunnilleen sataan vuoteen pitää kirjoituspöydän koristeina eikä myöskään muuten käsissä pyöriteltävinä, koska ihmisen jäännökset kuuluvat suomalaisen tavan ja lain mukaan hautaan. Ihmisluiden räplääminen käsissä on hautarauhan rikkomista Suomessa ja useimmissa Euroopan maissa. Siksi sitä ei tarvitse esitellä televisiossa suomalaisille sen enempää kuin esimerkiksi lapsenraiskausta, joka on myös Suomessa kiellettyä, mutta jota tapahtuu monessa paikassa maailmalla.

just just

Olisin halukas tietämään missä ihmeen kohdassa Madventuresia näytettiin oikeasti ihmissyöntiä?

Ilmeisesti joillekin harvoille näytettiin jokin leikkaamaton versio, sillä itse en muista nähneeni ihmissyöntiä. Puhetta kannibalismista oli, mutta se ei taas ole ihmissyönnin näyttämistä televisiossa.

Pelkkä pääkallon näyttäminen on kaukana varsinaisesta kannibalismin esittämisestä televisiossa. Pääkalloja näkee kaiken näköisissä dokumentti ohjelmissa ja myös uutisissa, ja Madventureskin on nimen omaan dokumentaarinen ohjelma.

Mielestäni aivan turhaa kritiikkiä ohjelmaa kohtaan.

Vieras

Jaa ihmisen pääkallo...
Montakohan sataa dokumenttia tv:stä on tullu esim. viimeisen 10 v. aikana, joissa joku argeologi on heristellyt kameran edessä moista ihmettä kuin ihmisen pääkallo? -Ja entäs elokuvat? Alanderinkin olisi jo aika kasvaa aikuiseksi.

Vieras

MadAdventures on selkeästi ohjelma, jonka ainoa tehtävä on herättää kohua. Siinä ei ole aitoa analyysia tai kulttuurin syväluotausta enempää kuin Valintatalon muovikassin kyljessä.

Kesko on osoittanut Suomessa harvinaista suoraselkäisyyttä. Kaikkea mitä telkkarista tulee, ei todellakaan tarvitse hyväksyä sananvapauden nimissä.

Vieras

Hetken aikaa mietin, että onko nyt aprillipäivä - tää bloggaaja & Keskon reaktio ei voi olla totta!

Itse maailmalla matkanneena ja ihan paikallisiin tutustuneena muutenkin kuin turistibussin ikkunasta pällistelleenä voi taas kerran huokaista, että joillain ei todellakaan näytä olevan mitään elämää.

Valitettavasti maailmasta löytyy monta sellaista asiaa, jotka suomalaisesta tuntuvat pahalta, mutta sehän ei tarkoita, etteikö niitä ole olemassa. Vastaavasti Suomessa on monta asiaa, jotka eivät ilahduta. Esimerkkinä vaikka ratikoissa oksentelevat ja riehuvat juopot & sekakäyttäjät.

Kukkahattutäti pistäköön laput takaisin silmille ja älköön koskaan matkustako ulkomaille - eiköhän se ole kaikkien etu.

Ja Kesko boikottiin saman tien...

danielewski

...mutta mm. yksi asia ihmetyttää. Nimittäin jatkuvasti kaikensortin poliitikot ja arvojohtajat patseeraavat tuolla kansainvälisissä seminaareissa yms. kehumassa, kuinka meillä on fiksu ja koulutettu kansa ja eritoten nuoriso. Silti joissakin asioissa näitä fiksuja ja koulutettuja ihmisiä aletaan holhota, kuin leikki-ikäistä, joka a) Ei saa vaihdettua TV:stä kanavaa tai suljettua sitä. b) Osaa suhtautua näkemäänsä kriittisesti c) Ei klaaraa vastuullista vanhemmuutta sen vertaa, että saisi pidettyä ne oikeasti leikki-ikäiset poissa TV:n äärestä, silloin, kun se on tarpeellista. Joltakin voi tietysti olla pallo hukassa, mutta pitääkö koko yhteiskunnan aina hypätä sen kanta-aliupseerikoulutuksessa joskus mainitun, ns. viimeisen miehen Tuupovaaran Öllölästä -mukaan.

Mielestäni Madventuresin jannut ovat vain pitäneet peiliä erilaisten kulttuurien edessä ja turha sitä peiliä on syyttää, jos kulttuuri on vino. Sitäpaitsi, kun nähdään omilla silmillä tuon peilin kautta, niin jonkun kulttuurirelativistin on ihan turha tulla siihen väliin selvittämään, että 'hei, ei nää kannibaalit oikeesti ketään grillaa, niillä on tää tosi rauhallinen animistinen uskontokin.' Tämän vuoksi en pidä Madventuresia minään monikulttuurin propagointiohjelmana.

henri

Enn, enn, enn! Kulttuurirelativistitutkani hälyttää!

Taas on pillastuttu kun joku muu on pillastunut. Eikö suvaitsevaisuutenne riitä kattamaan sitä, että joku pahastuu _tuoreen_pääkallon_ näyttämisestä. Varoitukset ohjelman alussa ovat palvelleet tarkoitusta totta kai, mutta eivät ne anna vastuuvapautusta sisällöstä.

Suomessa on tyystin normaalia pitää verevän kalmon näyttämistä tuomittavana. Sitä ei pitäisi oudoksua tai tuomita.

Itse ohjelma on minusta lapsellista mesoamista ja häpeämätöntä toiseudenpalvontaa, tai ainakin ne jaksonpalaset, joita olen katsellut, ovat olleet.

laurimunkisto

Eikös Madventuresin kolmas tuotantokausi ole jo päättynyt, joten vähän myöhässä tulee tuo mainostuskielto.

Onnea myös uudellesuomelle tästä rimanalituksestanne, jossa uutisoitte vakavasti otettavasti jonkun Nina Mikkosen huuhaan.

Tulee mieleen Sex Pistolsin maahantulokielto Suomeen 70-luvulla. Silloinkin kansanedustajat profiloituivat asiassa näyttävästi. Jumalauta että Tenniläkin meni tohon halpaan, en olisi uskonut.

Vieras

kyllähä ne söi ihmistä ja entä sitte ne kunnioitti alkuasukkkaiden tapoja ja kyllä muualla on erilaista kuin suomessa hui hirveetä.... ne jotka ei sitä ymmärrä hypätkää jokeen niin pääsette pois tästä kamalasta paikasta länsimäiset paremmat ihmiset

MOT

Jos Madventures ahdistaa ja vanne kiristää päätä, niin vaihda kanavaa. Niin teen itsekin TV:stä alkaa tulla jumalanpalvelusta ja Marco B:tä. Tosiaankin Alanderille menee tämän vuoden "kukkahattutätipalkinto". Keskolle vielä tiedoksi, että kun olette nyt poistaneet mainoksenne Madventureksesta, niin en tiedä mitä teillä on tarjouksessa. Eli pitää siis mennä S-ryhmän kauppaan.

Eksentrikko

"Oikeita ihmiskalloja ei ole tavattu enää suunnilleen sataan vuoteen pitää kirjoituspöydän koristeina eikä myöskään muuten käsissä pyöriteltävinä, koska ihmisen jäännökset kuuluvat suomalaisen tavan ja lain mukaan hautaan."

Väärin. Jos niin tahtoo, eBaysta (tai alan erikoisliikkeistä) voi ostaa aidon ihmiskallon tai vaikkapa kokonaisen luurangon. Sääli, että mokomat ovat niin kalliita, tosin huonokuntoisen voi saada halvalla. Muoviset kopiot taas usein ovat rumia, joten niistä varoitan!

Kertokaapa se, mikä pääkalloissa on niin kamalaa? Ne ovat puhdasta luonnon taidetta. Voittavat mennen tullen ruman ja tekemällä tehdyn muovisen design-sälän, joka vain
kuormittaa luontoa ja suurentaa jätelauttojen kokoa.

Eksentrikko

dorga

En ole nähnyt yhtään jaksoa Madventurisia, mutta tärkeinpoitti on tietenkin se että hyökkääkö heimo naapuri heimojen kimppuun saadakseen kuvausryhmiä alueelleen ja heiltä rahaa ja/tai muuta hyvää. Jos näin on niin sittenhan olemme jo niin pitkällä että ihmisiä tapetaan että saataisiin myyvä televisio-ohjelma, jos ei niin näytetäänhän kalloja muissakin ohjelmissa.

Vieras

Juuri tämänkaltaiset ihmiset on se syy miksi maailma on nykyään niin vinossa. Kaikki asiat loukkaa kaikkia ja kasvaminen on vaikeaa. Omaa saamattomuuttaan ja ahdistusta projisoidaan muihin. Tästä hyvä esimerkki miehiä vihaavat feministit, jotka ovat unohtaneet aatteensa taustan ja itsetärkeilevät ulkomaalaiset jotka puolustelevat epäpätevyyttään rasismilla.

Mitä sarjaan tulee, en näe siinä mitään väärää, että tutkitaan ihmisten eri kulttuureita. On todella mielenkiintoista nähdä miten eri kulttuurit ovat kehittyneet nykypäivään verrattuna ja "mistä olemme lähteneet". Jos toisiin kulttuureihin kuuluu rituaalimaiset teurastukset juhlinmenojen edellä, mitä väärää on kertoa ja kuvata sitä? Onhan meilläkin rituaalinomaista teurastusta joka tehdään aina samalla tavalla.

Teurastusmenot saattavat näyttää brutaaleilta, mutta voin vaikka vannoa, että vuosien saatossa kyseisistä henkilöistä on tullut suht taitavia teräesineiden käyttäjiä, eikä eläimet käy läpi tarpeetonta kipua. Jos mietimme esimerkiksi miten luonnossa saalistus ja tappaminen tapahtuu, se on tehokasta, mutta kyllä leijonillakin kestää kellistää saaliinsa syömäkelvollisiksi. Jotkin kissaeläimet leikkivät saaliillaan.

Jos ainoaksi asiaksi sarjasta mieleen jää huumeiden käyttö ja kannibalismi, on kenties aika avartaa katsettaan ja nähdä metsä puilta. Kenties Angelikalla on pelkoja ja ahdistuksia oman elämänsä päihteidenkäytön, kiellettyjen tunteiden jne. kanssa.

apollo

...silloin kun yritettiin saada kansallinen huomio käännetyksi Ruandan kansanmurhaan. Mutta mitäpä muutamasta miljoonasta kallosta! Kansanedustajat eivät lopsauttaneet korvaansakaan ennen kuin homma oli jo käytännöllisesti katsoen ohi.

Kuinkas muuten se K-ryhmä tälleen?! Onhan heidänkin formaatissaan perinneruokaviikot...

Platon

Madvetures on yksi parhaimpia TV-ohjelmia, eikä sitä kaikkien kukkahattutätien tarvitse katsoa, jollei pää kestä. Ohjelman alussa on varoitukset siitä että ohjalma saattaa sisältää kohtauksia jotka ärsyttävät kapeakatseisia ihmisiä.

Minä laitan K-kaupan boikottiin, koska K-kauppa vastustaa sananvapautta.

Jake

Heh, voin kuvitella, että Riku ja Tunna myhäilevät jossain sänkipartoihinsa kun ovat onnistuneet järkyttämään jonkun Alanderin maailmankuvaa näyttämällä mitä maailmalta löytyy turistikohteiden ulkopuolelta. Kaksikkohan toistuvasti naljailee kukkahattutädeille, joiden maailmankuvaa ohjelma voi järkyttää. Ehkäpä Alander on tunnistanut tässä itsensä!

Mielestäni Madventuresin kaltaisia ohjelmia ja dokumentteja on hyvä olla olemassa ja näyttää siitäkin huolimatta, että Alanderien maailmankuva siitä saattaa kolhiintua. Pakko ei ole katsoa ja Madventuresin tapauksessa asiasta vielä varoitetaan. Onneksi Alander ei pääse päättämään siitä mitä kansa saa tietää ja mitä ei!

Tuossa Madventuresin jaksossahan ei aihetta esitelty mitenkään positiivisessa valossa. Eikä sitä ihmissyöntiäkään loppujen lopuksi nähty - huhuja ja kallo vain.

j.holoppa

Kesko meni boikottiin. Toivottavasti peräkammarin työtöiltä/pojilta sensuroidaan kaikki paha pois tiedotusvälineistä niin prinsessan uni ei pääse häiriintymään. Madventures-ohjelmana oli ainoastaan toimi tiedon välittäjänä mitä mailmalla tapahtuu.

angelika alander

on mielestäni toimia itsellensä tärkeiden asioiden ja arvojen velvoittamalla periaatteella.

Kristitty, tai ei, niin kannibalismi on yhä tuomittu eettisesti ja maailmanlaajuisesti. Asiaa ei pidetä missään ylpeyden aiheena, eikä sitä haluta osaksi keskeisiä-kulttuureita-tai-tapakäyttäytymistä.

On turha kertoa ehtoollisesta ja kehoittaa kääntymään papin puoleen. Tuskimpa "harras" uskovainen tekee rovastia iloiseksi nauttimalla homo sapiens sapiens pataa.

Ihmiset ovat muiden kädellisten tapaan luonnostaan yhteisöllisiä, mutta ihmiset ovat erityisen hyviä käyttämään viestintää ja kieltä itseilmaisuun ja ideoiden välittämiseen. Ihmiset muodostavat monimutkaisia yhteistyötä tekeviä ja kilpailevia sosiaalisia ryhmiä, aina kansakunnista perheisiin asti.

Tästä johtuen juuri minun viestinnällinen antini, joka perustui korkean moraalin arvoihin, yritettiin lyötiin Suomalaisella kansantaudilla nimeltänsä KATEUS lyttyyn :D Mutta ei savua ilman tulta ja tämähän juuri vahvisti minun toimineen oikealla asialla.

Hetkeäkään en kyllä epäröinyt, mutta lopullinen sinetti tuli turhuuksien rovioilta minulle kyykäärmeen-kieliksi-naamioituneina kateus inkvisiittoreina.

Uusi-Suomi teki vahvan ja oikean ratkaisun omasta aloitteestaan ja tämä oma-aloitteisuus on suotavaa nyky-yhteiskunnassamme.

Tanka

Missä on lähdekritiikki? Mihin faktoihin perustuu väite Länsi-Papuan saarimaakunnassa harjoitettavasta ihmissyönnistä? Sorry, mutta tältä tarinalta puuttuu pohja.

Jos pitää valita kerrotko turistille totuuden vai legendan, kannattaa valita legenda, väittää vanha matkailuaforismi. Ihmiset rakastavat eksoottisia tarinoita ja myyttejä riippumatta siitä pitävätkö ne paikkansa. Tarinan moraalinen kompleksisuus on pikantti lisämaku.

Alkuperäiskansojen kulttuurien vääristely kansainvälisessä matkailuteollisuudessa on tunnustettu ongelma ihmisoikeusfoorumeilla. Ei tarvitse mennä vaikeapääsyisiin viidakoihin tai vuoristoihin tajutakseen tätä. Kierros Lapin suurimmissa matkailukeskuksissa riittää. Mitä tekemistä esim. paikallisen ”shamaanin” turvekammissa tarjoamalla lapinkasteella, joissa noetaan kasvoja, hoetaan loitsuja ja juodaan viinaa noitarumpujen pärinän tahdissa on saamelaiskulttuurin kanssa? Ei yhtikäs mitään.

Elämme globaalin elämysteollisuuden illuusioiden puristuksessa.

***

"The real cannibals in this are the commercial networks who are trying to consume each other's audiences and each other's market share," Mr Ballard told ABC radio.

http://www.theage.com.au/news/national/experts-decry-cannibalism-claims/...

***

Länsi-Papuan ihmisoikeusongelmiin perehtymisen voit aloittaa lukemalla Kalle Kallion artikkelin.

http://www.helsinki.fi/~kekallio/papua.htm

marko.lehti

kukkahattu kauhistuu kamaluuksia kaikenlaisia.
pääkallo löytyi jo suomestakin kirkon kivikasasta.

ps jokunen vuosi sitten joku yllytti mm kristillisten kansanedustajat vaatimaan kahden korkeasaaressa pesivän uroskotkan erottamista "homokotkat erotettava" oli sotahuuto
oli sangen noloa kun toinen kotkista muni..

ei kannata olla suvaitsematon jos on kauhean tyhmä se kolahtaa omaan nilkkaan

Vieras

Keskon porukka teki todellisen oharin ja virhearvion, oikein arkajalkojen analyysin!

Mielestäni alla oleva viesti kertoo erikoisen hyvin, missä ympäristössä tämä Keskon nykyään "siistitty" soppamainonta tehdään.

Villi veikkaus, soppamainokset palaavat kaikessa hijaisuudessa. Ensin pidetään kuitenkin sovelias tauko, jotta ei näytettäisi ihan niin naurettaville.

"13.7.2009 10:12 marko.lehti
kesko ilmeisesti hyväksyy sen että ihmisiä raiskataan,murhataan,pahoinpidellään ynm mitä eriskummallisimmilla tavoilla lukuisissa elokuvissa ja tv sarjoissa uutisia unohtamatta.
keskon pitäisi osoittaa suoraselkäisyytensä ja mainostaa vain salkkareiden tauoilla.."

Jokke_joukahainen

tuo on yhteiskunnan se holhoava puoli..kaikkea ihmisyyden synkistä puolista ei mainita, eikä sitä mainitsemalla haluta tukea..oikein, tässä tapauksessa. julmaa on elämä tällä planeetalla, ensin on kannibalismia, sitten on totuustietoisuuden kieltävä kukkahattutäti menttaliteetti

Pentti Niskanen

lihaksimuuttumisjutussa. Minä olen kuullut arvostetun teologin (Helsingin Johanneksenkirkon kirkkoherran, myöhemmin Helsingin tuomiokirkon asessorin) selittävän ihmettä uskollisille kuuntelijoille näin:
"Koska Raamatussa kaikki muu on totta, jokainen sana, meidän on uskottava myös tämä yksi ihmisjärkeä uhmaava ihme."

Toisin sanoen, kun pastori siunaa paikallisesta konditoriasta ostetun öylätin, me syömme siinä ihmiseksi ja lihaksi muuttuneen Jumalan, Herramme Jeesuksen Kristuksen ruumista. Todella syömme, ylen antamatta ja lähes lihan makua tuntematta (joten vegaanienkaan ei ole syytä pelästyä).
Samoin se halpa ja vähän väljähtänyt bordeaux, jota saamme siunattuna palan painikkeeksi, on puhdasta verta.

On makuasia, pitääkö tätä ihmissyöntinä. Neitsyestä syntynyt ja Pyhästä Hengestä sikiämällä maailmaan tullut maailman Herra ei ollut mikään tavallinen ihminen.