Maanantai 23.10.2017

Kondomit ahkerassa käytössä Suomessa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.5.2009 13:15
Päivitetty: 
12.5.2009 13:19
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kondomitehtaalla.

Suomalaisnuoret suojaavat itsensä yhdynnässä keskimäärin ruotsalaisia ja norjalaisia ikätovereitaan paremmin. Tämä käy ilmi seksuaalivalistusjärjestö RFSU:n tekemästä kyselystä, jossa selvitettiin seksikäyttäytymistä ja -asenteita neljässä Pohjoismaassa.

15–20-vuotiaista suomalaisista kahdeksan prosenttia ei käytä mitään suojaa yhdynnässä. Suomalaisnuoria tunnollisempia ovat ainoastaan tanskalaiset, joista vain kolme prosenttia kertoo harrastavansa täysin suojaamatonta seksiä.

Ruotsalaisnuoret ovat vastaavasti Pohjolan laiskimpia ehkäisyvälineiden käyttäjiä. Ruotsalaisista noin joka viides kertoi, ettei käytä yhdynnässä minkäänlaista suojaa.

RFSU:n selvityksessä haastateltiin kaikkiaan noin tuhatta 15–74-vuotiasta ihmistä kustakin maasta. Selvityksestä käy myös ilmi, että kondominkäyttö on Suomessa yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa.

RFSU:n asiantuntija Maria Bergström arvioi Svenska Dagbladet -lehdelle, että varsinkin miehille suunnattu kampanjointi on tehonnut Suomessa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

kondomit

On tärkeää, että kondomin käyttö yleistyisi edelleen nykyisestä. Siihen vaadittaisiin, että kondomien ostoon liittyvä 'häpeä' poistuisi. Niiden hankinta pitäisi tehdä helpoksi, hyväksyttäväksi ja ehkä jopa ilmaiseksi (ainakin teini-ikäisille).