Perjantai 24.11.2017

Rehnille taloussalkku - yksi tärkeimmistä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.11.2009 13:33
Päivitetty: 
27.11.2009 13:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
    Kuva

Olli Rehn on valittu EU:n talouskomissaariksi. Salkku on yksi komission merkittävimmistä. Komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso julkisti komissaarilistansa iltapäivällä.

Rehn itse arvioi, että hänellä on edessään erittäin haastava viisivuotiskausi.

Talouskomissaarina tähän asti toiminut espanjalainen Joaquin Almunia siirtyy EU:n kilpailukomissaariksi. Kauppakomissaariksi Barroso valitsi belgialaisen Karel de Guchtin, joka toimii tällä hetkellä kehitysyhteistyökomissaarina.

Energiakomissaarin salkku meni Saksan Günther Oettingerille ja sisämarkkinasalkku Ranskan Michel Barnierille.

Barroso valitsi komissioon yhdeksän naiskomissaaria, mikä on yksi enemmän kuin tämänhetkisessä komissiossa. EU-parlamentti haastattelee komissaariehdokkaita tammikuussa ja äänestää kuun lopussa komission hyväksymisestä. Jos parlamentti hyväksyy komission, se voisi aloittaa työnsä helmikuun alussa.

Pääministeri Matti Vanhanen on hyvin tyytyväinen Rehnin salkkuun.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

M Eiramaa KNFIJV

Uusi talouskomissaari Olli Rehn saa Suomelta ja koko täysjärkiseltä ihmiskunnalta talvisotaan perustuvan mission:

Venäjän EU-energiatoimittajuuteen perustuvat rahahanat tiukkaan kontrolliin! Ilman edistystä EU-arvojen kuten ympäristönsuojelun, demokratian, ihmisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan alalla emme ole valmiita rahoittamaan Venäjän uusstalinistista junttaa tukijanomenklatuureineen ja kvasibisnespiireineen.

Itämeren kaasuputkitoteutus näin ja vain näin: KNFIJV:n Ehdotus 2007 http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#yhteistyoehdotus2007

Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

Vieras

Huomautus lienee paikallaan.

On jopa joskus haitaksi sille maalle, mistä maasta komissaari on. Komissaarin toimia katsotaan aina tarkemmin asuinmaansa asioissa ettei esiinny kotiinpäin vetämistä.

(Nythän sitten metsäteollisuus käy lobbaamaan epäsymmetristä markkinahäiriötä euron devalvoimisen puolesta epäsymmetriseksi markkinaeduksi)

tuomoakseli

Suomen erittäin vientivetoisesta taloudesta johtuen taloutemme nousee viimeisenä EU:ssa. Euroopan keskuspankki alkaa nostaa korkoja jo ennenkuin täällä pystytään edes harkitsemaan lainanlyhenyksiä.

Reilua (ja mahdollistakin?) olisi, että 'epäsymmetrisestä' toipumisesta johtuen Suomelle myönnettäisiin EU:n toimesta jonkunlaista taloudellista tukea/helpotusta tähän ongelmaan... Mutta jos Suomalainen talouskomissaari ajaa tällaista, saattavat Brysselin kulmakarvat nousta.

Enivei paljon onnea meidän Ollille!

Vieras

Olet oikeassa, että nyt pitäisi lähteä liikkeelle lobbaamaan.

"Epäsymmetristen markkinahäiriöiden aluetuki"

EKP voisi esim. antaa luvan painaa enemmän euroja tällaisella alueella rakennemuutostueksi. Rahojen jakamisesta päättäisin vaikka minä ettei ne menisi maahanmuuttajille sosiaalitueksi vaan oikeiksi työpaikoiksi.

Vieras

Edellinen suomalainen talouskomissaari (Liikanen)sai EU-taloudenpidon täysin sekaisin. Sitä ennen Liikanen kunnostautui valtiovarainministerinä Suomessa yhtä tuloksellisesti ja viisaasti kuin Jyrki Katainen. Suomi oli konkurssin partaalla Erkin ja sosdemien taloustaitojen ansiosta. Kaikesta tästä Liikanen palkittiin Suomen Pankin pääjohtajuudella. Ehtihän se Erkki olla teiniliitonkin talouden vastaavana ennen kuin teiniliitto meni konkurssiin.
Rehn hankki laajentumiskomissaarina Bulgarian ja Romanian rikastuttamaan EU-perhettä. Läksiäislahjana hän ajoi Turkin jäsenyyttä hyvin voimakkaasti.
Jään mielenkiinnolla odottamaan tuloksia. Nyt täytyisi vaihtaa kiltin sedän rooli tiukkaan kassan vartijan tehtävään. Rohkenen epäillä hyvää lopputulosta.

Liike

Ammattipoliitikot ovat siitä erikoista ihmisrotua, että he tuntuvat olevan synnynnäisesti päteviä minkä tahansa alan tehtäviin. Aivan toisin kuin sellaiset tavikset, joiden täytyy opiskella alaa ja kerätä työkokemusta ennen johtajaksi valintaa.

Ajatellaan Olli Rehniä. Pitkän Keskustan järjestötehtävissä toimimisen jälkeen toiset ammattipoliitikot valitsivat hänet ensin lyhyeksi ajaksi EU:n tietoyhteiskunnasta vastaavaksi komissaariksi, sitten laajentumiskomissaariksi ja nyt talouskomissaariksi. Harvinaisen monipuolinen mies, jos hän on joka alalla unionimaiden kansalaisista paras.

Tutkintona Rehnillä on vain valtiotieteen tutkinto, joka on poliitikoille riittävän helppo.

Suurin ansio oli ilmeisesti tällä kerralla kuuluminen kepujen valinnan mukaan liberaaliryhmään, jota edustavalle komissaariehdokkaalle oli annettava komealta kuulostava vastuualue puolueiden sullemulle-periaatetta käyttäen.

Rehnillä on tosiaan viiden vuoden kokemus Mikkelin autotarvikkeen varaosamyyjänä: <a href="http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/hx5000.sh?${APPL}=hetekaue&${BASE}=hetekaue&${THWIDS}=1.1/1259324461_149369&${oohtml}=hex/hx3510&${html}=hex/hx3510&${snhtml}=hex/hxnosynk">eduskunnan matrikkelitiedot</a>

Vieras

Mustalainen voitti vasaranheittokilpailun. Oli saanut käteensä työkalun ja viskasi sen kauhun voimalla voittolukemille....

Niin. Näissä isoissa poliittisissa johtajahommissa olisi parempi että ei kovin itsenäisesti pohtisi asioita vaan osaisi johtaa alaisiaan talousosaajia ja -johtajia niin että EU:n talous pysyisi vakaalla kasvu-uralla.

Hommassa tärkein tehtävä on toisten kirjoittamien puheiden dubbaus omaksi puheiksi ja allekirjoitukset paperiin.

Omien, sovitusta, realiteeteista johdetusta linjasta poikkeavien mielipiteiden esittäminen kuuluu lähinnä banaanitasavaltoihin. "Ajatuksen Tonavia" ei tarvita johtajiksi.

Rehnillä tulee olemaan niin kova homma USA:n, Kiinan, Venäjän ja Europan välisissä asioissa.

Dali Tiainen

Jos meinaa viisikin vuotta menestyksellä selittää talouskuplan kasvattamista ja samalla varoa ettei se puhkea niskaan. Siinä voi korvat mennä umpeen ja tukka kastua.

Komissaari tosiaan ei ole Suomen hommissa vaan joutuu korostetusti tarkastelun kohteeksi aina jos kotimaansa asiat ovat kyseessä. Paitsi tietysti jos on valtamaasta, heillä on ehkä hitusen helpompaa kotiappäin vedellä.

Enpä muistanutkaan että täystuho-Eki oli samoissa hommissa - Rehn muistuttaakin kovasti Ekiä (paitsi hitusen enemmän koominen vivahde, tosin täystuhon ranskakielenesitykset varmaan olivat kyllä yliveto). Aika huolestuttavaa, mutta eipähän ollut Suomen asioita Eki silloin sekoittamassa kun oli EU:ssa...

Varaosamyyntihomma on paljon vaativampi homma kuin monen virkamiehen tai poliittisen päättäjän. Siellä on asiakas toisella puolella tiskiä eikä monta kertaa osta jos myyt eioota, väärän osan tai väärällä hinnalla!