Lauantai 21.10.2017

Pankkilakko tulee - viime kerrasta 19 vuotta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.12.2009 15:22
Päivitetty: 
9.12.2009 17:39
  • Kuva: Danske Bank
    Kuva

Pankkien konttorit pysyvät alkuviikon kiinni. Maanantaina alkava pankkitoimihenkilöiden kolmen päivän lakko estää kaiken asioimisen pankkien tiskeillä. Muu rahaliikenne, kuten esimerkiksi automaatit ja verkkopalvelut, toimivat pääosin normaalisti.

Lakko varmistui keskiviikkona, kun Ammattiliitto Suora hylkäsi valtakunnansovittelijan tiistaina jättämän sovintoesityksen. Suoran tekemän ratkaisun seurauksena myös akavalaisia edustavan YTN:n jäsenet pysyvät poissa työpaikoilta. Finanssialan keskusliitto olisi esityksen hyväksynyt.

Lakon estämisestä ei enää tällä viikolla neuvotella. Valtakunnansovittelija Esa Lonkan mukaan osapuolten kesken sovittiin, että asia ratkaistaan nyt.

STTK:lainen Suora edustaa noin 30000:ta toimihenkilöä. YTN:llä on rahoitusalalla yli 4000 jäsentä.

Suoran hallitus hylkäsi esityksen yksimielisesti. Varapuheenjohtaja Riitta Suonpään mukaan uusista painostustoimista ei ole tehty päätöksiä.
Suonpää arvioi, että lakon vaikutukset kasvavat, kun automatisoidussa maksuliikenteessä alkaa esiintyä teknisiä häiriöitä.

Ankkurin ketju venyy

Kiistassa on kyse palkankorotuksista. Suora katsoo, että nyt tarjottu 1,69 prosentin palkankorotus vajaalle kahdelle vuodelle ei riitä.

Esitys ylittää työnantajajärjestöjen vaatiman 0,5 prosentin palkka-ankkurin. Se olisi tuonut nyt 0,69 prosentin yleiskorotuksen ja kesällä palkkakeskusteluissa sovittavan yhden prosentin osuuden. Kaikille tulevan yleiskorotuksen olisi Suoran mielestä pitänyt olla isompi kuin paikallinen erä.

Suonpää korosti, että ratkaisu romuttaisi pitkään rakennetun uuden palkkausjärjestelmän.

-Se ei toisi sitä palkkauksen kilpailukykyisyyttä, jota järjestelmällä on haettu.

Suomessa oma palkkataso

Finanssialan Keskusliiton työmarkkinajohtokunnan puheenjohtaja Heikki Vitie sanoi olevansa pettynyt Suoran ratkaisuun.

-Olisimme tarvinneet tähän kansantaloudelliseen tilanteeseen sopivan ratkaisun myös rahoitusalalle.

Se, että että Suomessa toimivat pankkikonsernit maksavat muissa Pohjoismaissa yli kolmen prosentin korotuksia, ei Vitien mukaan voi määrätä korotusten tasoa täällä.

-Työmarkkinat ovat kansallisia, ja meidän tulee hakea suomalaisten pankkien tilanteeseen sopivia ratkaisuja.

Näin hoidat pankkiasiat lakon aikana.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Liike

Silloinen lakko ei ollut pääsyy lamaan, mutta lakon pitkän keston vuoksi yritysten tasainen maksuliikenne sekosi ja rahan kierto hidastui pahoin. Kierto ei enää normalisoitunut talouden perusasioiden alettua köhiä, vaan luisuttiin lamaan kiihtyvällä vauhdilla.

Onneksi monet pankkitoimihenkilöt saivat maksaa silloisesta vastuuttomuudestaan työn menetyksellä.

Rokj

Ottakaa nyt ihmeessä ohjakset käsiinne, te jotka jäsenmaksuja maksatte. Finnairin pellet kaataa yhtiön, Rinne yrittää kaataa toimihenkilöiden avulla niin finnairia kuin muitakin yrityksiä. Miksi?

Sosiaaliturva on liian hyvä, jopa näiden työttömyyskassojen kautta valtio syytää rahaa laiskoille ja niskuroiville. Kyllä pankit palkkaavat lisää väkeä, ja maksavat hyvää palkkaa, jos toimiala on riittävän kannattava. Ja onhan se, kun Nallea katselee.

Lakko on kuitenkin väärä tapa mittauttaa markkina-arvonsa, jos työpanoksesi on arvokkaampi kuin nykyinen palkkasi, mene siihen paremmin maksavaan yritykseen. Vai eikö sellaista olekaan, sitten elät pilvilinnoissa.

Toimihenkilöunionilainen

Niin, mitä hän tekee? Voisin tähän todeta väissa sen että sain itse, Toimihenkilöunionilaisena (rahoitusalalla), tänään kuulla sähköpostitse että mekin olemme lakossa. Siis kaikki ne Toimihenkilöunionilaiset jotka ovat lakon piirissä, eli he jotka ovat pankki-ja rahoitusalalla. Tätä ei tosin ole vielä uutisoitu, itseasiassa ei edes TU:n sivuilla. Mutta koska liitto on näin sähköpostitse informoinut, pitäänee tämä siis paikkansa.