Perjantai 19.7.2019

Koulukiusattu tyttö hakattiin – 40 katseli vierestä

Luotu: 
10.12.2009 10:37

Neljäkymmentä nuorta katseli vierestä, kun kahdeksasluokkalaista tyttöä pahoinpideltiin Helsingissä Viikin kirkon lähellä viime perjantaina.

Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien mukaan samaista tyttöä oli kiusattu jo pari viikkoa aiemmin. Kiusaajat seurasivat uhkailun takia kesken päivän koulusta lähtenyttä yläkoululaista kotiin, pahoinpitelivät ja sotkivat paikkoja.

Perjantai-iltana Latokartanon peruskoulua käyvälle tytölle viritettiin ansa. Hänet houkuteltiin tulemaan Viikin kirkon eteen, jossa hänelle tuntemattoman, muualla asuvan tytön oli määrä pahoinpidellä häntä. Havaittuaan vaaran tyttö yritti karkuun, mutta kiusaajat saivat hänet kiinni läheisellä parkkipaikalla.

Aluksi hakkaamista katseli kymmenkunta nuorta. He kutsuivat kavereitaan paikalle, ja lopulta raakaa näytöstä seurasi ringissä nelisenkymmentä nuorta.

Jossain vaiheessa yksi nuorista soitti uhrin äidille, joka juoksi paikalle ja soitti poliisit. Molemmista tapauksista on tehty rikosilmoitus ja lastensuojeluilmoitus.

Alaikäiset eivät joudu vastuuseen

Alaikäisten tekoja ei yleensä tutkita samalla tavalla kuin aikuisten, koska he eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan.

Poliisi kuitenkin selvittelee tapahtumia ja keskustelee asianosaisten, sosiaaliviranomaisten sekä esimerkiksi koulukuraattorin, vanhempien ja rehtorin kanssa.

Uudella ja vielä rakennettavalla Viikin asuinalueella sijaitsevan Latokartanon peruskoulun rehtorin Satu Honkalan mukaan kiusaaminen ja väkivalta eivät saa jatkua.

–Asian selvittelyssä on tullut ilmi erittäin huolestuttava seikka: monet oppilaat ovat sitä mieltä, että hakkaamiseen ei pidä mennä väliin ja että kukaan ei saa kertoa kiusaamisesta aikuisille, hän kirjoittaa muun muassa opettajille ja vanhemmille lähetetyssä sähköpostissa.

STT ei ole tavoittanut Honkalaa kommentoimaan tapausta.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

M Leppänen

Siis mitä v***ua, vastuu on vanhemmilla. Ei pidä tehdä kakaroita jos niitä ei saa kuriin. Kumma ajatus, että vastuun voi ulkoistaa?

Lasten kasvatus on haastavaa puuhaa, etenkin näillä teineillä. Ne täytyy kuitenkin pitää kurissa tavalla tai toisella. Ääliöitä pitää kasvattaa ehkä vähän rajummin? Millä muotoa katsot esim. rehtorin olevan vastuussa tästä hakkaamisesta?

ksr

"Jos koulu olisi ollut ehdoton ja kiltänyt kiusaamisen jo aiemmin, niin tälläistä ei olisi edes tapahtunut."

Tuo nyt on täyttä tuubaa. Sellaista koulua ei maasta löydy, jossa kiusaamisen kielto ei olisi ehdoton. Jos vanhemmat ovat menettäneet otteensa omiin lapsiinsa, tai lapsella ei mahdollisesti ole kuin yksi vanhempi joka ei saa lastaan kuriin, on turha lähteä syyttämään koulua.

Alexander

Älkää päästäkö lapsianne tuollaisiin kouluihin ja ympäristöihin.

Lapset pois koulusta ja sitten ilmoitus viranomaisille, että rehtorilla, opettajilla ja muilla aikuisilla ei ole homma alkuunkaan hanskassa ja lasten fyysinen ja henkinen turnallisuus on vaarassa. Vastuu on aikuisilla, jos lapsilta lähtee homma lapasesta.

Sairas ympäristö, sairas maailma. Vaan mitä voi lapsilta odottaa, jos opettajat ovat BB-talossa...

Vieras

Jos kyseessä olisi koulun sijasta sikala, niin ministeriötä myöten olisi jo valitettu ja kaikenlaiset suojelijat kulkisivat kuvaamassa salaa kaikki epäkohdat jotka nostaisivat suuren kohun. Mutta kyseessähän on vain lapset ja koulu eli ei synny boikotteja.

Ottakaa nyt hei tosissaan tällaiset ihan ministeriötä myöden, on kuitenkin muutamaa sikaa vakavammasta asiasta kyse.

hanari

Jos otetaan käyttöön sikalanomistajien menetelmät. Asiasta ei saa puhua, kouluun ei saa ulkopuoliset mennä turhia kyselemään ja lopuksi todetaan, että kyllä meillä omavalvonta toimii, ei tarvita ulkomuolisten enuvoja!

Kun eläimet on luokiteltu esineiksi, ei ole pitkä matka kun toiset ihmisetkin ovat samaa paskaa.

Liike

Alimpien koululuokkien oppilaat voivat aidosti ihmetellen katsoa vierestä melkein mitä tahansa.

Tuossa uutisessa kuitenkin kerrottiin kahdeksasluokkalaisesta kiusatusta, joten yleisörinkikin luultavasti koostui samanikäisistä tai vanhemmista. Heillä on jo ymmärrystä niin paljon, että varmasti tajuavat mennä väliin, jos vain haluavat.

Harmillisinta tuollaisissa tapauksissa on, että niitä ei millään yhtäkkisellä hokkuspokkus-tempulla saada lopetettua. Kotikasvatus vaikuttaa lasten käyttäytymiseen hyvin hitaasti ja se alkaa vaikuttaa myönteisesti vasta, kun vanhemmat on saatu ensin kasvatettua vastuullisiksi kasvattajiksi.

1970blue

Kotikasvatuksesta kaikki on lopulta ensisijaisesti kiinni. Muut tekijät tulevat sitten tämän lisäksi ja voi kestää sitten sukupolven ajan ennen kuin vanhemmat taas ymmärtävät kasvattaa lapsiaan.
Koulukiusaminen on äärimmäisen vakava asia ja siihen on puututtava välittömästi. Koulun henkilökunnan on otettava vastuu ja valvottava ettei kiusaamista tapahdu.
Kiusaajat on erotettava koulusta ja heitä ei saa päästää myöhemmin enää yhdessä samaan kouluun, vaan ryhmä on hajautettava.
Niin kuin tässä viestiketjussa todetaan ovat 14-vuotiaat täysin tietoisia tekemistään. Ei ole mitään perustetta olla alentamatta myös täyden rikosvastuun ulottumista jo tuohon ikään. Keinot ovat vähissä, koska kasvatusta ei kyetä muuttamaan ja kasvattajat eivät itse halua ryhtyä kasvattaman. Siispä meidän on suojeltava kansalaisia edellä mainituin keinoin.

Aristotellus

vailla olevaa ei voida tuomita - lapsi on sellainen, ja aikuisella pitää olla tämä ymmärrys. Kaikilla on toki yksilölliset eronsa tässäkin. Siksi voitaisiinkin tapauskohtaisesti arvioida rikoksesta epäillyn ymmärrys, kuten aikuistenkin mielentilatutkimuksissa tehdään.

Kasvatusvastuu on kotona, kuten sanoitte, ja koulua ja opettajia syyttelevät syyllistyvät nyt itse tähän ymmärtämättömyyteen. Ja tämähän tapahtui koulun ulkopuolella.

Lapsi ei ole eikä voi olla sosiaalistunut yhteiskuntaan aloittaessaan koulun mutta hänellä on oltava edes jonkinasteista koulukypsyyttä ajateltaessa hänen yhteiskunnassaan (koulu) vaadittavia käyttäytymisnormeja. Tämä on huoltajan minimitehtävä ja toimii siten pohjana sosiaalisten taitojen opettelulle, jolle koulu antaa, opettajasta riippuen, yleensä mitä parhaimmat eväät.

Opettajista tuskin kukaan syyllistyy välinpitämättömyyteen käyttäytymishäiriöissä. Se on sitten eri asia millaiset resurssit opettajalla on kohdistaa huomiotaan yhteen (tai kuuteen) oppilaaseensa, ja miten Lastensuojelun olisi järkevintä toimia kussakin tapauksessa. Ilmoituskynnystähän on madallettu selkeästi, mutta ilmeisesti resurssipula on syynä moneen hoitamattomaan tapaukseen.

Sami Mäkelä

Uutinen kertoo myös alueen (ja näiden lasten) vanhempien sivistymättömyydestä ja törkeästä välinpitämättömyydestä. Jos tätä asiaa ei perata perinpohjin, voi seuraukset olla hirvittävät.

Jos poliittinen johto ei tartu tämän asian korjaamiseen, niin hekin ovat välinpitämättömiä.

Lakeja kiristämällä asia ei korjaannu. Se ihan neuvoksi.

Antroposofi

Viikki on kesken alueena - taloja, peltoa - yksi bussi kaupunkiin ... nuorille ei

taatusti mitään tekemistä .

Piti tulla puutarhakaupunginosa , josta raitiovaunu keskustaan - toisin kävi .

Kolossaalinen koulu - 460 oppilasta - erikoisluokkia , ei lukiota .

Päivi Lipponen äkkiä paikalle pitämään erikoisluentoa Kiusaamsesta .

Hän kun niin kovasti markkinoi kaupungin kouluja - muille - ei omille

lapsilleen .

hanari

Eivät suuret ikäluokat käyneet. Luokissa oli joskus yli 40 oppilasta. Ei koulukuraattoreita eikä sosiaalitanttoja. Vähän kiusattiin ja tultiin kiusatuiksi. Mutta ymmärrettiin, että meitä on monta ja moneksi. Ja vanhemmat opettivat itse juuri oppimansa: Väkivallalla ja tappamalla ei saavuteta mitään.

jjr

Jostain syystä kouluissa on sallittua käyttäytyä aivan eri tavalla kuin muualla yhteiskunnassa, kuten esimerkiksi työpaikoilla.

Oppitunnin saa keskeyttää ja opettajalle kiroilla mielivaltaisesti. Opettajaa ja muita oppilaita voi haukkua tavoilla jotka normaalisti johtaisivat kunnianloukkaussyytteeseen. Kanssaoppilaitaan voi terrorisoida paitsi henkisesti niin myös fyysisesti, tätähän tapahtuu joka välitunti (ja ilmeisesti myös oppitunti) vailla seuraamuksia.

Tuollainen kiusaamistapaus ei varmaankaan liene mikään poikkeus vaan ennemminkin normi nykykoulussa (näin oli 15 v sitten omana kouluaikanani, enkä oikein usko että se tästä on rauhoittunut).

Vieras

Kiusattu yhdistää laumaa .

Ei kiusaamista tulla koskaan lopettamaan jos ei myönnetä sitä että ihminen on vallan himoinen laumaeläin.

Alaikäisten vanhemmilla on vastuu lastensa tekemisistä , millaisia paviaaneja mahtavatkaan olla noiden kiusaaja apinoiden vanhemmat ?

Vastuu on myös kiusatuilla ja heidän vanhemmilla .
Lapsia ei nykymaailmassa tulisi opettaa liian kilteiksi koska he eivät pärjää heistä tulee muiden sylkykuppeja ja pätemisen kohteita.

Vesimies

Lakia on muutettava siten että rikoksesta tehtyä rangaistaan.
Jotta lapsen tai alaikäisen maailma ei aivan murenisi voitaisiin osa rangaistuksesta sälyttää syyllisen holhoojalle eli vanhemmille. Yhdessä rikkomuksen /rikoksen tekijä ja omaiset suorittavat samansuuruisen rangaistuksen kuin siitä suorittaa täysi-ikäinen syyntakeinen (normaali kansalainen.
Liian vapaa ja kaikesta pahanteosta vapauttava laki on johtanut nuorten käyttäytymisen tilaan jossa ei välitetä mistään. Tämä ilmenee juuri em hakkaamisisna ja pahoinpitelyinä, ja mikä pahinta "tekeydytään asiasta tietämättömäksi" vaikka oltiin paikalla.

Vieras

Kiusattu syyllistetään, ajetaan eri kouluun. Lääkäri määrää masennus & unilääkket. Vanhemmat peloitellaan hiljaisiksi. Rehtori, opettajat hyssyttävät tapahtuneen tapahtumattomaksi. Kiusaajat teot selitällään, parempi osaisten kakarat eivät ole osallistuneet, sosiaalitapaukset johtuvat kasvuympäristöstä.

Sitten joku loppuun asti rääkätty hakee oikeutta vinksahtaneella tavallaan. Kyllä lööppejä löytyy ja aseet kerätään kansalta pois. ssri lääkkeitä tilalle.

Tiedustelija

Jos maailma on muuttunut, niin kyllä lakeja pitää muuttaa sitä vastaamaan. Mitä helvetin raukkoja siellä on ollut katselijoina? Varmaan samanlaisia sampoja ja lapasia, kuin näytti Big Brother -ohjelmassa olevan.
Tuon ikäiset on jo pantava edesvastuuseen hommistaan!!
Vanhemmat. Tehkää siellä Viikissä nyt jotakin!

tuntematon

TOKI VASTUUSEEN TULEE SAATTAA TEKIJÄT JA HEIDÄN VANHEMPANSA !

Uskomatonta SUOMESSA!

Miten kasvatatte nuorenne ?
- vastuuseen ja myös varomaan!

- miten seuraatte nuorten tekemisiä, ja missä seurassa ovat /
mitä tekevät ?

KOULUKIN OSASYYLLINEN, ettekö osaa opettaa NUORILLE oikeita
kasvutapoja ELÄMÄÄN.

VÄKIVALTA pitää kieltää EHDOTTOMASTI, joka siihen sortuu
tulkoon itse sen myös KOKEMAAN.

Kaija Kuopila

Miksi lapsilla ei ole mitään tapoja ? Miten kotona opetetaan suhtautumaan heikompìin ? Eikö enää minkäänlaista tapakasvetusta ole ? Eikö lasten vanhemmilla ole enää aikaa
kasvattaa lapsiaan. Onko kiusaaminen kosto pahoinvoinnista ?
Liian pitkälle on menty kasvatustyön vinoutumissa, oli syy mikä tahansa ja tuollaisten lasten kasvattajat myös vastuuseen.

Vieras

70-luvulla (taistolaiskautena)ihannoitiin vapaata kasvatusta. Lapsille ei saanut asettaa mitään rajoituksia puhumattakaan kurituksesta, lapsiraukat olisivat saaneet traumoja. Kaikki EDISTYKSELLISET vanhemmat toteuttivat tätä periaatetta ja antoivat lastensa kasvaa täysin ilman kontrollia.

Nyt nämä vapaasti kasvaneet lapset ovat itse isiä ja äitejä. Miten he osaisivatkaan kasvattaa omia lapsiaan kun heillä ei ollut minkäänlaista järkevää mallia vanhemmuudesta. Tässä tulos jonka 70-luvun vasemmistoradikaalit saivat aikaan.

abc

Mitä, jos tuollaista tapahtuisi työpaikalla? Konttorin kingiksi itsensä kuvitteleva hakkaamassa työtoveriaan osaston koko muun porukan pällistellessä ympärilla. Hirveä hulabaloo siitä seuraisi ja osastopäällikkökin olisi viittä vaille vankilassa.

Mutta kouluympäristössä asiat ovat toisin. Tapahtunut hyssytellään hiljaiseksi ja uhri siirretään muualle kiusattavaksi.

Ei syyllisen alaikäissyys ole mikään peruste jutun tutkimatta jättämiselle.

Vieras

Totta. Alaikäiset on saatettava vastuuseen, eivät he muuten opi oikean ja väärän eroa. Vanhemmat on myös saatettava vastuuseen, vanhemmuuskurssille tms. oppimaan vastuuta ja käytöstapoja. Jos lapset on tuollaisia, vanhemmat on ihan takuulla kahta kauheampia.

Vieras

Odottelen mielenkiinnolla OAJ:n kantaa asiaan.

Ennen kiusaajat rökitettiin kunnolla isompien taholta.
Sellainen talvisodan henki ei nyt kiinnosta enää ketään.

Rehtori voisi tulla nyt esiin.Toivottavasti käsitellään tasapuolisesti eikä kuetn ennen että herrojen penskoille
opettajat itse keksivät hyvät selitykset ja kiusattu pantiin jälki-istuntoon.

alumni

Mitä voi odottaa vanhemmilta, jotka lapsuudessaan ovat katosneet Kelloppeli Appelsiinin ja lukeneet Kärpästen herran? Kulttuurin lopetettuaan on kiva katsoa reipashenkistä jääkiekkoa telkkarista ja äidit huutavat kaukalon laidalla verta pakkiin.

Tyttöparka. Ei kukaan ansaitse tuollaista porukkaa.

kommentaattorinen

Eivätkös vanhemmat ole vastuussa jos lapsi pudottaa vahingossa posliinikaupassa vaasin. Mielestäni vanhemmille tulisi antaa reilusti päiväsakkoja. Kaikki materiaali minkä kiusaajat sotkivat tulee korvata täysimittaisesti kiusaajien vanhempien pussista. Suuret korvaukset tulee myös maksaa henkisestä ja fyysisestä kärsimyksestä vammojen mukaan. Ei kiusaamista tarvitse hyväksyä. Fyysistä väkivaltaa ei pidä hyväksyä ollenkaan. Mitähän näistäkin kiusaajista tulee isona kun jo tuossa vaiheessa menee noin heikosti? Suosittelen läpimästi kiusatulle koulun vaihtoa, sillä tuossa porukassa et enää voi olla.

Vanhempien tulee myös kasvattaa lapsille itsepuolustusta ainakin henkisellä tasolla. Sinulla on oikeus hyökätä juuri yhtä törkeäti muita kohtaan mitä törkeämmin he sinua kohtaan hyökkäävät.

Vieras

Enkä todellakaan tarkoita kyseistä kiusattua tyttöä, vaan kaikenmaailman kukkahattutätejä ja -setiä ja typerää kansaa, joka lampaiden lailla on seurannut noita idiooteista hulluimpia. Tämä on ihan puhtaasti seurausta tästä "hyvinvointiyhteiskunnasta", mitä tässä nyt on innolla rakennettu toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Se sanoma, minkä tämä yhteiskunta on jäsenilleen antanut on kiteytettynä seuraava:
- mitä mulkumpi olet, sitä todennäköisemmin et saa tekosistasi mitään rangaistusta ikinä (ehdolliset, sossun maksamat sakot/korvaukset, lepolomat lepokotia muistuttavissa vankiloissa lomineen ja huippupalveluineen eivät todellakaan ole rangaistuksia oikeille rikollisille)
- vaikka tekisit hyvinkin hurjia tekoja (raiskauksia, murhia jne.) todennäköisesti juoksentelet jälleen viimeistään muutaman vuoden päästä kaduilla "toteuttamassa itseäsi". Ja aina on joku kukkahattutäti/-setä kertomassa nyyhkytarinaa kuinka sinäkin olet ihminen ja sinulla on oikeutesi.
- Tavallisen kansalaisen harjoittama itsepuolustus on synneistä suurimpia. Eihän se nyt herranjumala käy päinsä, että joku huolehtisi itsestään.
- Tavallisen kansalaisen puuttuminen johonkuhun muuhun kohdistuvaan rikokseen on edellistäkin suurempi synti. Häkki heilahtaa takuuvarmasti. Olisihan se ikävää, jos meillä kunnon kansalaiset suojelisivat toisiaan noita "poloisia syrjäytyneitä" vastaan.
- Ylipäänsä hän joka yrittää itse omin voimin pitää huolta itsestään ja läheisistään on rinnastettavissa rikolliseksi. Hänen elämäänsä tulee rajoittaa mahdollisimman paljon kaikenlaisilla säännöksillä, joilla ei ole yleisen turvallisuuden ja järjestyksen kanssa mitään tekemistä. Hänet tulee verottaa kuiviin, eihän ihmisille voi antaa vastuuta omasta rahankäytöstään (tai mistään muustakaan, kyllä viranomaiset päättävät puolestamme). Hänelle tulee määrätä kaikenlaisia velvoitteita valtion puolelta, mutta ei minkäänlaista päätäntävaltaa omasta elämästään.
- Vanhemmilla ei todellakaan ole oikeutta kasvattaa omia lapsiaan, kaikki kuri on pahasta. Tämä kurin pahuus koskee myös opettajia (joista suuri osa on itse asiassa aivopesty uskomaan kukkahattutätien ja -setien typeryyksiä).

Mitä muuta kuin juuri tämänkaltaisia uutisia voisi tällaisessa yhteiskunnassa enää edes odottaa? Väkivallanteot tulevat ihan takuulla vain lisääntymään ja ihmiset tulevat yhä välinpitämättömimmiksi niitä kohtaa. Mutta ei siinä mitään jos lapsianne hakataan, pääasia, että töllöstä tulee lätkää eikä teillä ole mitään vastuuta omasta elämästänne. Kyllä viranomaiset hoitavat. Äänestetään vain samoja älykääpiöitä ja heidän yhteenliittymiään (=puolueita) kuin tähänkin asti.

jjr

Juuri näin, ja tämän lisäksi julkista keskustelua hallitsevat erilaiset (vasemmisto)radikaalit yms. älyköt, joiden tehtävänä on syyllistää tolkullisesti asioitaan hoitavia ihmisiä kapitalismista, syrjimisestä ja mistä nyt milloinkin.

Jokaisella ihmisellä on kuitenkin vapaa tahto tehdä moraalisia ratkaisuja ja sen seurauksena vastuu valinnoistaan. Niin myös näillä 14-v joukkopotkijoilla.

Kaija Kuopila

Kun tuossa 10 - 5 votta sitten vielä seurailin tuttujen työssäkäyvien perheen äitien muuttuvan yhä väsyneemmän näköiseksi, mutta Hakaniemen torilla Työttömien yhdistysten mahtipontiset kahvinjakajat oikein kehui, että nythän on tutkittu, että Suomessa työ tehdään kaikkein tehokkaiten !!
Juu niin tehdää ja tuskin vanhemmat enää sitten omaa perhettään jaksaakaan hoitaa työpäivän jälkeen hoitaa. Demareiden touhujahan ne on ja puolueiden huu-haa yhdistyksille kyllä riittää rahaa jakaa. Yhteiskunnan vinoutumien syyt on syvällä ja ne alkoi Koiviston kaudella ja pahee edelleen Halosen kaudella.

MUNAT ON

Kotona "isi" ja "äiskä" saa kuulla kunniansa pienimmästäkin asiasta nuorisolta.

Mitä onko psp, psp2, psp3, nintendo, televisio, internet, päiväkoti, koulu ja yhteiskunta epäonnistunut kasvattajina?!

Jos minulla olisi omia muksuja niin opettaisin kyllä niille käytöstavat ja peruspuolustautumisen vaikka siitäkin voi joutua itse vastuuseen/maksajaksi. En siis yllytä tai kehota väkivaltaan mutta .. Vastuunkantaminen yleensä myös opettaa jotakin.

Kumpi on sitten tuhoisampaa, saada elinikäiset "traumat" vai heläyttää kerran kunnolla ”turpaan” ja ottaa vastuu? Yleensä "trauman" saanut hautoo kostoa pitkään, jotkut toteuttavat sen toiset eivät ..

En tietenkään ole väkivallan kannalla, mutta liikun itse tuolla alueella ja osa noista pennuista uhittelee jopa mulle.

Itsellä on kokoa yli 180cm ja painoa yli 100kg, ikää kohta 40.

Jos joku ajattelee että tämä on vaan mun omaa munattomuutta niin tervetuloa vaan Steissille, Malmille tai vaikka tuonne Viikkiin katsomaan menoa niin saat itse nähdä mikä on tilanne.

Että näin ja sama peli on musta koko "hesan" alueella. Onhan totta sanonta se joka miekkaan tarttuu niin miekkaan hukkuu, mutta ei taida tuossa auttaa se toinenkaan poski?!

Onko isillä ja äideillä jos sellainen löytyy tosiaan niin kiire ettei tällaisia perushommia saada kotona opetettua?

Bussiin, ratikkaan, junaan, kauppaan rynnitään niin että mummot on nurin .. Kadulla huudellaan ihmisille mitä sattuu porukalla ja sitten nauraa räkätetään päälle. Öykkäröidään milloin missäkin, toisaalta mallia antamassa on monta tahoa, Mediat, julkkikset, sukulaiset, perhe ..

Ehkä itse kunkin kannattaisi katsoa peiliin ja miettiä hetki. On helppo syyttää ja osoitella sormella että tuo on syypää mutta ei se paranna asiaa minnekkään suuntaan.

Hyvät vanhemmat olkaa lapsillenne kasvattajia/vanhempia EI kavereita.

Motto: "Kaikki liha tottelee kuria"

http://www.youtube.com/watch?v=mo2qkfSu44g

Sitkeä Sissi

Sairasta käyttäytymistä seurata vierestä moista toimintaa, joka sivumennen sanottuna on todella kaukana kiusaamisesta. Kiusaamista lienee aina ollut mikä ei tee sitä yhtään hyväksytymmäksi. Aikoinaan me pidimme kiusaamisen ja väkivaltaisen käyttäytymise tarvittaessa itse keskenämme aisoissa nimenomaa sakinhivutuksella, jota taas ei saa mitenkään sotkea kiusaamiseen saati väkivaltaan.
Hirveä tilanne kun nuoret eivät ole kotoaan saaneet mitään arvojen evästystä. Koulun tehtävähän on tiedon jakaminen.
Lastensuojelu voisi ottaa huostaan nuo selvästi sairaalla käytöksellä oireilevat lapset ja sijoitta jonnekin aivan muualle terveeseen ympäristöön (jos sellaista löytyy).