Perjantai 24.11.2017

1101 tuulivoimalaa tulossa Ruotsiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.3.2010 12:39
  • Kuva: Helsingin Energia
    Kuva

Ruotsin hallitus on antanut luvan 1101 tuulivoimalan rakentamiselle Pohjois-Ruotsiin Piitimen kuntaan.

Kaikkiaan voimaloiden lasketaan tuottavan 8–12 terawattituntia vuodessa, mikä vastaa ympäristöministeri Andreas Carlgrenin mukaan kahden Ringhalsin ydinvoimareaktorin tuottamaa sähköä. Nykyisin Ruotsin tuulivoimalat tuottavat noin 3 terawattituntia sähköä vuodessa.

Investoinnin arvioidaan maksavan 40–60 miljardia kruunua eli noin 4–6 miljardia euroa.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Pohjoisessa tuulivoima on jopa kannattavaa. Siellä on sentään muutama nyppylä, joille tuulee jokseenkin aina. Sen sijaan siellä ei ole riittävästi kulutusta pienillä alueilla, joille voisi rakentaa kannattavasti ydinvoimaa. Sitäpaitsi tuulivoimalan siirtäminen on aina mahdollista, toisin kuin ydinvoimalan.

Jos vertaa Suomen energiapäätöksiin, on tuollaisen kehityksen suosiminen yhteiskunnallisesti kannattavaa. Täällähän kaikki energiantuotanto on perinteisesti (1950 jälkeen) aina viety mahdollisimman kauas kulutuksestä, niin että saadaan takuulla siirtohäviöt maksimoitua ja hyötysuhde mahdollisimman huonoksi.

Siitä me nyt maksamme tehottoman, täysin järjettömästi suunnitellun energiansiirtoverkon aiheuttamina kustannuksina. Sen voi muuten jokainen itse katsoa sieltä edellisestä sähkö- tai kaukolämpölaskustaanlaskustaan. Jos sattumalta asut taloyhtiössä, näkyy se siellä tilinpäätöksessä = yhtiövastikkeessa.

Matti--

Siitä vain myllyjä pystyttämään sitten, jos se kerta kannattavaa on. Tämähän tarkoittaa sitä, ettei valtiolta tarvitse ruinata investointitukia ja tariffeja, ja säätövoiman tarvekin kyetään hoitamaan.

Miksi siirrettävyys on etu? Sähköntuontanto työpaikkojen perässä Aasiaan?

alfa

Tuulivoimalan hinta, 5 miljoonaa euroa tuntuu äkikseltään kallillta. 3 megawatin voimalalle on tuollaista hintalappua julkisuudessa esitetty muuallakin, joten lasketaanpa kilowatin hinta: 1600 euroa.

Olkiluoto-3:n rakentamiskustannukset ovat tähän mennessä 7.8 miljardia euroa. Teho 1.6 GW Sama laskutoimitus antaa kilowatin hinnaksi yli 4000 euroa. Tähän tarvitaan sitten vuosittain vielä polttoainetäydennykset ja jätehoidon ym. kustannukset joskus lähitulevaisuudessa.

Tuulivoimalle tuli suomessa syöttötariffi voimaan 1.1.2010 alkaen. Ydinvoimateollisuus on tuota pelotellut, että se nostaa sähkön hinnan pilviin. Tosiasiassa syöttötariffi takaa tuulivoiman tuottajalle tietyn perushinnan silloin kun pörssisähkön hinta putoaa ylituotannon seurauksena takuuhintaa alemmaksi. Vaikutus kuluttajahintoihin esim. Saksassa on osoittautunut alle prosentin suuruusluokkaan.

Vertailun tuloksena havaitaan, että tuulivoimalla voidaan tuottaa sama energia ilman riskejä ja ympäristöhaittoja huomattavasti edullisemmin kuin ydinvoimalla.

Aimo Ajattelija

Pitää muistaa, että tuulivoimaa täytyy rakentaa n. 3 kertaa nimellisteho, jotta sama sähkömäärä voidaan tuottaa. Eli jos halutaan 3MW teho, tarvitaan 9MW tuulivoimaa. Tämä tarkoittaa että noidenkin laskujen mukaan lasku on 1600€ X 3 = 4800€ / kw.

Tuulivoima ei lisäksi ole suinkaan ilmaista. Pitää muistaa, että tuulimylly täytyy uusia vähintään 20 vuoden välein. Sama on toki ydinvoimalassa, mutta siellä käyttöikä on kuitenkin 60 vuoden luokkaa.

Olkiluoto 3 taas ei oikeastaan osoita mitään ydinvoiman kannattavuudesta - se vain osoittaa traagisella tavalla sen miten kilpailuttamalla saa aina huonointa ja kalleinta. Voimalan todellinen hinta on käytännössä se 3 miljardia, minkä se alunperin maksoikin. Jatkossa (oikeasta paikasta tilattuna) nuo voimalat maksavat sen tai vähemmän, kun sarjatuotannon edut saadaan realisoitua.

Vieras

Onko ydinvoimalan hinta euroissa vai dollareissa? 7.8 miljardia dollaria on oikeampi hinta. Tuo wikipediasta tullut tieto on dollareissa. Kannattaa olla tarkkana ettei tule virheitä. 1 euro = 1.4 dollaria.

Suomessa ydinjätehuoltoa maksetaan koko ajan ydinjäterahastoon ja se on sisällytetty ydinvoimaloissa tuotettuun sähkönhintaan.

Tällä hetkellä ydinsähkön hinta on noin 2-3 senttiä kWh, sisältäen kaikki kulut!

Ydinvoiman käyttösuhde 93% Suomessa, mukaan lukien kaikki huollot. Tuulivoiman käyttösuhde 20%(-25% isot laitokset) Suomessa.

Eli 3MW laitos jauhaa 600 kW- 750 kW keskimäärisellä teholla. 1101 3MW laitosta keskimäärin 600 kW teholla= 660 MW keskimääräinen teho. Tästä tulee tuulivoiman hinnaksi

5 GEuroa/660MW=(6700-)7600 eur/kW todellista tehoa kohden.

Onkohan mukana varavoima jota tarvitaan kun tehot laskevat. Saksassahan meinasi taannoin koko sähköverkko tippua alas kun tuulivoiman teho pohjoissaksassa romahti. Ajankohta oli jouluaatto muistaakseni.

Käpälämäen tarkkailija

niin miten itse luulet näiden suuria tuulivoimansinisiä päiväunia näkevien ihmisten varautuvan mahdolliseen sähköverkon kaatumiseen? Miten se sähköverkko nyt muka voisi tippua kun ne langat on siellä ylhäällä niiden valtavan rumien teräshökötysten päällä. Eihän ne kaikki langat voi mitenkään sieltä yhtäaikaa tippua...

Vieras

Liquid discharges of Cs-137, Sr-90 and Co-60 into the Baltic Sea from local nuclear installations
Author: Vesa-Pekka Vartti, STUK.
Discharge data are reported annually from 10 power plants and 4 other installations to the register.
In 2008, the total discharges of caesium-137, strontium-90 and cobalt-60 into the Baltic Sea were 1.7, 27 and 3.2 GBq, respectively.
_
http://www.helcom.fi/environment2/ifs/ifs2009/en_GB/Cs137_discharges/
--
Cesium-137 pitoisuudet kaloissa ja pintavesissä:
Authors: HELCOM MORS Project Group
Corresponding authors: Jürgen Herrmann, BSH – Federal Maritime and Hydrographic Agency.
- Loviisa Finland Power plant; 2 PWR, tuottaa: 3H, 60Co, 137Cs, 110mAg, 124Sb, 58Co, 54Mn
Olkiluoto Finland Power plant; 2 BWR, tuottaa: 3H, 60Co, 137Cs, 51Cr, 58Co,54Mn, 134Cs
_
http://www.helcom.fi/environment2/ifs/ifs2009/en_GB/Cs137fish/
--
Ydinvoiman CO2-päästö on Suomessa 50-260 g/kWh
Co2-päästöt lasketaan kansainvälisissä vertailussa (IEA, USA, Saksa, Itävalta) elinkaarimallin mukaan, toisin kuin Suomessa. Koko tuotantoprosessin eri vaiheiden aiheuttamat kasvihuonekaasu -päästöt lasketaan realistisesti mukaan. (Life-Cycle Analysis). http://www.tegenstroom.nl/files/CO2reportoeko.pdf
--
Ydinvoiman CO2-päästömyytti koskee vain itse reaktorin toimintaa, jossa ei toki vapaudu hiilidioksidia kuten esimerkiksi hiilen poltossa. Tämä on kuitenkin vain pieni osa koko totuutta ja ydinvoiman koko elinkaarimallia.
Tutkimuksessa rikkailla malmivaroilla ydinvoiman CO2-päästöt ovat 1/5-1/3 maakaasuvoimalan päästöistä, mutta siirryttäessä yhä köyhempiin malmipitoisuuksiin ydinvoiman hiilidioksidipäästöt nousevat suuremmiksi kuin maakaasulla. Tästä syystä ydinvoima on kestämätön ratkaisu ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi koska sen CO2-ominaispäästöt ovat silloin fossiilisten polttoaineiden tasolla.
Maapallon uraaniesiintymien lukumäärä on suurimmillaan noin 0,0003 pitoisilla mailla (malmipitoisuus 0,0003 %, eli 3 ppm U). Taloudellisesti hyödynnettävien uraanivarojen malmipitoisuusraja-arvo on 0,01 %. Näitä esiintymiä on maapallolla erittäin harvassa ja yli 99 % maapallon uraaniesiintymistä on tätä heikkopitoisimmilla mailla.
Uraani esiintyy myös merivedessä ja makeissa vesissä, mutta pitoisuus on tällöin alle 0,001 ppm U.
Ydinvoiman CO2-päästö, eli hiilidioksidipäästö on Suomessa luokkaa 50-260 g/kWh. -Tämä on peräti 10-55 kertainen määrä verrattuna tuulivoiman sähköntuotannon elinkaaren aikana syntyneisiin hiilidioksidipäästöihin.
_
http://www.nirs.org/mononline/nukesclimatechangereport.pdf

Vieras

Mielestäni Suomesta ja sen vesialueilta pyydetty kala voi olla lapsille jopa vaarallista.
Cesium-137 vaikutukset eivät kuitenkaan ilmene heti pahoinvointina, vaan pidemmän ajan kuluessa esim. suolistosyöpinä. Kuten myös Radon -kaasun juoma- ja talousvedessä.
- Näistä CS137 -pitoisuuksista onkin suositukset ja joka kunnassa välineet (40 kpl) pitoisuuksien seurantaan, jos halutaan seurata. (Nokian pitäisi kehittää kolululaisille ja raskaana oleville kännymalli, jossa on integroituna dosimetri ja geigermittari, nakuttamassa.)
--
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Mustialankatu 3, 00790 Helsinki - kertoo seuraavaa:

Muuta kalan vierasaineista ja käyttörajoituksista
Näiden suositusten tarkoituksena on mahdollistaa kalan turvallinen käyttö. Suosituksia laadittaessa on otettu huomioon kalojen dioksiinit, PCB-yhdisteet, elohopea ja cesium-137.

Turvallisuuden arvioinnissa on kalan annoskokona käytetty 100 grammaa. -Jos syö vähemmän kerralla, voi vastaavasti nauttia useampia aterioita.

Silakkaa ja Itämerestä pyydettyä lohta ja sisävesien petokalaa voi syödä ajoittain, esimerkiksi kesäaikaan runsaastikin, kunhan vastaavasti tasapainottaa ja rajoittaa niiden nauttimista vuoden mittaan.
_
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/suosituks...
--
Cesium-137 ja elohopea kaloissa ja sienissä
EU:n komission suosituksen (2003/274/Euratom) mukaan jäsenmaissa myytävien luonnontuotteiden cesiumin pitoisuudet eivät saa ylittää 600 Bq/kg.
Suomessa rajaa suurempia pitoisuuksia esiintyy erityisesti sienissä ja järvikaloissa.

Vieras

Helppotajuinen kuvasarja uraanin eri jalostusvaiheista ja niiden jätetuotoista.
The nuclear chain (from uranium mining to waste storage) is the most complex and extensive of all energy systems.
http://www.million-against-nuclear.net/million_brochure_all_72dpi.pdf
---
Kuvasarja: Uraanikaivostoiminta, ja rikastus ja käyttö
Published Apr 25 2006 by www.peakoil.org.au, Archived May 11 2006
Does nuclear power produce no CO2? | by Dave Kimble
Proponents of nuclear power always say that one of the big benefits of nuclear power is that it produces no Carbon dioxide (CO2).
This is completely untrue, as a moment's consideration will demonstrate that fossil fuels, especially oil in the form of gasoline and diesel, are essential to every stage of the nuclear cycle, and CO2 is given off whenever these are used.
http://www.energybulletin.net/node/15345
---
CO2 emission of electricity from nuclear power stations
Electricity from atomic energy emits 90 to 140 g CO2 per kWh of electricity produced.
The relatively high range of uncertainty is due to the different grade of ores used. It depends on how rich the ores are that are used to obtain the Uranium. For poor ores, the higher value does apply and for rich ores, the lower value does apply.
Let's compare the CO2 emissions to produce 1 kWh of electricity by different technologies:
http://timeforchange.org/co2-emission-nuclear-power-stations-electricity
---
New Finish nuclear power plant Olkiluoto with enormous financial losses
http://timeforchange.org/new-finish-nuclear-power-plant-olkiluoto-enormo...

KE

Tuotanto parhaimillaan vuositasolla
12000 GWh / 1101 kpl = 10,9 GWh/kpl siis vajaa 11 GWh per tuulimylly.

11 000 000 kWh/vuosi ja vuodessa on tunteja n. 8760 h
11 000 000 kWh / 8760 h = 1255 kW tuottavat tehoa ympäri vuoden 1,2MW verran siis keskimäärin, aina.

<a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Tuulivoimala#Tuotantokapasiteetti">Huipunkäyttöaikaoletus 23%</a> tarkoitanee että myllyjen nimellisteho pitäisi olla 1,2MW/0,23=5,2MW.

Olisikohan sähkön hinta noin 0,05€/kWh=50000€/GWh
Tuotetun sähkön arvoksi tulisi 50k€ * 11 GWh = 550 k€
Yhden myllyn hinnaksi tulee vähintään 4000 M€/ 1101 kpl= 3,63M€/kpl

Takaisinmaksuaika parhaassa tapauksessa 3,63M€/0,55M€ = 6,6 vuotta

Jos tollaisiin lukuihin pystytään tuulivoimalla niin ei muuta kuin kaikki rakentamaan myllyjä kun 7 vuoden jälkeen ne tuottavat pelkkää voittoa. Tai sitten jutun arviot ovat vähän pielessä.

Vieras

Syöpäkarttojen ja Helcom -Itämeritutkimuksen, Pohjanmeren pohjasedimentin Cesium -pitoisuuksien perusteella voi väittää että Raahessa on toiminut salainen ydinvoimalaitos vuodesta 1964 alkaen.
Vuosien aikana kilpirauhassyöpä ja kalojen Cs-137 pitoisuus on vaihdellut tehtaan eri mallisten savupiippujen korkeuden ja vallitsevien tuulten suunnan mukaan. -Esim. Oulun seudulla naisten kilpirauhassyövät alkoivat dramaattisesti lisääntymään 1980 luvulla. SlideShow -kartat.
Naiset:
http://astra.cancer.fi/cancermaps/Nordic/nord_thyroid_f_i_6_7103_2007062...
Miehet:
http://astra.cancer.fi/cancermaps/Nordic/nord_thyroid_m_i_6_7103_2007062...

Sylttytehdas on juuri siinä missä syöpäkartta sen kertoo olevan. Rautaruukintie 155, 92100 Raahe
http://maps.google.fi/maps?f=q&hl=fi&geocode=&q=Rautaruukintie+155+92100...
--
Raahen terveydenhuollon kuntayhtymä laatii ilmanlaadun mittauksia Raahen alueella.
Uusimmat mittaustulokset ovat vuodelta 2003!
Merkittävimmät päästöjen aiheuttajat Raahen alueella ovat Rautaruukki Steelin terästehdas, liikenne, energiantuotanto, yksittäiset metallialan pienyritykset ja kauttakulkeuma. Saloisten sääasemalta kerättyjen säätietojen mukaan pääilmansuunnat ovat olleet pohjoinen ja etelä-lounas. Noin 20% vuodesta on tuullut pohjoisesta ja noin 45% etelä-lounas suunnasta.
(Raahen seudun terveydenhuollon kuntayhtymä: Ilmanlaadun mittaukset Raahen alueella. Ympäristöterveydenhuolto, 2003. Sivu 30 ja 26.)
--
Aromaattiset hiilivedyt | Ympäristömyrkyt
PAH-yhdiste.
Monet PAH-yhdisteet aiheuttavat syöpää tai mutaatioita.
PAH-yhdisteitä syntyy eniten teollisuudessa, liikenteessä ja muussa energiantuotannossa.
Myös terässulattojen ja hiilielektrodeja käyttävien alumiinitehtaiden sisäilmassa on mitattu korkeita PAH-pitoisuuksia. PAH-yhdisteet ovat kiinteitä aineita, eivätkä ne liukene veteen. Koska PAH-yhdisteet ovat myös hyvin pysyviä, ne kerääntyvät maaperään ja vajoavat vesistöissä sedimentteihin.
RAUTARUUKKI RAAHE, KUVA:
http://www.vastavalo.fi/displayimage.php?pos=-164474

Vieras

Jotain mätää on ilmoitetuissa luvuissa oltava. Jos nuo pitävät paikkansa niin tuulivoima ei tarvitse mitään syöttötariffeja vaan on aivan kilpailukykyinen muutenkin. Pelkkää tuulivoimaa vaan tästä lähtien maa täyteen!

K.K.K.

HUONO INVESTOINTI:

1. Maailman kalleinta sähköä
2. Hyötysuhde huono
3. Kun ei tuule niin ei tule sähköä
4. Ympäristö pilataan
5. Jos et tykkää asua niin muuta pois
6. Vaatii korvaavaa voimakapasiteettia kuitenkin
7. Ovat aivan kaamea näky
8. Äänekkäitä luonnon rumentajia
9. Todellinen tuotto vain murto-osa nimellistehosta
10.Halvempaa ja puhdasta energiaa saatavissa sijaan

ATOMIVOIMAN JA YMPÄRISTÖN SEKÄ MAKSAJIEN PUOLESTA !!
TOIVOTTAVASTI SUOMI EI OLE YHTÄ TYHMÄ!

Vieras

...voima. 20 vuiden tutkimisen jälkeen ydinjätteiden maahan kaivaminen on hyvätty, primitiivisenä hätäreaktiona.
- Mutta suomalaisten tajuntaan ei mahdu että säteily jatkuu maan allakin
--
Posivan Ruotsista plagioima ydinjätteiden loppusijoitusmalli, oli itseasiassa Ruotsissa valmis jo v. 1999, n. kahdenkymmenen tutkimusvuoden jälkeen.
Erikoista laiskaa plagiontia suomalaisilta osoittaa, että Posivan sivustolla esitelty loppusijoitus kuparikapseli ja valurautasäiliö, näyttävät kuvassa aivan samoilta, tai vain vähän retusoidulta, kuin ruotsalaisten jo v. 1999 esittelemät kapselit.
- Ei se mitään, kun ei itse osata nin kopsataan. Vaarana on, että autenttista tutkimus- ja tuotekehitystietoa jää saamatta ja turvallisusuhkia ei tiedosteta.
---
WM'99 CONFERENCE, FEBRUARY 28 - MARCH 4, 1999
MANAGEMENT OF SPENT NUCLEAR FUEL IN SWEDEN
Tommy Hedman. Director of Department Safety & Technology
Swedish Nuclear Fuel and Waste Management Co (SKB), Stockholm

Management Company, to safely manage the spent fuel and radioactive waste from the reactors to
final disposal. The task of SKB is thus to plan, construct, own and operate the systems and facilities
necessary for transportation, interim storage and final disposal.
In Sweden the fundamental guidelines and the division of roles have been established during a
long period starting more then twenty years ago. A general policy is that nuclear waste produced
in Sweden must also be disposed of in within the country.
s.2 - Figure 1. The Swedish system for handling of spent fuel and radiological waste
s.7 - Figure 3. Copper canister with cast insert (reference design).
_
http://info.casaccia.enea.it/gsp3/Svezia/14-2zz.pdf

Vieras

Piitimen kunta, jossa puhutaan meänkieltä ja ruotsia, sijaitsee Simon korkeudella, Oulun - Kemin kohdalla, saa yhden maailman suurimmista tuulienergiapuistoista.
Kuntaan perustetaan hanketta varten tehdas, joka työllistää n. 1000 henkeä. - Kuulostaa järkevältä, etenkin kun verrataan siihen mitä toisella puolen Pohjanlahtea, Suomen puolella puuhataan kansalaisia asiallisesti kuulematta, Simoon. - Ruotsalaiset luopuivat jätteiden loppusijoituksesta maahan kaivamalla ja nyt he satsaavat uusiutuvaan ja puhtaaseen energiantuotantoon.
(Ruotsaiset myyvät ydinjätteensä luonnollisesti, ennen pitkää, tyhmille suomalaislle?)
--
Vind i seglen för Markbygden
ENERGI Regeringen fattade igår, torsdags, det historiska beslutet att tillåta Markbygdens vind AB att anlägga och driva upp till 1 101 vindkraftverk i Markbygden. Ett besked som kan ge hela Markbygden ett rejält uppsving, kanske rentutav vind i seglen.
Den vindkraftspark som regeringen nu gett klartecken för, på 1 101 snurror i Markbygden, kommer att bli en av världens största vindkraftsparker. Investeringarna kommer att ligga på mellan 40-60 miljarder kronor och kommer under anläggningstiden att ge många välkomna jobb i bygden. Det har talats om att satsningen på en vindkraftspark i Markbygden skulle kunna generera omkring tusen arbetstillfällen under byggtiden.
Michael Kyrk, Svevind, säger i en kommentar att han utgår från att tyska Enercon, som bygger vindkraftverken, fullföljer sina planera att bygga en tornfabrik i Piteå, som de tidigare aviserat. Michael Kyrk fortsätter: "Jag darrar i hela kroppen. Det här är enormt stort och något vi kämpat för jättelänge. Det är helt makalöst."
_
http://www.pitea-tidningen.se/ledare/artikel.aspx?ArticleId=5222039
_
Piteån sijainti Norbottenissa. http://kartor.eniro.se/m/pIypM
_
http://fi.wikipedia.org/wiki/Piitimen_kunta

Vieras

""Ruotsalaiset luopuivat jätteiden loppusijoituksesta maahan kaivamalla ja nyt he satsaavat uusiutuvaan ja puhtaaseen energiantuotantoon.
(Ruotsaiset myyvät ydinjätteensä luonnollisesti, ennen pitkää, tyhmille suomalaislle?)""

Tälläisten valheiden levittely vie pohjan GP:n ja vihreiden uskottavuudelta.

Missä muuten SKB on näin ilmoittanut? Onko Ruotsin hallitus tehnyt tälläisen päätöksen. Kerrottakoot nyt että SKB:lle on valittu juuri loppusijoituspaikka.