Tiistai 18.6.2019

Lasten huostaanotot tuplaantuneet

Luotu: 
22.3.2010 07:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Tyypillisiä syitä lasten huostaanottoon ovat vanhempien kasvatusongelmat, alkoholinkäyttö tai väkivalta.

Lasten tahdonvastaiset huostaanotot ovat kasvaneet tuntuvasti 2000-luvulla. Huostaanottoja, joita vastustivat joko vanhemmat tai lapsi itse, oli vuonna 2008 lähes 2 200, kun vuonna 1995 määrä oli noin tuhat. Asiasta kertoo Turun Sanomat.

Kaikkiaan huostaanotettuja lapsia oli kaksi vuotta sitten yli 10 000, mikä on 66 prosenttia enemmän kuin viisitoista vuotta sitten.

Lapsia otetaan huostaan eniten murrosiässä. Tyypillisiä syitä ovat vanhempien kasvatusongelmat, alkoholinkäyttö tai väkivalta.

Noin kahdessa prosentissa tapauksissa huostaanoton yhdeksi perusteeksi on kirjattu perheen kulttuurinen tausta. Syiksi on tilastoitu myös muun muassa vammaisuus sekä poikkeava seksuaalinen käytös.

Huostaanottojen perusteita valvotaan kuitenkin entistä tiukemmin, ja joka kymmenes sosiaaliviranomaisten huostaanotettavaksi suosittelema lapsi palaa hallinto-oikeuden päätöksellä kotiin.

THL:n tutkimuksen mukaan kahdeksan prosenttia tahdonvastaisista huostaanotoista peruuntuu kokonaan.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

KK

Lasten huostaanotoissa näkyy perheiden pahoinvointi joka johtuu monista syistä ja on ollut nähtávissä pitkään. Suomalaisten hyvinvoinnin eteen ei ole tehty mitään, vaikka mm itsemurhatilastot ovat järkyttäviä. Vanhasen itseensä tyytyväinen hallitus nostaa eläkeikää ja huonontaa kaikkia suomalaisten etuja. Huostaanotto on myös kova bisnes. Valtio korvaa kunnille huostaanotetuista lapsista huomattavat summat ja ns "perhekodit" jotka on osakeyhtiötetty rikastuu. Jos suomalainen lapsiperhe saisi edes osan noista perhekotien varoista, heillä menisi paremmin. Säätely ja byrokraatit jyllää nyt Suomessa.

jaliraita

Vuonna 2001, jolloin tutkin asioita mm Lausteen perhetukikeskus laskutti yhdestä huostaanotetusta lapsesta 2000mk per vrk eli noin 350€ per vrk. Nyt hinta lienee suurempi. Lausteella on noin 100 paikka eli liikevaihto on ihan kohtuullinen. Lausteen johtajattarena on valtiotieteen maisteri Anneli Alho, joka on samalla Turun hallinto-oikeuden asiantuntijajäsen eli tuomarin asemassa lapsia koskevissa asioissa. Alho voi siis osaltaan hoitaa, että tavaraa riittää businekseen.

Jali Raita, diplomi-insinööri
Somero

mikko k

"Kansa voi pahoin ja se näkyy kaikessa"-olet täysin oikeassa
kirjoituksessasi bisneksen suhteen lasten huostaanotoissa.Kyseessähän on asia, josta
ei pahemmin mediassa rummutella.Sama kaava toistuu yllättävän monessa asiassa Vanhasen nyky-Suomessa(Mm.asunnottomilla ihmisillä tehty bisnes hakee vertaistaan julmuudessa) Herran/rikollisen pelko jyllää ja valtio vie kaiken itsemääräämis oikeuden kansalaisiltaan.

Näen ainoana turvana enää EU:n.Suomen valtiota olen pitänyt
jo pitkän aikaa lähinnä kansalaisiaan rahantekoon valjastettuna koneistona-oli kyseessä sitten aikuiset tai tulevat aikuiset=lapset.

kk

Olisiko huostaanotetusta lapsesta saastava korvaus noin
80 000 € vuodessa, jostain kuulin. Jos lapsia on vaikka 10 niin hyvin pärjää. Hyvinvointia ei perhekodeissa näy, vaan niistä karkaillaan aina tilaisuuden tullen. Olen kuullut joidenkin perhekotien alkaneen syöttää lapsille nyt viimeaikoina myös mielialalääkkeitä. Niillähän ne mummutkin vainnetaan hiljaisiksi. Suomalaiset ovat nyt huijareiden armoilla. Jospa edes osa näistä rahoista kohdenettaisi perheille, niin vointi kohenisi. Olen seurannut myös onnettomien äitien juomiskierteen alkamista, kun lapsi on viety. Kiitetään nyt näitä ihania naisministereitä, kuten Hyssälä, Risikko, Holmlund jne.

jaliraita

Vanhanen on valehdellut julkisuudessa. Kataista tutkittiin kokouspöytäkirjan väärennöksestä. Lindenille antoi Nikula potkut lahjus-esteellisyysjupakassa. Anttilalla on ehdollinen vankeustuomio väärästä valasta. Vapaavuorella on useita rangaistuksia varkauksista ja pahoinpitelyistä.

Laitos voi saada jopa yli 180 000€ vuodessa yhdestä huostaanotetusta lapsesta, eli kymmenen vuotta tekee 1,8 mill€

Jali Raita, diplomi-insinööri
Somero

Vieras

on myös tiedostettu muutamissa kunnissa, mutta sielläkin asian kahtiajakoisuus paljastuu helposti leiriytymisenä erilaisiin porukoihin lastensuojelutyössä. Koulutus ja tavoitteet PITÄÄ saada yhteneväisiksi jatkossa ja pian.

Samassakin lastensuojeluasiassa voi olla työpari,jossa toinen ajaa vahvasti ja vain huostaanottoa ja toinen haluaa pitkällistä koko perheen auttamista perhetyönä. Ongelmat monimutkaistuvat tietysti. Yliopistoissa ei ylletä tälle tasolle koulutukessa!!!
Itse olen sitä mieltä, että lasta pitäisi auttaa omien läheistensä keskellä ja keralla. Omassa perheessä saatu rakkaus on tuhatkertaisesti tärkeämpää kuin huostaanottajien bisnes- tai velvollisuusrakkaus. Toisaalta elämään kuuluu myös voitettavia vastoinkäymisiä.

Hannu Mikael

Tärkein tekijä ilmiössä on se, kun poliitikot saivat ajettua Suomen amerikkalaistyyppiseen markkinatalouteen.

Voitontavoittelu asetettiin ylimmäksi tavoitteeksi kaikessa, ja se hiipi myös valtionhallintoon kun Suomea alettiin pyörittämään liikeyrityksen tavoin. Kaiken toiminnan moottoriksi tuli vain raha ja ahneus. Sitä alettiin kutsumaan tehokkuudeksi.

Sen seurauksena työ ja sen pysyvyys meni katkolle kaikkialla, tilalle tuli pysyvä taloudellinen epävarmuus, ja pysyvä suurtyöttömyys, kun voitot halutaan repiä mahdollisimman vähällä työvoimalla.
Voittojen maksimointia ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella.
Epävarmuus tulevaisuudesta ja työttömyys kärjistävät kaikki ongelmat - myös perheissä, ja vanhempien kärsiessä kärsivät myös lapset.

Toinen tekijä on tiukan idealistiseksi kiristetty lainsäädäntö, jota Suomessa noudatetaan tietenkin kirjaimellisesti vailla suhteellisuudentajua.
Sen seurauksena on nähty naurettavia käräjöintejä, joissa vanhempia on tuomittu mm.maksamaan korvauksia omille lapsilleen tukistamisista ja läpsimisistä, joka on tulkittu lain perusteella pahoinpitelyksi.
Samoin perustein vanhempien sukupolvien lähes kaikki vanhemmat olisi pitänyt tuomita.

Lakien tavoite on kunnioitettava, mutta huostaanoton kynnys on liian matala, ja vanhempien oikeuksia usein poljetaan viranomaistoimin.
Nykyisin huostaanottoon riittävät toisen käden tiedot ja lapsen sana, että häntä on lyöty, ja se katsotaan suoraan pahoinpitelyksi, vaikka kyseessä olisi läpsäys poskelle.
Selvissä pahoinpitelytapauksissa lapset tulee tietenkin huostaanottaa heti.

sarikarlstrom

Ehkä näitä huostaanottoja olisi vähemmän jos vanhemmat olisivat etukäteen tietoisia omista ja lastensa oikeuksista mahdollisessa huostaanotossa. Mutta suuri osa näistä huostaanotoista ovat kiireellisiä, eli tulevat täytenä yllätyksenä sekä lapselle, että vanhemmille ja siinä tilanteessa ei varmaankaan ensisijainen kysymys ole oikeudet. Tällaisen tilanteen tuomalta shokilta tuskin pystyy järkiperäiseen ajatteluun eikä älyä kysyä, mitä oikeuksia lapsella ja vanhemmilla on ja mistä tätä tietoa voisi oikeudenmukaisesti saada.
Lastensuojelu käyttää valtaansa ja kriteereitään ihan kuinka haluavat ja varmasti ne kolme kiireellisessä huostaanotossa vaadittavaa kriteeriä täyttyy, vaikka lastensuojelulain porsaanreikiä käyttäen.
Enempi julkisuuteen tietoa lasten ja vanhempien oikeuksista ja heitä auttavista tahoista, niin ehkä jossain määrin vältyttäisiin näiltä laittomilta ja turhilta huostaanotoilta.