Perjantai 18.1.2019

Kaupan kassoille uusi ”hinnasto”? - S-ryhmä voittaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.5.2010 20:19
Päivitetty: 
5.5.2010 21:25
  • Kuva: SOK
    Kuva
    S-ryhmä on uuden kuvion voittaja juuri siksi, että heillä on oma S-pankki.

Kauppa-asioinnissa on tapahtumassa muutoksia, joista kuluttajan on syytä olla tietoinen.

Toukokuun alussa voimaan tullut maksupalvelulaki mahdollistaa sen, että kauppiaat voivat halutessaan periä korttimaksamisen kulut asiakkailtaan. Kaupan liiton mukaan tämä voi tarkoittaa tuotteiden hintojen nousua.

Seurauksena voi olla myös se, että tulevaisuudessa kauppojen kassoille ilmestyy "hinnasto" siitä, kuinka suuri lisämaksu tulee milläkin kortilla maksamisesta, kertoo lainsäädäntöneuvos Tuomo Antila oikeusministeriöstä Uudelle Suomelle.

Kauppiaat joutuvat tilittämään pankki- ja luottokorttien välityspalkkiot pankeille ja luottokorttiyhtiöille. Maksupalvelulain tarkoituksena onkin ollut kauppiaan aseman parantaminen ja maksujen tekeminen läpinäkyviksi.

- Laissa on olennaista se, että hintakilpailu lisääntyy, kun luottokorttiyhtiö ei voi enää estää kauppiasta perimästä lisämaksua, Antila sanoo.

- Tämän uskotaan johtavan provisioiden alenemiseen, mikä on viime kädessä sekä kauppiaiden että kuluttajien edun mukaista.

S-ryhmä: "Hinnastot" mahdollisia

Kauppias voi myös antaa asiakkaalle alennusta tietyllä kortilla maksamisesta.

- Esimerkiksi S-ryhmällä on oma pankki, joten he voisivat teoriassa ilmoittaa kassalla, että Visalla maksamisesta peritään 0,9 prosentin provisio, mutta S-kortilla maksamisesta saa 0,5 prosenttia alennusta, Antila kuvailee.

Itse asiassa S-ryhmä onkin kuvion voittaja juuri siksi, että heillä on oma S-pankki. Pankki ja kauppa kuuluvat samaan konserniin, joten provisioita ei tarvitse maksaa.

- Olemme toistaiseksi ottaneet sen linjan, että näitä kustannuksia ei peritä, sanoo SOK:n hallintojohtaja Jari Annala Uudelle Suomelle.

- S-Etukortti on täysin S-Pankin hallinnoima kortti, jonka käyttämisestä ei S-ryhmän tarvitse maksaa provisioita muille, totesi S-ryhmä tiedotteessaankin jo vuonna 2007.

S-ryhmä tarjoaa sen sijaan jo nyt maksutapaetua pankkinsa asiakkaille S-Etukortin käyttämisestä. Asiakas saa S-ryhmän toimipaikassa S-Etukortilla maksetuista ostoksista rahaa takaisin 0,5 prosenttia.

Annalan mukaan S-ryhmä ei ainakaan vielä ole linjannut siitä, tulevatko sen kauppoihin kassoille "hinnastot" korttimaksamisesta.

- On se mahdollista, että ne tulevat, jos linjauksia muutetaan. Laki antaa siihen mahdollisuuden ja käsittääkseni jopa tavallaan suosittaa, että siihen mentäisiin, Annala sanoo.

Käteinen yllättävän kallista

Annala huomauttaa, että käteisen kustannusten perimistä ei uusi lakikaan mahdollista. Annalan arvion mukaan käteisen käsittely maksaa kaupalle hieman enemmän kuin edullisimmat maksukorttien provisiot.

Kaupan liittoa nyppii se, että uudenlaisten debit-pankkikorttien myötä välityspalkkiota on muutettu. Visa Debit ja Debit MasterCard -korttien myötä välityspalkkio on nyt 0,31 prosenttia ostosten loppusummasta, kun se aiemmin oli parin sentin luokkaa.

Kaupan liiton mukaan uusi hinnoittelu merkitsee yli 60 miljoonan euron vuosittaista lisäkulua kaupalle ja sitä kautta kuluttajille.

Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen on arvioinut Uudelle Suomelle, että muutoksen seurauksena tuotteiden hinnat nousevat kaupoissa. SOK:n Annala huomauttaa, että ylipäänsä kaikki kustannukset vaikuttavat hintoihin.

Visan ja MasterCardin provisio Suomessa on 0,9-1,35 % ostosten loppusummasta, riippuen ostotapahtuman varmennus- ja tilitystavasta. American Expressin ja Diners Clubin provisio on tiettävästi suurempi.

Miten maksat jatkossa ostoksesti kaupassa? Ota kantaa US-kyselyssä.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

surffari

luottokorttiyhtiö perii jo lisämaksut, nyt vain kaikki maksavat niistä, nekin jotka maksavat pankkikortilla tai käteisellä.

ainakin dinerssillä on oma kanta-asiakasohjelma, eli saat "tuplabonuksen" kun maksat sillä ruokaostokset yms...

tuo olisi hyvä tapa näpäyttää näitä tuplakantasika-ohjelmallisia. menisi nopsaan nekin pankkikorttimaksamiseen...

TommiNieminen

Kortilla maksaminen maksaa. Rahan nostaminen kortilla automaatista maksaa. Rahan nostaminen pankkitiskiltä maksaa. Tähän kun lisätään taannoin kaavailtu käteisellä maksamisesta perittävä lisämaksu, ollaan tilanteessa, että merkittävä prosenttiosuus tuloista valuu suoraan jonkun muun taskuun.

Voitaisiinkohan eduskunnassa vaihteeksi säätää sellaisiakin lakeja, joiden hyötyjiä olisivat muutkin kuin Kokoomuksen kannattajat eli valtakunnan varakkaat?

danielewski

Täytyy luonnollisesti maksaa siitä, että joutuu maksamaan siitä, että saa maksaa kaupassa.

Jos vaihteen vuoksi kuluttaja saisi pistää kauppatapahtumasta aiheutuneita kustannuksia kaupan maksettavaksi. Miten olisi vaikkapa kilometrikorvaukset lähikaupan lopettamisen jälkeen.

SIMO PERTTULA

Että kuluttaja nostaa kaupan yhteydessä olevasta automaatista käteistä, ja maksaa käteisellä rahalla!
Ja saa ansaitusti käteisalennuksen? Tai automaatin puuttuessa, tekee noston etukäteen.
Eli vanha hyvä maksutapa, lisää kaupan kuluja. Mutta kuluttaja hyötyy. Toiveajattelua?

ksalmine

Käteinen on oikeasti kaikkein kalllein tapa maksaa kaupassa. Se pitää laskea, sitä pitää kuljettaa, pitää tuoda vaihtorahaa, maksutapahtuma vie aikaa jne. Noh. Tuolla aikaisemmin viitattu S-ryhmä on tajunnut sen, että oman pankin kortilla maksaminen ei maksa juuri mitään, joten siitä voidaan palkita kuluttajaa. K-kauppiaat eivät koskaan pääse samaan tilanteeseen, koska kauppiaat ovat itsenäisiä ja Kesko vaan keräilee kermoja päältä tekemättä mitään.

Elikkäs, hinnat käteismaksutavan mukaisesti hyllyn reunaan, maksukortilla maksajalle joko etua tai lisämaksua tilanteen (ryhmän, pankin, luoton jne.) mukaan.

Ja vielä hlökohtainen mielipide debit/kredit kortista: aivan sairaan hyvä, vaikka tuloja ja maksukykyä on vaan ihan tavallisen palkansaajan verran. Käykääs kerran ulkomailla, eikä kotiin palattua tarvitse sydän syrjällä odotella Visa -laskua... kaikkihan oli jo Debitillä maksettu!!

Hymiö

Tuttavalta Nordea laskutti visa-kortin vuosimaksua 52 euroa. Hävytöntä. Ja kaikki tietävät, että ne ottavat provikkaa päälle vielä joka käytöstä. No, ahneus käy lankeemuksen eellä. 52 euroa on sentään yli kolmesataa markkaa; kukaan ei olisi kehdannut laskuttaa tuollaista summaa markka-aikana. Jostain hikisestä maksukortista.

Ahneita ahneita ahneita. Ahneus on talouskehityksen jarru ja ostovoiman este. Ostovoima nostaisi taloutta. Luottokorttien koko idea on piristää kauppaa ja taloutta. Nyt siitä on tullut ahneiden tulospaskiaisten lyhytnäköinen varkaus.

jarkkoph

Jos joudun maksamaan jotain ylimääräistä pankkikortin käytöstä siirryn takaisin käyttämään käteistä kaikissa ostoksissani vaikka en ole käteistä käyttänyt yli 10 vuoteen kuin ehkä kerran pari vuodessa.

Ihan sama vaikka provikat olisivat sen 0,5% tai sentin minulle asia on periaatteellinen. En rupea maksamaan siitä, että saan maksaa.

Käteisestä ei sentään saa periä mitään lisämaksuja siitä, että maksaa.

Kauko Kaaresoja

Joku mainitsi rahan nostosta. Ainakin omasta pankistani saan käteistä ilmaiseksi. Tietysti ajan hukka ja jonottaminen ovat sittenasia erikseen. Äänestän myös käteisen puolesta. Mikäs siinä. Oman kokemukseni mukaan, kortti on ollut "säästeliäämpi" muoto. Mutta kyllä käteinen sopii.
Luottokunta tosiaan käy yhä ahneemmaksi ja kokemukseni mukaan ei ole nimensä veroinen. Näyttää siltä, että luottokorttipetoksia tai muuten Luottokuntaa hyväksi väärin käyttävät saavat tehdä vääryyksiään Luottokunnan siunauksella.

Itse olen maksanut 40 e/vuosi Visasta ja nykyisillä koroilla- aivan tyhjästä.

maksamies

Jos kortista aletaan veloittamaan, alan käyttää mahdollisimman pientä käteistä ja maksan mahdollisimman hitaasti ja harkiten ettei vaan tule laskuvirheitä. Saatanpa joskus pyytää poistamaan joitakin tuotteita kun ei satu olemaan tarpeeksi sitä käteistä mukana.

Vieras

"on viime kädessä sekä kauppiaiden että kuluttajien edun mukaista."

Viimekädessä tässä nyt on vain s-pankin edun mukaista, jotta asiakkaalle voidaan antaa alennuksia s-pankin korttia käyttämällä. Tämähän vain rajoittaa käyttö mahdollisuuksia, eikä varsinkaan lisää kilpailua. Minä ainakin siirryn takaisin käteiseen jos se on kuluttajana minulle halvin ratkaisu. Nyt jo luottokorteista joutuu maksamaan vuosimaksuja ja tilinhoitomaksuja. Tähänkö väliin vielä tarvitaan yksi välistävetäjä eli kaupat. Ei ole ahneudella rajaa.

Vieras

Haluan tulevaisuudessa palkkani vain ja ainoastaan käteisellä. Ei ole oikein että annan rahani pankille lainaksi ja sitten siitä vielä joudun maksamaan moneen kertaan kaupalle, pankille ja luottoyhtiölle; joka kerta kun raha liikkuu.

Vieras

Kyllä se käteinen on ainakin pienelle putiikkikauppiaalle halvin tapa saada maksu tuotteesta mitä tarjoaa. Joka muuta väittää, on varmaan sama jamppa joka on päättänyt että maksupäätteet ohjaa maksut defaulttina luoton puolelle jotta porukka joka ei osaa vaihtaa "käteismaksua" käyttöön, että luottovirma sais enemmän provikkaa kauppiaan työstä. Niinhän se pitäisi olla että kortilla maksaminen olisi halvempaa, mutta eipä ole sitä päivää näkyny.

Jos kauppias on niin suuri, että ei kerran päivässä jaksa kantaa rahasäkkiä itse pankkiin niin sillon ne käteismaksun kulut voi kasvaakkin senverran suuriksi, että kannattais perustaa se oma pankki.

Teemu Rissanen

Eikö vastikään kuluttajasuojaviranomainen noussut vastustamaan sitä ettei poistotuotteisiin saa laittaa prosenttialennuksia vaan että tuotteen lopullinen hinta pitää aina näkyä hintalapussa? Missäköhän linjassa tämä 0,9% tai 0,5% provision laskenta on kuluttajasuojaviranomaisen kannan kanssa? Pitääkö kaupan laittaa jokaiseen hintalappuun eri tieto siitä mitä maitopurkki maksaa jos maksuväline on visa? Päätöntä menoa suuntaan ja toiseen.

jaakkooittinen

Ensin luottokorttifirmat mainostavat vuosikausia, että maksakaa zetillä, se kannattaa. Kun ihmiset vihdoin maksavat valtaosan ostoksistaan korteillaan, tehdään siitä niin kallista, että korttimaksamisesta luovutaan jälleen. Ja totta tosiaan, käteinen on aivan sairaan kallista kaupoille, mutta valtaosa periaatteen ihmisistä ei tule maksamaan siitä, että saa maksaa ostoksensa. Itse en varsinaisesti kuulu tuohon porukkaan, mutta nyt kyllä meni jotenkin yli ymmärryksen. Pitäisi maksaa, että saa maksukortin, mutta sitten pitäisi maksaa siitä, että saa maksaa sillä maksukortilla, ja sitten vielä pitää siitä loppusummasta maksaa pahimmassa tapauksessa korkoa.

Toivottavasti kaupat asettavat maksulliseksi korttimaksamisen eivätkä siirrä hintoja tuotteisiin (todennäköisesti siirtävät tuotteisiin ja tekevät korttimaksamisesta silti maksullista), jotta kuluttajalla pysyy valinnanvapaus. Eväät torilla ovat samassa hintaluokassa kuin joskus 5 vuotta sitten. Kohta halvin tapa ostaa ruokaa lienee se, että hakee rahaa seinästä ja ruokaa torilta. En tosin pane pahakseni, jos keskusliikkeet tästä kärsivät.

HeimoV

Ennen meillä oli pankki ja pankilla oma magneettiraitainen kortti. Sillä sai rahaa seinästä, sillä oli kätevä ja nopea maksaa kaupassa ja kauppiaatkin sai rahansa aika nopeasti. Kortti ei nyt sattunut toimimaan Mallorcalla, mutta aika harvaa se ominaisuus harmitti.

Sitten tuli luottolaitokset jotka halusi kotimaan maksuliikenteenkin itselleen. Pankit luopui jälleen siitä, mikä ei ollut niiden ydinosaamista, pankkikortit.

Saimme turvalliset credit/debit kortit, joilla on kätevä ja nopea maksaa Suomessa ja ulkomailla. Ne ovat myös turvallisia kauppiaille, sillä luottolaitokset tarkistavat (=sijoittavat) rahat muutamaksi päiväksi sellaiseen paikkaan ettei kukaan tiedä mitä niille tapahtuu.

Ja tästä kaikesta luottolaitos ottaa vaivaisen prosentin kymmenyksen vaivanpalkkaa, jotta meillä on nopea ja kätevä järjestelmä vaikkapa Mallorcalla asioitaessa. On hyvä, että pelastetitte meidät ny..