Lauantai 20.7.2019

Näillä duunareilla kävi joulu - 1000€ kuussa lisää

Luotu: 
5.5.2010 20:59
  • Kuva: Google Street View
    Kuva
    Täällä painetaan nyt pitkää päivää. Chew Wotkinsin lihatukku sijaitsee Helsingin Sörnäisissä.

Elintarvikealan lakkojen ja työsulkujen ajan yksi selvä voittajafirma on helsinkiläinen liha-alan tukkuliike Chef Wotkins ja sen työntekijät.

Firmassa on painettu keväällä pitkää päivää Suomen Elintarviketyöläisten Liiton jäsenten lakkoillessa, sillä heillä ei ole yhtään liittoon kuuluvaa työntekijää.

Yrityksen johtaja ja omistaja, makkaramestari Veijo Votkin korostaa Uudelle Suomelle, että ylitöitä tehdään vapaaehtoisesti.

Votkinin mukaa heillä perusduunari tienaa normaalisti 2000-2500 euroa kuussa, mutta nyt kun ylitöitä tehdään viikossa noin kymmenen tuntia nousevat ansiot 3000-3500 euroon kuussa.

”Tämä on meidän parasta aikaamme.”

– Se on lähellä puolitoistakertaista kuukausipalkkaa. Tonni kuussa lisää, Votkin sanoo.

Kun työantajapuolen Elintarviketeollisuusliitto ilmoitti vastatoimena työsuluista, boikotoi liittoon kuuluva Chef Wotkins sulkua, ja töitä painettiin entistä enemmän.

– Harkinnan alla on eroanko tai odotan että erottavatko, mutta ei sieltä ole kuulunut mitään, Votkin naurahtaa.

Votkinin bisnekselle alan työtaistelut ovat lottovoitto – melkein kuin joulu kesän kynnyksellä.

– Tämä on meidän parasta aikaamme, ei nyt ihan joulun kinkkukaupan tasoa, mutta melkein, Votkin sanoo.

Votkin arvelee, että työntekijöille maksettavista ylityökorvauksista huolimatta myyntivoittoa tulee nyt päivässä noin puolitoistakertaisesti normaaliin menoon verrattuna. Makkaroissa on katteet kohdallaan ja niiden myyntisesonki on muutenkin alkanut.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tom B

Votkin maksaa ylitöistä kun taas muut haluavat pienentää ylityökorvauksia ja pidentää viikottaista työaikaa. Kyllä duunarit muissakin tehtaissa tekisivät ylitöitä jos niistä maksettaisiin. Sinähän voit mennä töihin elintarviketehtaalle ja ilmoittaa tekeväsi ylitöitä vailla täyttä korvausta kun kerran olet niin innokas.

NoddyShoulder

Kaikki työnantajat eivät ole veijovotkineita.

Jos työnantaja laittaa tonnin lisää kouraan kuussa, kun töitä paiskitaan silloin kun sitä on, niin eiköhän sitä työntekijöiltä viitseliäisyyttä löytyisi. Mutta kun ilmatteeksi ja työehtoja huonontamalla pyritään motivoimaan yhä parempiin suorituksiin, niin ei se oikein käy. Veijo Votkinille on varmaan tästä lähtien tulossa riittävästi ammattitaitoista työvoimaa; kun brändi on kunnossa ja töiden paiskijat palkitaan, niin siinä on työrikkaan työpäivän jälkeen mukava duunarin käväistä saunassa, laittaa kiuasmakkaraa (Votkinsin) ja kylmä olut päälle, kehaista vaimolle ja lapsille, että isipä käväisi taas vähän töisällä.

Vieras

Kolumnisti Loka Laitinen tunnetaan Votkinin tuotteiden kehujana. Ilmeisesti ei julkidemarina enää ole SAK:n ja SEL:n kannalla, vaan kannattaa vapaata markkinataloutta ja työpaikkkohtaisia sopimuksia. Tämä on nykyaikaa. Yhä kauemmas mennään keskitetystä. Toivon mukaan myös koko Suomessa kohti lähiruokaa ja myös pientuottajia.

SIMO PERTTULA

Et saa maistella lakonalaista tuotetta, koska en ole vahtinut maisteluja? Maistelu on rikkuruutta, en kuitenkaan muista minkätähden. Samapa tuo me olemme työtaistelussa kaikkia vastaan, kaikin asein!
Eli oli kuluttaja tai tuottaja, kaikki riistävät MINUA. Mutta asia muuttuu, jos minäkin saan maistaa?(Vitsi koko juttu)

Tom B

Synnyitkö tyhmänä vai pitikö treenata? Kun tuonti alkaa purra niin ruokatehtaiden voitot pienenevät josta seuraa, että osingot pienenevät ja siitä taas seuraa, että osakkeiden arvot romahtavat jolloin omistajat alkavat myymään. Niin ja tietysti johtajien bonukset haihtuvat kuin tuhka tuuleen. Että sellaista. Ei se ole ainoastaan duunari joka kärsii.

TakojaIlmarinen

TomB edustaa välkkyä kansanosaa.
Sattumalta taidan tietää näistä asioista huomattavasti enemmän kuin tämä välkky TomB.
Satuin vain tarkastelemaan yhden osapuolen tilannetta joka lakkoilee, mutta tämän ymmärtäminen vaatii hieman enemmän mitä tällä TomB - (B edustaako rintojasi?) käsittää.
Säälittävää tekstiä säälittävältä TomB henkilöltä!
(suomenruåttalainenko vielä kaiken lisäksi?)

Mila F

Vaude mikä viisauden vuoksi: Kunhan vaan saadaan johtajien bonukset haihtumaan ja osakkeiden arvot romahtamaan, niin väliäkö hällä jos työpaikat katoavat ja duunarit jäävät työttömiksi.

Mikäs tuon taktiikan nimi olikaan, kun oman romahduksen mukana viedään niin paljon muita kuin ikinä saadaan?

3077

Tom B
Ei sitten ole väliä vaikka työpaikat menee kunhan omistajaporvari ja osakesäästäjä vain kärsii.
Tiedätkö että yrittäminen ja sijoittaminen on luvallista ja jopa suositeltavaa.
Taidat olla vain kade perusdemari.

TakojaIlmarinen

TomB on melkoinen manipuloitsija.
Lakko vahingoittaa lakkoilevia työntekijöitä, luonnollisesti jopa koko valtakuntaa jos haluaa asian ymmärtää laajemmin.

Jos veneessä on vuoto ja sitä kuvataan ei tarvitse aina mennä vuodon vaikutuksiin yhteiskunnalliselle tasolle!
Esimerkiksi välkylle TomB:
Vuotoon tarvitaan telakkaa, joka korjaa vuodon - työllistävä vaikutus - tarvitaan varaosia - työllistävä vaikutus jne. Vaikuttaa myös Kreikan talouteen. koska rahoittavalla valtiolla ei löydy riittävästi varoja, joka taas johtuu vuotavasta aivotoiminnasta.....

Sokarates

Pari hyötyä tästä onkin, mm pienet yritykset saavat voittoa ja niiden laatuhan on AINA parempi kuin kepulaisten omistamien suurten tehtaiden.

Toinen hyöty on se, että ulkoimainen makkkara ja liha valtaa alaa ja sekin on vaan hyvä asia, loppupeleissä suurin kärsijä onkin kepulaiset jotka omistavat isot firmat.

Lidlistä laatutuotteita.

Hyeena

Veijo Votkin oli alunperin juoppo lihatyömies.
Lähes raivoraittiiksi ryhdyttään hän hankki erinäisten vaiheiden jälkeen Pouttu Oy:n tuotantotilat Vanhalta talvitieltä haltuunsa.

Elämänkokemukseensa perustuen hän kohtelee työntekijöitänsä pieteetillä.

Vieras

Että jutun mukaan Votkinilla "ei ole yhtään liittoon kuuluvaa työntekijää." Onkos Veijo antanut kenkää liittoon kuuluville jo aikaa sitten? Aikas usein tuon kokoisessa yrityksessä ainakin muutama kuuluu ammattiliittoon. Aikoinaan alalla, mutta eri firmassa, työskellennessäni suurin osa työntekijöistä kuului silloin liittoon. Mutta ajat muuttuu ja Veijo menee hyvin, eihän siinä mitään...

VjK

Aikoinaan vielä 60-70- luvulla Helsingissä oli useita makkaratehtaita, kuten Marchan, Neumann, Seek, Knif ym. jotka tekivät todella hyviä makkaroita ja muita eineksiä. Heidän lihaliikkeet ja hallimyymälät olivat varustettuja asiakaspalvelulla, kuten Votkinikin. Sitten alkoi suurten lihamonopolien dumppaus, jollla hinnat ja katteet ajettiin tarkoituksella niin alas, ettei pienet yrittäjät enään pärjänneet epäterveellisessä kilpailussa. Kun pienet tehtaat oli saatu raivattua pois, alkoi muutamien suurien kausi kovilla hinnoilla ja makkelituotteilla. Toivotaan alalle lisää Votkinien kaltaisia yrittäjiä kuluttajien parhaaksi.

Vieras

1. Yrityksen tuotteet ovat kilpailukykyiset
2. Tuotteilla on kysyntää
3. Henkilökunta saa työstään palkan
4. Yrittäjä saa riskeistään palkkion
5. Yrittäjä ja työvoima joustavat tarpeen tullen molempiin suuntiin
6. Ammattiyhdistysliike ei pyöri työntekijöiden ja työnantajan välillä

Toisaalta, enpä ole nähnyt yhtään Wotkinin työntekijän haastattelua. Voivat olla vaikka kokonaan toista mieltä toiminnasta

Onnea ja menestystä yrittäjälle

Vieras

Tietysti ylitöistä kuuluu maksaa. Olen itsekin tehnyt aikanaan ylitöitä . Ne ajoittuivat yleensä kesäaikaan, joten kesästä nauttiminen jäi. Lisäksi tulivat fyysiset vaivat, univaikeudet joita sitten loman kaksi ensimmäistä viikkoa joutui potemaan. Osa ylityökorvauksista meni fysioterapeutille mutta jäihän sitä kivasti käteenkin ja osan sai jopa vapaana hiljaisempana aikana.
Se tekee joka jaksaa, mutta kun kuusikymppiä lähestyy ja tekee fyysistä toistotyötä eli tehtaassa, niin joskus tuntuu, että kahdeksan tuntiakin on liikaa. Palautuminen vie enemmän aikaa.
Suodaan nuorille ja jaksaville ylityön ilot.
Olen myös tehnyt yövuoroa putkeen puoli vuotta. Työnantaja maksoi todella hyvin ja kivaa oli. Mutta ihmissuhteet kärsivät, ei lopulta pystynyt muuhun kuin vahtimaan omaa rauhaa ja päiväuntaan. Onnellinen avioerokin sattui samaan saumaan.
En kadehdi ylityöllä ansaittuja rahoja. Jokaisen jolla on mahdollisuus, sopii koettaa.