Torstai 18.7.2019

Energiajuomat: Varo rasvamaksaa

Luotu: 
5.8.2010 13:32
Päivitetty: 
5.8.2010 13:48
  • Energiajuomia ei suositella Suomessa alle 15-vuotiaille. Tuote on nuorten keskuudessa kuitenkin todella suosittu.

Faktakulma

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksaan, jolloin maksa laajenee. Yleisin rasvamaksan aiheuttaja on vyötärölihavuus, toiseksi yleisin runsas alkoholin käyttö.

Ilman elämäntapamuutoksia maksan vaurioituminen voi jatkua, mikä voi lopulta johtaa maksakirroosiin, sen vakaviin komplikaatioihin ja kuolemaan.

Yleensä rasvamaksa on oireeton.

Länsimaissa rasvamaksa on mitä tavallisin terveysongelma. Siitä kärsii yksi kymmenestä, mutta esiintyvyyden on sanottu olevan tätäkin korkeampi, jopa 20–25 % aikuisväestöstä.

Lähde: Wikipedia

Energiajuomien riskeistä ja haitoista nuorille on puhuttu julkisuudessa tiiviisti muutaman viime vuoden ajan. Huoli on kohdistunut hurjiin kofeiinimääriin ja niiden aiheuttamaan addiktioriskiin.

Professori, ylilääkäri Martti Färkkilä kertoo Uuden Suomen haastattelussa vielä yhden uuden ja painavan syyn vähentää energiajuomien litkimistä. Julkisuudessa ei ole aiemmin puhuttu energiajuomien ja limsojen vaikutuksista maksalle.

- Yhteys energiajuomien ja maksa-arvojen kohoamisen välillä on hyvin tunnettu. Energiajuomat, limsat ja nimenomaan light-juomat, joissa on makeutusaineena paljon fruktoosia ja aspartaamia, aiheuttavat rasvamaksan, Färkkilä sanoo.

Energiajuomien ja kohonneiden maksa-arvojen yhteyttä on spekuloitu netin keskustelupalstoilla.

- Kyse on erittäin tavallisesta ilmiöstä. Näiden juomien runsas käyttö johtaa lähes poikkeuksetta rasvamaksan kehittymiseen.

Färkkilän mukaan korrelaatio on jatkuva. Mitä enemmän limsoja ja energiajuomia juo, sitä enemmän tulee kaloreita, ja maksan rasvoittumisriski on suurempi. Kevytjuomissa käytetään makeutusaineena aspartaamia, jonka on osoitettu lisäävän maksarasvan riskiä ja vaikuttavan myös painonnousuun.

”Yli puoli litraa energiajuomia ja limsoja päivässä on jo liikaa.”

Rasvamaksailmiön kasvun huomaa Färkkilän mukaan tutkimattakin katukuvassa: Nuorten ylipaino on huomattavasti lisääntynyt.

Färkkilän mukaan päivittäisenä annoksena yli puoli litraa energiajuomia ja limsoja päivässä on jo liikaa.

- Puolitoista litraa limua päivässä on absoluuttisesti liikaa. Tällaisen annoksen säännöllinen käyttö lisäisi varmasti maksan rasvoittumisen riskiä, ylipainon riskiä ja metabolisen oireyhtymän riskiä.

Rasvamaksa on oireeton. Se voi ilmetä suurentuneena maksana ja maksa-arvojen nousuna. Osa rasvamaksoista, joihin liittyy tulehdus, kehittävät maksakirroosin.

Suositusten mukaan alle 15-vuotiaiden ei pitäisi nauttia lainkaan kofeiinipitoisia juomia, mutta energiajuomista on hitti koululaisten keskuudessa.

- Tämän rajoituksen pitäisi koskea myös runsasta light-juomien ja sokerilla makeutettujen käyttöä. Tämä on iästä riippumaton suositus sekä ylipainon että rasvamaksan takia.

Pitäisikö energiajuomien myyntiä rajoittaa? Ota kantaa US-kyselyssä.

Faktakulma

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksaan, jolloin maksa laajenee. Yleisin rasvamaksan aiheuttaja on vyötärölihavuus, toiseksi yleisin runsas alkoholin käyttö.

Ilman elämäntapamuutoksia maksan vaurioituminen voi jatkua, mikä voi lopulta johtaa maksakirroosiin, sen vakaviin komplikaatioihin ja kuolemaan.

Yleensä rasvamaksa on oireeton.

Länsimaissa rasvamaksa on mitä tavallisin terveysongelma. Siitä kärsii yksi kymmenestä, mutta esiintyvyyden on sanottu olevan tätäkin korkeampi, jopa 20–25 % aikuisväestöstä.

Lähde: Wikipedia

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

ollisaarinen

mikä sai alkunsa kuntosalien urheilujuomista.

Jos kuitenkin katsot tennisottelua, huomaat, etteivät pelaajat lommota Hartsporttia vaan kaivavat kassistaan banaanin ja juovat vettä päälle.

Ylipäätään koko limukulttuuri on tyhjä tapa ansaita elantonsa myymällä eri tavoin makeutettua vettä lapsille: kuitenkin nämä cola-gurut ovat palvottuja maailman kauppiksien tähtiä.

TSV

Kyllä sielläkin on näkyy niitä gatoraid/poweraid pulloja.

Mites tuo kahvinjuonti? Olisi usari kysynyt siitä ja rasvamaksasta. Tämäkin "ongelma" on varmaankin taas paisuteltu lääkärien toimesta, aiheuttaako se jotain? Varmaankin, mutta puolilitraa päivässä liikaa? Joo.. tuskinpa..

Urpo

@AD:
En tunne lukkarinrakkautta kyseiseen proffaan, mutta kirjoittamalla Googleen "aspartame fruktos fatty liver" saapi ainakin uskonvahvistusta sille ettei nuo asiat ihan stetson -menetelmällä ole varmistettu. Aspartaami ei muutenkaan ole ihan viatonta tavaraa. Sitä on käytetty myös sikojen lihottamiseen - kuulemma menestyksellä. Tunkekoon kukin ääntä kohti ihan mitä huvittaa, minä makeanhimon yllättäessä pitäydyn sokerissa - kaikesta huolimatta.

AD

Tein nopean kirjallisuuskatsauksen tieteelliseen kirjallisuuteen hakusanoilla "fatty liver" AND aspartame, enkä kyennyt löytämään yhtään alkuperäisartikkelia, jossa olisi tutkittu aspartaamin indusoimaan rasvamaksaa.

Tietysti kaikki on mahdollista, mutta mielestäni tiedemiehen pitäisi pitäytyä tutkitussa tiedossa eikä sooloilla.

haapavaara

Eikös nämä sidukat, jota tytsyt juo derdellä, ole täynnä näitä keinoaineita?

Kovasti mennään spinninkiin pitämään pebaa kunnossa, ja sitten juodaan lightjuomaa, joka todella sitten vaikuttaa niin, että pitää mennä spinninkiin pitää pebaa kunnossa.

VIPI87

''Huoli on kohdistunut hurjiin kofeiinimääriin ja niiden aiheuttamaan addiktioriskiin.''

Meillä nuorilla on kyllä hyvä tuuri ettei saada niin paljon kofeiinia kuin silloin ennen vanhaan kun kaikki joi kahvia..

Kahvissa on kuitenkin yli kaksikertaa enemmän sitä riippuvuutta aiheuttavaa kofeiinia

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kofeiini#Saanti

Mut tää on taas tätä uutisointia et kaikki mikä on nuorison mielestä ok, mutta vanhemmat ihmiset ei välitä niin on vähintäänkin pahasta...

Puolilitraa päivässä ei varmasti aiheuta kenellekään yhtään mitään, mikäli muuten pitää huolta omasta terveydestä. Kaikki aineet on vaarallisia, jos niitä nautitaan liikaa ihan vaikka vaan vesi...

Lisäystä:

Kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen mukaan juoman, jonka kofeiinipitoisuus on yli 150 mg/l, pakkausmerkintöihin on lisättävä maininta "Korkea kofeiinipitoisuus" ja ilmoitettava kofeiinipitoisuus milligrammoina 100 millilitraa kohti. Merkintävaatimusta ei sovelleta kahvi- tai teepohjaisiin tuotteisiin.

Lisäksi elintarvikevirasto katsoo, että pakkausmerkintäasetukseen nojautuen tällaisten juomien pakkaukseen on merkittävä:

Varoitus: ei suositella lapsille, raskaana oleville henkilöille tai kofeiiniherkille henkilöille

Sekä käyttösuositus, jossa ilmoitetaan vuorokautinen käyttömäärä tai varoitetaan liiallisen kofeiinin haittavaikutuksista.

Olisi kiva tietää miksi kyseistä merkintää ei tarvitse lisätä kahvi- tai teepohjaisiin tuotteisiin? Olisiko nämä tuotteen aikuisten keskuudessa yleisesti hyväksyttyjä piristeitä?