Tiistai 23.7.2019

Lehti: Sormenjäljet poliisille? – Tässä ongelma

Luotu: 
15.8.2010 08:13
Päivitetty: 
15.8.2010 08:54
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Sormenjäljet ovat yhä tärkeitä rikostutkimukselle.

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) käynnistää selvitystyön passeja varten kerättävän sormenjälkirekisterin avaamiseksi poliisille, kertoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen paperilehdessään. Viranomaiset saisivat käyttää sormenjälkiä, kun he tutkisivat vakavimpia rikoksia, kuten henkirikoksia sekä törkeitä seksuaali- ja huumausainerikoksia.

Holmlund arvioi, ettei rekisterin avaaminen ehdi varsinaiseen lainvalmisteluun ennen kevään eduskuntavaaleja.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) pitää rekisterin avaamista ongelmallisena. Hänen mukaansa passeja varten kerätyn rekisterin käyttötarkoitusta ei pidä jälkikäteen muuttaa.

- Se rikkoo luottamusta, joka rekisterillä nyt on, Sasi kommentoi.

Rekisteriä arvostellaan mahdollisten tietovuotojen vuoksi. Nykylain mukaan poliisi saa hyödyntää rekisterin tietoja ainoastaan kuolleen ihmisen henkilöllisyyden selvittämiseen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tikka71

"käynnistää selvitystyön"...

Jo yli 2 vuotta sitten asiasta uutisoitiin näin: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/29136-lehti-poliisi-haluaa-sinunkin-sorm...

Myöhemmin samana syksynä näin: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/34706-suomalaisten-sormenjaljista-rekisteri

Mielestäni on varsin kummallista, että poliisiylijohtaja voi päättää, että rekisteri perustetaan ja että sitä tullaan käyttämään rikostutkintaan. Uutisessahan sanotaan, että sormenjälkiä aletaan kerätä viimeistään vuoden 2009 kesällä, eli jopa uutisoijan tiedossa on ollut koko ajan tämän hankkeen läpimeno huolimatta siitä, että "päätöksen rekisterin perustamisesta tekee eduskunta". Jälleen kerran nähdään, kuinka Suomea pyörittävät virkamiehet eduskunnan toimiessa ainoastaan kumileimasimena.

Mielenkiintoista, kuinka Holmlund pelaa "en mä tiennyt"-kortin sanoessaan, että käynnistää muka vasta nyt selvitystyön sormenjälkirekisterin avaamiseksi, kun julkisestikin on sanottu jo kesällä 2008, että sormenjälkirekisterin kansallinen tarkoitus on rikostutkinta.

Suomen poliisin viimeaikaiset metkut tuntien rekisteriä perustellaan tietenkin henkirikoksilla, mutta käytännössä sen pääasialliseksi sovelluskohteeksi valikoitunee puutarhakauppiaat. Aika näyttää, mutta rivikansalaisen oikeusturvaan tällaiset kyttäysrekisterit eivät vaikuta ainakaan positiivisesti!

havepe

... ongelma ei liene jälkien antaminen poliisille. Ongelmaksi yhteiskunnalle muodostuu se että sormenjälki menettää merkityksensä " läsnäolon leimasimena" eli todisteena sille että jäljen omistava henkilö on todella ollut paikalla.

Vuotamatonta rekisteriä ei ole olemassakaan niin kauan kuin yksikin ihmiskunnan jäsen on sitä käsittelemässä.
Vähintään joku "propellihattu" murtaa tietoturvan ja levittää tiedot auliisti netissä.

Jäänpä odottelemaan koska Tasavallan Presidentti pidätetään sormenjälkien perusteella kioskimurrosta. Tarja ehtinee eläkkeelle, mutta seuraaja voi jo pitää juhlia Ristikkokatu 8:n linnassa.

jarmolauros

Oikeusturvani paranee kun poliisin työ helpottuu vaikkapa mökkivarkauden yhteydessä.
En keksi, mitenkä sormenjälkeni voisi olla väärin käytettävissä.
Rekisterit poliisille, tietäähän S-Marketkin minusta jo lähes kaiken.

Tikka71

Olisiko mielestäsi hyvä kehityssuunta, jos koko kansan sormenjäljet julkaistaisiin esimerkiksi WikiLeaksissa? http://blogit.tietokone.fi/ossi/2010/08/sormenjalkirekisteri-wikileaksiin/

Lainaan samassa yhteydessä toista keskustelupalstaa, sillä siellä asia on tiivistetty mielestäni varsin tehokkaasti: "Juutalaisilta voisi kysäistä mitä mieltä he ovat kaikenlaisista rekistereistä joita käytetään ennemmin tai myöhemmin väärin."

Oudosti oikeusministerimme on tätä sormenjälkirekisteriä vastaan: http://www.tuijabrax.net/index.php?option=com_content&view=article&id=91...

Ilmeisesti poliisiylijohtajalla on kuitenkin enemmän käytännön valtaa Suomi oy:ssä kuin oikeusministerillä. Onhan hän sentään JOHTAJA eikä vain MINISTERI.

hanari

Tässä asiassa oleellista on tapa millä sormenjälkirekisteri aikoinaan perustettiin. Silloin vakuutettiin, että se on vain ja ainoastaan passia varten. Sillä ei ole nyt merkitystä, että sormenjälkirekisteri helpottaa poliisin työtä. Viranomaisen uskottavuus murenee taas kerran. Vastaisuudessa mitään järkevää ei enää saada päätettyä, koska aina on epäilys taka-ajatuksista.

Selkärankainen

"En keksi, mitenkä sormenjälkeni voisi olla väärin käytettävissä."

Sitten, kun jälkesi on vuotanut vaikkapa Wikileaksiin, voidaan ryhtyä valmistamaan vaikka hansikkaita joihin on kuvioitu sinun sormenjälkesi ja joita taas vodaan myydä vapaasti rikollisille. Siinä sitä oikeusturvaa. Pahimmillaan sormenjälkien käyttö rikostutkinnassa voisi menettää merkityksensä.

Mila F

"En keksi, mitenkä sormenjälkeni voisi olla väärin käytettävissä."

Identiteettivarkaus. Ihmisellä on aina taipumus mennä sieltä, missä aita on matalin. Myös poliisit ovat ihmisiä. Jos rikospaikalta - enkä todellakaan tarkoita mitään S-Marketin nakkihyllyä - löytyy kiistaton ja ainoalaatuinen sinuun liittyvä todiste, miksi pitäisi tehdä monta tuntia työtä ja tutkia kaikki mahdolliset ristiriitaiset muut jäljet?

Seuraavaksi, kun kampaat hiuksesi, niistät nenäsi tai muuten jakelet tuuleen DNA:tasi, mieti, miten helppoa jälkesi on jo nykyisellään kylvää jollekin rikospaikalle. Roskisten tonkiminen ei ole pultsareiden yksinoikeus.

jukkav

Noita nykyisiä passejahan pystyy lukemaan etänä kopioimista tai sormenjälkien lukemista varten (1). Koko sähköisen sormenjälki systeemin ongelma on siinä että kun nuo tiedot ovat rikollisten luettavissa, voi sormenjälkiä myös väärentää (jos ei jo nyt niin pian ainakin).

En myöskään vertaisi S-Marketin tietoja ihmisestä tietokantaan, jota käytetään ihmisten heittämiseen vankilaan. S-Marketille annat tietosi sentään vapaaehtoisesti.

"Yksityisyys on kuin neitsyys - sen voi menettää vain kerran"

(1) http://www.digitoday.fi/tietoturva/2007/08/01/sahkoinen-passi-soveltuu-s...

jukkav

http://www.digitoday.fi/tietoturva/2008/04/01/saksalaisministerin-sormen...

Ottaen huomioon edellisen kommenttini ja tiedon siitä että passeja voi lukea etänä, yhdessä tämän tiedon kanssa, että sormenjälkien kopioiminen ja väärennettyjen sormenjälkien käyttäminen on helppoa, ei tuon sormenjälkitietokannan käyttäminen rikosten ratkaisemiseen ole fiksua.

Oletetaan seuraava ajatusleikki. Lähdet lomamatkalle mallorcalle ja Helsinki-vantaan lentoasemalla ammattirikollinen Mikko etälukee passistasi sormenjälkesi. Lomasi aikana hän valmistuttaa kumisen mallin sormenjäljestäsi, jonka avulla hän jättää sinun sormenjälkesi lomalta paluusi jälkeen mökkivarkaudessa. Miten sinä sitten vakuutat poliisille loman jälkeen että olet syytön rikokseen, kun rikospaikalla on sormenjälkesi?

Eikä tuon rikollisen välttämättä edes tarvitse nähdä vaivaa sormenjälkesi varastamiseen, todennäköisesti joku tekee sen joka tapauksessa, joko keräämällä sormenjälkiä automaattisesti esimerkiksi lentokentällä. Uskoisin että tuomoinen sormenjälkitietokanta olisi melko arvokasta tavaraa ammattirikollisten keskuudessa. Vaihtoehtoisesti joku cyberterroristi voi kräkkeröida tietokannan itselleen ja myydä sen eteenpäin tai julkaista netissä ilmaiseksi.

Htalk

"Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo Ylen uutisille, että sormenjälkitietoja voitaisiin käyttää törkeimpien rötösten, kuten henki- ja vakavien huume- sekä seksuaalirikosten selvittämiseen."

Henki- ja vakavien huume- sekä seksuaalirikosten tekijät joutaa kiinni. Mitä parempi näyttö sitä parempi oikeusvarmuus että syyttömät ei tuomita.

Mitä tehokkaammin rikolliset joutuu kiinni sitä vähemmän yhteiskunta uhraa heidän kiinnisaamiseen taloudellisia resursseja ja voi ohjata niita veroeuroja muualle esim. ... no you name it.

"Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) pitää rekisterin avaamista ongelmallisena. Hänen mukaansa passeja varten kerätyn rekisterin käyttötarkoitusta ei pidä jälkikäteen muuttaa.

- Se rikkoo luottamusta, joka rekisterillä nyt on, Sasi kommentoi."

Sasin arvopunninnasta voi olla erimieltä...
Tuosta voisi järjestää kansanäänestyksen... jos tuot luottamus on ongelma. Toisaalta henki- ja vakavien huume- sekä seksuaalirikosten tekijöiden kiinnisaaminen vs. se että poliisi voi etsiä tavallisten ihmisten sormenjäljistä henki- ja vakavien huume- sekä seksuaalirikosten tekijöitä on myös tärkeä arvo yhteiskunnalle kun oikeusvarmuus paranee ja prosessi tulee yhteiskunnalle edullisemmaksi.

Tärkeä asia on että rekisterin käyttö em. tarkoitukseen tehdään myös oikeusvarmaksi siten että sitä ei käytetä muuhun nyt eikä tulevaisuudessa.

Pitäisikö kansalaisella olla halutessaan oikeus tässä tapauksessa kieltää sormenjälkiensä käyttö henki- ja vakavien huume- sekä seksuaalirikosten selvittämisessä- ehkä?

Tikka71

"- - poliisi voi etsiä tavallisten ihmisten sormenjäljistä henki- ja vakavien huume- sekä seksuaalirikosten tekijöitä - -"

Mitäpä luulet, paljonko siellä "tavallisten ihmisten" joukossa on näitä rikollisia? Tämähän on ihan mielipuolista perse edellä puuhun kapuamista! Kyllä Suomen oikeusjärjestelmän puutteet ovat aivan muualla kuin sormenjälkirekisterin puutteessa!

Ja mitä kansanäänestyksiin tulee, milloin olet viimeksi nähnyt sellaisen tässä "demokratiassa"?

Htalk

"Mitäpä luulet, paljonko siellä "tavallisten ihmisten" joukossa on näitä rikollisia?"

Kaikki on niitä "tavallisia ihmisiä" kunnes toisin todistettaan.

Itse olen valmis raottamaan omaa yksityisyyttäni sormenjälkien suhteen jos se auttaa vakavien huume- ja seksuaalirikosten kiinnisaamisessa...

Jos poliisi näkee sormenjälkeni jossain rekisterissä niin mitä väliä... saahan se ne tutkinnallisin keinoin muutoinkin...

Tikka71

Millä tavalla vakavan huume- tai seksuaalirikoksen tutkinnassa voisi sormenjälkirekisteristä olla hyötyä? En keksi mitään, keksiikö joku muu?

Huume-erää ei jäljitetä sormenjälkien perusteella, ja melko harvassa seksuaalirikoksessa tekijänä on uhrille tuntematon suomalainen joka ei jättäisi DNA-käyntikorttiaan.

Totta kai joissain tapauksissa rekisteristä olisi kiistatonta hyötyä, mutta pelkän hyödyn katsominen olisi melko kapeakatseista. Mahdollisia haittoja tällaisella rekisterillä on nimittäin useita. Identiteettivarkaudet ja muut väärinkäytökset eivät ole sieltä pienimmästä päästä, mikäli pelkkien sormenjälkien perusteella voitaisiin katsoa syyllistyneen johonkin. Ajattele, sormenjälkiesi jäämiseen tarvitaan vain kosketus ja ne voivat olla murha-aseessa.

Parempi käytännön esimerkki: olet yksin baarissa ja lasket tuopin baaritiskille käväistäksesi WC:ssä. Toimittaessasi asioita tuntematon, melkein näköisesi henkilö heittää tuopillasi järjestyksenvalvojaa ja pakenee paikalta. Ilta etenee normaalisti, naureskelet baarimikon kanssa sekopääriehujalle ja poistut kotiisi. Parin viikon kuluttua tulee postissa kutsu kuulusteluihin - tuopissa olivat sormenjälkesi, heittäjä kun käytti hansikkaita...

Poliisi haluaa rekisterin käyttöönsä voidakseen rutiiniluontoisesti ja helposti etsiä epäiltyjä ensisijaisesti sieltä. Poliisi haluaa siis helpottaa tutkintatyötään, mutta ikävä kyllä samalla taidetaan heivata se varsinainen tutkintaosuus kokonaan mäkeen.

Sormenjälkirekisteri ei ole mikään poliisiautomaatti!

Mila F

Sinä ehdit näemmä jo kirjoittaa samasta asiasta ennen minua. En malttanut lukea koko ketjua ja latelin tuonne alkupäähän samoja asioita. Kiva huomata, että joku muukin räknää samoja asioita.

Tlo

"Henki- ja vakavien huume- sekä seksuaalirikosten tekijät joutaa kiinni. Mitä parempi näyttö sitä parempi oikeusvarmuus että syyttömät ei tuomita."

Rekisterin käytön kannattajilla tuntuu olevan jokin ihmeellinen kuvitelma siitä että sormenjälkirekisterin käyttö auttaisi rikostutkintaa merkittävästi. Näin ei todellakaan ole. Rikostutkinta helpottuisi ainoastaan tapauksissa, joissa...

1) Rikoksentekijä on ensikertalainen, sillä rikoksenuusijoiden sormenjäljet poliisilla jo on.

2) Rikoksentekijä omaa suomen passin. Eli ulkomaalaisten tekemien rikosten selvittämiseen asialla ei olisi vaikutusta.

3) Rikoksentekijä ei tee uusia rikoksia ja jää niistä kiinni, sillä tällöin häneltä otetaan sormenjäljet ja hän paljastuu myös edellisen rikoksen tekijäksi.

4) Rikos ei ole suunniteltu, jolloin tekijälle ei ole tullut mieleen käyttää käsineitä.

Eli tämä kohdistuu ensikertalaisiin, henki- ja vakavien huume- sekä seksuaalirikosten tekijöihin, jotka tekivät rikoksensa impulssiivisesti ja joiden kohdalla rikos jää ainoaksi.

95% henkirikoksista on rappioalkoholistien tekemiä ryyppyporukassa painiessa tapahtuneita puukotuksia, jossa tekijä tunnustaa heti selvittyään. Vakavia huumerikoksia tekevät harvoin ensikertalaiset ja ne tuskin ovat suunnittelemattomia. Enemmistössä raiskaustapauksista kysymys on pikemminkin siitä kumpaa uskotaan, kuin tekijän henkilöllisyydestä. Tuntemattomaksi jääneet puskaraiskaajat ovat yleensä ulkomaalaisia, joiden paljastumiseen rekisteri ei tule vaikuttamaan.

Rekisterin avautuminen rikostutkintaan tulee paljastamaan 1-2 muutoin kiinni jäämätöntä rikoksentekijää vuosikymmenessä, jos sitäkään. Lisäksi koska tämä vaikuttaa ainoastaan ensikertalaisten tekemiin rikoksiin, rikoksesta annettu rangaistus on joka tapauksessa naurettavan pieni.

Yksityisyyden suojan ja syyttömyysolettaman näin törkeä purkaminen ei ole saadun hyödyn arvoista.

Tuomioiden merkittävällä korotuksella saataisiin ehkäistyä rikoksia huomattavasti tämänkaltaista pelleilyä paremmin. Törkeä huumausainerikos? Minimissään 10 vuotta vankeutta. Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö? Minimissään 10 vuotta vankeutta. Murha? Minimissään 15 vuotta vankeutta.

Kun vielä lakkautettaisiin sellainen älytön keksintö kuin vankiloma, yhteiskunta olisi takuulla turvassa tuon tuomion ajan ihan ilman kansallista sormenjälkirekisteriäkin.

asa

Varmaan kaikki lainkuuliaiset kansalaiset ovat sitä mieltä että rikolliset joutavat jäädä kiinni ja tuomiokin voisi olla tuntuvampi kuin hetki päivähoitoa.

Sormenjälkirekisterissä tai sen käyttämisessä ei ole juuri ongelmaa niin kauan kuin tilanne säilyy nykyisenä.
Mutta jos tapahtuu tietovuoto rekisteristä tai esim. Suomen valtiomuoto muuttuu, niin voi tulla ikävyyksiä. Rekisteri ei tule koskaan katoamaan ja nyt alle eläkeikäiset tulevat näkemään vielä monta muutosta. Noinhan EU suostui heti USA:n vaatimuksiin saada vaikka mitä tietoja lentomatkustajista, kun vähän terroristikorttia heilutettiin.

Kuka oikeasti osaa nyt sanoa että mitä on 50 vuoden päästä? Onko Suomi valtio, osa liittovaltiota tai jotain muuta? Mikä on valuutta ja kieli, entä valtauskonto?

Toinen juttu on se että lain lobbaamisessa puhutaan henkirikoksista ja muista iljettävistä rikoksista. Jos laki menee läpi, menee se todennäköisesti läpi kaikkiin törkeisiin tekomuotoihin. Eli parin perämoottorin varkaudet ja kaikki muutkin vähemmän raflaavat rikokset ovat mukana.

Oikeassa ollaan myös luottamuksesta keskusteltaessa. Ihmisten annettiin ymmärtää että sormenjäljellä voidaan koneellisesti varmistaa passin ja henkilön yhteen kuuluminen. Kansalaisten luottamus rappeutuu taas pykälän, jos rekisteri avataan rikostutkintaan jo annettujen sormenjälkien osalta.
Muuttakoot lakia siten että lain voimaanastumispäivän jälkeen annetut sormenjäljet saavat tulla käytetyiksi rikostutkinnassa.

Suometon

Voitaisiinko samantien tatuoida viivakoodi niskaan ja asentaa gps-monitoimi-siru ihon alle?

Näin viranomaisten olisi parempia valvoa karjan kulkua näyttöpäätteiltään yhdessä tämän massiivisen valvontakamera arsenaalin kanssa mitä tuolla kaduilla näkyy.

Kaupungit muuttuvat valvotuiksi vankiloiksi.

sippo

Käyn kaupassa, hypistelen oluttölkkejä, tavaan esim tuoteselostetta yms... laitan tölkit takaisin hyllyyn, ja valitsen siiderin. Lähden päämäärättömästi kuljeksimaan koska ei ole kiirettä mihinkään, nautiskelen siideriäni matkalla jne... Samaan aikaan toisaalla: Toinen asiakas ostaa oluttölkkejä joita olen tutkiskellut - menee asuntoon, murhaa siellä vaimonsa/tyttöystävänsä/kenetvaan - jättää tyhjät kaljatölkit asuntoon (murhaajalla on hanskat kädessa!) Poliisi tulee paikalle ja tekee tutkimuksensa. Tölkeistä löytyy passirekisterin mukaan minun sormenjäljet, ehkä myös kaupan työntekijän joka on tölkkejä hyllyyn laittanut, mutta hänellähän on alibi. Minut pidätetään, haetaan kotoa/työpaikalta ja heitetään tyrmään. Minulla ei ole mitään todistetta ettenkö olisi voinut olla ko huoneistossa, olenhan kuljeksinut päämäärättömästi siellä täällä ilman mitään kiirettä nautiskellen pussisiideriä.

Tähänkö on yhteiskuntamme menossa? Ehdotan anarkiaa.

hanari

kun poliisi on pari viikkoa pitänyt sinua hereillä putkassa, olet valmis tunnustamaan mitä hyvänsä päästäksesi rauhaan. Ja jälleen kerran poliisi kirjasi kansioihinsa uuden voiton rikollisuudesta.

tuomoakseli

Ongelma ei ole vain rekisterin väärinkäytössä, vaan myös sen hyväksikäytössä. Mythbustersissa, heh, pojat valmistivat kotikonstein juomalasista otetusta sormenjäljestä sormenpäihin liimattavat silikonilaput, jotka toimivat mm. sormenjälkitunnistimissa.

Kenen tahansa on suht helppo hommata kenen tahansa sormenjälki, ja levitellä sitä haluamilleen paikoille.

Jos tämä laki menee läpi, aion henkilökohtaisesti alkaa valmistamaan "anne holmlund-sormenjälkihanskoja", joita jakelen ilmaiseksi turuilla ja toreilla.

Ei ne kaikki rikolliset mitään idiootteja ole..

vha

Jos yhteiskunta muuttuu niin, että viranomaiset haluavat väärinkäyttää rekistereitä, niin tiedothan on jo rekisterissä. Ei silloin niiden käyttöön lakia tarvita, tai sitä muutetaan silloin sopivasti. Nykyhetkellähän lakimuutoksesta olisi vain hyötyä ns. normi kansalaiselle.

Tlo

"Jos yhteiskunta muuttuu niin, että viranomaiset haluavat väärinkäyttää rekistereitä, niin tiedothan on jo rekisterissä. Ei silloin niiden käyttöön lakia tarvita, tai sitä muutetaan silloin sopivasti. Nykyhetkellähän lakimuutoksesta olisi vain hyötyä ns. normi kansalaiselle."

Viranomaisilla on ainoastaan viimeisen vuoden aikana passinsa uusineiden sormenjäljet. Itse en aio passia edes enää hankkia. EU:n kuvallinen henkilökortti riittää EU:n sisällä matkustamiseen, eikä minulla ole erityistä intoa kauemmaksi matkustaakaan. Tämä on valtava manner ja tässä on nähtävää useammaksikin eliniäksi.

Muut EU-maat eivät edes harkitse vastaavanlaisen sormenjälkirekisterin perustamista. Kaikkialla muualla moinen saisi aikaan vallankumouksen. Se on aidosti suomalainen keksintö, suomalaisiin tarpeisiin. Voihan olla että Suomea pidetään jonkinlaisena kansalaisoikeuksien alasajon koekenttänä, josta saatuja oppeja voitaisiin soveltaa myös muualla EU:n alueella.

Todellista hyötyä rikollisuuden torjunnassa moisella rekisterillä ei ole. Rekistereitä ja valvontaa on lisätty aina vääränlaisen poliittisen aktiivisuuden torjumiseksi. Kansan ohjailemiseen ja epäsopivia poliittisia mielipiteitä omaavien ihmisten hiljaiseksi pelottelemiseen DDR:n valvontakoneistokin kehitettiin.

zzz

Kyllähän poliisi tuota voi nyt jo käyttää hyväkseen rikostutkinnassa aivan niin kuin haluaa. Ei niiden tarvi sanoa muuta kuin kyseessä on kuolleen hemmon sormenjäljet ja se oli siinä. Tota ei tietenkään voi ihan tosta vaan käyttää oikeudessa, mutta tosta on iso hyöty muulla tavalla. Eli noin päästään epäillyn jäljille ja ton jälkeen sitten hommataan näyttö oikeuteen muilla keinoilla. Ei toi ole mitään mitä suomalainen poliisi ei tekisi jo nyt.

JATK

Mielestäni merkittävä ennakkotapaus tietojärjestelmien hyödyntämisessä yhteiskunnassa. Jos sormenjälkien avaamiseen poliisille päädytään, ei liene periaattelista estettä avata eri hallinnonalojen tietokantoja ristiin ja tehdä relaatioita. Syitä hakuihin löytyy kyllä, se tuskin on ongelma.

Mila F

Kun ihmisen käytöstä tutkitaan jälkikäteen, unohdetaan, että ihminen ei todellakaan ole rationaalinen eläin, jonka jokainen sana ja lause tähtää johonkin tiettyyn lopputulokseen. Kyseessä on aina tulkinta ja mahdollisesti "jälkiviisaus", kun sanomisia arvioidaan parempien tietojen valossa kuin mitä oli käytettävissä alkuperäisellä hetkellä.

Psykiatrinen diagnostiikka täytyisi kirjoittaa uudelleen, jos ihmisiä profiloitaisiin keskustelupalstailmaisujen perusteella. Ainakin uusia rikosnimikkeitä olisi luvassa - pikaistuksissa lausuttu vähäinen viharikos, inhorikos, laiton mielipaha-ajatus, raaka kielikuvarikos, tarkemmin määrittelemätön kiukunjakorikos, HOK-Elanto-rasismi, tekoon rinnastettava harkittu viharikosilmaisu, ilmastodenialismin aikomusrikos, kiroilun valmistelu ...

kariol

On se kumma juttu, että kun kehitetään menetelmiä joilla poliisin työtä/rikosten selvittämistä voidaan helpottaa, niin aina löytyy palstat pitkät vikisijöitä... Ja asiatonta kauhukuvien maalailua tarkoitushakuisella ja typerällä logiikalla.
Kaikenmaailman tietosuojavaltuutettua ja muita vihervasemmistolaisia.
– Ainakin itse tunnen oikeusturvani paranevan (viranomaisten) sormenjälki- ja dna-rekistereiden myötä. Siitä vaan!

Tlo

Itse ihmettelen pikemminkin sitä auktoriteettiuskovaisten joukkoa, joka pitää virkavaltaa/päättäjiä omana rakkaana isinään ja äitinään. Näiden logiikka menee seuraavalla tavalla:

"Poli-Isi tarvitsee lisää valtuuksia, jotta voi suojella meitä pikku lapsosia pimeässä vaanivilta pahoilta möröiltä. Valtuuksia ei ole koskaan liikaa, sillä poliisi ei käytä valtuuksiaan väärin. Poliisi ei käytä valtuuksia väärin, koska kaikki mitä poliisi tekee on oikein. Jos poliisi rikkookin lakia, se johtuu vain siitä että typerät kansanedustajat olivat tehneet typerän lain.

Typerä laki on todiste kansanvallan toimimattomuudesta. Pitäisi olla joku Isi-päättäjä joka pistäisi möröt kuriin ilman roistoja suojelemaan tarkoitettuja lakeja. Itse en ole huolissani poliisin toiminnasta, sillä olen kunniallinen pikku lapsonen. Oikeudenmukainen Poli-Isi kyllä tietää sen ja suojelee minua todellisilta möröiltä - muilta pojilta."

Laajalle levinnyt sokea auktoriteettiuskovaisuus takaa lopulta demokraattisen järjestelmän romahtamisen. Kuten kuka tahansa valtaa saanut taho, myös virkavalta ja päättäjät hamuavat aina lisää valtaa. Ainoa tapa saada lisää valtaa valtiokoneistolle on viedä sitä yksityisiltä ihmisiltä. Oikeus yksityisyyteen on vain yksi vallan muoto. Valtaa kaapataan niin pitkälle kuin kansa sitä nurisematta luovuttaa. Tämä vallan siirtyminen kansalta koneistolle on hyvin konkreettinen uhka jokaiselle demokraattiselle järjestelmälle.

Auktoriteettiuskovainen ihminen ei näe tätä uhkaa. Hän kuvittelee epäoikeudenmukaiselta tuntuvienkin lakien, säännösten ja päätösten olevan kuitenkin pohjimmiltaan oikeudenmukaisia. Hän luottaa siihen ettei vain ymmärrä kaikkia yksityiskohtia - aivan kuten vanhempien päätöksiä ymmärtämätön lapsonen. Hän luottaa auktoriteettien oikeudenmukaisuuteen, epäitsekkyyteen ja pätevyyteen jopa kaikkien todisteiden väittäessä päinvastaista. Isi ei pettäisi uskollista pikku lapsostaan.

Niinpä hän on valmis luovuttamaan oikeuksiaan paljon laajemmalti kuin rationaalisesti ajatteleva ihminen. Siinä vaiheessa kun hän lopulta tajuaa mitä on tapahtumassa, päätäntäkoneisto on jo kyennyt linnoittamaan itsensä kansanvallan ulottumattomiin. Ja jos tekee väkivallattoman vallankumouksen mahdottomaksi, tekee väkivaltaisen vallankumouksen välttämättömäksi.

Nykyteknologia tarjoaa kansalaisten valvontaan välineet joista Stasi vasta unelmoi. Meidän tulee olla erityisen tarkkana siitä, ettei valtiokoneisto mene valvonnassaan liian pitkälle. Monessa suhteessa se on jo mennyt.