Maanantai 17.6.2019

Kreikan katastrofi: ”Sisällissota uhkaa”

Luotu: 
4.9.2010 10:31
Päivitetty: 
4.9.2010 12:29
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kreikassa oli erittäin levotonta vapun aikaan.
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Hans-Werner Sinn.

Arvostettu saksalainen taloustieteilijä Hans-Werner Sinn varoittaa, että rajut säästötoimet ajavat Kreikan sisällissodan partaalle. Asiasta kertoo brittilehti Daily Telegraph.

Sinnin mielestä Kreikan poliittinen järjestys romuttuu, jos tiukat taloustoimet jatkuvat pitkään.

- Tällä tragedialla ei ole ratkaisua. On mahdotonta laskea palkkoja ja hintoja 30 prosenttia ilman mellakoita, Sinn sanoo.

- Kreikka olisi konkurssissa ilman pelastustoimia. Kaikki vaihtoehdot ovat kauheita, mutta vähiten kauhea on se, että valtio poistuu euroalueelta, vaikka se tappaisi kreikkalaiset pankit, Sinn sanoo.

Sinnin mielestä Kreikka on erilainen tapaus kuin Espanja tai Portugali, joiden valtionvelka on vielä hallittavissa.

EU:n talouskomissaari Olli Rehn oli eilen kommenteissaan aivan eri linjoilla Sinnin kanssa. Rehn käski STT:n mukaan lopettamaan kreikkalaisten pilkkaamisen surkeasta julkisen talouden hoidosta.

–Kreikan talousohjelma on raiteillaan ja Kreikan hallitus on tehnyt erittäin määrätietoisia ja rohkeita tekoja julkisen talouden tasapainottamiseksi ja rakenteellisten uudistusten toteuttamiseksi. Sitä pitää pikemminkin arvostaa kuin vähätellä, Rehn sanoi.

Rehn myös kirjoitti hiljattain Wall Street Journalissa, että Kreikan hyvin sujuneet taloustoimenpiteet talouskatastrofin seurauksena vakuuttavat, että pelot velkajärjestelystä ovat perusteettomia.

Euromaat ovat lupautuneet lainaamaan Kreikalle 80 miljardia euroa seuraavan kolmen vuoden aikana, minkä lisäksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF lainaa 30 miljardia.

Suomen osuus euromaiden lainapotista on vajaat kaksi prosenttia eli lähes 1,5 miljardia euroa.

Sinn toimii Münchenin yliopiston taloustieteen professorina ja saksalaisen Ifo-instituutin johtajana.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tikka71

Suomen taloudellinen tila on Kreikan tavoin lainanoton varassa. Toki tällä hetkellä lainaa otetaan "vain" 10 miljardia euroa vuodessa, mutta ei sillä pitkälle pötkitä!

Suomessa tulisi tehdä mittavia järkeistyksiä julkisen sektorin toimintaan. Kolmasosa työikäisestä väestöstä on virkamiehiä, ja kuten olette ehkä uutisistakin huomanneet, korruptio rehottaa joka paikassa, kun virkamiestä ei valvo kukaan!

Yhteiset rahat valuvat kulisseissa omiin ja kaverin firman taskuihin, ja veronmaksajia ei kiinnosta?

John Galt

...400 miljardin euron eläkevastuiden vaje tarkoittaa, että valtio on tosiasiallisesti konkurssissa. Nyt eletään sitä periodia, jolloin yritetään vielä lainata niin paljon kuin mahdollista, ennen kuin totuus selviää.

Terkkuja pikavippi-Jyrkille ja muulle Arkadianmäen "onhan meillä varaa"-porukalle.

kpyora

Kreikka on käynyt siäsisiä aseellisia kahinoita aika tasaiseen tahtiin, joten sisällissodan mahdollisuus ei ole täysin poissuljettu. Aluetta on rauhoitellut aina välillä Turkki ja Saksakin on käynyt siellä kääntymässä.

Suomi on samassa taloudellisessa jamassa kuin Kreikka, mutta säästötoimia ei ole vielä edes ajateltu. Edellisestä lamasta päästiin kuin koira veräjästä juuri säästötoimien ansiosta. Kun tiedetään, että puolet yhteiskunnan menoista on sosiaali- ja terveydenhoitomenoja, ei ole vaikea ymmärtää, mistä rajut leikkaukset on tehtävä.

Suomalaiset ovat kuitenkin harvoin lähteneet sisäiseen mittelöön asein. Eikä nytkään ole nähtävissä sellaista kahtiajakoa, joka sen mahdollistaisi. Rajut leikkaukset sosiaali- ja terveysmenoihin ovat kaikkien etu.

Matti O Koskela

"Yhteiset rahat valuvat kulisseissa omiin ja kaverin firman taskuihin, ja veronmaksajia ei kiinnosta?"

Sit mä heräsin ja käsi oli potassa.
Joku tolokku se pitäisi olla omaan pesään paskomisessakin. Kannattaisi hiukan perehtyä asian faktoihin, ennenkuin esittelee kaunaisia äidinmaito-asenteitaan.

IceVille

Perussuomalaiset haluavat pitää julkista sektoria VÄHINTÄÄN yhtä isona ja raskaana kuin nykyiset hallituspuolueet. Perussuomalaiset ovat myös valtion velkaantumispolitiikan kannalla.

En ole kuullut ensimmäisenkään perussuomalaisen sanovan, että TUOTTAVA työ tehdään nimenomaan yksityisellä sektorilla! Julkinen sektori kuluttaa kansalaisten hyvinvointia. Jos et tähän usko, niin otetaan Neuvostoliitto esimerkiksi. Siellähän julkinen puoli kattoi 100% maan kansantaloudesta.

Vierailija

Olet lukenut melko huonosti perussuomalaisten ehdokkaiden US-blogeja, jos tuollaisia väität :-) Osa perussuomalaisista on tässä asiassa aivan uusliberaaleja, lähes libertaareja.

Tosin, ei Suomen julkinen sektori mitenkään iso ole, emme pärjää silleä edes sivistyneille Ruotsille emme Norjalle tai edes Tanskalle, Suomen julkinen sektori on Pohjoismaiden pienin, siksi se hieman takkuaakin, siltä puuttuu voimavaroja verrattuna muihin pohjoismaihin.

http://www.uusisuomi.fi/raha/99947-tilastot-saikayttivat-w-lama-tulee#co...

IceVille

En ole nähnyt uusliberaalia perussuomalaista. Tuo termi on jo mielestäni oksymoron. Elikäs Suomen talous takkuaa sen tähden kun julkisella sektorilla ei ole tarpeeksi rahaa? Haha! Nyt sain kunnon naurut. :-)

Mitäs vientikelpoista ja tuottavaa Suomen julkinen talous on tuottanut? Hmm.. oliko Nokia? Ei kun se olikin yksityinen. En käsitä että miten julkinen talous voisi mahdollisesti nostaa ihmisten hyvinvointia. Joku valistakoot minua.

Vierailija

Se myi tai pörssitti tuottavat yrityksensä jo aikaa sitten pois, esim. halvalla meni... ;-)

http://www.uusisuomi.fi/raha/99947-tilastot-saikayttivat-w-lama-tulee#co...

Mutta ei se mitään niin teki Zimbabwekin. Suomi matkii Mugaben talousoppeja :-)

"En käsitä että miten julkinen talous voisi mahdollisesti nostaa ihmisten hyvinvointia."

Tuo on todellakin ongelma, moni ei käsitä ja sitten tuloksena on Kreikkoja ja Zimbabweja, Somalioita jne. joita sitten hölmönä hämmästellään.

Vierailija

hyvinvointivaltiot, ne ovat olleet sosialismia, kuten senaattori Bernie Sanders USA:sta kuvailee...

”Bernie Sanders, USA:n senaatin sosialisti ihailee Pohjoismaita

Skandinavia on sosialismia

– 20 vuotta sitten ihmiset täällä ajattelivat sosialismilla Neuvostoliittoa tai Albaniaa. Nyt he ajattelevat Skandinaviaa. Vermontissa ihmiset ymmärtävät minun puhuvan demokraattisesta sosialismista.

– Sosialismista puheen ollen ajattelen, että meillä on paljon opittavaa Skandinaviasta ja siitä erittäin hyvästä työstä, mitä eurooppalaiset ovat tehneet. Sellaisissa maissa kuin Suomi, Norja ja Tanska köyhyys on lähes poistettu. Kaikilla on oikeus terveydenhoitoon kansalaisuuden perusteella. Keskiasteen opetus on kaikkien saatavilla tuloista riippumatta, käytännössä ilmaiseksi. Siellä ollaan paljon mukana politiikassa, äänestysprosentit ovat korkealla. Minusta meillä on paljon opittavaa maista, jotka ovat luoneet tasa-arvoisemman yhteiskunnan kuin Yhdysvallat.”

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/99020-arhinmaki-lyttaa-kataisen-%E2%80%9...

Vierailija

Naurua piisaa ;-)Yrittäjä opastaa:

"Väestön vauraus ei riipu yrittäjien määrästä

Kova tosiasia on, että yrittäjätoiminta on merkitykseltään kapitalismin kehittyessä supistuva taloudellisen toiminnan muoto. Tämä näkyy muun muassa siinä, että yrittäjien osuus työvoimasta on suuri vain kehitysmaissa ja köyhissä OECD-maissa, kuten Meksikossa, Turkissa ja Kreikassa.

Hyvä työllisyys, korkea tuottavuus ja väestön vauraus eivät ole yhteydessä yrittäjyyteen..."

http://www.hs.fi/keskustelu/%22V%E4est%F6n+vauraus+ei+riipu+yritt%E4jien...

Paljon yrittäjiä on siis jossain banaanivaltiossa ja kehitysmaissa, eiköhän tuollaista banaanivaltiomallia kannata yrittää välttää...

TakojaIlmarinen

Turistille kehoittaisin matkustamaan johonkin ihannemaistaa.
PerSut tulevat saamaan äänivyöryn, koska kansa on perin juurin kyllästynyt RKP Thorsin ja kumppaneiden touhuihin.
Ei siinä ole muuta vihamielisyyttä kuin se, etteivät nämä kukkahattutädit kykene hoitamaan heille annettua työtehtävää!
Kukkahattutäti valtuovarainministeri Katainen kuuluu joukkoon, koska kannattaa pakollista ruotsia SUOMALAISILLE!

IceVille

Millä parametreillä Suomi on Euroopan paras talous? Velkaantumisessako? No, siinä ehkä joo. Suomen talous on aivan retuperällä kuten kaikkien Euroopan maiden, joissa julkisen sektorin velkaa pidetään yllä lainarahalla. Mikä tässä on nyt niin "parasta"?

ricardo

tämä sinisilmäisyys (vaikka taitaa olla edelliselläkin kertojalla punaiset lasit)

jos suomen talous on muka euroopan parhaimmistoa, ja tilaston taakse katsomalla näkee totuuden, ja täällä sentään yritetään pitää totuudenmukaista kuvaa talouden tilanteesta, niin entä maat jotka ovat tilastossa alempana, ja joissa ei niin välitetä totuudesta (kuten esim kreikka), missä tilanteessa oikeasti ollaan?

Haamu

Nimenomaan persut on ainoa puolue, mikä koittaa estää Suomea vajoamasta kivikauteen mamuilun seurauksena (enkä puhu länsimaista tulevista=). Ehkä näemme globaalin sisällissodan melko lähitulevaisuudessa tai ehkä jo paljon aiemmin.

petrimy

.....sisällissota ei ala siitä kuka voittaa vaalit. Rähinä alkaa jos tämä eriarvoistuminen jatkuu ja kuilu hyvinvoivien ja ei niin-hyvinvoivien välillä kasvaa. Ja Kreikalla on nyt rahaa millä käydä "sisällissotaa"....lähetetään se seuraava avustus Kreikalle tavaroina....suomalaisia rynnäkkökivääreitä, niin tuetaan samalla kotimaan teollisuutta....

IceVille

Joo lähetetään vaan RK-kuuskakkosia oikein urakkatyönä. Konepajat laulamaan vaan. Mutta mitäs me saatais vastavuorosesti Kreikalta, josta olis jotain hyötyä? Lisää velkaa? Nej tack.

attila

Kreikan hoito EU-rahalla on pankkien luottotappioiden siirtämistä veronmaksajille, ja jatkoaikaa poliitikoille.
Kreikassa tulee levottomuuksia mutta ei sisällissotaa,koska aseistautunut vastapuoli puuttuu.
Tony Blairin lausunnoistakin voi päätellä, että militantti islam on se joka tuo sodan kaduille Euroopassa.
Joka kutsuu sisään al-Shabaabin. al-Qaidan ja merirosvo-lunnasrahaväen, näkee aseistautuneen ja järjestäytyneen voiman kotikulmillaan.

Petri Peltonen

Voisiko joku EU:n ja Suomen instanssi, joka tuosta asiasta tietää, kumota tuon mahdollisuuden Kreikan sisällissodasta?

Jos ei voi, niin tarttisko jotain tehrä? Vaikka suunnitelmat estää kreikkalaisten massavyöry muualle Eurooppaan ettei kreikkalaisuus levitessään aiheuta samaa tautia muualle? Kreikassahan on myös miljoona maahanmuuttajaa, joita Kreikka Suomen tavoin tarvitsi työvoimaksi ja verojen maksajiksi. Menikö maahanmuutossa jokin pieleen?

Mila F

Meillä pidetään velkarahalla yllä lähinnä turvapaikkashoppaajien sosiaalipolitiikkaa. Oman maan perusterveydenhuolto on rempallaan, vaikka työssäkäyvät ja vakuutetut eivät sitä enää kuormita. Kouluterveydenhuolto on lähes olematonta. Vanhustenhoito on katastrofissa, lasten- ja nuorten pahoinvointi lisääntyy jne.

Ei meillä ole enää mitään toimivaa sosiaalipolitiikkaa oman maan kansalaisille. Meillä oli ennennäkemätön nousukausi, mutta asialle ei silloin tehty yhtään mitään.

j-p

Jos on totuttu elämään yli varojen ja pitäisi yhtäkkiä oppia elämään niiden mukaan, niin voihan se närästää.

Musta vähän tuntuu, että Etelä-Euroopassa on totuttu turhan paljon veronkiertoon, nepotismiin ja korruptioon, että ihan itse vastuunkanto on unohtunut.

Kreikassa ja vastaavissa maissa selvittäisiin ilman julkisen sektorin palkka- ja kululeikkauksia jos veronkannossa päästäisiin samaan kattavuuteen kuin muissa läntisen Euroopan maissa.

olavinieminen

Lisäksi eläkeoikeudet ym. pitäisi olla samat. Kreikassa eläkkeelle pääsee aiemmin ja työurat ovat lyhyemmät. Sitä etua ei haluta pois - ammattiliitot syyllisiä.
Samoin korruptio on laajaa eikä pätevimmät saa töitä vaan sukulaiset.
Nämä ovat uutisointien esimerkkejä.

EU:n lainojen takaisinsaanti on riskipeliä!

Vierailija

"Kreikassa ja vastaavissa maissa selvittäisiin ilman julkisen sektorin palkka- ja kululeikkauksia jos veronkannossa päästäisiin samaan kattavuuteen kuin muissa läntisen Euroopan maissa."

Ei onnistu, kaikki vanhat EU-maat siirtyivät 80-luvun ja 90-luvun taitteessa velkavetoiseen uusliberaaliin talouteen, ja ovat nyt velkaa enemmän kuin kykenevät maksamaan ja joutuvat karsimaan julkista sektoriaan. Sitä ennen Suomessakin, ennen tähän uuteen talousmalliin siirtymistä homma toimi järkevästi:

"Velaksi ei silti eletty, päinvastoin. Suomen julkinen talous oli ylijäämäinen koko ajanjakson 1948-1990 ja valtion velka aleni 1950-luvulla."

http://ehdokas8blogituusisuomifi.blogit.uusisuomi.fi/2010/06/11/oliko-kr...

Vierailija

"Kreikan katastrofi: ”Sisällissota uhkaa”

Ottawan yliopiston taloustieteen professori Michel Chossudovsky selitti tämän jutun jo 90-luvulla, ei luulisi enään tässä vaiheessa yllättävän ketään:

”Chossudovskyn mukaan siis IMF:n ja Maailmanpankin toimeenpanemat taloudelliset uudistukset lisäävät köyhyyttä ja velkaantuneisuutta sekä aiheuttavat jopa sotia. Miksi niitä sitten kaikesta huolimatta jatketaan? Mikä on niiden salattu järki?..."

http://lievemaa.blogit.uusisuomi.fi/2010/03/16/oikeiston-maahanmuuttomyo...

Mila F

Demareilla oli valtiovarainministerin salkku ennennäkemättömän vauraan nousukauden aikana. Mitään ei tehty edellisen laman vaurioille. Noh, julistihan se Halonen salaiseksi Koiviston konklaavin asiakirjat sentään - sama Halonen joka siunaili demokratian puutetta pääministerin valinnassa. Rahaa tuli ovista ja ikkunoista, mutta edes silloista valtionvelkaa ei lyhennetty. Senkin työn aloitti tämä hallitus viimeisenä hyvän toimeentulon vuonna.

Mila F

... itse olevansa vasemmistoa ja ohjelmassaan nojaavat sosialismin arvoihin.

Näin ulkoapäin katsottuna demarit ovat vasemmistoa aina ennen vaaleja ja vaalikausien aikana arvaamatonta ja poukkoileva oikeistopuolue. Kuka sellaiseen voi luottaa?

Vierailija

Et kai usko kaikkea mitä politikot puhuvat ;-) Kyllä se näkyy teoissa, ei höpinöissä ja demarit ovat olleet oikestoa jo ennen kuin hyppäsivät Holkerin hallitukseen -87. (Jo -92 Sorsa kirjoitteli, että hyvinvointivaltion julkiset palvelut pitää purkaa: "Tämä on nimenomaan sosialidemokraattien tehtä­vä, koska kukaan ei epäile heitä julkisen sektorin romutta­mis- ja yksityistämispyrkimyksistä.”)

"käänteen voi ajoittaa vuoden 1977 Espoon Korpilammen suureen, valtakunnan silloiset vaikuttajat yhteen koonneeseen konsensuskokoukseen.
Korpilammen kokouksen alkusoittona saman vuoden maaliskuussa SDP asemoitui uudelleen muuttamalla selvästi suhtautumistaan yrityksiin. Se vaati tuotantokustannusten alentamista, maltillista tulopolitiikkaa ja niin edelleen. Uutta linjaa esitellyt puheenjohtaja Kalevi Sorsan puhe oli kuin ”patruunan päiväuni” luonnehtii tohtori Jukka Tarkka kirjoittamassaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan historiassa Uhan alta unioniin (Otava 2002).

Syyskuussa Sorsan johtama hallitus sitten järjesti Korpilammella konsensuskokouksen, jossa saavutetun yhteiskuntasopimuksen perusteella kansantalouden tehokkuutta ja sopeutumiskykyä ryhdyttiin parantamaan korvaamalla sääntelyä ja etujärjestöjen neuvottelemia ratkaisuja vähitellen kilpailu- ja markkinamekanismilla.
Jukka Tarkka kirjoittaa konsensuskokouksen olleen Evan hahmottelema hanke, mutta Evan valtuuskunnan jäsenet eivät matkanneet Korpilammelle tässä ominaisuudessa. Evan kutsumatta jättäminen saattoi Tarkan mukaan olla Kalevi Sorsan tietoista taktiikkaa: ”Ei ollut viisasta näyttää kommunisteille, kuinka läheisesti sosiaalidemokraatit pitivät yhteyttä Evan vuorineuvosportaaseen.”

http://hirvasnoro.blogspot.com/2007/05/jouko-kajanoja-suomen-knne-alkoi....

Demokraattisessa sosialismissa ei sinänsä ole vikaa, kaikki Pohjoismaat ovat ollet sellaisia, ns. hyvinvointivaltioita.

Jonathan

"EU:n talouskomissaari Olli Rehn oli eilen kommenteissaan aivan eri linjoilla Sinnin kanssa."

Olli Rehn ei ole elänyt todellisuudessa kai koskaan. Laajentumiskomissaarina nähtiin minkälaista jälkeä syntyi liittämällä Romaniaa ja muita kehitysmaita mukaan. Myös turkin jäsenyyttä hän ajoi voimakkaasti.

Nyt talouskomissaarina hän sulkee pois viisaampien näkemykset ja kuvittelee, ettei väkivaltaiset konfliktit yksittäisetn maiden sisällä voi olla mahdollisia. Höpö-höpö-juttuja hänen mielestään.

EdisPearl

Rehn on näköjään ulkona kuin lintulauta tuosta koko jutusta. Ja sittenhän olisi tosiaan vielä halunnut haalia myös Turkin mukaan tähän "ihanuuteen."

En ihan vilpittömästi sanoen voi millään ymmärtää, kuinka noin "sinisilmäinen" mies on voinut nousta EU:n komissaariksi??

Vai ovatko nuo ihan ennalta sovittuja juttuja?

-EP-

Observatori

Ennustelin jo, ettei Kreikka ja muut valkaantuneet maat saa systeemiään kuntoon rauhanomaisesti ilman omaa valuttaa. Sen avulla voidaan tasapainottaa taloutta ja huijata devalvaatiolla vaateisiin rahasummista, joita on luvattu. Ihmiset eivät rauhanomaisesti luovu eduistaan. Tervehtyminen vaatisi myös koko nykyisen johdon ja edunsaajien vaihtamista ja verkostojen purkamista.

Yksi mahdollisuus on jättää euro etelä-Euroopan valuutaksi. Eurohan on lähinnä poliittinen päätös ja sen tulevaisuus näyttää huonolta. Perustettaisiin vahvojen euromaiden kesken uusi Euromarkka tai Eurofrangi ranskalaisten mieliksi. Ehkä Englantiki ja Ruotsi alkavat olla siihen kypsiä. Tosin Kataisen lupaama 7,1 miljardia mielivaltaista vakuutta menee konkkulan kaivoon, kun sen pitäisi kohdistua uuteen valuuttaan.

Yksi mahdollisuus on potkia pois eurosta maat, jotka ei ole eurokuntoisia, joita on myös vahvoissa. Kreikan talous on ollut aina tehoton, eikä ole koskaan sopinut euroon. Tämä on vaikea toteuttaa.

Nyt pitäisi varmistaa, ettei Kreikka maksata muilla omia investointejaan ja saa huijattua niitä ilmaiseksi.

Keräämättömät eläkevastuut ovat Eu maiden suuri ongelma. Esimerkiksi Suomen julkistaloudella on 450 miljardia kattamattomia eläkevastuita ja valtiolla n. 35 mrd vuositulot 50 mrdin budjetettiin. Lisäksi vuosittain otetaan n 14 mrd, n 45 % lainaa yli tulojen. Kuulemma Suomi on parhaita talouksia.

www.twitter.com EDUSKUNTAVAALIT

"Kansallinen turvallisuus" tarkoittaa jokseenkin poikkeuksetta tosiasiassa korruptoituneen valtakoneiston turvallisuutta.

Eivät kreikkalaiset kadunmiehet halua toisiaan satuttaa, vaan haluavat vain epärehelliset ja korruptoituneet virkamiehet ja poliitikot pois vallasta. Sellaisen eteen onneksi yhä useampi kreikkalainen on valmis taistelemaan. Suomessa otetaan astetta hillitymmin ja äänestetään Muutos 2011 ja Perussuomalaiset -puolueita.

J. Mikkola

..valtakoneistoa Kreikassa, joka on tästä vastuussa. Suomessakin voitaisiin uutisoida asiat niinkuin ne ovat.

Miksi Kreikkalainen tavis olisi vihainen toiselle tavikselle, jos esim. palkat laskevat?? Eliitin uutisointia eliitin näkökulmasta. "Kohta olemme kaikki k*sessa, kun huomaavat k*setuksemme"

Ei vaan....te olette!

Matti O Koskela

Sanoin jo heti silloin kun Suomi poloinenkin lähti hulluttelemaan ja Kreikkaa tukemaan, että Kankkulan kaivoon menevät härmäläisten 'metrit ja sentit'. En uskonut kreikkalaisen kansakunnan kykyyn uusiutua, ja vaikka toivonkin, en usko siihen vieläkään.

Kun suomalaisessa kolmikannassa roikutaan konsensuksessa, kreikkalaisessa vastaavassa ollaan täysin vieraannuttu toisistaan ja hulabaloo on vasta alkamassa. Sen sanoin jo silloin keväällä, peläten miten tulee käymään. Eihän se Zorbas ilmaiseksi nälissään sätki tyhjissä turismirysissä.

Ei siinä aluksi mitään sotaa, sinkoja eikä muitakaan sotavarusteita tarvita. Kun päättääjät nyt kiltisti toteuttavat saneeraustaan alkumetreillä, kansa ei lähde siihen mukaan ja mellakat ovat edessä. Vaikea kuvitella että valtiovalta julistaisi sodan kansalaisiaan vastaan tai toisinpäin.

Ei tarvita kuin kiihtyvät yleislakot ja AY:n masinoimat mielenosoitukset ja kabeli on valmis. Polttopullot ja kotitekoiset pommit alkavat möyhentämään Ateenan keskustaa leviten muuallekin maahan. Kansa ryöstää ja hävittää liikkeitä, kytevä kapina leimahtaa yhä hullumpaan roihuun. Koko infrastruktuuri on pian maan tasalla ja tulos on kohta moninverroin pahempi katastrofi kuin lähtökohta konkurssin julistamisen aikoihin oli.

Tätähän ei kukaan toivo, mutta realismiin on varauduttava.

salakankee

Tehdään etninen puhdistus. Siirretää krekut Turkkiin ja otetaan EU-myönteiset turkkilaiset Eurooppaan.
Näin kaikille paras.
Tai oikeastaan ne krekut vois karkottaa Venäjälle, heitähän yhdistää sama väärä uskonto. Siellä on tilaa ja sama taloudellinen traditio - hälläväliä meininki - ortodoksiperua?

IceVille

Nykyinen lama todistaa jälleen kerran, että hyvinvointikakku lässähtää kun sen päälle laitetaan raskas ja ylipaisutettu julkinen sektori. Ettekö hyvät ihmiset tajua jo, että hyvinvointi luodaan aina kysynnän ja tarjonnan mukaan? Ei siinä mitkään politrukkien komiteat auta!

Yksityinen sektori on ainoa tuottavaa työtä tekevä elin yhteiskunnassa. Muistakaa se kun ensi kerralla äänestätte. Jos äänestätte verojen korotuksien puolesta, niin joku jossain yksityisellä sektorilla menettää työpaikkansa. Miettikääpä sitä.

Ivan Helsinski

Hinnat ovat Kreikassa lähes samaa tasoa kuin Suomessa, mutta Kreikassa palkat ovat Suomea huonommat, ellei pysty kiertämään veroja. Verojen kierrossa kreikkalaiset ovat mestareita.

Kreikan hinnat ovat karanneet käsistä. Kreikkaa ei pelasta muu kuin siirtyminen takaisin drakmaan, jonka kreikkalaiset voivat devalvoida.

Kreikan pelastussuunnitelma IMF:n ja muiden euromaiden miljardilahjoituksin oli alusta alkaen hullujen hommaa, johon ei tavallisten kansalaisten mielipidettä kysytty.

Matti O Koskela

Vähättelemällä Suomen vertaaminen Kreikan ay-mafian jaloissa mätänevään talouteen on edesvastuutonta.
En sitten jaksa ymmärtää, miten aina jotkut uhoavat demarien olevan oikeistoa, ja jo pitemmän aikaa. Tällaisten puhuminen on puhdasta potaskaa, jopa lähes maanpetos. Nostakaa jo pää pensaasta.

Taho, jolla on yrittäjien suuntaan edelleen kovat molemmissa piipuissa, sekä työväestön lakkoaseeseen kummatkin avaimet ja kamala hinku myös niitä käyttää, ei voi olla oikeistoa ikinä. Joissakin omanedun tavoittelussa demarien käyttäytymisessä on toki yhtä ahneita piirteitä kuin mustimmalla porvarilla. Se ei silti tee heistä oikeistoa.

Pitää lisäksi muistaa demarien laulukirjan yhä edelleen alkavan internationaalilla, jossa he itse ovat kansaa pahiten huijaavaa kaksinaamaista laskevan auringon väkeä. No onneksi ihmiset jo globaalistikin ovat tämän tajunneet, että sosialistisuus ja sosiaalisuus ovat aivan eri asioita.

Demarien aatemaailma alkaa yhä enemmän vaikuttaa joltain sekasikiöltä, josta ei löysänkään arvion mukaan erota punaista lankaa, ei Erkkikään. Politrukkiväki, joka inhoaa laaja-alaista suomen maaseutua, sen asuttamista ja hallintoa sekä inhoaa julkisesti yrittäjiä ja yrittäjyyttä on nuorisonkielelläkin syvältä.

Vierailija

Teot ne ovat jotka puhuvat...

"Entinen EU-komissaari Pascal Lamy kertoi jo aikoinaan, että EU:n tavoitteena on kaikenkattava globalisaatio yhteiskunnan kaikilla sektoreilla.

"EU:n raakaa uusliberalismia on vaikea mieltää "sosialidemokraattiseksi" politiikaksi tai ammattiyhdistysliikkeen etujen ajamiseksi, mutta sosialidemokraatit olivat keväällä 1999 suurin hallituspuolue yhdessätoista EU:n kaikkiaan viidestätoista jäsenmaasta (Vuonna 1998 sosialidemokraatit olivat olleet hetken aikaa vallassa peräti 13 EU-maassa) EU:n uusliberalistinen politiikka on pitkälti perustunut siihen, että sosialidemokraatit- ja heidän siivellään myös useimmat muut vasemmistolaiset ja vihreät puolueet ovat antaneet ainakin osittaisen tukensa uusliberalistisille linjauksille.

Miten on mahdollista, että sosialidemokraatit ovat osallistuneet näin merkittävällä tavalla Euroopan unionin rakentamiseen ja maailmantalouden globalisointiin, vaikka molemmat ovat kiistattomasti hyvinvointivaltion ja ammattiyhdistysliikkeen vastaisia projekteja?"

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/100521-2%E2%82%ACtunti-tutkija-nauraa-su...

Vierailija

"...EMU on jatkoa jo toista sataa vuotta jatkuneelle projektille, jossa valtaa vähä vähältä keskitetään yhtiöille markkinatalouden, taloudellisen hyvinvoinnin tai työllisyyden nimissä. Käytännössä yhtiötalouden leviäminen ympäri maapalloa on merkinnyt ennennäkemätöntä pahoinvointia ihmisten enemmistölle ja työttömyyden valtavaa paisumista. Myös lukuisten pientuottajien kilpailun ylläpitämät markkinat on tuhottu muutamien yhtiöiden oligo- tai monopoleilla.

Edustuksellisten elinten kautta tapahtuva vaikuttaminen yhtiöihin minimoitiin jo viime vuosisadalla tekemällä yhtiöiden toimiluvista pysyviä. Valtiolliset taloutta säätelevät määräykset ovat useimmissa tapauksissa parantaneet suurten yhtiöiden asemaa pientuottajiin nähden.

EU (EY) on alusta lähtien ollut suurten eurooppalaisten ylikansallisten yhtiöiden projekti, jolla ne ovat saaneet maanosamme julkiset rahavirrat ja infrastruktuurit vastaamaan paremmin toiveitaan. "Euroopan teollisuusmiesten pyöreä pöytä" (European Roundtable of Industrialists) käyttää jatkuvasti ratkaisevaa epämuodollista valtaa niin Brysselissä kuin eri maiden hallituspalatseissa ja -linnoissa.

80-luvun lopun jälkeen yhtiöt ovat lujittaneet valtaansa myös maailmanlaajuisesti. YK-järjestelmä on valjastettu palvelemaan niiden tarkoituksia entistä paremmin. Esimerkiksi ylikansallisia yhtiöitä valvonut maailmanjärjestön elin lopetettiin. Maailman kauppajärjestön WTO:n avulla yhtiöt ovat saamassa vapaat kädet alueilla, joissa niitä vielä on jonkin verran kontrolloitu: köyhät maat sekä kasvien geneettinen materiaali avautuvat niiden ryöstettäviksi.

Hämmästyttävintä tässä meneillään olevassa yhtiöiden vallankaappauksessa on se, että sitä ovat toteuttamassa sosiaalidemokraattisten puolueiden ja ay-liikkeen johtajat. Yleinen uskomushan on, että nämä tahot yrittävät puolustaa tavallisia ihmisiä yhtiöiden riistopyrkimyksiä vastaan. Miten on mahdollista, että esim. SAK on edistämässä Suomen liittymistä EMUun?..."

http://www.saunalahti.fi/otammile/EMU.htm