Perjantai 19.7.2019

Kumma lista – mitä ihmettä tapahtuu Olkiluodossa?

Luotu: 
13.10.2010 12:51
  • Kuva: TVO/Hannu Huovila
    Kuva
    Kuvassa Olkiluodon ydinvoimalatyömaata.

Olkiluoto 3:n ydinvoimalatyömaan työntekijät ovat yhä täysi mysteeri työsuojeluviranomaisille. Työsuojeluviranomaisten saama erikoinen lista työmaalla toimivista yrityksistä ei ole selventänyt asiaa.

Viime kuun lopulla tehdyssä viranomaisiskussa paljastui 15 yritystä, joista ei ole olemassa mitään tietoja, kertoo työsuojeluasioista Lounais-Suomen aluehallintovirastossa vastaava Seppo Pekkala Uudelle Suomelle.

Rakennustöistä vastaava Areva on vastikään lähettänyt työsuojeluviranomaisille luettelon työmaalla toimivista yrityksistä. Tuoreessa luettelossa ei kuitenkaan mainita näitä 15:tä yritystä.

Kuinka monta yritystä luettelossa sitten on?

- No samaa minäkin olen kysynyt. Se on niin sekava luettelo, että siitä ei ota selvää. Emme ole ryhtyneet yrityksiä erittelemään, se olisi niin iso homma. Siellä on lueteltu aliurakoitsijoita ja pääurakoitsijoita, ja osa yrityksistä on samoja, Pekkala kertoo.

Työsuojeluiskussa viranomaiset saivat haastateltua ihmisiä 85 eri yrityksestä. Pekkala arvioi, että todellisuudessa yrityksiä on enemmän, sillä viranomaisten yllätysisku meni mönkään, kun heitä ei päästetty ydinvoimalatyömaan porteista sisälle.

Tällä hetkellä tilanne on siis se, että työsuojeluviranomaisilla ei ole selvää kuvaa ydinvoimalatyömaalla toimivien yrityksen määrästä, ja lisäksi on yrityksiä, joista viranomaisilla ei ole mitään tietoja.

Julkisuudessa ihmetystä on herättänyt erityisesti väite, että osa ydinvoimalarakentajista saa ainoastaan kahden euron tuntipalkkaa. Työsuojeluviranomaiset eivät ole löytäneet vahvistusta väitteelle. Heikoin löydetty palkkataso on ollut 7–8 euroa tunnilta, mikä on työehtosopimusten alarajoilla.

Epäilyttääkö Olkiluoto 3:n rakennusprojekti? Vastaa Uuden Suomen kyselyyn täällä.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kauko Säädin

"tehdyssä viranomaisiskussa paljastui 15 yritystä, joista ei ole olemassa mitään tietoja" Tämäpä vasta reipasta meninkiä. Siinä samalla kun tuo kamala ja pelottava ydinvoimala valmistuu pääsee "tuntematon yritys" helposti ujuttamaan vaikka mitä sekaan ... ja kas, näin meillä on ihka oikea AIKAPOMMI.

ROOSTER

Pelottavan huonosti hallittu projekti jättiläismäisyydestä huolimatta, tai siitä johtuen.

Näitä siis eduskunta halusi lisää. Mitään ei ole opittu, uskottavuus on Arevalta ja TVO:lta mennyt, Siemens painii Stuxnet-matonsa kanssa joka uhkaa tehdä ohjausjärjestelmät yhdeksi epävarmaksi virusmassaksi.

Ainoa mikä on jäljellä on uskomaton röyhkeys ja iso lobbauskassa.

"Viides ydinreaktori [OL3] valmistuu 2009"
Hyvä tietää ydinvoimasta, Energia-alan keskusliitto ry Finergy
ISBN 952-440-009-X

I_K_L

se mikään jättiprojekti ole. Salpalinjan rakennustyömaa oli moninkertainen henkilöstöltään. Tilaaja ei ole vain ollut kiinnostunut kuka tekee, kunhan saadaan mahdollisimman halvalla ja nopeasti. No, molemmissa on epäonnistuttu ja sotkua selvitellään vielä pitkään valmistumisen jälkeenkin.

ROOSTER

"Ei se mikään jättiprojekti ole."

http://www.visitrauma.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=13&It...
"EURAJOKI
Matkailijat tulevat Eurajoelle etupäässä tutustumaan mielenkiintoisiin ja historiallisiin vierailukohteisiin. Olkiluodossa edelleen jatkuva Euroopan suurin rakennushanke ja ydinsähkön tuotanto kiinnostavat myös matkailijoita. Olkiluodon vierailukeskus on suosittu käyntikohde. Eurajoella kävijät ovat ihastuneet varsinkin elävöitettyihin matkakohteisiin, joissa aikakauden asuissa toimivat oppaat johdattavat kävijät paikkakunnan historiaan."

Mikähän on mielestäsi jättiprojekti jos Euroopan suurin ei ole?
Maailman kalleimpien asioiden listallakin näkyy olevan sijalla 7.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world%27s_most_expensive_single_obj...

rape

Toivottavasti tuota systeemiä ei laiteta koskaan käyntiin.

Kuka muuten kantaa vastuun mikäli jotain tapahtuu? Pitäisikö vastuut selvittää. Voiko poliittisia puolueita asettaa syytteeseen?

I_K_L

ei ole rahallisesti täysimääräisesti vastuussa mahdollisen suuronnettomuuden sattuessa, ei edes yhteisvastuullisesti. Muistaakseni mikään vakuutusyhtiö ei ole suostunut vastuuvakuuttamaan näitä ydinvoimaloita, eikä lain vaatimat vastuurahastoon kerätyt varat tule riittämään Tsernobylin tapaisen onnettomuuden jälkihoitoon. Eli valtion on tässäkin tapauksessa tultava hätiin, jos on millä tulla.

Mutta, mutta nämä Suomessa sijaitsevat ydinvoimalathan eivät ole mitään Tsernobylejä, eiväthän? Näin on annettu ymmärtää.

ROOSTER

"Ydinvastuulaissa on rajoitettu ydinlaitoksen ja ydinmateriaalia käsittelevän toimijan vahinkovastuu 700 miljoonaan euroon. Lisäksi valtio vastaa 1 500 miljoonaan euroon asti vahingoista. Lain mukaan monissa tapauksissa valtio vastaa vahingoista myös ydinvoimayhtiöiden puolesta. Minkään muun energiantuotantomuodon vahinkovastuita ei ole rajattu, eikä valtio ole ottanut kantaakseen minkään muun energiantuotantomuodon vahinkovastuita. Suomen lainsäädännössä on voimassa täyden korvauksen periaate vahingonkorvausoikeudellisesti. Ydinvoima on tästä periaatteesta räikeä poikkeus. Lisäksi ydinvastuulaissa on rajattu ydinvahinkojen vastuuaika korkeintaan 30 vuoteen, vaikka ydinjätteet ovat vaarallisen radioaktiivisia tuhansia vuosia."

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_325_2010_p.shtml

Koska kansanedustajat ovat puolestamme päättäneet, on yhtiöiden vastuu rajattu 750miljoonaan - loput maksamme me eli valtio. Sama maksaja kun monessa muussakin asiassa :).

Frank Frankenstein

Allekirjoittaisin adressin, jos pitäisin ongelmana ydinvoimaa, mutta suurempana ongelmana näen läpikorruptoituneen roskajoukon, joka maata ns. johtaa. Eli äänestäjät voisivat katsoa peiliin. Katsovatko? Eivät.

Jos demarit ovat tosissaan harmaan talouden kitkemisessä, tässä uusia vinkkejä:
- kovat sakot yritykselle, joka yrittää estää viranomaisten tarkastusiskut
- ehdoton tuomio törkeästä rikollisuudesta vartijoille ynnä muille, jotka eivät päästä tarkastajia rakennustyömaalle, kuten ydinvoimalatyömaalla tapahtui

Eduskuntahan näitä lakeja muuttaa, vai miten on?

Turtunut

Vaikka demarit haluavatkin kitkeä harmaan talouden. On heillä vastassaan harmaata taloutta suojeleva Kokoomus ja Kepu joilla on äänienemistö.

Kepu ja Kokoomus pitää saada pois hallituksesta ja mieluummin alle äänikynnyksen, jotta saadaan mitään muutettua hyvään suuntaan suomessa.

Kokoomus on tietoisesti suojellut harmaata taloutta koko vaalikautensa. Katainenkaan ei vastannut mitään kun häneltä kysyttiin asiasta. Suuttui vain ja kierteli ja esitti loukkaantunutta.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/10/1200987

ROOSTER

"Eduskuntahan näitä lakeja muuttaa, vai miten on?"

Eduskuntapa hyvinkin - ja joka kerta valitaan suunnilleen samat ääliöt kansan tahtomana. Jokunen urheilija, missi tai entinen toimittaja voi tulla täydentämään eläkkeelle jääneitä kansanedustajia jotka yleensä ovat opettajia, poliiseja tai virkamiehiä. Puolueiden puheenjohtajat taas eivät ole ikinä tehneet mitään muuta kuin politiikkaa.

jups

tästä hommasta tekee se, että tarkastajat (tunnetutkaan) eivät päässeet tarkastamaan turvallisuussyistä, mutta työmaalla on olemattomien yritysten työntekijöitä.

Jos ymmärsin oikein, niin en ymmärrä miten tämä on mahdollista.

ROOSTER

"Erikoista tästä hommasta tekee se, että tarkastajat (tunnetutkaan) eivät päässeet tarkastamaan turvallisuussyistä, mutta työmaalla on olemattomien yritysten työntekijöitä.

Jos ymmärsin oikein, niin en ymmärrä miten tämä on mahdollista."

On kyllä vähintäänkin eriskummallinen tilanne.

HraH

Eipäs nyt sekoiteta asioita keskenään. Nämä esille nostetut seikat kertovat siitä, että hallitusta ei todellakaan kiinnosta harmaan talouden kitkeminen tai se, miten työelämän lakeja ja sopimuksia todella noudatetaan. Tämän kissan SDP nosti juuri pöydälle, ja syystäkin. Kysymykset on esitetty, nyt on vastausten aika!

Mahdollisilla työehtorikkomuksilla ja muilla väärinkäytöksillä on kuitenkin typerää yrittää jotenkin perustella itse ydinvoiman huonoutta, koska se nyt kuitenkin on energiantuotantomuodoista aivan ylivoimainen, jos haluamme globaalissa kilpailussa millään tavalla pärjätä ja ylläpitää merkittävää teollisuustuotantoa. Aivan sama kuin joku ryhtyisi boikotoimaan vaikka kiinalaista ruokaa sen takia, että joku ravintoloitsija on jäänyt kiinni orjatyövoiman pitämisestä.

Hannu Mikael

Ei tiedetä edes sitä, mllä työehdoilla ja ammattitaidolla ulkomaisten urakoitsijoiden kymmeniä eri kansallisuuksia edustavat työntekijät atomivoimalaa rakentavat, ja kun kyseessä on maailman ihka ensimmäinen kyseisen tyypin laitos teollisessa mittakaavassa, eli teollinen prototyyppi, niin ei voi tehdä kuin sen johtopäätöksen, että ydinvoimakoealueella asutaan.

Ja ydinvoimaa vastustanut työministeri vain voivottelee, kun työsuojeluviranomaisten valtuudet eivät käytännössä toimikaan, eikä niitä noudateta.
EK:n himoitsema työvoiman vapaa liikkuvuus on kuitenkin saavutettu.

HAT

- Vihreät vastustavat ydinvoimaa
- Meillä on Vihreä Työmisiteri: Anni Sinnemäki
- Työministeriöllä ei ole ole harmainta aavistusta ketkä rakentavat maahan ydinvoimalaa
- Työmisnisteriö viranomaisten keinot tutkia asiaa ovat olemattomat
- kaikki jatkuu kuin mitään ei olisi tapahtunut

Johtopäätöksenä voisi todeta ministeri ei ole ideologiansa eikä tehtäviensä tasolla, tai sitten hänet on maksettu isolla rahalla hiljaiseksi.

Pera Pertsa

Tuskin komennumiehet haluavat maksaa veroja Suomeen, joten palkaksi ilmoitetaan 2-5 €/h. Sitten saavat lisäpalkkaa jotain muutta kautta. Ja jos on lähetetty ulkomailta Suomeen tekemään ulkomaiseen firmaan työtä, niin 6kk säännön mukaisesti tulot ovat verovapaat.

En minäkään koskaan ilmoittanut todellisia tulojani ulkomaiselle verottajalle, vaan sen verran, minkä paikallinen verottaja katsoi sopivaksi.

Maa muuttukoon

Olen jo uskoni menettänyt koko Olkiluodon ydinvoimala-asiassa. Silti oletan rakenteilla olevan baabelintornin kansainväliseen tyyliin, kielet ja miehet on jo sekoitettu.

Alkuperäisen tornin perustuksia etsitään yhä. Suomalaisen baabelintornin tulevat muinaistutkijat löytävät helpolla - Geiger-mittarin avulla.

Maa muuttukoon

Ei tarvitse muuta kuin katsoa taustasäteilytasot Loviisan ja Eurajoen seuduilla ja verrata niitä vastaaviin arvoihin muualla Suomessa. Tieto löytyy säteilyturvakeskuksen sivuilta (toistaiseksi vielä). Alku on lupaava ja ilman paukkujakin.

Todettua on, että ydinvoimalapaikkakuntien lasten leukemiatapaukset ylittävät tilastollisen keskitason. Edesmenneet appivanhempani elivät koko ikänsä 10 km päässä ydinvoimalasta - molemmat menehtyivät syöpään. Liekö sitten tilastoharhaa vai sattumaa...

Juhani Putkinen

"mitä ihmettä tapahtuu Olkiluodossa?"

Jopa on kummallinen kysymys.

Tyhmemmänkin luulisi ymmärtävän, että Olkiluodossa rakennetaan Suomelle uutta hienoa 1,6 GW tehoista ydinvoimalaa - STUKin hyvässä valvonnassa.

Juhani Putkinen

Rakentaminen tapahtuu nimenomaan STUKin hyvässä valvonnassa. STUK takaa, että laitoksesta tulee turvallinen ja luotettava.

STUKille ei kuulu pätkääkään se montako euroa joku työntekijä saa palkkaa - vaan se, että työ tehdään laadukkaasti.

OL3 valmistuu aikanaan ja tuottaa noin 60 vuotta sähköä meille suomalaisille ympäristöystävällisesti ja halvalla.

Maa muuttukoon

Mitä takuita nimimerkki "Putkinen" tai asiasta päättänyt läpihuuto-eduskunta antavat 60 vuoden jälkeen tuleville sukupolville OL3:sen turvallisuudesta ja halpuudesta betonikuorten ja putkien haurastuttua purkukuntoon? Montako miljardia maksavat alasajo, purkaminen, ydinjätteen ja säteilevien rakenneosien varastointi ja käsittely - sekä kuinka monta tuhatta vuotta?

Näihin on nimimerkillä "Putkinen" ilmeisesti vedenpitävä ratkaisu. Vastausta voi pohjustaa esimerkiksi katsomalla mitä Saksan Gorlebenissä tapahtuu "loppusijoituksen" kanssa (todellisessa elämässä) unikuvien sijaan.

Juhani Putkinen

Ensinnäkin minä olen lihaa ja verta oleva ihminen, joka olen kirjoittanut julkisuuteen mielipiteitäni yli 40 vuotta - aina omalla nimelläni ja vain omalla nimelläni:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/images/Jussitavavorm.jpg

Toiseksi ydinvoimaloiden purkuun ja ydinjätehuoltoon tarvittavat varat on kerätty ja kerätään laitosten käyttöaikana rahastoon. Rahastossa on jo nyt muhkea summa ja 60 vuoden kuluttua tulee olemaan vielä muhkeampi summa.

Ydinvoima on erittäin ympäristöystävällinen ja halpa tapa tuottaa energiaa. Ydinvoimaa on rakennettava hyvin runsaasti lisää, jotta voidaan vähentää tappavan saastuttavaa polttamista (kivihiili, turve, öljy, hake) oleellisesti.