Perjantai 24.11.2017

Laukeaako Irlannin kriisi käsiimme?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.11.2010 11:41
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Hermostuneet miehet kävelivät Irlannin Pankin edessä.

Euroopan keskuspankki painostaa Irlantia tarttumaan hätäapuun kasvavan velkakriisin vuoksi. Uutistoimiston Bloombergin lähteen mukaan EKP:n edustajat esittivät vaatimuksen eilen käydyssä puhelinneuvottelussa. Reuters puolestaan sai jo eilen tiedon, että Irlanti neuvottelee Euroopan hätärahaston takauksesta.

Yhtään virallista tukipyyntöä maasta ei ole kuitenkaan kuulunut.

Irlannin talous keikkuu romahduksen partaalla ylisuuren lainataakan vuoksi. Tilanne on samankaltainen kuin Kreikalla keväällä. Tuolloin Euroopan johtajat päättivät suurten lainatakausten antamisesta Kreikalle maan talouden romahduksen estämiseksi. Irlanti olisi näin ollen toinen maa, joka pelastetaan hätärahaston avulla.

Yleinen ilmapiiri on se, että jos velka-asia ei selviä maanantaihin mennessä, Irlannin talous todennäköisesti romahtaa ja romahdus leviää muualle Eurooppaan.

Euroopan Unionin talousasiantuntijat uskovat Irlannin tarttuvan keväällä luotuun laina-apuun. Maa tarvitsisi eri lähteiden mukaan takauksen noin 60 miljardin euron lainalle.

Irlannin valtiovarainministeri Brian Lenihan on julkisuudessa vastustanut ajatusta hätärahastoon turvautumisesta. Lenihanin mukaan Irlannin talous pyörii ainakin vuoden 2011 puoliväliin.

Tämä ei kuitenkaan riitä pankeille. Barclaysin mukaan Irlannin on otettava apu tai vedettävä hihastaan täysin uusi ässä. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja Dominique Strauss-Kahn uskoo Reutersin haastattelussa, että Irlanti ottaa euromaiden takauksen ja selvittää talousvaikeutensa itse.

- Irlannin tilanne liittyy pankkien vaikeuksiin, suurelta osin erään tietyn suuren pankin ongelmiin, sanoo Strauss-Kahn tarkoittaen mitä ilmeisimmin maan suurinta, Bank of Irelandia.

Markkinoilta saatiin perjantaina varovaisen luottamuksen signaali, kun Irlannin valtion joukkovelkakirjojen arvo lähti pieneen nousun. Se kielii uskosta, että maa turvautuu hätärahastoon.

Irlannin pääministeri Brian Cowen sanoi Bloombergin mukaan eilen, että maa työskentelee muiden EU-johtajien kanssa estääkseen velkakriisin laajempia vaikutuksia EU:n talousalueeseen.

Asiantuntijoiden mukaan nyt testataan euromaiden johdonmukaisuutta keväällä luodun hätärahaston käytön suhteen. Yksi mahdollinen skenaario on se, että osa lainoista jätetään takaamatta. Tämä voisi kuitenkin levittää epävarmuutta muihin ylivelkaantumisen partaalla oleviin maihin kuten Portugaliin, Italiaan ja Espanjaan.

Bloombergin kyselyssä osittaista takausta pidetään lähes yhtä mahdollisena vaihtoehtona.

Kristillisdemokraatit ilmoittivat tänään, että euroalue pitäisi jakaa kahtia. Irlannin kriisistä käydään keskustelua myös Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

iTri343hb

... että valtio ei tarvitse pankin monistamaa rahaa, vaan se voi itse toimia luotottajana osittaisvarannolla.

Alkaisi olla korkea aika välähtää.

Kiireesti ulos tästä ponzihuijauksesta nimeltä pankkien euro, jossa työtätekevät suomalaiset maksavat oikealla työllä valuutan, joka on luottoina laskettu liikkeelle tyhjästä.

Eikä tuo tyhjästä luotu valuutta ja sen paisumisen aiheuttama inflaatio hyödytä veronmaksajien kollektiivia senttiäkään - päinvastoin, sen maksaminen aiheuttaa koko alati raskaammaksi käyvän verokuormituksen ja kohoavat hinnat, joita palkat ja eläkkeet eivät pysty seuraamaan. Tuo valuutta hyödyttää vain luojaansa, eli pankkeja (tarkemmin niiden ulkomaalaisia suuromistajia).

Valtion itse toimiessa rahan liikkeellelaskijana, hyöty tulee koko kansakunnalle. Muun muassa kokonaisveroasteeksi riittää kymmenesosa nykyisestä 50 prosentista (= 6 kuukauden vuotuinen ilmaistyöpanos jokaiselta), eli noin 5 prosenttia (= 2 viikon vuotuinen työpanos).

Siis vain kaksi viikkoa ilmaistyötä, kontra nykyinen kuusi kuukautta ilmaistyötä. Kumpi tuntuu paremmalta?

Siinä kuitenkin pankkirahoituksen hinta jokaiselle Suomalaiselle jo nyt. Entäpä sitten kun korot pomppaavat ja lisää kreikkoja kaatuu maksettavaksi..?

Puheet työurien pidentämisestä ja lomien leikkaamisesta ovat tämän saman ponzihuijauksen sivuhaara.

Herätys!

iTri343hb

Järjettömät lait, joita Suomen 'nukkehallitus' ulkoa tulevassa paineessa nöyränä säätää, ja jotka ajavat kansalaiset taloudellisesti yhä vain ahtaammalle, ovat yksi osa tätä show'ta, jossa ihmiset tehdään äärettömän riippuvaisiksi, vailla itsenäisyyttä.

Valtion itsenäisyys on jokseenkin olematon, ellei sillä ole omaa valuuttaa, jota vain se itse voi monistaa.

Valta on siirtynyt ajat sitten kansainvälisten suurpankkien suuromistajille.

He löytyvät taustalta kaikkien suurimpien kuplettien - kuten globalismi, EU - käsikirjoittajatiimistä. Yleensä mutkan kautta, kuten CFR:n, Trilateral Commissionin jne..

SIMO PERTTULA

Kaikki muistamme kuinka Irlantia maaniteltiin hyväksymään ns.Lissabonin sopimus. Nyt siitten Suomi, ja muut maat ottavat lisää velkaa? Autetaan taas Irlantia.
Katainen totesi, että nämä velat eivät ole "varsinaista" velkaa? Kaikki Kreikalle ja pian Irlannille lainatut saadaan korkoineen takaisin.
Fantastisen mielenkiintoista.

intrigööri

kunhan vain pankit muistetaan aina pelastaa. Niin päin se taas menee. Euromaiden veronmaksajat kuritetaan viimeiseen euroon tai äyriin asti, sitten IMF ja muut tuomiopäivän pankkiirit ottavat komennon. Varaudutaan siihen vain meilläkin, tätä vauhtia se ei kauan vie. Kiina rahasäiliöineen taitaa lopulta hallita ainakin puolta maailmaa?

TV-pappa

EU on juuri värväämässä lisää mainioita uusia jäseniä autettaviksi. Eipä ole muuten viime aikoina paljoa puhuttu Suomen runsaista nettosaamisista. Sieltä EU:sta. Kohtahan niitä saamme kysellä henkilökohtaisesti niillä kuuluisilla vaalimökeillä. Jokohan siitä poliitikko-suomi sanakirjasta on viimeisin päivitys painokoneessa. Olis varmaan hyötykäyttöä silläkin.

MattiMeikäläinen

Nyt sain idean millä suomikin saadaan nousuun. Otetaan lisää lainaa niin perkuleesti. Rakennetaan kaikkea kivaa kaikille ja maksetaan korkeampia palkkoja. Sit ku rahat ei enää riitä ja ei saada enempää lainaa, haetaan lisää lainaa kriisirahastoista. Lopulta joku muu maksaa lainamme ja pääsemme kuin koira veräjästä. Sitten vaan jatketaan samaan malliin kunnes kaikkien pankkitilit on täynnä fyrkkaa. Sit vaan valtio konkkaan ja erotaan eu:sta. Otetaan markka käyttöön ja unohdetaan lainat. Elellään rikkaana loppuelämä!

Hannu Mikael

jälleen kerran valeht.. hopottamaan muunneltua totuutta, että jokainen EU-maa vastaa taloudestaan ja velkakriiseistään itse, ja että Kreikkakin maksaa yli 100 miljardia takaisin?

Katainen hopotti muunneltua totuutta Kreikka-avusta:
"Me emme ole antamassa rahaa solidaarisuudesta EU:n jäsenmaalle, vaan varjelemassa suomalaisten omaa kansallista intressiä."
Vaikka ensisijassa varjeltiinkin Kreikkaa aiemmin luotottaneiden saksalaisten ja ranskalaisten suurpankkien intressiä.
Espanjan kriisi odottaa vuoroaan Irlannin jälkeen.

Osatasavaltojen yhteistaloudessa se Neuvostoliittokin kaatui...

Varjojen mies

Suomelle tarjoutuu jälleen oiva tilaisuus äkkirikastumiseen. Vaikka Kreikalle lainatut rahat eivät vielä ole jättivoittoja tuoneetkaan, Irlannille nopeasti lainaamaan huimalla korolla.

Suomesta kun on Kataisen aikana tullut maailman pankkiiri.

Kun on Euroopan paras talousministeri, ei rikastumiselta voi pieni Suomi mitenkään välttyä.

Toivottavasti Niinistö ei pilaa antajan iloa.

Professori

Kyllä kai Irlantikin on pelastettavat, mutta samalla on varottava ettemme rakenna tukirahoillamme Euroopan laajuista kuplaa. Jos sellainen kupla puhkeaa, jäävät 1900-luvun suuret lamat varjoon. Toisin sanoen, Irlannin tukemisen voi hyväksyä vain, mikäli tukilainoille saadaan sellaiset takuut, jotka pitävät. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa sekin, että koko Irlannin kriisi on saatu aikaiseksi <a href="http://professorinajatuksia.blogspot.com/2010/11/lisaa-ruokaa-irlannin-t... tukirahoilla</a>.

Htalk

Lissabonin sopimuksesta voidaan poiketa vain yhteisellä suostumuksella. Lainan antaminen joka voi johtaa Lissabonin sopimuksen vastaiseen järjestelyyn ei ole siis sallittu.

Takuiden antaminen on rajattu vain tiettyyn alla määritettyyn tilanteeseen.EKP voisi palkata edes lukutaitoisia osia ihmisiä hommmiinsa...

Lissabonin sopimus toteaa asiasta seuraavaa:

125 artikla
(aiempi EY-sopimuksen 103 artikla)

1. Unioni ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita jäsenvaltioiden keskushallinnoilla,alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi.

Jäsenvaltio ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita toisen jäsenvaltion keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi.

siviilitarkkailija

Kreikan järjettömässä tukipaketissa lyötiin lukkoon järjetön ja kohtuuton EU perussopimuksen vastainen tuki rikollisesti ja epärehellisesti toimineelle valtiolle.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen.

Kun suomi pyristeli pankkikriisissään 1980-1990 lukujen vaihteesa, suomen valtio ryhtyi tukemaan pankkituella rikollisia ja epärehellisiä pankkeja. Tuolloinkin pankkisektorin epärehellisen tuen takaajana oli kommunistisen kokoomuspuolueen jäsen.

Pankin ja rikollisen pankin lyöminen lihoiksi ei ole sen kummempaa kuin minkä tahansa yrityksen. Valitettavasti suomessa kokoomuspuolueen ja kepulihuijarien raudanlujat pankkisuhteet estävät vastuullisen politiikan tekemisen ja pankkitoiminnan lopettamisen silloin kun se ei enää ole kannattavaa.

Kreikan kohdalla vain pieni Slovenia teki selvän pesäeron sosialismiin. Se ei lähtenyt mukaan sekoiluun. Kommunistisen kokoomuspuolueen valtiovarainministeri tai kepulipääministeri ei omistanut vastaavaa selkärankaa eikä oikein edes omaa tahtoa. Siksi kommunistisella kokoomuspuolueella on käsitys veronmaksajien loputtomasta ymmärryksestä ja rikollisten aiheuttamien tappioiden maksuhaluista.

Jos Kreikalta olisi otettu takuut, vaikka sitten kuinka muodolliset ja maa-alueita koskevat, tilanne olisi aivan toinen. Mutta sosialismissa rikolliset saavat kerätä voitot ja laskut lankeavat rehellisten ja asiansa kunnolla hoitaneiden niskaan. Siinä EU pähkinänkuoressa.

seijalund

Sixten Korkman: Irlannin tilanne eroaa Kreikasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtaja Sixten Korkman muistuttaa, että Irlanti ei ole Kreikka. Korkmanin mielestä Irlannin tilanne muistuttaa enemmän Suomea 1990-luvun alussa, kun taloustilanteen hiipumisen taustalla oli asuntokupla.

Korkman ei usko, että Irlanti tulee nyt EU:n apua hakemaan. Toisaalta hän ei yllättyisi, jos Irlanti jossain vaiheessa niin tekisikin.

- Jos tukea haettaisiin, se ei olisi mikään ongelma, vaikka se poliittisesti toki olisi erittäin arka asia, Korkman muistuttaa.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/11/rehn_eu_on_valmiusase...

Reino Alho

Maksajia olemme, kun meidät on EU:hun sellaisiksi otettu. Maksamme velkarahalla, joten maksamista riittää meidän jälkeen tulevillekin polville. Ja EU:n tuet käyvät vähiin.
Pankit ja finanssikeinottelu yleensäkin on saatava kuriin. Lunastakoot itse velkapaperinsa! Nyt ovat keinottelemassa myös raaka-aineilla, elintarvikkeilla jne. Tässä vakavassa tilanteessa koko Eurooppa on vajoamassa taloudellisesti alemmas niin, että kurjistuminen kohtaa ensin ja raskaimmin reuna-alueita.
Näen asian Suomen osalta sellaisena, että on suuri vaara, että meistä tulee vain rikkaampien eurooppalaisten metsästys- ja luonnosuojelualueita ja paradoksaalista kyllä, koko Euroopan ydinjätteiden ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikka!

Hymiö

Jenkit ja Kiina ovat meidän Eurooppalaisten vastustajat. Jenkkien apuna on eurooppapetturi ''jenkkienserkku'' Englanti puntansa kanssa.

Kiinalaiset tuotteet pitää EU:ssa pistää pariksi vuodeksi totaaliboikottiin, jos eivät muuten usko. Me olemme heidän asiakkaitaan. Englannin puntaa vastaan pitää hyöktä aggressiivisesti. Ja dollaria vastaan pitää käydä armoton mollauskampanja, muuten painavat niitä roskapapereitaan maailman tappiin ja kaikki muut tukevat.

Tai sitten heidän pitää sopia asia EU:n kanssa, joka on vaikeaa, koska Saksa ja Ranska huseeraavat huoraamassa ominaan talouskokouksissa.

Kauhia_Retku

Ja oli sillä miehellä ihan hyvää asiaa. Lainapolitiikan tukeminen ja yksityisten pankkien vapaa rahanjakopolitiikka on täysin epäonnistunut. Raha on vaihdannan väline, vastike työn ja tuotteen arvolle. Miten on mahdollista, että rahaa on enemmän kuin sitä vastaavaa työtä ja tuotteita? Kaikki on velkaa pankeille asuntolainaajista valtioihin. Mistä pankki saa sellaiset rahat jos kaikki vaan lainaavat sieltä? Laina poikii korkoa ja sitä myydään eteenpäin. Valtio jos kuka, mikä, voi puuttua tähän toimintaan, mutta niin ei käy. Joko isommat painostaa tai sitten herrat itse hyötyvät systeemistä, tai molempia. Ei ole mitään syytä pitää typerää ja joskus taatusti kaatuvaa järjestelmää pystyssä keräten sitä kaatuvaa massaa mikä rikkoutuu romahtaessaan, jos ei oma kukkaro pullistu siitä tai jos ei kukaan painosta siihen. Paitsi tietty tyhmyys ja sokeus, ettei nää niiden kiekuroiden ja hienojen ekonomistilaskelmien läpi. Tai ettei kukaan kerro. Ja toiset hyssyttelee jos puhuu.

Perusperiaate on ollut, että mennään kulutusjuhlamallilla. Kaikki on hyvin ja velat saadaan maksettua, kunhan jotenkin vaan kulutetaan niin paljon että kaikille riittää töitä ja ostettavaa. Ihan sama miten paskaa se ostettava ja se työ on kunhan sitä riittää eikä tule liikaa sanomista. Rahasta on tullut herra rengin sijaan, kun sitä herraa tottelevat veroparatiiseissa asuvat tekevät huimia voittoja rahan liikuttelulla, turhalla spekuloinnilla ja holtittomalla lainailulla.

iTri343hb

"Ketkä ovat maailman ainoita oikeita varakkaita - siis aivan ne joilla on jotakin oikeaa takataskussa, kuten Venäjä jolla on valtavat mineraalivarat"

Kyllä tosiasia kuitenkin on, että nuo luonnonvarojen haltijat päätyvät aina orjuutettuun asemaan (vrt. Neuvostoliiton kansa) ja heitä kontrolloi aina ne, joilla on oikeus osittaisvarantoluototuksen, eli rahan monistamisen,- eli siis kansainvälinen luottokartelli, pankit - vrt. EU, USA.

Siirtomaa-asemaan päätyvät niin afrikkalaiset, kuin EU:laiset valtiot.

Kuten Thomas Jefferson varoitti, rahan liikkeellelaskuoikeus (osittaisvaranto-oikeus) yksityisen "yrittäjän" käsissä on suurempi vaara kansakunnan vapaudelle kuin rajalla seisova vieras armeija. Rahan liikkeellelaskuoikeus kuuluu vain valtiolle, sanoi Jefferson.

Jefferson oli eittämättä yksi maailman historian älykkäimpiä / viisaimpia ihmisiä.

Suomessa luonnonvaroista hyötyvät ulkomaalaiset kaivosyhtiöt ja työllistymisvaikutuskin on suurin puolalaisille ja bulgaareille. Valtiojohto, herätys!

Petri Peltonen

Minä en oikein ymmärrä tätä:

"Irlannin valtiovarainministeri Brian Lenihan on julkisuudessa vastustanut ajatusta hätärahastoon turvautumisesta. Lenihanin mukaan Irlannin talous pyörii ainakin vuoden 2011 puoliväliin.

Tämä ei kuitenkaan riitä pankeille. Barclaysin mukaan Irlannin on otettava apu tai vedettävä hihastaan täysin uusi ässä. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja Dominique Strauss-Kahn uskoo Reutersin haastattelussa, että Irlanti ottaa euromaiden takauksen ja selvittää talousvaikeutensa itse"

Eli Irlanti ei halua että EU ja Suomi tunkisi rahaa Irlannille, mutta joku vaatii että niiden (meidän) pitäisi tunkea rahaa niille!

Hei ihan tosissaan, oletteko te (olemmeko me) ihan pihalla?

Joku ei halua että täysin leväperäisesti annemmme rahaa (tai mitä lainaa se sitten onkaan) Irlannille, niin te vaaditte (me vaadimme) että otatte rahanne (rahamme vastaan)?

Oletteko saatanat ihan tosissanne?

Tuukka H.

Ei ole ensimmäinen kerta kun ulkomaista rahaa syydetään maahan X ovista ja ikkunoista. Sille annetaan kuitenkin ehdot: se on käytettävä näihin tai noihin.

("Ei, herra paratkoon, ETTE käytä sitä sosiaalisiin palveluihin tai oman teollisuuden tukemiseen tai mihin lie kommunismiin haluaisitte: sillä pitää investoida! Mielellään juurikin tässä listassa kirjattuihin jättiyhtiöihin...

Niin, ja koska hyväksytte tämän lainan -SUUS KIINNI, NYT OTAT NE RAHAT!- niin luonnollisesti alatte yksityistämään kaiken mitä valtio on koskaan rakentanut; puratte kaikki vapaakaupan esteet, juu, varsinkin ne joita EU ja USA itse eivät suostu purkamaan; ja käytte rähmällenne että ulkomaalaisilla sijoittajilla tulee hyvä mieli maahanne saapuessaan.")

Tuo mille suluissa irvailin oli IMF:n vanha kaava tukipakettiensa kanssa. EU:n rahaherrat näyttää suosivan uudempaa kaavaa: näköjään teollisuus on lakannut olemasta tärkeää, kunhan maan pankit saavat jatkaa. Kyllähän ne tahkoavat niin paljon tyhjää rahaa että tarpeeksi pian ne ovat ostaneet, lainoittaneet tai takavarikoineet melkein kaiken mitä maasta on irti revittävissä.

Paljon vakuuttavampaa tietoa aiheen tiimoilta on saatavilla. Googlaa piruuttasi jokunen -tai jokainen- näistä nimistä:

-Joseph Stiglitz

-John Perkins

-Naomi Klein

(-Jos huvittaa niin David Korteninkin voi lisätä listalle)