Perjantai 19.7.2019

Vaihtoehto Wikileaksille: “Painukaa helvettiin”

Luotu: 
3.12.2010 16:38
  • Kuva: EPA / All Over Pres
    Kuva
    Julian Assangen johtamistavasta ei tykätty.

Joukko entisiä Wikileaksin jäseniä on päättänyt julkaista joulukuussa kilpailijan kohutulle verkkosivustolle. Der Spiegelin haastattelussa Wikileaksin jättänyt aktivisti ilmoittaa uuden sivuston vuotavan julkisuuteen enemmän kansainvälistä materiaalia.

Syy eroon on Wikileaksin näkyvin hahmo Julian Assange. Der Spiegelin mukaan osa Wikileaksin aktivisteistä kyllästyi Assangen itsevaltiaaseen asenteeseen.

- Olen tämän järjestön sielu ja sydän. Olen sen perustaja, filosofi, alkuperäinen koodaaja, järjestäjä, rahoittaja ja kaikkea. Jos teillä on ongelmia sen kanssa, voitte painua helvettiin, Assage kirjoitti viime syksynä kuulun Irak-vuodon jälkeen.

Viesti oli tarkoitettu järjestön väelle, nousseen kritiikin tyynnyttämiseksi. Osa Wikileaksin väestä otti tuolloin neuvosta vaarin.

Uusi sivusto julkaistaan todennäköisesti ennen joulua. Sivuston nimeä ei ole vielä kerrottu. Perustajat eivät halua nähdä itseään Wikileaksin kilpailijana, vaan vaihtoehtona.

- Mahdollisimman monen olisi päästävä käsiksi mahdollisimman suureen määrään asiakirjoja, Wikileaksin entinen puhemies Daniel Domscheit-Berg kertoi Die Tageszeitungille.

Hän arvostelee Wikileaksin ja Assangen tapaa johtaa organisaatiota.

- Päätöksenteko ei ollut Wikileaksissa läpinäkyvää. Siksi en luottaisi järjestöön, Domscheit-Berg arvioi.

Wikileaksiin jääneiden mielestä uusi sivusto tulee kilpailemaan suoraan Wikileaksin kanssa vuodoista.

- Toivotamme onnea, Wikileaksilta kommentoitiin hanketta.

Assange on parhaillaan ongelmissa poliisin kanssa. Hänestä on jätetty kansainvälinen etsintäkuulutus raiskaussyytöksen vuoksi.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Htalk

Julian Assange speaks to Kirsty Wark about the political fallout following the Afghan war leaks

http://www.bbc.co.uk/news/world-11047811

Wikileaks Mirrors

Find all the current Wikileaks Mirrors here. Helpful, if the main site - wikileaks.org - is down.

http://wikileaks.info/

* wikileaks.ch - Temporary Wikileaks Page [46.51.171.90, 184.72.37.90]

* wikileaks.org - Official Wikileaks Page [46.51.171.90, 184.72.37.90]

* cablegate.wikileaks.org - Secret US Embassy Cables [91.194.60.90, 91.194.60.112, 204.236.131.131]

* chat.wikileaks.org - Secure SSL Chat Page [88.80.13.160]

* sunshinepress.org - Secure Document Submission Page [88.80.2.32]

* wikileaks.com - Points to Official Site [88.80.13.160]

* wikileaks.net - Points to Official Site [88.80.13.160]

* wikileaks.biz - Points to Official Site [88.80.13.160]

* wikileaks.de - Points to Official Site [88.80.13.160]

* wikileaks.eu - Points to Official Site [88.80.13.160]

* wikileaks.fi - Points to Official Site [88.80.13.160]

* wikileaks.mobi - Points to Official Site [88.80.13.160]

* wikileaks.nl - Points to Official Site [88.80.13.160]

* wikileaks.pl - Points to Official Site [88.80.13.160]

* wikileaks.us - Points to Official Site [88.80.13.160]

* ljsf.org - Points to Official Site [88.80.13.160]

Real mirrors on different IP Addresses

* wikileaks.info - Mirror hosted in Switzerland [62.2.16.94]

* wikileaks.se - Mirror hosted in Sweden [88.80.6.179]

* nyud.net - Mirror hosted in the United States [129.170.214.192]

Important Wikileaks Links

* twitter.com/wikileaks - Official Wikileaks Twitter Page

* facebook.com/wikileaks - Official Wikileaks Facebook Page

Tanka

Ryhmä kuin ryhmä käy läpi tiettyjä kehitysvaiheita. Amerikkalaisen psykologi Bruce W. Tuckmanin (s. 1938) mallissa ensimmäinen vaihe on muodostus (forming), toinen kuohunta (storming), kolmas yhdenmukaisuus (norming), neljäs toimiva ryhmä (peforming) ja viides lopetus (adjourning).

Wikileaksillä on mitä ilmeisemmin menossa kuohuntavaihe: ryhmän jäsenet käyvät sisäistä taistelua, jonka lopputuloksena syntyy usein alaryhmiä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Forming-storming-norming-performing

Aristotellus

Jos sananvapauden jalustasta aletaan kilpailla, niin se heikentää monelta osin näiden organisaatioiden edustajien objektiivisuutta omassa työssään, ja varmasti myös yleisön luottamusta heidän julkaisuihinsa.

Ja kääntäen, asiassa ei pitäisi olla kilpailua, jos molemmat osapuolet pysyvät totuudessa. Toki molemmat voivat esitellä omanlaisiaan dokumentteja ja löydöksiä, mutta moni kyllä menettää luottamuksensa, ellei ole jo.

"Siat katsoivat ihmisiä ja ihmiset sikoja, ja vähitellen tuntui siltä, että molemmat alkoivat muistuttaa toinen toisiaan..." (Vapaasti muisteltuna Orwellin teksteistä).

MURSU

Assange on asiansa "Jeesus" vaikka "kolmasti te minut kiellätte ennenkuin USA laulaa" "Minä olen tie ja totuus",
mutta joku opetuslapsisista kääntyi häntä vastaan, ja kielsi, sekä kavalsi hänet. Vai onko?

Vai onko Assangesta tulossa asiansa Bin Ladin, "itsemurha julkaisijoiden" terrori-päällikkö?

Vai onko Asange asiansa Hitler, ja valtakunta on tuhoutumassa, roviot on poltettu?

ERa

Assange/WikiLeaks olisi halutessaan voinut julkaista jo koko roskan vaikka P2P:n kautta tappelematta serveriongelmien ja DDoS:n kanssa. Tässä on nyt selvästi tällaista pihtaamista nähtävissä yleisen mielenkiinnon pitkittämiseksi ja syitä lienee kaksi: rahoituksen kerääminen ja Assangen narsismi.

Turtunut

P2P:n ongelma on se että suurin osa ei osaa sitä käyttää ja tätä kautta tiedot olisivat jääneet vain marginaalisen ihmisryhmän haltuun.

Se että noita vuotoja tiputellaan erissä on mielestäni hyvä ratkaisu.

Jos kaikki tiputetaan yhdellä kertaa. Media helposti ohittaa suurimman osan tiedoista ja suurin osa tiedoista vaipuu unholaan.

rape

En ole kuullut koskaan että jostakin raiskauksesta, puhumattakaan epäillystä raiskauksesta, tehtäisiin kansainvälisiä etsintäkuulutuksia.

Se siitä kansalaisten tasa-arvoisuudesta. Kun teet jotain, joka ei miellytä, niin kansalaisdemokratiaan perustavat arvot alkavatkin natisemaan liitoksissaan.

dTvaKA2Q

Niinhän ne natisee. Todistaa täällä nimimerkki "rape"

Taitaakin olla niin että raiskaus on peruskauraa näissä "kansalaisdemokratiaan" kasvattavissa "kansalaisjärjestöissä".

Silloin "kansalaisdemokratiaan perustavat arvot alkavatkin natisemaan liitoksissaan". Hyi helvetti!

rape

Niin ikävä ja vakava kuin raiskaus rikoksena onkin, niin se ei kuitenkaan täytä niitä vaatimuksia, jotka täyttävät kansainvälisen etsintäkuulutuksen kriteereitä. Nämä tämänkaltaiset rikokset ovat alueellisia rikoksia, joita ratkaistaan paikallistasolla. Kansainväliset rikokset sisältävät jonkin kansainvälisen ulottuvuuden, kuten esim. kadonneet ihmiset ja huumekauppa.

Nämä kriteerit eivät täyty Wikileaksin perustajan kohdalla, siitä huolimatta kaverista on kansainvälinen etsintäkuulutus.

Alppisirkka

Hämmästelin asiaa myös itse - eihän raiskausepäilystä tulisi millään muotoa voida antaaa kansainvälistä etsintäkuulutusta. Mielenkiintoista olisikin lähteä tutkimaan päätösprosessia etsintäkuulutuksen antamiseen. Mikäli ei ole olemasssa kriteereitä kansainvälisen pidätysmääräyksen antamiseen, maailmastamme on todella tullut poliisivaltio, jossa voidaan ketä tahansa kiusallista kansalaista häiritä ja pidätyttää globaalisti vain keksityillä perusteilla.

Maa muuttukoon

Olisikohan kyseessä vanha konflikti kansainvälisten kauppojen suhteen. Ruotsi tarjosi Gripeneitä ja kaupan veivät toiset. Nyt voisi olettaa, että Sverige on saamassa jenkkirahaa yhteen ja toiseen tarkoitukseen. Autot ja niiden hävittäjät kiinnostavat aina, tai Kiirunan malmi. Kukapa sen tietää, tämä maailma on niin arvoituksia täynnä?

Saattaapa olla jotakin niissä dokumenteissa, joka ei kestä ainakaan vielä päivänvaloa. Mielenkiintoista tämä sananvapaus ja demokratia, jota USA:kin niin tukee ja alleviivaa. Pääasia, että on samaa mieltä heidän kanssaan.

Nämä WikiLeaksistä eroavat Trittbrettfahrerit haluavat myös osansa perustajien luomasta ideasta. Raha kelpaa jokaiselle ja kateus vie helposti kalatkin vedestä.

Tanka

Niin sanotussa EU-luovuttamislaissa on lueteltu luovuttamiskelpoiset rikokset ja raiskausepäily on yksi niistä (toisin kuin pelkkä seksuaalinen ahdistelu ja häirintä).

Assangen oikeudenkäynnissä on kieltämättä sirkusmaista tunnelmaa. Klovninumerokin on vielä esittämättä.

(liite: <a href="http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2003/20031286">Laki rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta Suomen ja muiden Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä</a>)

avataR

Tosin otsikon "hyvä" on tällöin tiukasti määritelty Wikileaks-etiikan mukaisesti. Jos kerran herrat (ja rouvat) ovat sananvapauden asialla, niin voivathan he silloin kaikki sanoa oman sanansa.

Kääntöpuolena on tietysti mahdollisuus, että saitit alkavat keskenään kilpailla siitä, kellä on se mehevin paljastus - ja mikäli lähdekritiikki unohtuu, joutuvat saitit taas naurunalaiseksi. Tietysti voi jo ajatella, että Wikileaks ei nytkään harrasta lähdekritiikkiä, joskin tätä on hankala sanoa, koska heidän kriteerinsä sopivasta lähteestä ja sen julkaisutavasta eroavat läntisen yhteiskunnan normista huomattavasti - poiketen enemmän äärimmäiseen suuntaan jopa hakkerietiikasta*. Toisaalta, mikäli "kilpaileva" ryhmä ottaa journalistisemman otteen, se saattaisi vaikuttaa positiivisesti myös "alkuperäiseen" ryhmään.

Muokkaus: Esimerkiksi kommenteissa mainittu Cryptome vaikuttaisi olevan nopealla vilkaisulla vielä Wikileaksiakin radikaalimpi, joskin pitää huomattavasti matalampaa profiilia (ja mielenkiintoisesti, ilmeisesti sijaitsee fyysisesti Yhdysvalloissa ilman pahempia ongelmia).

*) Määritelmä vaikkapa http://fi.wikipedia.org/wiki/Hakkerietiikka - joskin Wikipedian artikkeli vetää reilusti mutkia suoraksi.