Keskiviikko 26.6.2019

Itämeri jäätyi viikossa

Luotu: 
27.12.2010 14:11

Itämeren jäällisen alueen pinta-ala on kaksinkertaistunut viimeisen viikon aikana, kertoo Ilmatieteen laitos.

Jäätä on nyt noin 130 000 meliökilometrin alueella, mikä vastaa lähes kolmannesta koko Itämerestä. Viime talvena vastaavan kokoisella alueella jäätä oli tammikuun puolivälissä.

Verrattuna menneisiin talviin tämän hetkinen tilanne muistuttaa paljolti joulukuun 2002 loppupuolta.

– Jäätä on tällä hetkellä kaikkialla Suomen rannikoilla. Jään paksuus vaihtelee Perämeren pohjoisosien reilusta 40 senttimetristä eteläisten rannikkoalueiden ohueen uuteen jäähän. Ulappa-alueilla Perämeren ulapalla on lähes kaikkialla 5–20 senttimetriä paksua ajojäätä, Merenkurkku on ohuessa jäässä ja Selkämeren rannikon edustalla on ohutta ajojäätä. Saaristomerellä on uutta jäätä ja ohutta jäätä. Suomenlahdella on saariston ulkopuolella uutta jäätä, kertoo jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitoksesta.

Merivesi on Suomea ympäröivillä merialueilla alle kolmeasteista. Lämpötilat ovat asteen verran pitkäaikaisia keskiarvoja alhaisempia.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Observatori

Kuluva talvi on lämpimin 9/2010 alkaneella tarkastelujaksona miesmuistiin. Tällainen ääri-ilmiö ja sää todistaa, että ilmasto lämpenee tai ainakin muuttuu. Simulaatioissa on ennustettu, että ensi kesä tulee olemaan tarkastelujakson kuumin kesä. Tästä on tiedeyhteisön konsensus.

Myös Grönlannissa mitatuissa ja korjatuissa lämpötiloista voidaan arvioida, että 1000 km päässä on lämpimämpää arktisilla alueilla yleisen käytännön mukaisesti. Keskustan UHI lämmitysvaikutus arvioitiin samalla 0:ksi.

Simulaatioilla on todettu, että säästä voidaan pitää kiinni ja ohjailla, jos maksetaan 100 miljardia erikseen määritellylle tilille rahaa ja maksetaan palkkaa tilanteen seuraamisesta.

30 edellisen vuoden Suomen historian keskilämpötilat arvioitiin myös 0,1 C tarkkuudella halkoliiterissä vuosikasvusta viivottimen avulla. Selkeyden takia sivuutettiin vesi-, ravinne-,tuholais- ja varjostusasiat.

yypee

Kun yksikin telkkarimeteorologi myöntäisi menossa olevan kylmän kauden. Yli puolentoista kuukauden pakkaset takana ja puhutaan 'lämpenemisestä' kun pakkanen käy päivän ajan kymmenen asteen lämpimämmällä puolella. Ei ole mitään normaalia tämmöinen keli millään mittapuulla, yleensä marras-/joulukuussa on tähän mennessä nähty ja koettu monen monta suojakeliä. Mutta kun kesä tulee ja tuo tasoittava lämpö, varmasti muistetaan kertoa miten lämmintä taas on.

TV-pappa

suomalaista kansainvälistä potkupallomenestystä. On vielä sentään aika pitkä matka "siihen" jäätymiseen.

Tietenkin, jos ilmasto lämpenee, niin onhan se nyt selvää, että maassa on sitä kylmempää. Tällähän periaatteella se jääkaappikin toimii. Herätyys, loppu tuloo ! Äänestäkää Annia ja Orastaaa !!!

Observatori

Suomessa säät on kylmät ja lunta tulee talvella ja kesät ovat kuumia. Aurauksesta ja lisälämmityksestä aiheutuu miljardien lisäkulut Suomelle. Viimeaikoina on jouduttu hankkimaan jäähdytyslaitteitakin. Muutenkin kylmä ilmasto on lisärasite ja kuluerä Suomessa, yhdessä maailman pohjoisimmassa reunavaltiosta. Suomi on erikoistapaus arktisista muutoksista.

Suomessa kymmeniä ihmisiä kuolee pakkaseen talvella. Huonot säät vaivaavat 5 miljoonaa ihmistä. Pakkaslukemat voivat mennä keskieurooppalaisittain uskomattomasti alle -20 C asteeseeen, mikä vaatii erikoisratkaisuja asuntoihin, autoihin ja kaikkialle. 900 000 on köyhiä. Tuhannet jonottavat ruoka-avustuksia. Valtiolla on jo 500 miljardin lainasitoumukset. BKT osoittaa 40 % liikaa velallaelämisen takia. Keväiset tulvat aiheuttavat tuhoja. Hallat vievät sadot.

Virallisesti ilmasto muuttuu ja aiheuttaa taloudellista vahinkoa monissa maissa. Suomen pitää saada ilmastoavustusta, eikä maksaa siitä.

Esimerkikisi Afrikassa sadot ovat kasvaneet 20 % tutkimusten mukaan, mikä on etu. Halpaa aurinkoenergiaa olisi loputtomasti vaikka veden tislaukseen valtamerestä. Myös Amazonin sademetsien kasvu on kiihtynyt. Ilmeisesti syynä on hiilidioksidilannoitus. Malediiveilla meren nousu on kai pysähtynyt, koska mittauksissa se ei nouse vaan maa nousee. Jääkarhutkaan ei kuole, eikä ne tarvitse avustuksia.

Rille

Taitaa auringon toiminta selittää maapallon lämpötilojen suurimmat muutokset aikaisemmin ja myös nykyisin. CO2 osuus tullee jäämään aika pieneksi, kunhan Eu ja Euroopan vihreät toipuvat katastrofista. Annetaan ajan kulua, kelit vaan taitavat huonontua Suomessa ja oikein huonolla tuurilla menee jonkin aikaa ennenkuin lämpenee kunnolla.

Pikkuisen tosiasiaa auringon sykleistä

S3 huippu n. v.1777 oli suurempi kuin vastaava S24
S4 n. v.1787 oli selvästi suurempi kuin S25
Daltonin minimi alkoi n. 1787, eli syklien 4 ja 5 välillä. Senjälkeen alkoi kylmät.
S5:ttä vastaava sykli 25 on jo nykyaikaa,eli marraskuun lopussa arvot ovat verrattavissa aikaisempaan sykliin S5:een. Jos auringon toiminta ei piristy muutaman vuoden aikana niin Daltonin minimin aikaiset lämpötilat lienevät mahdolliset.
Lyhyesti
Aurinko säätää maapalloa merineen, mantereineen, ilmastoineen.
Maapallo , pääasiasassa meret, mantereet, jäätiköt taitavat säätää ilmastoa. Ilmakehän CO2 ilmaa raskaampampana on elämänkierron perusraaka-aine. Säätöarvon mallinnus ja mittaustarkkuus on mitä on. Tosiasiasiassa jo seuraavat 10-20 vuotta näyttävät missä mennään.

Itse en ole minkään oppisuunnan kannattaja, mutta tuntuu turhalta maksaa maapallon pohjoisimmassa ns. maatalousmaassa lämpenemisestä johtuvia energia ym. uskomusveroja pelkkien epämääräisten mallinnusten ja propagandan pohjalta.
Kiinnostuneille esim. ilmastofoorumin sivut, toukokuu 2009 Timo Niroma, antavat tietoa, jokainen suhtautuu tietoihin omalla tavallaan, mutta pitkässä juoksussa auringon osuus näyttää nousevan aina suurempaan asemaan. Niinkuin kuuluukin. Tällä hetkellä aurinko taitaa "laiskotella" tehossa maapallolle n. 0,5W/m2 asiantuntijoiden mukaan. Senkun kertoo maapallon neliömetreillä niin tulee suuri luku. No olkoon.

mattikani

Suomen- ja Pohjanlahdesta puolet alkaa olla jäässä. Itse Itämeren ulappa jokseenkin jäätön. Olikohan tuossa kolmasosassa vähän ennakointia?
Tosi on, että jäätä tulee vauhdilla lisää, ja saattaapa Kaarle XII:n ratsastuksen Tanskan salmien yli pian ottaa uusiksi. Tosin avatuista laivareiteistä karoliineja on syytä varoittaa.
Harmi, että ilmastouskovaiset erehtyivät ennustajaeukon rooliin. Ilmastoahan on toki suojeltava niin kuin muutakin luontoa. Mutta kun tieteen harjoittajat sortuvat talous- ja muun politiikan sätkynukeiksi, niin uskottavuushan siinä menee ennemmin tai myöhemmin. Ei tämä "ilmastotiede" tässä sarjassa ainoa ole.