Keskiviikko 26.6.2019

Rötösherroja paljastui pikavippifirmoista

Luotu: 
27.1.2011 13:49

Faktakulma

Jotta pikaluottoja tarjoava yritys hyväksytään luotonantajarekisteriin, täytyy sen johtohenkilöiden täyttää tietyt edellytykset. Näitä ovat:

-Hakijalla on oikeus harjoittaa elinkeinoa Suomessa

-Hakija ei ole konkurssissa

-Hakija on luotettava

-Hakijalla on riittävä luottotoiminnan tuntemus

Lähde: Lainamarkkinat.fi

35 pikavippiyritystä on hakenut joulukuun alussa pakolliseksi tullutta luotonantajarekisteröintiä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. Näistä 23 on jo saanut myönteisen päätöksen, mutta ainakin muutamaa epäilyttävää yritystä odottaa hylkäys.

Epäilyttävien tapausten käsittely on kesken, mutta 3–5 yrityksen kohdalla hylkäys näyttää todennäköiseltä, kertoo ylitarkastaja Timo Korhonen Uudelle Suomelle. Lupaa ei ole tulossa, koska yhtiöiden johdolla on talousrikostaustaa tai heidät on katsottu epäpäteviksi luottotoimintaa pyörittämään.

–Lisäksi on muutamia epäilyjä, että kyseessä olisi bulvaaniyritys, jossa hakijana on jonkinlainen välimies. Mutta sellaista on hankala todistaa, koska tarkastamme vain rekisteröintitietoja, kertoo Korhonen.

Pikavippiyritysten yleistä luotettavuutta Korhonen ei pysty arvioimaan, koska suurin osa yrityksistä on niin tuoreita. Rekisteröinnin yhteydessä tarkistetaan vain yhtiöiden johdon edellytyksiä pyörittää luottoyhtiötä, ei yhtiön toimintaperiaatteita.

–Enimmäkseen yhtiöiden takana olevat henkilöt vaikuttavat ihan rehellisiltä yrittäjiltä. Mutta tässä on kyse vain henkilöistä, yhtiöiden toimintaan liittyviä ongelmia nousee esiin toiminnan myötä, Korhonen sanoo.

Luotonantorekisteröinnin tilanteesta kertoi tänään ensin Lainamarkkinat.fi-sivusto. Sivuston mukaan riittävä tuntemus luottotoiminnasta osoitetaan tutkintotodistuksella tai luottotoiminnan työkokemusta osoittavilla työtodistuksilla. Hakijan luotettavuus tarkastetaan liiketoimintakielto-, rikos- ja sakkorekisteristä.

Pikaluottoa tarjoavien yritysten on pitänyt rekisteröityä aluehallintoviraston rekisteriin joulukuun alusta alkaen. Ennen joulukuun alkua aloittanut luotonantaja saa kuitenkin jatkaa toimiaan toukokuun loppuun asti ilman rekisteröintiä.

Korhonen odottaa, että hakijoita tulee runsaasti lisää määräaikaan mennessä.

Faktakulma

Jotta pikaluottoja tarjoava yritys hyväksytään luotonantajarekisteriin, täytyy sen johtohenkilöiden täyttää tietyt edellytykset. Näitä ovat:

-Hakijalla on oikeus harjoittaa elinkeinoa Suomessa

-Hakija ei ole konkurssissa

-Hakija on luotettava

-Hakijalla on riittävä luottotoiminnan tuntemus

Lähde: Lainamarkkinat.fi

Jaa artikkeli:

Kommentit

T. Arkkailija

Eikö teillä Uudessa Suomessa sovelleta minkäänlaista lähdekritiikkiä, kun käytätte uutisen perusteena spämmitarkoituksessa rakennettua sivustoa, joka yrittää manipuloida hakukoneiden hakutuloksia saadakseen mahdollisimman paljon lukijoita, ja jonka ainoa tavoite on kerätä provisiotuloja näyttämällä mahdollisimman paljon eri pikavippifirmojen mainoksia sivuille eksyneille lukijoille?

Sivustolta ei löydy esimerkiksi julkaisijan eikä vastaavan toimittajan nimeä, eikä mitään yhteystietoja, vaikka laki ne yksiselitteisesti vaatii ilmoittamaan. Tämän pitäisi jo yksinään riittää sivuston hylkäämiseen lähteenä.

Spämmisivustoihin linkittäminen Uuden Suomen kokoisesta julkaisusta kertoo todellisesta tietämättömyydestä, koska se on juuri sitä mitä spämmääjät tavoittelevatkin. Jokainen ulkopuolinen linkki kun nostaa kohdesivuston sijoitusta hakukoneissa.

jennitamminen

Uutisen lähde on itse asiassa ylitarkastajan haastattelu. Tuo Lainamarkkinat-sivusto on linkkinä jutussa siksi, että se kertoi asiasta ensimmäisenä.

Kuuluu hyvään journalistiseen tapaan, että asiasta ensimmäisenä kertonut taho mainitaan jutussa ja siihen laitetaan myös linkki. Siksi siis linkki on siellä.

Olet oikeassa siinä, että sivusto vaikuttaa vähän hämärältä. Pohdimme asiaa.