Sunnuntai 19.11.2017

4,7 €:n ongelma intissä? – ”Ihan sama”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.2.2011 15:51
  • Helmikuun alusta voimaan tulleet päivärahakorotukset maksavat valtiolle 3,2 miljoonaa euroa, mutta yksittäisen varusmiehen päivärahan korotus lasketaan kymmenissä senteissä.

Varusmiesliiton mukaan puolen vuoden ajan palvelevien varusmiesten 4,7 euron päiväraha ei kata heidän todellisia elinkustannuksiaan. Uusi Suomi kysyi varusmiehiltä itseltään, miten he tulevat toimeen vähäiseltä tuntuvilla päivärahoilla.

Haastatellut varusmiehet eivät kokeneet tuen määrää ongelmaksi liiton tavoin. Useimmille varusmiehille päiväraha tuntuu olevan taskurahaa, joka hulahtaa "kurkusta alas" tai sotkun kassaan.

Tänään tiistaina astuvat voimaan korotetut varusmiesten päivärahat. Kuusi kuukautta palvelevien päiväraha on nyt 4,7 euroa, 7-9 kuukautta palvelevien 8 euroa ja 10-12 kuukautta armeijassa viihtyvien 11,20 euroa. Viimeksi päivärahoja korotettiin vuoden 2009 alussa.

Ei tarvetta lisätienesteille

20-vuotias alikersantti Aleksi Sandberg on juuri päässyt viikonloppulomalle ja matkustaa bussissa Santahaminasta kotiin vanhempien luokse Espooseen.

Sandbergille päivärahat ovat "vain lisätuloa". Päivärahasta hän maksaa lähinnä bussikortin lataukset, loppu jää vapaaseen käyttöön.

Sandbergille aiempi 4,4 euron päiväraha riitti ensimmäisen kuuden palveluskuukauden aikana hyvin. Töihin menemistä ei ole tarvinnut harkita, ja vaikeaa se olisikin.

- En ole törmännyt kehenkään, joka kävisi armeija-aikana töissä. Harva edes jaksaisi, kun on vain pari viikonloppua kuussa kotona, Sandberg sanoo.

Varusmiesliitto on huomauttanut, että päivärahoista pitäisi pystyä maksamaan puhelinlaskuja tai vakuutusmaksuja. Puheenjohtaja Mäkisen mukaan ei ole enää vanhempien vastuulla elättää täysi-ikäistä varusmiestä. Niin kuitenkin näyttäisi usein käyvän.

Hinnat nousevat - siksi päivärahakin

Lappeenrantalainen Eino Valpas, 19-vuotias Vekaranjärven alikersantti, on myös tyytyväinen. Koska hän asuu vanhempiensa luona, omia kuluja on "tosi vähän".

- Omaan viihteeseen menee kaikki, Valpas kertoo päivärahojen käytöstä.

Valpas sanoo, että 30 sentin korotus ei "paina juuri missään" ja että se kattaa lähinnä makeisveron nousun ja inflaation. Hintojen nousu kun näkyy sotkussakin.

Säästöilläkin pärjää

Haminan Reserviupseerikoulussa vuoden alussa aloittanut Riku-Matti Meuronen, 19, on myös päivärahoihin tyytyväinen. Hänkään ei tosin asu vielä omillaan, vaan majailee lomat äitinsä luona.

- Ei valtion tarvitse asepalveluksesta mitään palkkaa alkaa maksamaan, kun ylläpito löytyy, Meuronen sanoo.

Meuroselle 4,7 euroa päivässä riittää hyvin. Hän arvelee, että monella päivärahat "menevät kurkusta alas".

- Minulle se on aika sama, vaikka ei maksettaisi ollenkaan, koska sain hyvät säästöt kasaan ennen armeijaa, Meuronen kertoo.

Itsenäisistä huolehditaan

Suurin osa asepalveluksen aloittavista varusmiehistä asuu vielä vanhempansa luona. Omillaan asuvat ovat vähemmistössä, mutta heidänkin toimeentulostaan huolehditaan varusmiespalveluksen aikana.

Upinniemessä peruskauttaan suorittava Daniel Honkanen, 19, joutui suunnittelemaan armeijan aikaista toimeentuloa etukäteen, sillä hän asuu vuokralla vaimonsa kanssa.

- Tuista piti ottaa selvää. Lisäksi kävin töissä ennen kuin lähdin armeijaan ja siitä jäi rahaa säästöön, Honkanen kertoo.

Kela maksaa Honkasen vuokran ja hänen vaimonsa saa asevelvollisen puolison perusavustusta.

- Sen verran hyvin saadaan tukia, ettei ole mitään hätää, Honkanen vakuuttaa.

Toisaalta hänestä on reilua saada käyttörahaa, koska päivittäisiä kuluja tulee esimerkiksi sotkusta, eikä ole mahdollisuutta tienata rahaa itse.

Uuden Suomen haastattelemat varusmiehet ovat onnekkaassa asemassa. Varusmiesliitto muistuttaa, että on niitäkin, jotka ovat jääneet ilman sosiaalista turvaverkkoa.

Niihin tapauksiin ratkaisua pitäisi ehkä lähteä hakemaan jostain muualta kuin päivärahojen nostamisesta.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

B.J

Miksi ei kysytty vanhemmilta, jotka joutuvat elättämään aikuisia miehiään?
Ne tuskin sanovat, että ihan sama.

Kaikilla ei ole vanhempia, jotka maksavat elämisen inttiaikaan. Itse valitsin pakon edestä sivarin, jonka ohessa pystyin huolehtimaan taloudestani.

Matti O Koskela

Olisit ottanut itse asioista ensin selvää, ennekuin aloit sivarina tienaamaan. Armeija antaa täyshoidon intin aikana varusmiehilleen. Siis ruoka, asunto, vaatteet, sopivasti tekemistä, hyvän sosiaalisen kasvatuksen miesten- ja nyt myös naistenkoulussa. Harrasteitakin löytyy ja sotkusta saa loput. Ja taskurahaakin saa ihan tarpeeksi. Kenenkään vanhemman ei tarvitse hellanduudelistaan armeijan aikana huolehtia pätkääkään, ei latin latia.

B.J

Kiitos vain. Otin asioista kyllä selvää. Myin armeija-aikanani myös autoni ja osakkeita. Ei riittänyt.

Ja toi se sivarikin ihan tarpeeksi ongelmia normaaliin elämään. 40 tunnin viikottainen velvollisuus 40 työtunnin ja omien hommien päälle ei tullut helpolla. Mutta nuorena jaksaa. Vielä kun joku olisi kertonut miksi.

Intti sopii sossupummille tai äidin helmoissa asujalle.

Virkeä

Varusmiesten päiväraha on ollut sidoksissa ns. Nortti-indeksiin jo vuosikymmeniä (ehkä aikojen alusta asti?).

Itseltäni on armeija-ajoista aikaa jo parikymmentä vuotta ja silloin päivärahalla sai tupakka-askin ja samaa luokkaa näyttää summa ostovoimaltaan olevan edelleen.

Vieras mies

Kun varusmiehet periaatteessa potkitaan kotiin viikonlopuiksi tai pidennetyiksi viikonlopuiksi ja suurin osa tarvitsee myös muuta taloudellista tukea, voi arvioida, että vanhemmat tai muut omaiset maksavat n. 20 - 30 % heidän ylläpidostaan. Se siitä varusmiesarmeijan halpuudesta!

Superior

Yhdenkään varusmiehen ei ole pakko viikonloppuna lähteä lomille. Varuskunnissa on aina mahdollisuus jäädä viikonlopun ajaksi varuskuntaan, mikäli näin haluaa.

Näin on usein esimerkiksi ulkomailta tulevilla varusmiehilla, koska he saavat pienemmän määrän ilmaisia lomamatkoja.

Jahi-Matti

puhelinlasku 200€, auton vakuutukset 500€+bensat , netti 120€+ kaikki muut kustannukset.

Kiitos Suomen armeija. 6kk:ssa opin teiltä saman verran, minkä olisi voinut oppia kahdessa viikossa.

4000€ säästöt meni tämän puolen vuoden aikana. ois ollu ihan jees jos olisi edes jotain ollut kun pääsen pois.

Oscari

Olet todellinen kuluttaja, Miten saat puhelimeen kulumaan 200 euroa kk? Ethän ehdi muuta tekemään kuin intin hommat ja puhellimessa puhumaan? Ja miten netti maksaa 120 kuussa, itselläni maksaa 100 meganen yhteys 39 euroa ja nettitikku ei yhtikäs mitään. Ja 500 kuussa bensaan ja vakuutuksiin, sehän on on 6000 euroa vuodessa, sillä saa jo melko yvän autonkin. Yritä mies saada tolkku taloudenpitoosi!

roopesetä

Haastatteluissa korostuu OMIEN säästöjen merkitys. Eivätkö ihmiset tajua, että he maksavat säästöillään armeijan toiminnan mikäli nykymeno jatkuu... SIIS verojen lisäksi.

Sitten on tällaisia Meurosia, jotka elävät vanhempiensa rahoilla eivätkä tajua, että jostain ne heidänkin rahansa tulevat.

Pera Pertsa

Minä maksoin varusmiespalvelukestani 11 kk aikana aika suuren laskun, kun 11 kuukaudelta jäi palkka saamatta.

Hyväpalkkaisen työni jouduin jättämään 11 kuukaudeksi, kun velvollisuus kutsui. Ja olihan se hupaisaa, kun 17 vuotiaat ja hiukan vanhemmat varuskaverit olivat tyytyväisiä päivärahaan, kun saivat sotkun munkin ja kahvin ostaa äidin tietämättä.

Kyllä meille silloisille karvamulkuille kävi kalliiksi isäänmaan puolustuksen oppien oppiminen, mutta taas toisaalta nykyjään kun työtä ei ole tarjolla, on se ja sama onko työttömänä kotona vaiko varuspalveluksessa.

TSV

"- Minulle se on aika sama, vaikka ei maksettaisi ollenkaan, koska sain hyvät säästöt kasaan ennen armeijaa, Meuronen kertoo."

Heh heh, täytyy rakastaa individualismia tässä tyypissä, mutta missaan suuremman pointin, eikös ole Rukkiin mennessä oppinut ettei ole, minua, vaan ME.

Pointti ei ole se onko sinulla rahaa (omasta takaa vai vanhemmilta), pointti on se ettei sinulla tarvitsisi olla tätä rahaa, jos suoritat kansallis"velvollisuutesi" (pakon edessä), niin valtion pitäisi huolehtia sinusta.

En aikuisten oikeasti näe modernissa yhteiskunnassa muuta vaihtoehtoa kuin palkka-armeija jonka rinnalla toimii vapaaehtoinen reservi, josta saa lisäpisteitä sitten yliopistoihin yms...

Sami Koponen

Itse en ollut asunu kotona 2 vuoteen inttiin mennessäni, pitkillä jouluvapailla kyselin jokaisellta tutulta ja puolitutulta töitä koska olin yksinkertaisesti niin peeaa. Se oli ainut kerta kun olen elämässni sopasta kysynyt rahaa koska vanhemmat ei antanut pennin latia, onneksi en silloin töitä saanut koska ne tulot olisi vähennetty kelata saadusta asumistuesta euroeurosta. Nykyinen vaimo teki silloin opiskelujen ohella keikkatyötä ja maksoi minun laskut ja autoon menneet kulut, tosin kun opiskelialla menee kk tulot yli 505e niin joutuu maksamaa ylimenevän osan takaisin euroeurosta, ja niitähän sai maksella aikapaljon sitten jälkikäteen. Intti on jees ja tekee hyvää joka räkänokalle mutta pitäs tutkia taustoja hieman tukien ja päivärahojen suhteen, tai olla joku pieni tuki tai avustus itsekseen asuville.