Sunnuntai 19.11.2017

Naistenpäivä täyttää 100 vuotta – ”Suomelle vientituote”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.3.2011 06:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuva. Tänään vietetään naistenpäivää.

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä naistenpäivää jo sadannen kerran. Teemana on tänä vuonna tasa-arvoinen mahdollisuus koulutukseen, tieteeseen ja teknologiaan.

Naistenpäivän juuret juontavat 1900-luvun alkupuolelle. Päivän viettämisestä päätettiin naisten konferenssissa Kööpenhaminassa vuonna 1910 ja ensimmäistä naistenpäivää vietettiin 19. maaliskuuta seuraavana vuonna.

YK:n kutsuttua valtiot viettämään naistenpäivää 1970-luvulla päivä saavutti laajan suosion. Tuolloin myös nykyinen päivämäärä, 8. maaliskuuta, vakiintui naistenpäiväksi.

Eri maissa naistenpäivää vietetään lukuisissa tapahtumissa. Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama on julistanut maaliskuun 2011 naisten historian kuukaudeksi ja kehottanut muistamaan naisten saavutuksia.

Naistenpäivä on ensimmäinen viime vuonna perustetulle YK:n naisjärjestö UN Womenille.

Väestöliitto ja Suomen UN Women ehdottavat kansainvälisenä naistenpäivänä, että Suomi voisi omaa esimerkkiään hyväksikäyttäen nostaa sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen kehityspolitiikkansa vientituotteeksi.

- Suomessa naisilla on miesten kanssa yhtäläinen mahdollisuus osallistua poliittiseen toimintaan. Näin ei ole kaikkialla, eikä ole itsestäänselvyys, että naiset saavat ylipäätään osallistua politiikkaan tai edes äänestää, sanovat Väestöliiton kehityspolitiikan koordinaattori Hilkka Vuorenmaa ja Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen.

Väestöliitto ja Suomen UN Women haluavat naistenpäivänä rohkaista kaikkia eduskuntavaaliehdokkaita nostamaan vaalityössään esiin kehitysyhteistyön tärkeyden ja korostamaan sitä, että sijoittaminen naisiin on kustannustehokkain tapa saavuttaa myös muut kehitystavoitteet.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauri T Taavitson

Kaikki kunnia Stalinille, mutta Suomi on mennyt vielä paljon
pitemmälle. Joka päivä on naisten päivä. Suomessa lienee
eniten anynyymejä kotikiusattuja miehiä maailmassa. Pressana
ärisee nainen, television ja radion asiaohjelmia hallitsevat
täysin naiset, ja miestä löydään niissä kuin vierasta sikaa.
Kohta peräkammarin aikamiespojatkin joutuvat maksaman naisten
vaatiman äitiysveron.
Jos aikamiespojat joutuvat maksamaan toisten naimisesta, niin
pitää myös päästä osingolle. Aivan kohtuullista olisi järjestää Miesten päivä, jolloin kaikki miehet saisivat
valtion laitoksissa purkaa itseään, ilman pelkoa sakkotuomiosta.

zzz

Naistenpäivä vietettiin ensimmäisen kerran USAssa jo 1909 maan sosialistipuolueen alotteesta. Euroopassa tää "ideoitiin" uudestaan sosialistisen internationaalin kokouksessa 1910. Ja tämä oli myös Neuvostoliiton yksi isoimpia juhlapäiviä. Se että tätä alettiin juhlia enemmän joskus 60-70 lukujen kohdalla oli myös radikaalin vasemmiston aikaansaannosta.

muuan

Mutta on äänestänyt, pitkään ehkä sopivien ehdokkaiden puuttuessa, enimmäkseen miestä. Vasta vuonna 1948 naiskansanedustajien osuus ylitti pysyvästi 10 %, vuonna 1970 20 % ja vuonna 1983 30 %. Lopettelevista kansanedustajista on ennätysmäärä, 42 % naisia, eli vinouma näkyy vielä selvästi.

TV-pappa

aamusta lähtien joka kanavalla ja lehdissä, mutta eipä ole sanaakaan kuulunut tästä tämänkin yhteiskuntamme varsinaisesta tasa-arvo-ongelmasta. Vientituotteena siitäkin ongelmasta tietenkin pääsisi. Kaikki Suomen lakien vastaisia tekoja tehneille tylysti vain menolippu kouraan, ja ilman mitään satojen eurojen lähtörahoja, niinkuin nyt Irakiin ja muualle lähteville annetaan. Menee kyllä hiukka yli ymmärryksen, kun ensin tarjotaan turvapaikka epäinhimillisiä elinoloja paenneille pakolaisille, ja eikun rötöstä ja raiskausta heti alulle kiitokseksi. Ja kertaakaan nämä tasa-arvokohkaajat eivät ole ottaneet kantaa minunkaan jo pariinkin kertaan esille ottamaani tapaukseen aikuisen naisen pakko-avioliitosta ja pakkomuutosta ulkomaille. Rukataan vain Suomen lakeja, että saadaan nämäkin perinnerituaalit sallituiksi. Ja naisasialiike ei ole edes tietävinään koko ongelmasta.

pakista

Koraanin neljäs sura kertoo islamilaisen näkemyksen naisen asemasta siinä maailmassa: Mies on ylivoimainen naisiin nähden kaikkien niiden ominaisuuksien johdosta, joilla Allah
on siunannut toisen ylitse toisen.

Toivokaamme valistuneenpaa naistenpäivää kaikille alistetuille.

mattimayranpaa

On, jopa vähän noloa kirjoittaa omalla nimellä mielipide tällaiseen aiheeseen, mutta:

- Missä valtakunnassa ja milloin naiset ensiksi saivat äänioikeuden?
- Kymmeniä vuosia, ainakin Suomessa, naiset ovat tehneet duunissa "puolella palkalla tuplasti duunia" miehiin nähden, tosin karrikoiden vahvasti.
-Kuka on yleensä hoitanut ja pitänyt järjestyksessä kodin ja vähän muutakin?
-jne...

Tietysti kaiken muunkin vuodatuksen jälkeen, olen suuresti pettynyt kaikkiin niihin, jotka homosuhteessa ovat päättäneet elää ja asua?

...:)

TSV

Onneksi olkoon naiset, kyllähän se että syntyy tietyillä kromosomeilla ansaitsee oman päivän.

"Väestöliitto ja Suomen UN Women ehdottavat kansainvälisenä naistenpäivänä, että Suomi voisi omaa esimerkkiään hyväksikäyttäen nostaa sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen kehityspolitiikkansa vientituotteeksi."

Okei, ehkä meillä on vähän erilainen näkemys vientituotteesta, mutta tietääkseni tämä ei lisää BKTta millään tavalla? Tiedän että monille on vaikea ymmärtää ettei ideologiaa tai aatetta voi valjastaa tuotteeksi, tai miksei eikös naisten tasa-arvon avain ole e-pilleri? siitäkö tässä puhutaan?