Maanantai 20.11.2017

Venäjälle varoitus: Vetäytykää Georgiasta, tai...

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.8.2008 07:16
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäläissotilas puhui georgialaismiehelle Gorissa 16.8.2008.

Venäjän on määrä ryhtyä vetämään joukkojaan Georgiasta tänään tulitaukosopimuksen mukaisesti. Presidentti Dmitri Medvedev lupasi eilen, että joukkojen vetäytyminen alkaa puolilta päivin.
Useat maat ovat kiirehtineet Venäjää noudattamaan Georgian kanssa solmimaansa tulitaukosopimusta.

Ranskan presidentinkanslian mukaan presidentti Nicolas Sarkozy oli varoittanut Medvedeviä vakavista seurauksista Venäjän EU-suhteille, ellei maa noudata Georgian ja Venäjän tulitaukosopimusta.

Medvedev allekirjoitti lauantaina tulitaukosopimuksen, jonka on määrä lopettaa Etelä-Ossetian konflikti. Venäjän ja Georgian kireät välit kärjistyivät yli viikko sitten täysimittaiseksi sodaksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili sunnuntaina Georgian pääkaupungissa Tbilisissä, jossa hän keskusteli presidentti Mihail Saakashvilin kanssa. Merkel vaati Venäjää vauhdittamaan vetäytymistään Georgiasta oman uskottavuutensa vuoksi.

Merkel otti myös vahvasti kantaa Georgian Nato-jäsenyyden puolesta sanomalla, että Georgia liittyy sotilasliittoon toiveensa mukaisesti. Venäjä vastustaa ankarasti Georgian jäsenyyttä.

Saakashvili puolestaan ilmoitti haluavansa EU:n ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoita Georgiaan valvomaan venäläisten vetäytymistä ja tulitauon noudattamista.

Venäläiskomentaja Vjatsheslav Borisov ehti sunnuntaina jo ilmoittaa venäläisjoukkojen aloittaneen vetäytymisen Gorin kaupungista. Borisovin mukaan kaupunkiin olisi tullut sotilaiden tilalle venäläisiä rauhanturvaajia, ja tiet kaupunkiin olisi avattu uudelleen humanitaarista apua ja asukkaiden paluuta varten.

Georgian viranomaisten mukaan georgialaisia poliiseja ei ollut kuitenkaan päästetty kaupunkiin. Myös Venäjän puolustusministeriö kiisti tiedot ja sanoi, että vetäytymistä vasta valmisteltiin.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

M Eiramaa KNFIJV

No mutta miksi vetäytyä, kun kerran Venäjän presidentin mukaan Venäjä tai Neuvostoliitto eivät ole koskaan aloittaneet sotaa, vaan aina olleet rauhanturvaajia:
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200808188125216_ul.shtml

Tosin monien muiden mielestä tuo käsitys ei perustu ainakaan tietoon. Neuvostoliittohan aloitti mm. toisen maailmansodan yhdessä Molotov-Ribbentrop-liittolaisensa natsi-Saksan kanssa syyskuusssa 1939 hyökkäämällä yhdessä Puolaan. Sitten NL kaappasi Baltian ja hyökkäsi Suomeen marraskuussa 1939 ja uudelleen kesäkuussa 1941.

Kuka kääntäisi Medvedeville tämän sivuston:
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV

Tuula Hölttä

"Venäjän presidentin mukaan Venäjä tai Neuvostoliitto eivät ole koskaan aloittaneet sotaa..."

"Pieni mies" Kremlistä puhuu aivan totta. Venäjä tai Neuvostoliitto eivät ole koskaan julistaneet sotaa kenellekään kuten kansainvälinen oikeus edellyttää. Ne ovat aina hyökänneet itseään pienempien kimppuun sotaa julistamatta.

Vieras

Mitä varaa - ei mitään! Kyllä nimenomaa liika viivyttely voi tulla Venäjälle erittäin kalliiksi, jos EU ja Amerikka laittavat Venäjän taloudelliseen saartoon. Sen ne voivat hyvinkin tehdä itse siitä mitenkään kärsimättä. Sen sijaan Venäjällä on menetettävänään koko länsikauppansa. Myöskään sotilaallisesti Venäjä ei tule koskaan pärjäämään yhdistyneelle EU:lle ja Natolle. Sen tajuaa tyhmempikin, vaikka olisi kuinka venäläinen!

jounihalonen

porukoilla hermo mennä.

Venäjän taloudellinen saarto haittaa vain saartajien omaa tilannetta ja jos sotilaallisesti aletaan paremmuutta koettelemaan, niin häviäjiä ovat kaikki ihmiset ja koko elollinen maapallo. Tämän verran tiedän vaikka olen vain katoavaa kansan perinnettä oleva suomalainen, isänmaahan toistaiseksi uskova reserviläinen. Tuo usko vain on pikkuhiljaa mennyt EU:n ja Nato-puuhastelun myötä. Mitä sitä turhaa hurmahenkeä ylläpitää, kun omistava luokka on nykyään ulkomaista, maata myydään ryssille, puolustusvoimat ajetaan alas ja hallinto on mitä on. Maksellaan vain veroja, jos jaksellaan.

Jape

Venäläiset eivät tule koskaan lähtemään Abhasiasta tai Etelä-Ossetiasta, eikä niistä tule koskaan itsenäisiä valtioita.

Venäläiset eivät myöskään vetäydy täysin varsinaisesta Georgiastakaan. He tulevat jättämään sinne riittävän määrän sotilaita tukikohtiinsa, joiden avulla he pystyvät hallitsemaan sotilaallisesti koko nykyisen Georgian maa-aluetta.

Tottakai venäläiset tulevat tekemään monenlaisia joukkojen siirtoja. Niitä myös tullaan nimittämään uudelleen, esim. rauhanturvajoukoiksi jne. Kerrotaan että kymmeniä kilometrejä Georgian puolella olevien tukikohtien avulla estetään hyökkäykset Etelä-Ossetiaan, Abhasiaan jne. Kaikenlaisia neuvotteluita tullaan käymään, joihin georgialaisia ei edes kutsuta mukaan. jne.

Tämä ymmärretään varmasti kaikkialla muualla, mutta Suomen poliittinen johto ei näe tilanteessa mitään outoa tai väärää. Muualla maailmassa, esim. Ruotsissa, suhtautuminen Venäjän aiheuttamat turvallisuusuhkat otetaan tarkkaan huomioon.

semi

On kyllä pohjanoteeraus, siellä ei kyetä tekemään minkäänlaisia päätöksiä turvallisuusuhkista. Ruotsi on ajanut puolustusvoimansa niin alas että alkaa epäilyttää onko heillä takataskussa sittenkin ydinase. Puolustusmenot on Ruotsilla valtaisat mutta joukkoja vain minimaalinen määrä. Mihin hittoon se rahamäärä menee.? (kampaajalle ehkä).

jaliraita

Stubbi lyö kohta laudalta Suomen kävelevän katastrofin Vanhasenkin. Stubbi ryntäsi Georgiaan muttei saanut lentokonetta järjestymään, joka piti vipata Ranskalta. Suomen hallituksen käyttämät yksityislentokoneet eivät lennä sotatoimialueelle, koska eivät saa vakuutusta. Vvm on tehnyt viisaasti, kun Suomen hallitukselle ei ole hankittu omaa lentokonetta. Yliaktiiviset ministerimme sekoilisivat enemmänkin lentokiimassaan. Stubbi sai aikaan Tbilisissä ns Non-Paperin eli paskapaperin omalla, Ranskan ulkoministerin ja Saakashvilin allekirjoituksin. Tämän paskapaperin Stubbi sitten vei Moskovaan vaikka oli tiedossa, että Saakashvilin nimmaria venäläiset vieroksuvat. Moskovaan ei ole ollut tapana toimittaa papereita allekirjoitettavaksi. Kirjeenvaihto kulkee toisin päin. Stubbin olisi myös pitänyt ymmärtää, että Georgian kriisistä olivat isot pojat Pekingissä jo sopineet, kun paikalla olivat Bush, Sarkozy, Putin sekä Kiina.

Sarkozylle tulikin kiire Moskovaan kriisin tärkeimmän osapuolen juttusille ennenkuin kuumakalle Stubbi sotkee asiat. Sarkozyn saaman paperin eli Moskovan ukaasin toimitti siten "tsaarin kuriirina" Condi Tbilisiin.

Vanhanen on jo kehunut Stubbia Pekingistä käsin. Täytyy kysyä kuin Shakespeare: “Miks lausuu hän noin?” Ilmeisimmin siksi, että Stubbin sotkuista on ollut puhetta suuremmissakin ympyröissä. Ennenkuin Stubbi oma-aloitteisesti alkoi rynniä maailmalle ja rustata omia paska-papereitaan, hänen olisi pitänyt odottaa ainakin osapuolten kutsua ja toimeksiantoa. Paikallahan oli jo erikoislähettiläänä Talvitie ja ETYJ asioista vastaava suurlähettiläs Hakala. Ei Stubbin paikalle juoksemisella ratkaistu yhtikäs mitään. Osapuolet pääsevät ratkaisuihinsa ilman reservin jääkäri Stubbin opastustakin.

Kun ”tsaarin” panssarit lähtevät liikkeelle, niin Suomen ulkoasiainministerin ei pidä leikkiä liikennepoliisia.

Jali Raita, diplomi-insinööri
Somerolla 17.8.2008

Ilkka Luoma

... tuhoja kostamalla separatisteille, kuten on aiemminkin vastaavissa tapauksissa käynyt? Olisiko tässä suomalaisten YK-joukkojen paikka? ---

Venäläiset taitavasti operoiden pääsivät puolustajan asemaan, kun gruusialaiset pommittivat "omaa maataan" tappaen siviilejä - tosin jotka ovat eri kansallisuutta (etelä-osseetit ja abhaasit)

Ilkka Luoma

Sniper

Sarkozyn ukaasit Venäjän johdolle uhkailun sävyttämänä tuo mieleen lapsen kasvatuksen isot periaatteet.

Huonoin tulos saavutetaan silloin, kun lasta kielletään ja uhataan seuraamuksilla, mutta seuraamuksia ei toteuteta, jos lapsi niskottelee. Lapsi oppii siihen, että mitään ei tapahdu, vaikka vanhemmat miten uhkailisivat ja vaikka lapset kuinka uhmaisivat "pelisääntöjä".

Oppi vanhemmillehan on se, että ei pidä uhata sellaisilla seuraamuksilla, joita ei kyetä tai haluta panna toimeen.

Nyt EU on samanlaisten ongelmien edessä. Sarkozy sanoi, että maanantaina on aloitettava vetäytyminen, tai sitten!

Siis, mitä sitten?

Venäjä keksii uuden selityksen. Se ei ryhdy sen kummempiin vetäytymisen toimiin. Se ei myöskään päästä ETYJ:n humanitaarisen avuntarpeen selvittäjiä kriisikaupunkeihin jne. Länsi (EU) ei kuitenkaan kykene asettamaan Venäjälle minkäänlaisia sanktioita.

Kyllä nyt pitäisi!

Kyse ei ole siitä, kuka aloitti ja kuka on syyllinen, vaan allekirjoitetun sopimuksen molemminpuolisesta noudattamisesta. Myös Georgian on edellytettävä ryhtyvän sopimuksen mukaisiin toimiin.

Vieras

Onpa merkillinen kannanotto. Suomalaiseksi oman maan ministerin turha arvostelum on kannanotto oman turhamaisuuden osoitus. Mitenkähän hän pärjäisi jos olisi vastaavassa paikassa kuin Stubb. Häntä koipien väliin, tai kiittäisi Medvedeviä kuten päämiehemme tekee.

jaliraita

Ennen viime matkaansa Condin luokse Washingtoniin Stubbi laukoi Irakin sodan olleen virhe. Ulkoasiainministeriltämme on äärimmäisen typerää julkisesti moittia suurvaltaa sen oletetuista virheistä ja varsinkin ennen tulevaa neuvottelumatkaa. Keskustelun ilmapiirikin on jo etukäteen pilattu.

Turhauttavaa on seurata Suomen ulkopolitiikan hoitoa kuin laiva ilman peräsintä. Kekkosen aikana, kun poliitikot olivat tarpeeksi sotkeneet asiat, hän laittoi pystyyn virkamieshallituksen. Nyt meillä ei edes ole päteviä "virkamiehiä" hallitukseen. Tämä turhauttaa.

Poliitikkojemme arvostelu kuuluu muuten sananvapauteen ja on demokratian kulmakivi.

Jali Raita, diplomi-insinööri
Somero

tha

"Poliitikkojemme arvostelu kuuluu muuten sananvapauteen ja on demokratian kulmakivi."

Ja joidenkin mielestä myös vaikkapa suurvaltojen poliitikkojen ja heidän harjoittamansa politiikan arvostelu ovat saman luokan asioita.

pakista

Ajattelin Condoleezza Ricen sääriä, hän vitsaili kilpailun kuuluttajalle.

- Jossain vaiheessa ajattelin juoksun aikana, että olen mieluummin täällä kuin siellä (Etelä-Ossetiassa), hän sanoi Iltalehdelle hieman myöhemmin vähän vakavammalla naamalla.

Stubb sai kisan jälkeen kuulla, että Rice oli soittanut hänelle muutaman kerran maratonin aikana.

- Täytyy kysyä, mitä asiaa hänellä oli. Lennän nyt sunnuntaina takaisin Brysseliin perheen luokse. Olen siellä maanantain ja tiistain, mutta koska tilanne on tämä, en osaa sanoa mitä sen jälkeen tapahtuu, Stubb viittasi Etelä-Ossetian kriisiin, jota hänkin joutuu selvittelemään Etyjin puheenjohtajan ominaisuudessa.

JOONAS PARTANEN
[email protected]

-----------------------

Ehkä Condoleezzalla on telepaattisia kykyjä ja halusi tietää, mitäs
se Stubb ukkomiehenä oikein mielikuviinsa virittää.

Moisilla virityksillä voi ulkoministerille olla, kuten tiedetään, arvaamattomia seuraamuksia.

jaliraita

Stubbi juoksi maratonin Helsingissä 16.8.200, mikä sinänsä on kunnioitettavaa.
Iltalehti kertoo seuraavaa: ”Juostessaan Stubb pystyi kuitenkin sulkemaan työasiat melkein kokonaan päästään. Ajattelin Condoleezza Ricen sääriä, hän vitsaili kilpailun kuuluttajalle.”
Stubbin huomio julkisesti Condin sääristä ei ole edes huono vitsi, vaan se on törkeyttä tai ainakin huonoa käytöstä. Kun mies kiinnittää huomionsa naisen alapäähän ja nyt sääriin, niin miehinen mielikuva on, että naisessa ei muuta olekaan. Ms Rice on yhdessä maailman vaikutusvaltaisimmista viroista eikä varmaan ole hyvillään Stubbin huomioista. Stubbi näköjään pesee Ikenkin seksihurmioillaan.
HYI
Stubbi ei ole kelpoinen virkaansa.
Jali Raita, diplomi-insinööri
Somero

Kauko Kaaresoja

Mielestäni tuossa asemassa kuin Stubb on, kuuluu hyvä käytös. Kun sitä meillä kaikin tavoin vaaditaan ministereiltä, niin Stubb ei voi olla poikkeus. Yksi asia on hänen huolimaton puhekielensä. Kyllä ihminen voi olla nuorekas, mutta tuonkaltainen lepsu puhekieli on huonoa käytöstä!
Joo, tuo säärijuttu onli kyllä melkoinen sammakko.

Heikki Lindholm

On täällä hauskaa sakkia kuten Ilkka Luoma ja Zeus Väinämöinen jotka varmaan olisivat kädet pystyssä tervehtimässä venäläisiä panssareita kannaksella. Tuntuu erittäin oudolta käyttäytymiseltä varsinkin jos ovat oikeasti SUOMALAISIA... Russofiliaa en ole ikinä ymmärtänyt ja historian tuntien en tajua että kuinka SUOMESSA voidaan tuota aasian paisetta arvostaa. Oletteko kuulleet sanontaa " Better to die on your feet than to live on your knees."

Oletteko Suomalaisia

Ihmettelen näitä kirjoituksia. Oletteko Venäläisiä vai maksetaanko Teille että kirjoittelette Venäjää nuoleksivia kirjoituksia.
Näinhän Lipponenkin tekee ottaa suuret rahat ja on laittamassa kotimaansa ahtaalle. Taitaa olla että Venäläiset on jo valloittamassa/ostaneet Suomalaisen median ja osan näistä keskustelupalstan kirjoittajista.
Suomipojille kotimaa ei ole mitään muuta kuin rahanteko kone.

pman

Vetytykää jo .... on aivan oikeassa. Nämä äänekkäimmät ja rääväsuisimmat ammattisnobit ovat perinteisesti olleet niitä ruskeakielisimpiä NL:n/Venäjän nuoleskelijat. He eivät paljon tosiasioista perusta, vaan vääntävät asiat aina niin, että kyllä se Venäjä vaan on hieno maa, ja NATO ja USA kuin suoraan helvetistä. Ikävää vain on, että tämä nuolekelu on jo pikkuhiljaa hiipinnyt suomalaiseen kansanluonteeseenkin. Olemmehan valinneet täysin vapaaehtoisesti samanhenkisen presidentinkin.

ville_miettinen

Mitä Kahdeksan sentin kengänkoroilla varustettu Ranskan presidentti tekee? Ei yhtään mitään.
Hakkaa kengällä pöytää YK:n täysistunnossa?
Mitään muuta hän ei voi tehdä.