Maanantai 17.12.2018

Raivo leviää ympäri Euroopan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.5.2011 15:27
 • Kuva: EPA / All Over Press
  Kuva
  Solin aukio Madridissa eilen.
 • Kuva: EPA / All Over Press
  Kuva
  Ateena eilen.
 • Kuva: EPA / All Over Press
  Kuva
  Madrid 18. toukokuuta.

Madridissa Espanjassa Solin aukiolla mieltään osoittavat ihmiset ovat päättäneet pysyä paikoillaan, vaikka poliisi puuttuisi heidän oleskeluunsa aukiolla.

Espanjan työttömyyttä ja säästötoimia vastustavat mielenosoittajat ovat oleskelleet Solin aukiolla jo toukokuun 15. päivästä alkaen. Kansanliike tunnetaan nimellä M-15.

Nyt osittain Madridin innoittamina raivostuneet ihmiset ovat vyöryneet kaduille myös Ateenassa Kreikassa ja Ranskan Pariisissa.

Ateenan Syntagman aukiolla mieltään osoitti arvioiden mukaan jopa 40 000 ihmistä. Pariisissa Bastillen aukiolla mielenosoittajia oli tuhatkunta. Korruptiota ja työttömyyttä vastaan protestoitiin myös Toulousen ja Bayonnen liepeillä. Velkakriisin kourissa kamppailevassa Kreikassa on jo pitkään ollut mielenosoituksia, mutta Ranskasta ei ennen tätä ole kuulunut tietoja mielenilmauksista.

Protesteihin on kerätty ihmisiä yhteisöpalveluiden kautta. Madridissa mielenosoittajat ovat iskulausein ilmaisseet tukeaan Kreikan ja Ranskan mielenosoittajille.

Lehtitietojen mukaan Espanjan mielenosoituksiin on saatu innoitusta arabimaiden kansannousuista.

Jaa artikkeli:

Kommentit

s_k_

Mitä ihmettä, Euvostoliitossa ongelmia!?
Miksei Katainen ole Suomen Pankin säkkeineen jakelemassa espanjalaispoloille ja ranskalaispoloille roposia? Eihän tällainen peli vetele, että me täällä ollaan kuin herran kukkarossa ja euvostotoverit muualla kärsivät!

intrigööri

että tämäkin joutoväen torilla mellakointi on persujen ja muiden eurooppalaisten peräkammarin populistien syytä.
Vastuulliset ja yksityistämistä tukevat puolueet euromaissa kyllä selättävät tämmöiset kriisinpoikaset. Liittovaltion aurinko nousee pian Uudessa Euroopassa!

tha

Juu ei, vaan ovat alkaneet keksimään niitä itse (ainakin tässä kokoomusnuorten tapauksessa).

Kannattaa tutustua tuohon Espanjan tilanteeseen vähän tarkemmin, ymmärrän kyllä miksi tuohon on menty. Asialla ei ole esim EU:n kanssa mitään tekemistä, kyllä on ihan ko kansallisvaltiossa itse saatu systeemi moiseen jamaan. Miten liekään moinen mahdollista? Kyllä se nyt jotenkin pitäisi saada federalismin syyksi...

Jouko Heyno

Kyse on EUn ajaman uuslibertaarisen talouspolitiikan tuloksista: Tiukka rahapolitiikka lisää työttömyyttä, vähentää kulutuskysyntää, lisää tuloeroja, rikastuttaa rikkaita ja köyhdyttää köyhiä.

Ja sen on EU-komissio ja sopimukset nimen omaan asettanut tavoitteeksi.

Eivätkö ihmiset ota enää mistään selvää?

Hantti

http://www.facebook.com/event.php?eid=145285675544527

Ei muuten Suomessakaan asiat ihan niin kivasti ole. Ministerit toimii lakien vastaisesti, ja kansan tahto jäi aika vahvasti vaalien jälkeen huomioimatta.
Nuorisotyöttömyys oli vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä 27%. Ja kuinkahan paljon oli työttömiä piilotettu tilastoista pakottamalla heitä työharjoitteluun tai kursseille?
Yrittäjiltäkin puuttuu lähes kaikki oikeudet sosiaaliturvaan, ja oikeastaan melkein kaikki muutkin oikeudet. Tietojeni mukaan noin puolet yrittäjistä saa pienempää palkaa kuin heidän työntekijänsä, tai vastaavaa työtä tekevä palkollinen.

Hep0nen

Persujen syytäkö tämäkin on? Vai olisiko ennemmin syynä se etteivät etelän vellihousut halua maksaa takaisin lainojaan, joita saksalaiset ja ranskalaiset pankit ovat heille myöntäneet. Myöntäneet siksi että välimerivyöhykkeen lainat takaa euro, jota keinotekoisesti pidetään korkealla imemällä veronmaksajien verta sieltä mistä sitä saa.
Tukia maksetaan siksi, ettei koko eurooppa joutuisi valkosipulivyöhykkeen veloista vastuuseen jotta koko mieletön valuutta ei romahtaisi.

Olisi asia erikseen, jos kreikkalaiset, portugalilaiset, espanjalaiset sun muut ottaisivat lusikan kauniiseen käteen, ja maksaisivat sen mitä ovat lainanneet, yhteisvastuullisesti ja solidaarisesti. Mutta eipä taida sellainen sielläpäin onnistua, vai kuinka?
Jos korruptio on elämisen ehto, jos se on maan tapa, ei velanmaksu onnistu. Hyvä jos korkojen hoito onnistuu. Siitäpä tämä kriisi lähtikin liikkeelle; maailmantalouden heilahduksen myötä korkojen hoito tökki eikä lisää velkaa saanut.
Vetelyksiä sielläpäin kaikki tyynni. Persuhenkeä tarvittaisiin sinnekin, selkärankaa ja rehellisyyttä.

Ajatushautomo

Kiinnitin myös huomiota tuohon salaperäiseen M-15 koodiin. Onko Uusipaavalniemi juonimassa Jemeniläis-tyyppistä raivonpäivää Espanjan suunnilla, kun ei ole miehestä mitään kuulunut kotimaassa viime aikoina. Saas myös nähdä seuraako Arabi-kevättä Latino-kesä.

Kauhia_Retku

Suurmielenosoitus olisi parempi otsikko kun että raivo purkautui, eihän tässä vielä ruvettu raivoamaan kuin korkeintaan sanoilla. Oikea kansan raivo on paljon pahempaa kuin joku rauhallinen suurmielenosoitus, turhaa raivon lietsontaa nimitellä raivoksi jos mielenosoitus meni rauhallisesti.