Lauantai 20.7.2019

Keskusta kuskin paikalla – kentältä iso ”kyllä”

Luotu: 
4.6.2011 09:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan eduskuntaryhmän johtaja Kimmo Tiilikainen ja puheenjohtaja Mari Kiviniemi arvioivat jo torstaina, että jäseniltä kysytään mielipidettä hallitusneuvotteluista.

Keskustan lähtö hallitusneuvotteluihin näyttää kenttäväelle tehdyn kyselyn perusteella entistä todennäköisemmältä. Se, haluaako keskusta neuvotella hallitusohjelmasta kokoomuksen Jyrki Kataisen johdolla, on epävarmempaa.

Sanoman maakuntalehtien kyselyn mukaan enemmistö keskustan piirien puheenjohtajista lähtisi mukaan hallitusneuvotteluihin. 22 piirijohtajasta vain neljä haluaa jättäytyä oppositioon – 12 sanoo neuvotteluille kyllä, kolme ehkä ja kolmea ei tavoitettu.

Tarkemman kuvan kentän tunnoista keskusta saa, kun sen jäsenet vastaavat eilen lähetettyyn sähköpostikyselyyn. Keskusta lähetti perjantaina jäsenilleen sähköisen, neuvoa-antavan mielipidekyselyn, jonka tuloksia puoluejohto käyttää päätöksensä tukena. Kyselyssä kysytään vastaajan näkemystä siihen, pitäisikö Keskustan ”uudessa tilanteessa osallistua hallitusneuvotteluihin ja mitä asioita Keskustan pitäisi mahdollisissa neuvotteluissa ehdottomasti painottaa”.

Kun päätös neuvotteluista on tehty, keskustan täytyy päättää hallitustunnustelijasta. Käytännössä valinta lienee keskustan, sillä jos se sanoo Jyrki Kataiselle ei, ovat kokoomusjohtajan vaihtoehdot vähissä. Katainen linjasi eilen SDP:n ulos neuvotteluista ja Eurooppa-politiikan yhdistäminen perussuomalaisten kanssa tuntuu mahdottomalta – onhan perussuomalaisillekin jo kerran näytetty ovea.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini arvioi Helsingin Sanomien paperilehden haastattelussa, että keskusta ei uskalla lähteä muodostamaan porvarihallitusta kokoomuksen kanssa ja jättää perussuomalaisia oppositioon. Soini toteaa, että hänelle käyvät kaikki suurista puolueista, ja kaikista on myös oltu yhteydessä.

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi kummasteli torstaina tiedotustilaisuudessaan sitä, että perussuomalaiset, ”vaalien ainoa voittaja”, ei ole ollut mukana hallitusneuvotteluissa.

Kataisen jälkeen hallituksen muodostamista yrittäisi todennäköisesti SDP:n Jutta Urpilainen.

Pitäisikö keskustan lähteä neuvottelemaan hallitusohjelmasta? Vastaa Uuden Suomen kyselyyn täällä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

quantum

Mikäli keskustan kenttäväen toive toteutuu ja keskusta muodostaa minimaalisen enemmistöhallituksen Kataisen johdolla, niin keskustan kannatuksen alamäki jatkuu ja keskustan synkkä tie marginaaliseksi puolueeksi on varmaa.
Keskustasta tulee rudimentti, jäänne entisestä suuruudesta.

Jäljelle jäävät vain haikeat muistot Kekkosen ajoista, joita voi muistella perinnetupailloissa.
Ainoa joka pysyy pinnalla on Duracell-Pekkarinen, jonka litiumpattereissa riittää virtaa.

nimperi

Pelkän kenttäväen turvin ei kovin montaa eduskuntapaikkaa ensi vaaleissa saada, tarttis olla myös jotain jolla ihmiset saadaan äänestämään.

Mutta jotenkin on pieni pelko perseessä, että tästä tulee tietyn johtoklikin "exit"-eduskuntakausi. Nyt olisi neljä vuotta aikaa rahastaa omalle porukalle (joka siis ei ole oma puolue), ja sitten voikin vetäytyä Suomen aktiivipolitiikasta johonkin hyvin maksavaan palkkiohommaan jollainen varmasti on jo katsottuna, ja jättää sotkun siivoamisen muille.

intrigööri

voisivat muodostaa vahvan enemmistöhallituksen, ehkä kristillisillä täydennettynä. Hallituksen takana olisi 116 tai 122 paikkaa eduskunnassa.
Se vaatisi kaikilta jonkin sortin vastaantuloa EU-kysymyksissä, sekä persuilta yhtenäistä vastuuta. Onko se liikaa toivottu? Punamultapersujen hallitusta muodostamaan olisi valittava Jutta Urpilainen.

http://intrigoori.blogspot.com/

karppijou

Keskusta suurin häviäjä,miksi tämä pikkutyttö hoitais meidän asioita.Nyt keskustalle Paavo peliin niin saadaan hommat kuntoon tai sitten ei ole vaihtoehtoa kuin Soini.Kataisen poika on kävellyt tiensä päähän.

JormaMm

5000 vaatii Facebookissa Kataiselle kenkää

https://www.facebook.com/pages/Kataiselle-kenk%C3%A4%C3%A4/1868028180393...

Musarrad, Pohjois-Korean Kim Jong ja Kaddafi taitaa olla suosituimpia kuin J.Käteinen ?

Facebook gallup: Pitäisikö hallitustunnustelija vaihtaa ?

http://apps.facebook.com/fanappz/poll/vote?id=28678

Tuloksia:
Ääniä annettu 71 kpl

Kyllä pitää vaihtaa 90 %
Ei pidä vaihtaa 10 %

joonathan

Facebook on joutrilaiden veteklehtijöiden klubi joka kuvittelee, että netissä räpläämällä rakennetaan suomi. Se on kyllä suurin utopia mitä ihmiset voi päähänsä saada. Suomi jossa ihmisten on hyvä elää tullaan saavuttamaan tekoja tekemällä ei suinkaa sankäänteitä viljelemällä joissain keskustelussa.

Shades

Kyllä pitäisi kaikille olla selvää ettei keskusta selviä toista kertaa kokoomuksen kyydissä. Keskusta selviää ainoas-taan kurssin muutoksella.

Kokoomus yrittää vielä hymyillä ja syytellä muita jotta Kataisen epäonnistuminen ei olisi niin esillä.

SDP ei kyllä heikennä mitään työllisyyttä, sitä kun ei vahvista mitkään arvonlisäveron korotukset.

Kokoomukseen ja Kataiseen ei enää luoteta muualla kuin kokoomuksessa ja sitä voi sitten pohtia siellä oppositiossa.

Shades

Kyllä pitäisi kaikille olla selvää ettei keskusta selviä toista kertaa kokoomuksen kyydissä. Keskusta selviää ainoas-taan kurssin muutoksella.

Kokoomus yrittää vielä hymyillä ja syytellä muita jotta Kataisen epäonnistuminen ei olisi niin esillä.

SDP ei kyllä heikennä mitään työllisyyttä, sitä kun ei vahvista mitkään arvonlisäveron korotukset.

Kokoomukseen ja Kataiseen ei enää luoteta muualla kuin kokoomuksessa ja sitä voi sitten pohtia siellä oppositiossa.

antiSynergy

Keskustan ainoa mahdollisuus on olla hallituksessa näkymässä seuraavat 4 vuotta tai kuihtua olemattomiin. Siinä mielessä tilanne on harvinainen että oppositiossa NORMAALI tilanteessa puolue keräisi suosiota. Nyt sen tilanne on aivan hirvittävä. Uudet vaalit nykyisessä tilanteessa tuhoaisivat puolueen yhtä tehokkaasti kuin oppositioon jääminen. Ainut keino pysyä suurena puolueena on olla näkyvä osa hallitusta. Oppositiossa se jäisi auttamatta liian hiljaiseksi ja täysin unohdetuksi.

Ja jos Keskusta luottaa siihen että Perussuomalaiset menevät hallitukseen, niin ovat vielä tyhmempiä miltä näyttävät. Eivät Perussuomalaiset ole milläkään kuviolla lähdössä hallitukseen, koska saisivat kumppanin EU-politiikalleen vain vasemmistoliitosta (ja silloinkin tulisi törmäys koska Arhinmäelle Halla-Aholaiset/Suomen Sisu on aivan liikaa siedettäväksi kuten puheissa on huomattu). Jos pelaavat oikein kunnolla, niin Perussuomalaiset menevät leikillään hallitukseen, jonka kuukauden jälkeen kaatavat itse jollakin "kynnyskysymyksellä" järjestäen tahallaan uudet vaalit ja Keskusta on tällöinkin tuhossa.

Ainut tie on 4 vuotta pitkää ja näkyvää politiikkaa hallituksessa ja suurin osa "Keskustan kentästäkin" sen näyttää tietävän. Ja on suuri vaara ettei sekään pelasta, mutta ainoita viimeisiä kortteja. Toki jos näkevät tilanteen "Suomen pelastamisena" siinä samassa niin hyvä niin, mutta taitaa olla Keskustan itsensä pelastaminen olla melko suuressa roolissa myös. Persut vetivät maton alta Keskustalta ilmoittaessaan yksipuolisesti jäävänsä hallituksesta pois ja peesailevansa oppositiossa seuraavat 4 vuotta haukkuen muita.

joonathan

Miksi täudellinen tietämättömyys on vallannut kokomuksen ja persujen kannattajat. Luulisi edes heidän hieman lukevan tietoja mitä ulkomaailmasta annetaan. Ennen kokomus syytti kommunuisteja siitä että he vain seurasivat dogmejaan, mutta tänää päivän se on kokoomuksen ainoa aate. Persuilla ei kyllä ole sitäkää he vain ovat tietämäättömiä.

Matti O Koskela

Vasemmistoliitto ja vihreät eivät missään tapauksessa mahdu hallitukseen. Se olisi Suomelle liikaa tässä tilanteessa. Muodostetulla (SDP, PS, Keskusta, RKP ja KD) hallituksella on hyvätkin neuvottelumahdollisuudet saada järkevä ohjelma aikaan. Ideologinen pohjakin on sopivan laaja vastaamaan kansan vaalitahtoa. Sorry vaan Katainen. Ahneella on....jne

Suurin vääntö tullenee muiden taipumisesta EU kompromissiin, minkä Persutkin voivat hyväksyä, näin se vaan menee. Toinen iso vääntö tulee siitä, millä demarit saavat Heinäluomansa pysymään häkissään. Pääministeriksi miestä ei saa päästää, sen postin voinee Urpilainen opetella Kiviniemen ohjauksessa.

Persujen kohtelu määrittää paljon. Vaalitulos on pakko lopulta hyväksyä näissä karkeloissa.

ps. Perustuslakia ja Lissabonin sopimusta pitää niin Suomessa kuin EU'ssakin alkaa noudattaa. Muutoin Suomi ei tarvitse EU'ta yhtikäs mihinkään.

kaarna

Siis suomeksi: "jep, me todellakin lähdemme hallitukseen, vaikka aikaisemmin ihan toista vakaasti vannoimme, mutku tää koko tilanne on muuttunu ihan täysin ja kun se Jyrkikin nyt soitti ja pyysi mukaan."

Politiikan kesäteatterin yksi suosikkinäyttelijöistä on keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi, joka puhuu naama peruslukemilla sellaista höttöä, että Salatut elämät -sarjan käsikirjoittajatkin kuuntelevat ihastuneina.

Ei tässä mitään tietoja tapahtuneista kerätä ja kentän ääntä kuunnella, päätös hallitusneuvotteluihin osallistumisesta on jo tehty Kesärannassa.

Ja toisin kuin Kiviniemi pokerilla väittää, keskusta ja kokoomus ovat pitempään käyneet salaisia neuvotteluja keskenään.

Kataisen esikunta oli saanut jo pari päivää ennen keskiviikon Suurta Yllätystä keskustan suunnasta lupauksen, että keskusta pysyy ainakin alkuun uskollisena kokoomukselle eikä lähde välittömästi puuhaamaan hallitusta SDP:n kanssa.

Se antoi Kataiselle rohkeutta heittää isotteleva ja pullikoiva SDP ulos Säätytalolta.

Ja tuollaista lupausta ei anneta ilman Kiviniemen suostumusta.

Koska suomalaisessa politiikassa on tällä hetkellä kaikki mahdollista, niin tiedoksi kaikille, että keskustan tietyissä piireissä on vahvaa halua istuttaa seuraavaksi ulkoministeriksi ex-pääministerimme Matti Vanhanen...

TOMMI PARKKONEN

MURSU

Jutta ja Minkki ohjaimissa? Toivottavaasti sama suuntavaisto kun jalat kaasulla ja jarruista ei tietoakaan. Tosin jos lennetään pellolle kyntämäään niin toisella kortti sinnekkin ja toisellakin metsään menosta kokemusta. Phuuh...kiinnittäkää pojat turvavyöt...kai se tästä!

HassuTassu

pettää aina on todettu vuosikymmenien saatossa paikkansa pitäväksi poliittiseksi aksiomaaksi.
Sen rinnalle on nyt nausemassa uusi poliittinen fakta: Kepun johta ei tiedä ennen vaaleja eikä vaalien jälkeen mitä sen kenttäväki ajatelee ja mitkä ovat sen tunnot.
Surullista, kun puolue ei tunne joukkojaan.
Toisaalta, se selittä, miksi puolueen kannatusluvut ovat noin 14 prosenttia !

wahr

tai miten ne nyt haluaakin itseään nimiteltävän. Demokratia toteutuu jotenkin edes jos vaalivoittaja uskaltautuu hallitusvastuuseen. Politiikka kun on yhteisistä asioista yhdessä sopimista. Diktatuurit on sitten erikseen olkoonkin työväenluokan tai kansallissosialistien sanelupolitiikkaa. Soini masinoi ihmiset äänestämään muutoksesta eikä muutosta tehdä ilman valtaa. Puheenjohtaja käyttää nyt kaiken arvovaltaansa ja selittää joukoilleen miksi kaikista pikkuasioista ei kannata hirttää itseään ensimmäiseen mäntyyn. En jaa missään tapauksessa persujen arvomaailmaa, mutta kansanvallan kannattaja olen.

wahr

Suomi liittyi osaksi Eurooppaa kansanäänestyksellä ja ei oikeastaan ole enää "meidän" ja "niiden" kun puhutaan EU- maista. Vastuun kantaminen taloudesta tai vaikkapa puolustuspolitiikasta ei ole enää kansallinen asia, vaikka PS haluaakin olla jonkin mystisen suomalaisuuden puolestahuutaja. Meillä on nyt Eurooppa myös puolustuksellisesti takana. Sekin maksaa. Monella tavalla.

Jouni.N.

se Jykä kehtaa mennä taas toisen kerran vonkaamaan, ( mies väsyksiin asti "kärttänyt" ) kun on saanut pakit niin se on sillä sipuli, lähtis kävelee. Jutta ja Mari on antanut jo kerran ( rukkaset ) Antaisi hän toisillekin vuoron, se nimittäin on yhtä vaikeaa, kun kuka tahansa vonkaa, ja toinen ei anna lupaa suosiolla, muuten kuin vain omalla tyylillään.

antiSynergy

Perussuomalaiset eivät nähtävästi lähde yhteenkään hallitukseen, joten ainoaksi vaihtoehdoksi valitettavasti tulee Kokoomus, Keskusta, RKP, Vihreät, Kristilliset.

Kaikkihan Perussuomalaiset hallitukseen haluaisivat (RKPtä lukuunottamatta). Perussuomalaiset vain keksivät itselleen "kynnyskysymyksen" joka ei kelpaa yhdellekään muulle puolueelle kuin vasemmistoliitolle (ja Arhinmäelle taas ei käy halla-aholaisuus/Suomen Sisu/yms. joten vasemmistoliittokaan ei leiki persujen kanssa). Jännä juttu sinänsä että persut eivät tee yhtään päätöstä, eivät ole vastuussa mistään kuten eivät ennenkään, ja silti muka muutos.... onhan siellä 1000 ja 1 muuta kysymystä kuin EU..... alv, muut verot, kuntien rahoitus, lapsilisät, puolustusvoimat, maahanmuutto, kielipolitiikka, jne. jne. jne. Perussuomalaiset unohtivat 99% muista asioista hirttäytymällä (todennäköisesti tahallaan) yhteen kohtaan jota eivät saa muutettua ovat sitten hallituksessa tai oppositiossa (joten miksi oppositiossa ellei kyse ole vastuun tarkoituksenmukaisesta paosta). Ikävää taktikointia tärkeillä asioilla.

olavinieminen

Politiikka pois ja vedätykset!

Ny on aika katsoa vain maan etua. Kok, Persut ja keskuta muodostavat rungon pienpuolueilla lisättynä.
Samalla saadaan EU-politiikkaan jämäkkyyttä ja muutosta. Jos Suomi pystyy muutosta ajamaan niin miksi se ei tekisi sitä? Suomi ei varmasti ole ainoa joka on kyllästynyt Kreikan malliin.
Kreikkalaiset itsekin epäilevät pystyvänsä velkojen takaisinmaksuun 100 vuoden sisällä. Englanti ja Ruotsi ovat turvassa, miksi Suomi on niitä huonompi.

Nyt olisi hyvä tilaisuus korjata sopimuksia tasapuolisemmiksi Suomen kannalta. Turhaa sitä on vääryyden edessä nöyristellä, ei sitä tehty tsaarinkaan aikana loputtomiin!

jkorpija

Äänestin viime vaaleissa kokoomusta, mutta jos maahan halutaan hallitus, jolla olisi laaja kannatus, uskon sen löytyvän (Kataisen six packin epäonnistuttua) linjalla SDP, keskusta, vasemmistoliitto, KD, RKP + mahdollisesti persut. Keskustankin tulevaisuus olisi parempi vasemmistoyhteistyössä kuin heikentyneessä porvarihallituksessa. Valitettavaa mutta totta.

Aicos99

Pj. Mari Kiviniemen ja koko Keskustan kannalta on viisaampaa
olla "Kataisen leirissä"-kun ajatellaan EU:n kannalta nyt
olevaa tilannetta.

Jos ajattelu menee muihin-meitä koskettaviin asioihin,köyhyys,tuloerot,kahtiajako,eriytyminen,
lisää työpaikkoja,verotuksen tasaisuus..ulkopolitiikka-
pj. Jutta Urpilaisella on omien joukossa lähinnä "kumileimasimen" paikka-Eero Heinäluoma on SDP:n
moottori ja junailija-samoin Erkki Tuomioja,ulkopolitiikassa.

Miten käy jos Perussuomalaiset lähtevätkin oppositiosta
jomman kumman eo. taakse ja mukaan?

Nyt sanon-yritystä ei Kataiselta puuutu-mutta taitoa "ottaa
pisteet kotiin"-siellä jossakin ontuu koko Kokoomuksen kuvio.

Ajatus SDP-vetoisesta+kepu mukana pienempien puolueiden
ainakin RKP:n kanssa ei kuullosta hassummalta ajatukselta.

"Se tervehdyttäisi ilmapiiriä"!

timotapaninen

Puolueiden kannatuskäyrät elävät usein elämäänsä. Ei ole kauaa, kun puhuttiin, miksi Kokoomus ja Keskusta eivät yhdisty, sillä Kokoomus on näivettyvä puolue. On siis aivan liian aikaista sanoa mitään puoluetta turhaksi tai näivettyväksi. Varsinkin Keskustan ollessa kyseessä, voidaan todeta, että benjihyppy on tehty ja naru on sidottu hyvin kiinni.

Keskusta haluaisi varmasti jäädä oppositioon, sillä äänestäjät olivat sen toimintaan kyllästyneitä. Nyt Suomen poliittinen tilanne on aivan eri kuin vaalisunnuntaina. Nyt on huomattu, että tässä uudessa poliittisessa tilanteessa hallituksen muodostaminen ilman Keskustaa on vaikeaa, ja sen tähden puolueen on mietittävä hallitukseen lähtöä.

Suomella on edessä varmaankin sotien jälkeisten vuosien vaikeimmat 4 vuotta. Mikäli hallitusta ei saada kasaan, asioita ei voida lähteä suunnittelemaan. Talousarvioita ei voida tehdä ja lainsäädäntötyö loppuu. Keskusta vastuupuolueena lähtee todennäköisesti hallitusneuvotteluihin, sillä se on isänmaan asialla, kuten varmasti kaikki muutkin puolueet.

Minusta on kunnioitettavaa, että Keskusta lähtee isänmaan asialle kannatuslukemista huolimatta. Sillä on kuitenkin tarpeeksi kannatusta tehdäkseen uskottavaa hallituspolitiikkaa. Se ei pelkää kannatuksen laskua hallituksessa vaan tekee mitä poliitikot tekevät. Vaikuttavat, kun sen paikka on.

-L-

Tilanne jossa vaalien pahin hävijä lähtee hallitusvetäjäksi. Voiko äänestäjiä enää halveksua ja väheksyä paremmalla tavalla?

Ja jos hallitusneuvottelijaa vaihdetaan, järjestys pitäisi olla suurimmasta puolueesta pieninpään. Näin ollen Suomen Kusetusta -puolueen pitäisi olla vasta 4. tilalla.

Ed Göran

"Onko mahdollista , että Perussuomalaiselle puolueelle annetut äänet voitaisiin nyt jälkikäteen mitätöidä, koska jytky-vaalitulos selvästikin vaikeuttaa perinteisen suomalaisen demokratian toteutumista ja vaarantaa eurooppalaisen taloustilanteen nopean korjaamisen ?"

Ainakin vaalituloksen vaikutukset pitää minimoida - tätähän tässä on yritetty jo kuusi viikkoa.