Torstai 19.10.2017

NYT: ”Tätä Google oikeasti haluaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.8.2011 08:32
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Google julisti pitkään, ettei se ryhdy tekemään kännyköitä. Googlen Nexus One -puhelin tuli kuitenkin markkinoille viime vuonna. Sen valmistaja oli HTC. Uusi, Samsungin valmistama Google Nexus S -puhelin julkaistiin viime joulukuussa.

Motorolan patenttisalkku oli vain yksi osa, jota Google havitteli ostamalla yhtiön matkapuhelintoiminnot. Google aikoo sulkea tällä hetkellä avoimella pohjalla toimivan Android-käyttöjärjestelmänsä ulkopuolisilta 2–3 vuoden sisällä ja keskittyy tekemään omia Google-puhelimiaan.

Näin kertoo analyytikko Tavis McCourt Morgan Keegan Equity Research -yhtiöstä The New York Times -lehden haastattelussa. Ensin se alkaa tuottaa uusia erityisominaisuuksia Androidiin, jotka ovat käytettävissä vain sen omissa puhelimissa.

– Google ei vain voi julkisesti myöntää tätä, McCourt sanoo.

Android on noussut älypuhelinten suosituimmaksi käyttöjärjestelmäksi.

Hän uskoo, että Google havittelee tällä samanlaista käyttäjäkokemusta kuin mitä Apple tarjoaa iPhone-käyttäjilleen. Apple pystyy valvomaan tuotteitaan aina niiden kokoonpanosta ohjelmistoon saakka, ja tuotteet ovat keskenään täysin yhteensopivia.

Google itse ei juuri puhunut uusista puhelimista eilen, kun kauppa julkistettiin. Google painotti sen sijaan nimenomaisesti analyytikoille sen omistukseen siirtyvää 17 000 patentin salkkua, ja tämän yhtiö muisti mainita peräti 24 kertaa.

McCourt kuitenkin huomauttaa, että jos kyse olisi ollut pelkästään patenteista, Google olisi saanut ne huomattavasti halvemmalla.

Tutkimus- ja kehitysyhtiö Inter Digitalilla on hallussaan noin 8 000 langattomaan tekniikkaan pohjautuvaa patenttia ja vielä 10 000 patenttihakemusta vetämässä. Yhtiön markkina-arvo on 3 miljardia dollaria. Google maksoi Motorolan matkapuhelintoiminnoista 12 miljardia dollaria.

Kun Google ei vaikuttanut enää Motorola-kaupan jälkeen lupaavalta ostajalta, Inter Digitalin osakkeen arvo putosi eilen teknologiapörssi NASDAQissa peräti 14 prosenttia.

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

LassiHippeläinen

Android perustuu Linux-ytimeen, joka on avoin. GNU-lisenssi vaatii, että siihen tehdyt muutoksetkin ovat avoimia. Sama pätee suureen osaan sovellusohjelmia. Google ei voi sulkea Androidia, ellei se kirjoita koko ohjelmistoa uusiksi alusta alkaen.

Mitä tulee walled gardeniin, se on yleisesti todettu huonoksi liikeideaksi. Sillä voi vallata pienen asiakaskunnan, mutta se jättää asiakkaiden enemmistön kilpailijoille. Klassinen esimerkki on Apple. IBM PC ei ollut parempi tietokone, mutta se valtasi markkinat, koska se oli avoin laajennuksille.

Jos Google sulkisi Androidin, tilalle tulisi sen avoimen koodin versio. Se on jo olemassa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanogenmod

MacFinn

Androidhan on jo suljettu. Koetas hankkia Android-jakelijoiden Linux-modaukset lähdekoodina itselles. Saamatta jää.

Ja mitä tulee tohon walled gardenin huonouteen liikeideana, uskon, että aika moni yritysjohtaja ottaisi ilolla vastaan Applen tapaisen huonon liikeidean. On se meinaan aika putiikki kun yleisesti huonona pidetyllä liikeidealla on pystynyt keräämään yli 70 miljardin dollarin käteisvarat ja kauppa käy kuin siimaa.

Omallekin firmalle toivoisin yhtä huonoa liikeideaa.