Lauantai 25.5.2019

Suomen poliisi pulassa – puuttuu 23 miljoonaa euroa

Luotu: 
22.8.2011 15:07
Päivitetty: 
22.8.2011 15:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Poliisia uhkaa resurssipula, katsoo sisäministeriö.

Sisäasiainministeriö pyytää budjettiehdotuksessaan lupaa ylittää sille varattu 1283 miljoonan euron eli noin 1,3 miljardin euron budjettikehys noin 35 miljoonalla eurolla. Suurin syy ylitykselle olisi poliisin resurssipula.

Vuoden 2012 talousarvioissa poliisin toimintamenot ovat noin 699 miljoonaa euroa. Sisäministeriö esittää poliisimenoihin 23 miljoonan euron lisäystä poliisin henkilöstöresurssien turvaamiseksi.

–Tällä pyrittäisiin pitämään poliisien määrä vuoden 2010 tasolla, perustelee ministeriö.

Lisäksi terrorismin torjuntaan ja poliisin, pelastustoimen, sosiaali- ja terveystoimen sekä Rajavartiolaitoksen yhteiseen kenttäjärjestelmähankkeeseen esitetään kehyksen ylittävää määrärahaa.

Sisäministeriön budjettiehdotuksessa poliisin toiminnassa painotetaan harmaan talouden torjuntaa. Vuonna 2012 tullaan muun muassa laatimaan viranomaisten yhteinen talousrikollisuuden ja harmaan talouden torjuntastrategia.

Rajavartiolaitoksen toiminnan painopisteenä on itärajan pitäminen turvallisena ja toimivana. Kaakkoisrajalla voimavaroja vahvistetaan Rajavartiolaitoksen sisäisin voimavarasiirroin.

–Rajanylitysliikenne itärajalla kasvaa voimakkaasti ja se vaatii myös rajanylityspaikkojen infrastruktuurin vahvistamista. Rikostorjunnassa keskitytään laittoman maahantulon ja ihmiskaupan sekä niihin liittyvän rikollisuuden torjuntaan, tiedottaa ministeriö.

Hätäkeskuslaitos jatkaa kiisteltyä uudistustaan yhdessä hätäkeskuspalveluita käyttävien viranomaisten kanssa. Uusi hätäkeskustietojärjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2015 loppuun mennessä. Hätäkeskuslaitoksen toimintamenot ovat vuoden 2012 budjetissa noin 58 miljoonaa euroa. Sisäasiainministeriö esittää miljoonan euron lisäystä kehykseen verrattuna hätäkeskusten yhdistämisiin liittyviin menoihin.

Maahanmuuttoviraston ja pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanoton menoihin on varattu vuoden 2012 talousarviossa noin 85 miljoonaa euroa. Sisäministeriö esittää Maahanmuuttoviraston toimintamenoihin 2,7 miljoonan euron lisäystä kehykseen verrattuna.

Ministeriön mukaan lisämäärärahalla palkattaisiin henkilöstöä turvapaikka- ja perheenyhdistämishakemusten käsittelyyn hallitusohjelman kirjausten mukaisesti. Lisäksi esitetään 1,5 miljoonan euron lisäystä säilöönottokapasiteetin lisäämiseksi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Papparainen

poliisille rahaa riittäisi, jos lopetettaisiin kehitysapu ja poliittisella päätöksellä aikaansaatu kaksikielisyys. (Suomi on tosiasiassa harvinaisen yksikielinen maa.)Persujen nuorisojärjestö on näitä molempia ehdottanut.

ilkkapellervo

Kansallinen puolustus ajetaan alas ja poliisilta
viedään sen verran, että mihinkään suurempaan ei löydy rahaa. Kehityapuun riittää stana vaikka suokuokalla kauhoen. Ensi vuodelle 127 milj € lisää. Kehitysapu on 1,2 miljardia ja kukaan tässä maassa ei ole pystynyt todistamaan siitä saatua hyötyä. No toki Suomen tunnettavuus on lisäntynyt ja se mukaan matkustus Suomeen on kasvanut ja ne kustannukset ovat kohta myös 1,2 miljardia.

Ola

Poliisille heti n. 50 milj € lisää. Sen voimme tehdä kaivoon heitettävistä jälkiseurannasta vapaista ns "kehitysyhteistyövaroista" Oman maan turvallisuus olkoon ensisijainen. Vasta kun se on kunnossa voimme leikkiä maailmanpelastajaa.

Anteeksi tietämättömyyteni, mutta missä kehitysapuamme saaneessa maassa Suomen tunnettavuus on kasvanut ja kuinka paljon, keiden keskuudessa se on kasvanut. Miten he ovat vaikuttaneet vaihtotaseeseemme. Epäilen + - 0. En tiedä. Joku asioista tietävä voisi vastata. Miten paljon näistä maista on saapunut maahamme matkailijoita ja kuinka paljon he ovat lisänneet turistivirtaa ja sen tuomia euroja. Nyt en puhu pakolaisista enkä valtion tänne tuomista maahanmuuttajista.

mattikani

Olisi hyvä ottaa asioista selvää, ennen kuin lausuu varmoja ja ilmeisesti peruuttamattomia mielipiteitä.
Asia on kuitenkin se, että maassamme rajavalvonnan poistuessa tai heiketessä on aikamoinen turvallisuusvaje. Miljardeja pannaan puolustusmenoihin, mutta maa mätänee sisältä päin. Ja valitettavasti suurin osa rikoksista on sittenkin ihan The Finnien aikaansaannoksia.
Liikennevalvonta on olematonta, joka johtaa siihen, että harkintakyvyttömät ihmiset voivat jatkaa törppöilyään aina onnettomuuteen asti. Poliisia ei oikein saa paikalle, ellei kysymyksessä ole henkirikos. Jotkut katsovat välinpitämättömyyden yllytykseksi. Näin varsinkin monet nuoret, jotka sitten jatkavat puolirikollista uraa, kunnes se "puoli" muuttuu täydeksi.
Puolustusvoimienkin tehtävä olisi mielekästä, kun olisi, mitä puolustaa.

Hannu Mikael

jolla Halonen on ostanut suosiota maksamalla vuosittain noin 20 miljoonaa euroa? Viime vuodelta esimerkkejä:

Etelä-Kuolan paikallishallinnon kehittämisprojekti 630.184€
Perheyrittäjyyden kehittäminen Muurmanskin alueella 180.000€
Lapin ja Muurmanskin työhallintojen yhteistyö 281.200€
Vertaisneuvonta nuorten ennaltaehkäsevässä huumetyössä 128.810€
Keuhkoahtaumataudin (COPD) ehkäisy ja hoito Muurmanskin alueella 281.333€
Pelastutoiminnankehittäminen Muurmanskin alueella 296.151€
Poliisin tiedonhallinnan, tiedonvaihdon ja yhteistyön kehittäminen Barentsin alueella 202.765€
Korruption vastainen hanke Muurmanskin alueella 123.460€
Kulttuurimatkakäytävä "Karelia" 200.000€
Karjalan maaseudun pk-yrittäjien koulutus ja neuvonta 141.500€
Sortavalan energiatuotannon investointiohjelma 67.900€
Karjalan tasavallan työhallinnon kehittäminen 311.805€
Äänisjärven vesiensuojelun kehittäminen 228.000€
Turvallinen lapsuus ja terveellinen elämä Karjalan tasavallan pohjoisissa piireissä 183.600€
Paikallisen terveystiedon välittäminen päättäjien ja väestön käyttöön 217.230€
Yhdessä päihteitä vastaan tiedon levittäminen 130.000€
Karjalan tasavallan kansalaisyhteiskunnan kehittäminen 57.400€
Viittomakielialan koulutus Petroskoissa 181.700€
Pietarin vesisektorin kehittämisohjelma 14.262.527€
Pietarin vesisektorin Nevan suorien päästöjen sulkemishanke 1.900.000€
Paikallisen itsehallinnon kehittäminen Pietarissa 640.854€
Verkkovälitteisten opetusmenetelmien käyttöönotto etäopetuksessa 213.270€

Ola

Venäjähän vaikuttaa olevan kehitysmaa. Afrikan köyhimpiin valtioihin verrattava. Itse se kuitenkin sanoo olevansa ökyrikas öljy- ja kaasujätti. Miksi suomi tukee vähillä rahoillaan pulskaa Venäjää. Annammeko me myös Ruotsille, Norjalle, Tanskalle, Saksalle, Ranskalle, USA:lle jne yhtä reipasta kehitysyhteistyörahaa.

Onko kukaan muuten valvonut miten kehitysmaa Venäjälle syydetyt rahat on todellisuudessa käytetty. Kuinka paljon tämä ökyrikas öljy- ja kaasujätti on vastavuoroisesti tukenut Suomen köyhää rajaseutua.