Lauantai 10.12.2016

Täällä intistä on eniten hyötyä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.9.2011 08:13
  • Kuva: Mikko Maliniemi / Puolustusvoimat
    Kuva
    Intin oppeja hyödynnetään eniten ammattikouluissa, selviää pääesikunnan henkilöstöosaston tekemästä tutkimuksesta.

Puolustusvoimien pääesikunnan henkilöstöosaston tekemän tutkimuksen mukaan varusmiespalveluksen aikana hankittu osaaminen tunnustetaan useimmissa korkeakouluissa ja ammattikouluissa.

Tutkimukseen osallistuneista oppilaitoksista 70 prosenttia hyväksyi aliupseerikurssin johtamis- tai koulutustaidot osaksi opintoja.

Parhaiten varusmiespalveluksen oppeja pystytään hyödyntämään ammattikouluissa, missä kuljettajan, koneasentajan tai työkuljettajan pätevyyksiä on hyödynnetty osana opintoja. Ammattikoulut ovat hyväksyneet myös pelastus- ja sammutustaitoja sekä lääkintätaitoja.

- Tämä on ilahduttava tulos. Varusmiespalveluksen suorittaminen ei saisi tarpeettomasti hidastaa opiskelua, vaan nuoren pitäisi saada palveluksesta kaikki hyöty irti. Varusmiespalvelusta ei olla lyhentämässä kahta viikkoa enempää ja siksi varusmieskoulutuksen sisältöön panostaminen on entistäkin tärkeämpää, sanoo puolustusministeri Stefan Wallin (r.).

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras mies

Tässä on myös vapaaehtoisen asepalvelun malli. Puolustusvoimat toimii yhteistyössä siviilioppilaitosten kanssa ja kouluttaa ammattisotilaille aseellisen palvelun ohessa siviiliammatin. Mallina nykyinen kuljettajakoulutus. Esimerkkialueina mekaanikot, merkonomit, sairaanhoitajat, kokit, sukeltajat, vartijat jne. jne.

Näillä menetelmillä saisimme miehet ja naiset sopivan ikäisinä puolustusvoimiin ja sieltä edelleen ammattihenkilöinä siviiliin ja reserviin.

muuan

Ei onnistu nykyisten palvelusaikojen puitteissa, vaan sitä tulisi tietysti pidentää aina oppilaitosken vaatimalla ajalla. Opiskeluala tulee kyllä saada valita itse, ei siinä armeijan käskyvaltaa kaivata. Siviilioppilaitoksiin ei sovi oppilaita määräänsä enempää. Useimmat opiskelijat asuisivat opiskeluaikansa mieluummin muualla kuin armeijan kasarmeissa.
Tosin ilmainen ylläpito ja koulumatkojen kuljetus houkuttelisivat monia. Mutta koulumatkan tulisi olla lyhyt.

Vieras mies

Tarkoitus olisi, että sotilaat palvelisivat keskimäärin 5 - 10 vuotta. Ammatiarmeija siis, mutta motivoiva ja yheiskunnan kannalta hyödyllinen. Siinä vaiheessa kun Suomella on Euroopan viimeinen varusmiesarmeija on sen peli muutenkin poliittisesti pelattu.

Ola

Mistähän hyökkäykset nyt on kyse.

Ymmärsin, että siviilimaailma arvostaa armeijassa saatua johtajakoulutusta, mitä ei missään muualla nuori ihminen saa. Olen tässä asiassa samaa mieltä.

WW

Muutaman opintopisteen hyväksilukemiset ovat käytännössä merkityksetöntä silmänlumetta. Opiskeluaikoja ne eivät yleensä lyhennä yhtään, sillä jäljelle jäävät 98% opinnoista on pakko suorittaa. Asepalvelus vie kuitenkin esim. korkeakouluopiskelijoilta yleensä 1-2 vuotta tehokasta opiskeluaikaa, sillä usein opintoja ei voi aloittaa kesken lukukauden. Tälläiset pikkukikkailut ei siinä paljoa lohduta. Muutenkaan intin "opinnot" eivät vastaa ainakaan yliopistotason opintoja tasoltaan.

B.J

Jos jollekin on epäselvää, niin amk on oy joka hyväksyy opintoihin aivan kaiken minkä se vain saa hyväksyä. Sillä ei ole väliä onko se hyödyllistä vai ei.

Eiköhän tilanne ole edelleen se, että armeijan johtamiskoulutuksesta on vain haittaa siviiliuralla ja se on olisi ennemminkin poisopittavien listalla koulussa. Silti kun tilanne on se, että siitä saa opintopisteet antaa niin hällä väliä asenteella mennään.

huomma-4

Anoessani siirtoa toiseen joukko-osastoon, joka olisi paremmin vastannut taipumuksiani ja suuntautumistani työmarkkinoille myöhemmin elämässä, siirrosta päättävä varuskunnan komentaja sanoi, ettei armeija ole mikään ammattienedistämislaitos. Kuitenkin hyöty olisi varmasti ollut molemminpuolinen, nyt se oli +- nolla, jollei peräti miinusmerkkinen. Autoritaarinen älykääpiöpäättäjä.

DolbyC

80-luvulla kaikki saivat saman kohtalon oli sitten suorittanut peruskoulun, yliopppilastutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Sinänsä hyvin tasa-arvoista: kaikki samalle viivalle - kaikille samat mahdollisuudet edetä tai tylsistyä. Olimme kaikki samaa tykinruokaa koulutusasteesta riippumatta - alokasaikana.