Perjantai 19.7.2019

Suomalaisten velkakierre – he käärivät rahat

Luotu: 
2.12.2011 09:39
Päivitetty: 
2.12.2011 09:49

Poliitikot pyrkivät kieltämään pikavipit, mutta vippien suosiossa tämä kritiikki ei näy. Päinvastoin: pienlainoja otettiin heinä-syyskuussa huikeat 359 000 kappaletta, 83 miljoonan euron edestä.

Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan lisäystä viime vuodesta oli 35 prosenttia.

Pienlainat tulevat ottajilleen kalliiksi, mutta ovat hyvää bisnestä lainanantajille. Tilastokeskuksen mukaan vippeihin turvautuneet suomalaiset maksoivat heinä-syyskuun aikana ottamistaan lainoista yhteensä yli 20 miljoonaa euroa erilaisia kuluja.

–Pienlainoihin kohdistuvat kulut olivat siten keskimäärin lähes 25 prosenttia myönnetystä lainapääomasta, kertoo tilastokeskus.

Ylen eilinen A-talk ohjelma kertoikin, että pikavippiyritykset takovat kovaa tulosta: suurimmillaan kolme neljäsosaa yritysten liikevaihdosta on voittoa.

Keskimääräinen pienlaina oli vuoden kolmannella neljänneksellä 229 euroa ja takaisinmaksuaika oli keskimäärin 32 päivää.

Ministeriö selvittää: kielto vai korkokatto?

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tiedotti osuvasti tänään asettaneensa työryhmän valmistelemaan toimia pikaluotoista aiheutuvien velkaongelmien vähentämiseksi. Henriksson on aiemmin todennut, että kansanedustaja Sampsa Katajan (kok.) ajama kieltokin on mahdollinen.

Pikaluottoihin liittyvät velkomustuomiot ovat lisääntyneet käräjäoikeuksissa huomattavasti huolimatta siitä, että säännöksiä on tiukennettu esimerkiksi vaatimalla luotonantajia rekisteröitymään.

  –Nyt on tarkoitus selvittää, mitä tiukennuksia lainsäädäntöön vielä tarvitaan. Harkittavana on, onko pikaluottojen tarjontaoikeutta perusteltua rajoittaa kiellolla vai onko tarkempien selvitysten perusteella tarkoituksenmukaisempaa puuttua niiden tarjoamiseen muilla keinoin, tiedottaa oikeusministeriö.

Ministeriön mukaan harkinnassa on, pitäisi pikaluottojen koville koroille ja muille kuluille asettaa katto. Pikavippien laskennalliset vuosikorot voivat olla jopa tuhat prosenttia, kertoi Uusi Suomi marraskuussa.

Pikavippiyritysten mukaan vuosikoron laskeminen on tosin ”yhtä järkevää kuin rakennuskonevuokraamon päivävuokran ilmoittaminen vuosivuokrana”.

–Kaikkeen lainaamiseen, myös lyhytaikaiseen, kohdistuu aina tietty määrä hallinnollisia kuluja ja kertaluonteisia maksuja. Lyhytaikaisen lainauksen kuluja ei voida laskennallisesti verrata pidempiaikaiseen lainaukseen, katsoi Maxmani-yhtiö tänään lähettämässään tiedotteessa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

omanimi

Mikä estäisi laskemasta asuntolainojen kohdalla tuhannen vuoden korkoa? Ei mikään! Siinä ei vaan ole mitään järkeä, niin kuin ei ole vuosikorolla pikavippien kohdalla. Se mikä merkitsee jotain on lainakustannukset, esim. 25% lainapääomasta pikavipissä. Asuntolainassa se lienee helposti luokkaa 100% tai enemmänkin. Vaikka en suosittele pikavippejä kenellekään niin joku raja pitäisi olla elinkeinovapauden rajoittamisessakin. Populistinen kom-kokoomus on taas vauhdissa.

salakankee

pikavipeissä nämä sivukulut ovat korkoa suuremmat ja silkkaa gusetusta.
Kun asioita vertaillaan - käytetään yhtenäistä mittatikkua! Ruokakaupassa se on KILOHINTA, LITRAHINTA. Lainoissa vuosikorko ja/tai velanhoitokulut kokonaisuudessaan. Siis ei kukaan laskeskele 1000 vuoden korkoja kuin huvikseen koska sillä asialla ei VERTAILUJEN kanssa mitään tekemistä. Jokainen täyspäinen ymmärtää tämän logiikan, ja/tai ainakin ne joilla on edes merkantin (oikeat) paperit plakkarissa.

joonathan

Heitä ei taida auttaa vippitoimistojen kieltäminen. He tarvitsisivat terveydenhoidollista apua. Siksi olis hyvä kieltää pikavippitoistot. Ja ohjata apua tarvitsevat johonkin muuhun apua antavaan laitokseen. Sillä mielestäni he ilman muuta kaipaavat suojelua.

Hannu Mikael

Korko voi nousta jopa 300 % asti. Näin ryöstönomaisen koronkiskonnan laillistaneessa Suomessa.
Ruotsissa ja Baltiassa älyllisemmät poliitikot sentään tajusivat asettaa korkokaton.
Pikavippien lisääntyminen kertoo ihmisten toimeentulovaikeuksien lisääntymisestä, ja tilanteen räikeästä hyväksikäytöstä.
Varsinainen pläjäys:
"Pikaluottoihin liittyvät velkomustuomiot ovat lisääntyneet käräjäoikeuksissa huomattavasti huolimatta siitä, että säännöksiä on tiukennettu esimerkiksi vaatimalla luotonantajia rekisteröitymään."

intrigööri

tekee taikatempun, jos se päätyy ulosottoon. Pakolla perittävä summa onkin äkisti viisisataa. Viivästyskorot ja kulut pyörivät koko ajan.
Jos satasen vippiä ei lainkaan laiteta ulosottoon, perintäkuluja kertyy, eikä saatava vanhene koskaan, sitä ei karkuun pääse, ei edes 15 vuodessa.
Vain reppanat tai pahasti ylivelkaiset tavikset tarvitsevat pikavippejä. Ylikorkoiset ja lyhyet vipit vain pahentavat yhä kasvavan joukon ahdinkoa.
Velkainen ihminen myös syrjäytyy työelämästä joutuessaan ulosoton kohteeksi ja sairastuu usein jo ennen eläkeikää. Mutta mitäs ihmisistä, pääasia on koronkiskureiden kiva bisnes!

Appi

Pikavippien ulosotolle tulisi laittaa rajat. Jos ulosottolainsäädäntöön lisättäisiin määräys, että pikavippien osalta ei voida ulosmitata kuin kohtuullinen korko ja kohtuulliset kulut, niin asia ainakin jossain määrin paranisi. Kun vielä virallisen perinnän yhteydessä oikeuden päätöksillä mitätöitäisiin kaikki teoreettisetkin mahdollisuudet muihin laillisiin toimenpiteisiin, joutuisivat pikavipit lähemmäs normaalin lainan menettelyitä. Se on selvää, että velka on maksettava, mutta ei velasta voi periä minkälaista korkoa tahansa ja ei siihen voida liittää moninkertaisia perimiskuluja.

joonathan

Nykyään eivät perintätoimistot tarvi edes pääomaa he perivät omia perimiskulujaa kuukausi kuukauden perään 5€/ lähetetty kirje vaikka kuinka kauan. Siis jos olet maksanut laskun hieman myöhässä vaikka mistä syystä tahansa niin oitin joltain perintä toimistolta tulee lasku jossa on ensin perittävä summa ja perimiskulut. Sitten seuraavassa kuuss tulee taas lappu jossa on se 5€ ja sen perimiskulut 5€. No tätä jatkuu sitten maailman tappiin tai niin kauan kuin asiakas maksaa nämä olemattomasta pääomasta tulevat perimiskulujen perimiskulut aina vai kasvavalla summalla. Varsinkin vanhoja eläkeleäisiä he eritoten rassaavat. Nykyään perimistoimistot pikavippen ohella ovat keskittyneeet vanhojen sairaiden ihmisten nylkemiseen. Mutta suurelta osin ne ovatkin ulomaalaisten omisytuksessa jotka suomen suosiollisen lain voimalla ovat tänne rantautuneet. Ei silti kyllä sada pikavppitoimiston ovat suomalaisia jotka ovat huomanneet heikkojen ihmisten hädänalaisen tilan jolla voi hyötyä helposti.

happe

Itselläni aika kriittinen kanta kaikkee holtittomaan lainaamiseen kuten luottokortit ja kulutusluotot jne. Erityisesti kohtuuttoman pitkiin ja suuriin nykyisin myönnettäviin asuntolainoihin. Pikavipit on mielestäni ongelmana kuitenkin pienimmästä päästä. Näihin liittyy useita yleisiä väärinkäsityksiä eivätkä <a href="http://www.lainaa.org/pikavipit/">pikavipit</a> ole todellakaan se ongelman ydin, kuten eilisessä tv1:n ohjelmassakin pystyi lukemaan.

En kuitenkaan kannata täyskietoja vapaassa maassa, vaan painotan velvollisuutta selkeästi ilmoittaa korot ja kulut sekä tasokasta valvontaa näille. Sen jälkeen jokainen on ainakin tietoinen asioista ja päätös on yksilön. Näin vapaassa maassa asioiden pitääkin mennä mielestäni.

Jouko Heyno

Pikavippitoiminta on Suomen voimassa olevassa Rikoslaissa yksiselitteisesti kielletty ja siitä on määrätty rangaitus. Miksi poliisi ei toimi?

Pikavippi on lainana saman lainen kuin "oikeiden" pankkien vekseli. Korko vain on toinen, ja se on kiskontaa.

syvä

Ovatko nämä 359 000 lainaajaa/lainausta väärässä, jotka ovat ottaneet 83 miljoonan euron edestä pikavippejä. Vai ovatko väärässä nämä muutamat kommentoijat, tietenkin mukaanluettuna nämä mukavat poliitikot, tuomitessaan pikavippitoiminnan.
Parempi, että toiminta on julkista kuin, että se toimisi salaa ja kiskoisi vielä suurempia korkoja.

muuan

...olisi, että perustettaisiin sellainen firma, joka ei tavoittelisi voittoa. Eli sen perusperiaate olisi rahapulassa olevien auttaminen, ei liiketoiminta. Korko ja kulut siis alas. Lainauksen runsaus korvaisi poisjäävät tulot.

Ei tietenkään voisi asiakkaalle sanoa vanhaan tapaan, että "maksat sitten kun jaksat". Mutta ulosottoa voisi varmasti lykätä.

Vai onko tällainen jo? En tunne alaa miltään kannalta.

Pikavipin tarvitsijat eivät ole tietenkään väärässä, mutta he ovat rahapulassa, usein pakkotilanteessa, jota bisnes käyttää hyväkseen.