Maanantai 23.10.2017

Nelonen: Totuus Talvivaaran päästöistä selvisi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.12.2011 19:55
  • Kuva: Talvivaara
    Kuva
    Talvivaaran kaivos on pilannut ympäristönsä vesistöjä.

Talvivaaran kaivoksen kohutut päästöt ovat pilanneet neljän läheisen järven vedet käyttökelvottomiksi, kertoo Nelonen.

Kainuun ELY-keskus jätti tänään ympäristöministeriölle selvityksen kritisoidun kaivoksen ympäristöhaitoista ja valvonnasta. Ympäristövaikutuksista vakavin on selvityksen mukaan vesistöjen pilaantuminen: Salmisen, Kalliojärven, Ylä-Lumijärven ja Kivijärven vettä ei suositella edes löylyvedeksi, Nelonen kertoo. Haju- ja pölyhaitat ovat jääneet vähäisemmiksi.

ELY-keskuksen mukaan kaivosta ei tarvitse sulkea, vaan haittaa voidaan vähentää muin tavoin. Viranomaiset toivovat lisäresursseja valvontaan ja ympäristölupamenettelyyn muutosta, jonka myötä ensimmäinen ympäristöluvan tarkistus tehtäisiin jo kahden vuoden päästä toiminnan aloittamisesta.

Talvivaaran päästöt ovat olleet suurempia kuin ympäristöluvassa odotettiin. Talvivaara on toistuvasti todennut puuttuneensa jo liiallisiin päästöihin ja saaneensa aikaan merkittävää parannusta tilanteeseen.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) jätti asiasta kirjallisen selvityspyynnön ELY-keskukselle. Hän kommentoi selvitystä palattuaan virkamatkalta.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarko Häkkinen

Vahinkojahan sattuu. Vahinkokin on kuitenkin aiheellista korvata, mikä voi oleellisesti heikentää kaivoksen kannattavuutta. Se olisi hyvä opetus kaikille, jotka kuvittelevat voivansa hoitaa ympäristövelvoitteensa miten sattuu.

Heikki K

Huvittaa nää ennakkolupaukset. Kaivoksen piti olla niin siisti, että sen vierellä olisi voinut vaikka asua. Totuus on toinen. Vaikka likaaminen on huomattu, sitä vaan on jatkettu. Luotetaan siihen, että löperöt virkamiehet hyväksyvät tapahtuneen. -Kansalaiset saavat jäädä suu auki katselemaan. Tuttua Suomessa; monessa muussakin asiassa.

Alfa

Talvivaara haluaa uraanikaivokseksi. Juridisesti se ei sitä vielä ole, tarvittavat luvat puuttuvat. Mutta teknisesti se on sitä, malmin uraanipitoisuus vaatisi tarvittavat turvatoimet. Vaan kun sattuu olemaan juridinen väliinputoajatapaus, niin tätäkään asiaa ei kukaan valvo. STUK ei ole kiinnostunut, koska laitos ei vielä ole uraanikaivos. Ely- keskus taas ei saa mennä STUK:n reviirille.

Uraanikaivosten ympäristö- ja terveyshaitoista on tutkittua tietoa mm. kanadasta. Tämä tieto on suoraan sovellettavissa Suomen olosuhteisiin. http://tep.kaapeli.fi/muuta/uraanikaivosten-vaikutus-terveyteen/

Ei siis ihme, että muualla EU-alueella uraanikaivokset on jo ajat sitten lakkautettu. Eikä uusia avata. Paitsi Suomessa. Meillä taas vireillä on useita uraanikaivoshankkeita ympäri pohjois- ja itä-Suomea. Niitä vastaan on useita verkkoadresseja, eniten ääniä näyttää keräävän ydinvoimasta ja uraanikaivoshankkeista kansanäänestystä vaativa adressi. http://www.adressit.com/ydinvoimakansanaanestys

Mielenkiintoinen pohdinta: mitähän tapahtuisi jos Talvivaara olisi Tampereella? http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/etel%C3%A4-suom...

Laitiin

Fortum valittaa, että Talvivaara vie vedet Oulujoesta. Haihtuman kautta. Ranta-asukkaat valittavat, että Talvivaara palauttaa veden käytettynä vesistöihin. Molempi paha - mutta kuinka mahdollista yhtäaikaa?

Suljettu kierto tiiviine aumanpohjineen on ehdoton vaatimus. Jos ylivuotoa on vedet puhdistettava ja kemikaalit otettava talteen. Ja kaasut hallintaan!

Näin kay kyn suojelusta ja luonnonvarojen hyödyntämisestä päätetään Helsingissä. Niin suojelu- kuin hyödyntämisasiat tulisi päättää paikallisesti kunta-/maakuntatasolla ja mitä kernaimmin kansanäänestyksellä, johon saisivat osallistua alueen vakituiset asukkaat.