Sunnuntai 19.11.2017

63 kansanedustajaa: Uusi tupakkavero Suomeen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.12.2011 06:19
  • Kuva: Valtteri Varpela / Uusi Suomi
    Kuva
    Eduskunnasta löytyy sympatiaa tupakkalakien tiukennuksille.

Suuri joukko kansanedustajia kannattaa erillistä haittaveroa tupakkatuotteille, kertoo tupakanvastainen järjestö Suomen ASH. 80 haastatellusta kansanedustajasta 63 kannatti ajatusta.

Eduskunnasta löytyy muutenkin kannatusta tupakkalakien tiukennuksille. ASH:n mukaan kansanedustajien enemmistö katsoo, että tupakkateollisuuden tulisi osallistua tupakoinnin aiheuttamiin sairauskulukorvauksiin. Kansanedustajat suhtautuvat myös myönteisesti tupakkatuotteiden verovapaan myynnin kieltämiseen.

Tiedot käyvät ilmi Savuton Suomi 2040 -hankkeeseen liittyvästä Suomen ASH:n ja Hengitysliiton haastattelututkimuksesta, jossa selvitettiin kansanedustajien mielipiteitä tupakoinnista, savuttomuudesta ja suomalaisesta tupakkapolitiikasta.

Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluna lokakuussa. Yhteensä haastateltiin 80 kansanedustajaa eduskuntaryhmien voimasuhteiden ja sukupuolen mukaan kiintiöitynä. Haastattelun toteutti Taloustutkimus.

Erillistä tupakkatuotteiden haittaveroa puolsivat muita useammin SDP:n, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten kansanedustajat, kertoo ASH. Eniten vastustusta oli Kokoomuksen (39 % ei kannata) ja RKP:n keskuudessa (75 % ei kannata).

–Haittavero jakoi myös tupakoivien ja tupakoimattomien kansanedustajien mielipiteet: tupakoimattomista erillistä haittaveroa kannatti 67 prosenttia ja tupakoivista 50 prosenttia, ASH luettelee.

ASH:n mukaan jopa kolme neljästä kansanedustajasta katsoi, että tupakkateollisuuden on osallistuttava tupakoinnin aiheuttamiin sairauskulukorvauksiin.

Haastatellut kansanedustajat pitivät kuitenkin nykyistä tiukkaa tupakkalakia melko onnistuneena.

–On hienoa, että kansanedustajat tukevat savuttomuutta ja ovat halukkaita ottamaan käyttöön jopa uusia keinoja tupakoimattomuuden tukemisessa. Jotta Suomi saataisiin savuttomaksi vuoteen 2040 mennessä, tarvitaan paljon yhteistyötä ja laaja-alaista tukea tupakoinnin lopettamispyrkimyksille, toteaa toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH ry:stä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Brainless

Nou hätä röökaajat! Tupakan siemeniä saa netistä ja samalla voi vähentää tupakan sisältämien myrrkyjen määrää marginaaliseksi. ;)

Olen itse lopettanut jo vuosia sitten, mutta joskus tuntuu älyttömältä tämä ajojahti. Ihan kuin muita saastuttajia ei olisi. Entä kaupunkien liikenne? Ainakin Tampereella, Turussa ja Helsingissä voisi hyvin olla autottomat keskustat saasteiden takia.

Mikkeli

Niinpä niin...

"Because of differences in life expectancy, however, lifetime health expenditure was highest among healthy-living people and lowest for smokers. Obese individuals held an intermediate position. Alternative values of epidemiologic parameters and cost definitions did not alter these conclusions."

Tuossahan ei päästy vielä eläkekuluihin asti. Valtio säästää eläkkeissä reilut 100 miljardia Suomen tämänhetkisten reilun miljoonan tupakoitsijan kustannuksella.

Tupakoitsija onkin siis oiva lypsylehmä valtiolle. Ensin se maksaa kaikenlaisia hatusta vedettyjä veroja, sitten se ei aiheuta vanhuusiän kroonikkohoidon järkyttäviä kustannuksia ja kaiken lisäksi ei juuri ehdi eläkettä nauttia.

Ei ihme, että viranomaiset haluavat murhata tupakoitsijoita vastustamalla sähkötupakkaa. Ja Raha-automaattiyhdistyksen (siis valtion) rahoittama "riippumaton" Ash-järjestö komppaa innoissaan vieressä.

Mikkeli

... yhteen monista elinkaaritutkimuksista, jotka kaikki näyttävät samaa:

plosmedicine.org/article/info:doi/10.1371/journal.pmed.0050029

(huippuälykäs ja toimiva suodatin ei anna laittaa suoraa linkkiä, joten tuohon pitää laittaa kolme tupla-w:tä ja piste eteen)

caballero

Tupakkaverojen osuus valtion budjetista on n. miljardi euroa. Tupakanvastustajat varmasti mielellään maksaisivat sen valtiolle,kun pääsisivät katalista sauhuttelijoista eroon.
Mikäli tupakkavero vielä paljon nousee niin uskon, että tupakan pakkaajat eri EU valtioissa alkavat painamaan varoitustekstit suomen-ja ruotsinkielisinä.Silloin voi lähes vapaasti tuoda savukkeita Suomeen.Toistaiseksi ei vielä paineta,mutta uskon pian varoitustekstien tulevan,kunhan nyt nuo tuhkanharmaat kiihkoilijat saavat tahtoaan läpi ihmisten kiusaamisessa ja tupakointi vielä kallistuu.

Mikkeli

Tuo suomenkielinen varoitustekstilässytys on täysin keinotekoinen vapaakaupan este, eikä taatusti tule pitämään EU-tuomioistuimessa, jos joku omaan käyttöön tupakkaa tuova sen sinne vetää.

Vastaavilla kikkailuillahan voisi estää koko vapaakaupan. EU-säädökset kuitenkin sanovat, että valmisteveron ollessa ostomaassa vähintäin 60 prosenttia, tupakkaa saa vapaasti viedä maasta toiseen. Virossa tuo 60 prosenttia on ollut jo ajat sitten.

Toivon todellakin, että joku tupakoitsija vie asian loppuun asti, ilmoittamalla tullissa "ylimääräisistä" tupakoista ja eu-säädösten vastaisen päätöksen jälkeen valittamalla asiasta.

Hannu Mikael

Yllätyin, kun myyjän takana olikin vain musta seinä.
Nyt sitten lain mukaan tupakkatuotteet on piilotettu, ja myyjät saavat vatkata liukuovia auki ja kiinni varmaan satoja kertoja päivässä nivelrikkoon asti.
Neitokainen pohdiskeli, liekö poliitikkojen päässä jotain nestettä?
Tuleeko tupakkamaniaa kärsiviltä poliitikoilta seuraavaksi parveketupakointikielto pakolliseksi kaikkialla, etteivät ohi lentävät pulut ja varikset altistu nikotiiniriippuvuuteen?

AskoJ

Aika oudolta näyttivät nuo kannattajat ja vastustajat. Tosin otantakin taisi olla ASS:lle sopiva ( anteeksi krotusvhre ). Nyt kaikki lakupiiput piiloon ja sähköisten höyryttimien käyttäjiksi epäiltyjen koteihin etsinnät. Eihän tupakointi tervettä ole, muttei ole tuo touhukaan.

heikki.kaaranen

Olettekos hyvät lukijat koskaan tulleet ajatelleeksi, että tällaiset aiheet nousevat esille silloin, kun päättäjillä on käsissään ylivoimaisia hankaluuksia ja isoja asioita?

Tupakkalain kanssa puuhastelu kielii minusta lähinnä siitä, että oikeat työt jätetään tekemättä (kun ei niitä oikein Arkadianmäellä osata ja ymmärretä) ja keskitytään sen sijaan toissijaisiin juttuihin, niistä kun voi edes kuvitella ymmärtävänsä jotain. Mahdollisesti myös äänten kalastelu onnistuu paremmin pikkupopulistisen tupakkalain siivellä kuin puhumalla ikäviä Euroopan vakausvälineestä tai muista viheliäisistä pikkujutuista.

Aiemmin viestiketjussa otettiin ansiokkaasti esille tuo tupakanpolttajien eläkeasia. Se on varsin totta eivätkä siitä poliitikot uskalla suurta melua pitää; raadollisuus ei yleensä äänestäjiä houkuttele. Jos säästöjä halutaan, niin valtion kannattaisi pikemminkin lain voimalla pakottaa kaikki polttamaan, sittenpähän ei olisi ongelmia eläkerahojen kanssa.

No, piruilu sikseen ja takaisin asiaan. En jaksa uskoa tuohon Savuttomaan Suomeen. 1990-luvulla eräs toinen valtio, taisi olla Iran, teki vähän samanlaisen päätöksen. Tästä ei ole sittemmin kuultu mitään. Jollakin tapaa suomalaisen lainsäätäjän touhut toisinaan muistuttavat noita Lähi-Idän vastaavia. Varmaan Suomessa haluttaisiin soveltaa Sharia-lakia tupakoitsijoihin, jos Islam olisi valtionuskonto. Onneksi ei ainakaan toistaiseksi ole.

Suomen valtio on kautta aikain on ollut varsinainen kaksinaismoralismin kukkanen niin viinan kuin tupakankin suhteen. Hyvä esimerkki tästä on tuo EU:n tuomioistuimeen joutuessaan laittomaksi todettava varoitustarra-asia, jolla pyritään kiertämään vapaakauppaa koskevia säännöksiä. Karu totuus on, että valtio haluaa kaikin keinoin maksimoida verotulot. Kansalaisten terveys on sivuseikka. Sama juttu näkyy myös Alkon toiminnassa, mutta sillä sektorilla ei keksitty mitään kiertotietä vapaakaupan säännöksille.

Raittius, kohtuukäyttö ja tupakaton elämä ovat varmasti hyviä asioita, mutta niillä tapahtuva poliittinen ratsastaminen on lähinnä ällöttävää. Jokainen voi leikkiä seuraavaa ajatusleikkiä: eräänä aamuna Suomessa herätään tilanteeseen, jossa kukaan ei polta eikä kukaan juo alkoholijuomia, ei edes kaljaa. Kansalaiset ovat onnellisia ja raittiita, kunnes aletaan keskustella siitä, paljonko tuloveroa pitää nostaa, että budjetti pysyy tasapainossa. Tai kuinka huomattavat mahtavat olla arvonlisäveron korotuspaineet, kun nautintoaineille asetettujen valmiste- ja haittaverojen tuotto on yhtäkkiä pudonnut nollaan.