Keskiviikko 17.7.2019

Suomalainen Iran-tilanteesta: ”EU voi estää uuden sodan”

Luotu: 
6.1.2012 09:50
Päivitetty: 
6.1.2012 10:09
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    - Jos EU lähtee sanktioiden tielle, silloin todennäköisyys sotilaallisista toimista on suuri, Tarja Cronberg arvioi. Arkistokuva.

Faktakulma

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) on aiemmin toiminut työministerinä, puolueensa puheenjohtajana ja kansanedustajana.

Euroopan unioni voi estää Persianlahtea uhkaavan uuden sodan. Erityinen painoarvo on Suomessa tämän vuoden alkupuolella järjestettävällä Lähi-idän joukkotuhoaseita käsittelevällä YK-konferenssilla.

Näin ajattelee Euroopan parlamentin Iran-delegaation puheenjohtaja Tarja Cronberg (vihr.) Uuden Suomen haastattelussa.

Cronbergin mukaan Euroopan tulee nyt hillitä aggressiivisuuttaan Irania kohtaan ja pyrkiä ratkaisemaan länsimaiden sekä Iranin välillä kärjistymässä oleva tilanne neuvottelemalla.

- Kaikki riippuu siitä, mitä EU tekee. Jos EU lähtee sanktioiden tielle, silloin todennäköisyys sotilaallisista toimista on suuri, Cronberg arvioi.

EU:n olisi mahdollista tehdä uusi avaus tilanteessa, jossa kaikkia osapuolia uhkaa ”nurkkaan ajautuminen”. Toisin sanoen, kunnes uhittelu puolin ja toisin johtaa tilanteeseen, jossa osalliset voivat säilyttää kasvonsa vain turvautumalla aseisiin.

- Se ei ole Iran, joka aloittaa sotatoimet, Cronberg sanoo.

Tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto Iran-kysymyksen muuttumisesta sotilaalliseksi kriisiksi tapahtuisi silloin, jos Iran katkaisisi Hormuzinsalmen öljyliikenteen. Iran on uhannut tällä Yhdysvaltoja säännöllisesti. Tuorein uhkaus annettiin tällä viikolla heti sen jälkeen, kun maan laivasto testasi uutta ohjusteknologiaansa.

- Jos Iran katkaisi öljyntoimitukset, tämä todennäköisesti johtaisi rajoitettuun sotilaalliseen iskuun, Cronberg uskoo.

Yhdysvallat asetti taannoin uusia pakotteita Iranille, jotta se lopettaisi uraanin rikastamisen ydinohjelmassaan. Iran kuuluu kansainväliseen ydinsulkusopimukseen, joka sallii uraanin rikastamisen siviilikäyttöön.

Cronberg ihmettelee, miksi Iran olisi ydinaseet kieltävässä sopimuksessa, jos se todella valmistelisi käyttökelpoista ydinasetta.

EU kaipaa pakotteita

Eilen BBC kertoi, että myös EU:n ulkoministerit neuvottelevat parhaillaan raakaöljyn tuontikiellosta Iranille. EU-maista pakotteita on vaatinut äänekkäimmin Ranska. Iso-Britannia puolestaan tukee Yhdysvaltoja pakotteissa.

EU:n lopullinen kanta Iran-pakotteisiin muotoillaan korkean ulkopoliittisen edustajan Catherine Ashtonin toimistossa ja Eurooppa-neuvostossa. Ashton on britti ja kannattaa pakotteita.

Parlamentin Iran-puheenjohtaja Tarja Cronberg pitää kovaa lähestymistapaa vääränä.

-Jos tällä halutaan saada Iran polvilleen, se ei onnistu. Iran ei luovu uraanin rikastamisesta. Nyt pitäisi löytää ratkaisu, jossa Iran rajoittaisi uraanin rikastusta, mutta samalla säilyttäisi kasvonsa, Cronberg arvioi.

- Sanktioita pyritään kohdentamaan valtioihin, ei kansalaisiin. Uskon, että ehdotetuilla sanktioilla saavutettaisi vastakkainen tavoite: iranilaiset tukisivat hallitustaan ja kokisivat koko lännen vihollisekseen.

Euroopan velkakriisi, tässäkin

Tarja Cronbergin näkee, että Euroopan unioni on jakautunut sisäisesti Iran-kysymyksessä. Pienet maat olisivat sovittelevalla ja neuvottelevalla kannalla, mutta haukat Ranska ja Britannia ajavat kovaa politiikkaa.

Cronberg näkee kuitenkin vielä yhden, yllättävä syyn Euroopalle ratkaista Iran-pakotteet: Kreikka. Kreikan kuluttamasta öljystä noin neljännes tulee Iranista.

- Kreikan olisi tässä taloudellisessa tilanteessa lähes mahdotonta korvata tätä lähdettä, Cronberg sanoo.

Euroopan velkakriisin keskeinen maa Kreikka ilmoitti lehtitietojen mukaan eilen, ettei se kuitenkaan vastusta EU:n pakotteita, jos sellaiset otetaan käyttöön.

Suuria iranilaisen öljyn käyttäjiä ovat myös Italia ja Espanja. Espanja tukee pakotteita tarvittaessa, mutta Italia vaatii Wall Street Journalin mukaan erityisehtoa suostuakseen pakotteisiin.

Italian vaatimuksen mukaan Iranin on saatava maksaa velkansa italialaisille yrityksille öljyssä.

Uusi Suomi kysyi Iranista myös presidenttiehdokkailta. Lue ehdokkaiden vastaukset täältä.

Faktakulma

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) on aiemmin toiminut työministerinä, puolueensa puheenjohtajana ja kansanedustajana.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tsemppari

Iran voi ostaa voimaloidensa polttoainesauvat esim. sieltä mistä Suomikin sen tekee ja unohtaa kiistanalaiset uraanin rikastusoperaatiot.
Pitää kuitenkin muistaa, että maan johto kuuluu sotaiseen islamilaiseen kaartiin, joka pyrkii tuhoamaan länsimaisen kulttuurin ja surmaamaan vääräuskoiset eli ei-islamilaiset. Kysymyshän ei ole yksinomaan Iranin islamisteista. Islamilaisten soluttaminen länsimaihin on jo edennyt suhteelisen pitkälle, joten vain maapallon ulkopuolisen tahon puuttuminen islamilaisuhkaan pelastaa länsimaiset arvot ja kulttuurin.

tubbis

Huhhuh mitä potaskaa. Sinä varmaan hyppäät vaikka katolta, jos Hesarin päätoimittaja niin käskisi. Ethän nyt vaan oikeasti usko kaikkea sontaa, mitä länsilehdistö kirjoittaa? Eiköhän oikeasti kyse ole siitä, että halutaan keksi taas jokin syy hyökätä Iraniin ja ryöstää heidän öljyt.

KariR

Kummallista, että tuo "sotainen" johto käyttää vain 2.7 prosenttia kansantuotteesta sotavoimiin (9 miljardia USD). Israel käyttää 6.9 prosenttia kansantuotteesta eli 16 miljardia USD + jenkkien lahjoitukset). USA käyttää 550 miljardia USD eli 4.9 prosenttia kansantuotteesta.

Kuinka monta sotaa on Iran aloittanut ja kuinka monta Israel tai USA viimeisten 100 vuoden aikana? Iran nolla ja USA kymmeniä.

Heppu, joka uskoo Iranin aloittavan sodan täysin ylivoimaista vihollista vastaan, uskoo nikottelematta Suomen hyökänneen Neuvostoliittoon 1939.

Lookija

Yhdysvallat varustavat nyt kiivaan tahtiin täysin suvaitsematonta (wahhabilaista) musliimidiktatuuria.

29. joulukuu 2011 – Yhdysvallat on sopinut Saudi-Arabian kanssa noin 29 miljardin dollarin arvoisesta hävittäjäkaupasta.

jounihalonen

Cronberg on tässä asiassa aivan oikeassa. EU:n hegemoniaa(kytevää siirtomaaisännyyttä), jos sellaista on, ei pidä levittää kiristyksellä ja aseilla. Erilaisia kulttuureja on siedettävä ja kaikkien ei tarvitse osallistua läntiseen kulutushysteriaan (jatkuvan kasvun ideologiaan), ei edes luonnonvarojaan luovuttamalla. Ei tunnu kovin mukavalta tämä EU:n harjoittama sisäinen kiristyskään.

Andrea C.

"Romperi" puhuu kerrankin täyttä asiaa. Kaikenlainen uhittelu ja viha on paljon kovempaa täällä meidän niinsanotussa länsimaisessa sivistyksessä.

Gaddafin tappajat ja Libyan aarteiden ryöstäjät pitäisi saada Haagiin istumaan kameroiden eteen. Tosin sitä ei tapahdu, vaan näyttää siltä että sama murhapolitiikka jatkuu. Syyria, Iran, Venezuela.....

Ola

Pannaan lainausmerkit "..viisaalta" -kohdalle. Cronberg vaikuttaa lähinnä irvokkaalta, jalat tukevasti ilmassa leijuvalta maailmanparantajalta, jolla ei ole harmainta aavistustakaan Iranin tavoitteista. Tavoitteista joihin se tarvitsee ytimiään.

Cronbergilta jää jälleen kerran mainitsematta miten EU homman hoitaa. Näitä toiveajattelijoita mahtuu EU:hun ja muuallekin. Realismia Cronberg sitä me nyt tarvitsemme. Höpinät saavat jo riittää.

Iranilla on ydinpommiensa kantamiseen tarvittava ohjuskalusto ja hetken kuluttua niihin valmiit paukutkin. Niitä ei käytetä hiekkalaatikolla. Kiristäjä on pian valmis kiristämään maailmaa. Silloin meillä on kaksi todellista häirikköä kommunistinen Pohjois-Korea ja ääri-islimistinen Iran. Näitäkö maailmaa haluaa. Epäilen.

Arto_Luukkainen

Miksi veriset muslimidiktatuurit ovat aina niin läheisiä vihervasemmistolle kuten Tarja Cronbergille? Jostain kumman syystä pakotteitakaan ei saa käyttää, jos kohteena on muslimidiktatuuri, joka sortaa raa'asti kansalaisiaan.

Tarja Cronberg on yksi Suomen vastenmielisimmistä poliitikoista. Se tuli jälleen kerran selväksi.

Ja jälleen kerran Tarja Cronberg oli väärässä kuten hän on aina sanoesaan jonkin mielipiteen.

Teppo Vanamo

Koska länsimaat tekemällä tekivät näistä maista "diktatuureja" oman pohjattoman vallan- ja varallisuudenhimonsa tyydyttämiseksi.

Jos väittää jonkun olevan mielipiteissään väärässä, on oltava valmis esittämään omansa. Koska sinun mielestäsi Tarja oli väärässä, voinen tulkita että olet sillä kannalla, että on oikein sallia pienten ja heikkojen maiden alistaminen taloudellisen hyödyn ja vallanhimon tyydyttämisen vuoksi.

Jos hieman tarkemmin pohdit asiaa, huomaat että sinun mielipiteesi on kovin vaarallinen kaikille suomalaisille.

Arto_Luukkainen

No kerropa millä tavalla länsimaat tekivät Iranista islamilaisen diktatuurin. Ja millä tavalla länsimaat tukevat islamilaisen diktatuurin säilymistä maassa?

"olet sillä kannalla, että on oikein sallia pienten ja heikkojen maiden alistaminen taloudellisen hyödyn ja vallanhimon tyydyttämisen vuoksi."

Mitä päässäsi tapahtuu kirjoittaessasi tällaista soopaa?

Et kai vaan fantasioi verisistä diktaruureista, kuten niin monet vasemmistolaiset tekevät? Vasemmistolaisille naisille erityisen lähellä sydäntä ovat islamilaiset diktatuurit. Sitä lähempänä, mitä enemmän niissä sorretaan naisia. Minulle aika ristiriitaista.

Lookija

Saudi-Arabiassa, Kuwaitissa, Bahrainissa, Qatarissa?

Absoluuttiset monarkiat, naisia ja vähemmistöjä sorretaan, mutta ne vaan kelpaa briteille ja jenkeille liittolaisiksi, eikä hiiskahdustakaan tullut kun Bahrainissa hallitsijat verisesti tukahduttivat shiialaisen enemmistön mielenosoituksia Saudien tankkien tuella ...

Ja kas kun USA yhä varustaa aitoja muslimidiktatuureja

"U.S. finalizes $30 billion weapons deal with Saudi Arabia"

"U.S. seals $3.48 billion weapons deal with United Arab Emirates"

(linkkeja amerikkalaisiin ja israelilaisiin lähteisiin löytyy Googlen kautta)

Arto_Luukkainen

Miksi USA:n tai brittien pitäisi tehdä yhtään mitään mainitsemiesi diktatuurien kukistamiseksi?

Eihän Suomikaan tee mitään. Esimerkiksi. Puhumattakaan muista Euroopan maista. Suomi toisaalta on hyvissä suhteissa sellaisten diktatuurien kuin Venäjä ja Kiina kanssa ja lienee hyvissä väleissä myös Saudi-Arabian kanssa.

Iran on oma juttunsa, koska se on ilmoittautunut aggressiiviseksi valtioksi ja kehittelee selvästikin ydinasetta ja ballistisia ohjuksia. Se on siis turvallisuusuhka muille valtioille.

Lookija

Löytyikö muuten niitä joukkotuhoaseita? Kun Irakin vastaisissa sodissa oli tiemmä siitä kyse, ei suinkaan öljystä, ja niiden piti löytyä ...

Minkä maan kansalaisia oli niissä 9/11/2001 NY:n WTC:ta päin lentäneissä koneissa kaappareina? Saudi-Arabian kansalaisia, joka rahoittaa islamilaisia terroristeja. Mistä ne kaverit saivat lentäjäkoulutuksen? USA:sta. Missäpä muualla oppisi lentämään päin seinää...

Minkä maan poikia oli Ben Laden? Saudi-Arabian poika. Mistä Ben Laden sai sotilaskoulutuksen ja aseellisen tuen? USA:sta. Mikäpä muu maa järjestäisi nopeasti asetoimituksia mihin maailman kolkkaan tahansa...

Ja Libyan öljy- ja kaasuterminaaleistahan me emme nyt kuule sanaakaan, kuka niistä saa tuloja, kenen taskuihin valuu voitot. Ja mitä kuuluu niille "vapautetuille" siviileille siellä Sirtissä, Tripolissa, kun maata hallitsee viihdoin monarkian lippuja heiluttavat oikeaoppiset islamistit, eikä arabihyvinvointivaltion rakentajat?

Virastoveijari

Euroopan parlamentin Iran-delegaatio kuuluu vähäpätöisimpiin toimijoihin - tai oikeastaan säkättäjiin - tässä suuressa kysymyksessä. Cronbergin suurin huoli on Iranin kasvojen säilyttäminen, joita hän huolekkaasti peseekin.

Pelkään pahoin, että Iranin johdon kasvojen menetys on välttämätön edellytys sille, että maa ei siirry ydinasemaiden joukkoon ja samalla motivoi monia muita maita tehostamaan kasvojensa säilyttämistä.

Marko Haavisto

On aivan sama mitä Eu päättää. Niin Iran kuin yhdysvallatkin tietävät että eu:lla ei ole muskeleita muuta kuin diplomatiaan. Fakta on se että myös Eu tarvitsee Iranin öljyä joten se niistä neuvotteluista.
Jotkut Eu fani tytöt ja pojat luulevat että maailma pyörii puheiden avulla ja kaikki hoituu diplomatialla ja neuvottelemalla. Näille ihmisille ei voi sanoa muuta kuin että lukekaa historiaa enemmän. Cromberi myös. Diplomatia ei toimi jos ei ole muuta kuin sanoja paperilla. Täytyy olla myös sotilaallista voimaa ja ennen kaikkea täytyy olla myös valmis niin henkisesti kuin fyysisesti sitä käyttämään. Täytyy olla valmis laittamaan jotain sanojensa vakuudeksi. Iran tietää että ainoa maa joka sitä pystyy sotilaallisesti uhkaamaan on yhdysvallat.

tourette

"- Se ei ole Iran, joka aloittaa sotatoimet, Cronberg sanoo." No toivottavasti ei, sillä silloin se on jo päästetty aivan liian pitkälle. Kyllä voimakeinojen oikeutus ja tarve pitää kyetä tunnistamaan juuri ennen kuin aggressiivinen osapuoli ylittää hyökkäyskynnyksensä.

"Cronberg ihmettelee, miksi Iran olisi ydinaseet kieltävässä sopimuksessa, jos se todella valmistelisi käyttökelpoista ydinasetta." Ei hyvänen aika. Sanoiko tuo todellakin näin? Quentilla prudentia...

KariR

Tiedätkö miten Israel sai oman plutoniumtehtaansa (Dimonan reaktori)? Reaktori oli palkkio siitä, että Israel hyökkäsi vuonna 1956 Egyptiin Ranskan ja Englannin toiveiden mukaisesti. Tuolla kyseisellä reaktorilla on tuotettu enemmän ydinaseita (200-400 kpl lähteestä riippuen), kuin mitä Kiinalla ja Intialla on. Tai Ranskalla tai Englannilla. Kysymys onkin, mitä ja ketä varten.

USA on tehnyt kymmeniä hallituskeikauksia, usein demokratiasta diktatuuriin (ei koskaan päinvastoin)tai diktatuurista diktatuuriin. Toisen maailmansodan jälkeen Johan Galtungin mukaan yli 12-15 miljoonaa ihmistä on kuollut USAn aiheuttamissa sodissa. Lista salamurhista, vallankaappauksista, armeijoiden rahoituksesta ja koulutuksesta siviiliväestön kurinpidossa jne on niin massiivinen, että terroristi nimike ei ole kovinkaan väärä.
http://www.transnational.org/SAJT/forum/meet/2004/Galtung_USempireFall.html

Arto_Luukkainen

"Tiedätkö miten Israel sai oman plutoniumtehtaansa...."

Valitettavasti höpinäsi ei muuta seuraavaa ihmettelyä järkeväksi:

"En ymmärrä, miksei Iranilla saisi olla ydinasetta, kun sellaisilla terroristivaltioilla kuten Isreal, Yhdysvallat ja Iso-Britanniallakin ne saa olla."

tubbis

Ellei noita kolmea maata olisi olemassa, ei olisi juurikaan sotia. Montako sotaa Iran on aloittanut viimeisen 100 vuoden aikana?

Sen sijaan Yhdysvaltain karavaani kulkee maasta toiseen, tekaistuin syin tuhoaa heidän maansa ja ryöstää heidän öljynsä ja valtaa hallintaansa heidän opiumin tuotantonsa.

Jos olet oikeasti niin naiivi luullaksesi, että Irakiinkin mentiin olemattomien joukkotuhoaseiden, eikä öljyn vuoksi, onnea vaan itsellesi. Sinä hyppäät varmaan vaikka katolta, jos Hesarin päätoimittaja niin suosittelee.

mitavuor

Koska usein väitetään, että Iran on ääri-islamististen pappien johtama sotilasdiktatuuri, joka sortaa kansaansa, niin voisiko joku jalo tietäjä laittaa joitakin konkreettisia faktoja pöytään viiteluettelon kera. Haluaisin faktatiedon todistavan nämä väitteet todeksi?

KariR

Miksi niillä on presidentin ja parlamentin vaalit, jos se on pappien johtama sotilasdiktatuuri. Iranin vaalit ovat olleet varsin eloisat verrattuna alueen yleiseen tasoon. Ehdokkaat ovat hyvin erillaisia ja väittelyt kiivaita. Yleensä Lähi-Idässä on yksi ehdokas tai ei ehdokasta lainkaan. Iran ei ole mikään demokratian mallimaa, mutta muihin alueen maihin nähden kohtuullisen esimerkillinen. Esim yliopistoissa naisia on yli 60 prosenttia opiskelijoista.

Jos Iran on sotilasdiktatuuri niin he käyttävät mahdottoman vähän rahaa armeijansa. Kuvait käyttää vajaat 5 miljardia dollaria asevoimiinasa, kun Iran käyttää 9 miljardia. Ero on siinä, että Kuwaitissa on 2.5 miljoona asukasta ja maa on ison kaupungin kokoinen. Iranissa on 77 miljoona asukasta ja se on pinta-alaltaan maailman 18 suurin maa. Iranin asekuluja ei viitsi edes verrata siihen mitä Israel ja USA törsäävät.

Lookija

"The constitution of the Islamic Republic of Iran recognizes Islam, Christianity, Judaism, and Zoroastrianism as official religions."

Niillä on Iranissa vieläpä parlamentaariset kiintiöt vähemmistöille, - "There are 2 seats for Armenians and one for each other minority: Assyrians, Jews and Zoroastrians".

Arto_Luukkainen

"Miksi niillä on presidentin ja parlamentin vaalit, jos se on pappien johtama sotilasdiktatuuri."

Diktatuureissa on melkein aina vaalit. Niillä ei kuitenkaan ole merkitystä, jos vaalit eivät ole vapaat. Myös Neuvostoliitossa oli vaalit esimerkiksi mutta silti se oli diktatuuri.

Iranissa ylintä valtaa pitää hallussaan uskonnollinen johtaja Al Khamenei, jota ei valita vaaleissa.

"Jos Iran on sotilasdiktatuuri niin he käyttävät mahdottoman vähän rahaa armeijansa. "

Kyllä, Iran ei ole sotilasdiktatuuri siinä mielessä, että johtajat olisivat kenraaleita. Diktatuuri pysyy kuitenkin pystyssä vain armeijan ja muiden aseellisten joukkojen väkivallan avulla.

HeppuV

Iran on sen verran kivikautinen maa, että enintä mitä siellä voitaisiin aikaan saada, olisi ase, jolla voi Tel Avivin höyrystää lasitasangoksi. Mihinkään hyökkäyssotaan se maa ei voi ryhtyä yhdenkään naapurinsa kanssa. Kauempien kohteiden suhteen joukkotuhoasein hyökkääminen on taas täysin poissuljettua, koska siitä seuraisi suunnatonta vahinkoa heille itselleen.

Niinpä Iranin ainoa motiivi ydinaseen kehittämiseen on luoda pelote, joka estäisi länsimaita hyökkäämästä heidän kimppuunsa. Kyseisellä maallahan on öljyä aivan valtavat määrät asevoimien ollessa varsin surkeat, joten se on vähän kuin avoimien ovien päivät pankissa.

Länsimailla taas on sitten ne suunnattomat taloudelliset motiivit hyökätä Iraniin ja syitäkin on löydetty monta: kansan riisto, terrorismi ja ydinase. Sodan estäminen on täyttä lannan mussutusta - hyökkäyssodalle tässä haetaan oikeutusta EU-kansalaisilta. En kyllä keksi syytä sille, miksi Suomelta olisi kysytty. Kai siellä halutaan luoda laajempi illuusio asioiden laidasta.

No, vaikka Iranin armeija onkin varsin surkea viritelmä, on siellä väkeä siihen malliin enemmän kuin Irakissa tai Afganistanissa, että tästä ei voi ennustaa kuin täydellistä floppia. Ennen kuin öljyn hinta nousee lähemmäs 200 dollaria barrelilta, ei tuonne ole mitään asiaa lähteä.

Toki USA, mikä on täysin bensa-talous, sinne menee jossakin välissä vaikka väkisin vielä, kun sillä on varaa maksaa sotilailleen palkkaa.

Arto_Luukkainen

"Niinpä Iranin ainoa motiivi ydinaseen kehittämiseen on luoda pelote, joka estäisi länsimaita hyökkäämästä heidän kimppuunsa. Kyseisellä maallahan on öljyä aivan valtavat määrät asevoimien ollessa varsin surkeat, joten se on vähän kuin avoimien ovien päivät pankissa."

Jos tuollainen länsimaiden uhka olisi todellinen, länsi olisi toki jo hyökännyt Saudi-Arabiaan ja pumppaisi sen öljyä ilmaiseksi. Eipä kuitenkaan ole näin tehnyt.

Kerropas pari esimerkkiä, jossa länsi on hyökännyt johonkin maahan ryövätäkseen tämän öljyn ja jossa se sitten nyt parhaillaan pumppaisi öljyä ilmaiseksi.

Se on toki mahdollista, että Iranissa vallassa olevat gangsterit haluavat välttää Saddam Husseinin ja Gaddafin kohtalon.

jounihalonen

Aineellisen elintason siintävä lasku esim. helpon energia loppuessa aiheuttaa näköjään isossa osaa porukkaa pelkoa, joka näyttätyy sotaisuutena ja haluna ryöstöretkiin. Ei uskoisi tällä sivistystasolla. Kovasti ollaan vielä simpanssien kanssa samanlaisia eli helposti imeydytään mukaan eliitin valtakiemuroihin ja uskotaan mitä tahansa potaskaa.

Jukka Mikkola

Hormuzin salmen sulkeminen meriliikenteeltä johtaa ilman muuta sotaan. Sitä Yhdysvallat ei tule hyvällä katsomaan. Samaan tilanteeseen joudutaan, jos Iran ryhtyy ”voimatoimiin” alueella olevaa yhdysvaltalaista lentotukialus John C. Stennisiä kohtaan. Iranilaisen kenraalin varoitus lentotukialukselle paluusta Persianlahdelle on osoitus siitä, miten ”pihalla” siellä ollaan amerikkalaisten sotilaallisesta voimasta. Varoituksellaan, vaikka se olisikin pelkkää retoriikkaa, kenraali on jo nyt tehnyt ”karhunpalveluksen” maalleen. Se on itse asiassa jo varmasti käynnistänyt tarpeelliset suunnittelut Pentagonissa ja muualla.

Vanha Clausewitzin totuus ”sota on politiikan jatke” saattaa olla toteutumassa hyvinkin pian, mikäli Iran ei tule järkiinsä. EU:lla on nopean toiminnan joukot, joissa Suomikin on mukana. Saatamme joutua kantamaan EU-vastuuta myös tässä asiassa.

Tässä linkki Nimitz-luokan lentotukialuksista

http://en.wikipedia.org/wiki/Nimitz_class_aircraft_carrier

Tässä linkki Hormuzin salmesta

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hormuzinsalmi