Perjantai 17.11.2017

Rehn Ylelle: ”Joku vipurahasto tekee tällä rahaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.1.2012 09:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Euroopan komission talousasioista vastaava varapuheenjohtaja Olli Rehn.

Euroopan unionin talouskomissaari Olli Rehn arvostelee luottoluokittajien pelaavan euron kriisissä omaa peliään. Rehn muistuttaa Ylen haastattelussa, etteivät luokittajat ole puolueettomia. Ne ajavat Rehnin mukaan yhdysvaltalaisten sijoittajien etua.

Luottoluokittaja Standard & Poor's pudotti perjantaina kaikkiaan yhdeksän euromaan luottoluokitusta. Rytäkässä Ranska ja Itävalta menettivät parhaan mahdollisen, kolmen A:n leiman.

- Varmasti joku tekee rahaa sillä että euron asemaa pyritään horjuttamaan. Joku vipurahasto tekee paljon rahaa taas tällä kertaa, Rehn toteaa.

Luottoluokituksen laskulla ei kuitenkaan ole Rehnin mukaan suurta merkitystä. Hänen mielestään S&P:n toimet ovat ristiriidassa Euroopassa tapahtuneen kehityksen johdosta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ola

... näin on. Luottoluokittajat kertovat missä mennään. Eihän valtiot sitä itse kerro. Katsotaan tosi huijaria vaikka Kreikkaa. Jos luokittajat tekevät samalla rahaa, ovat taloutensa huonosti hoitaneet valtiot sen mahdollistaneet. So what.

Ola

Niin oli tilastoja väärentämällä. Maksamalla eläkkeitä kuolleille sieluille, heittelemällä surutta lainarahoja ympäri Kreikkaa ja isojen poikien taskuja jne,, jne.
Kas kummaa jokin luottoluokituslaitos huomasi tämän todeten, että Kreikka on ollut konkurssikypsä jo vuosia. Ja sanoi sen myös ääneen. Silloin vasta maailma pelästyi.

Penttijuhani

tapahtumien jäljessä - mullistuttavine havaintoineen. Tai ehkä hiukan enemmän. Rahaa tehtiin tyhmyyttä ja korruptita peittelevän valtion avulla jo presidentti Mauno I Henrikin aikana. Mutta kukaan "vastuullinen" ei Suomessa tiedä eikä muista mitään asiasta. Mikä on helppo ymmärtää: itsemurhien kasvu ja velkaorjien määrä olivat tosi iso skandaali. Osin sitä peitettiin sillä, että Demarit ja Kepulit ryntäsivät rooliin "liiketalouden asiantuntijat." Se oli ja on toinen skandaali, minkä Olli Rehn taas vahvistaa. Uskomatonta puppua!

Ns. "kirjanpidon tasolla" nuo skandaalit tehtiin julkisiksi kuulussa Enronin tapauksessa USA:ssa presidentti Bush Sr:n aikana. Onkohan Rehn koskaan kuullut siitä? Kun jotkut jutut tulivat "rikollisiksi" USA:ssa, niin niitä alettiin soveltamaan EU:hun ja EURO:on Lontoon Citystä. Onkohan Rehn koskaan kuullut paikasta? Tai asiasta?

Onhan se nyt tosi sikamaista, että tällaista tyhmää puppua yhä myydään mm. medialle. Eikö se tiedä mistään mitään? Ei EURO:a tai EU:ta tyhmillä valheilla auteta.

jussi vaarala

Miten ja miksi sota luo talouskasvua

Miksi sota on aina ollut pääoman tuotto-odotusten ja taloudellisen kasvusykäysten kärjessä. Tietysti sen takia että sota on yleensä aina rosvoretki - väkivaltainen keino hankkia itselleen toisen omaa - väkivaltainen pyrkimys vaikuttaa poliittisesti ja hallinnollisesti hyökkäyksen kohteena olevaan maahan niin että hyökkääjä hyötyy kyseisestä maasta enemmän kuin aiemmin.

Mutta on toinenkin syvällinen syy miksi sotia oikein hakemalla haetaan ja synnytetään. Ja avainasia on sen ymmärtäminen että reaalitaloutta huomattavasti suurempi finanssitalous - eli se rahamassa jolla ei ole muuta substanssia kuin määräänsä osoittava lukuarvo sekä rahamassaan kohdistetut tuotto-odotukset - hakee epätoivoisesti reaalitalouden kytkentää kuin kotia hakeva kulkukissa koska muussa tapauksessa raha menettää arvonsa jos sillä ei ole reaalitaloudellista vastinetta. Jolloin finanssitaloutta vaivaa reaalitaloudellinen kodittomuus ja menehtyminen siihen.

Ja kun reaalitaloudesta irrallista pankkien reaalitalousvapaalla holtittomalla lainanannolla luotua rahaa on hirmuiset määrät sijoittajien hyppysissä niin siitä seuraa tämä prosessi.

Kun tavallinen elämä on rajallista niin ettei ihminen voi syödä kuin rajallisesti että siitä voisi talouskasvua odottaa eikä muukaan elämä tavallisissa uomissaan tarjoa mitään ihmeellisiä muutoksia joka synnyttäisi talouskasvua niin reaalitaloudesta irralliset pääomat tulevat epätoivoisiksi. Niiden tuotto-odotuksille ei ole normaalista elämästä mitään toivoa toteutumiseen - ja sen lisäksi sitä myöten alkaa paljastua että se valtava rahamassa joka reaalitaloudesta irrallaan liikkuu osoittautuukin kuplaksi.

Siksi valtavat kuplapääomamassat hakee hakemalla reaalitalouden substanssia ja muutosta johon ne voisivat iskeytyä kiinni saaden näin paitsi reaalitalouden kytkennän niin valtavan kasvumahdollisuuden.

Ja kun tavallinen elämä ei mitään niin radikaalia synnytä että se voisi kuplarahamassan kasvuodotukset tyydyttää niin pääomapiirit tekevät itse poliitikkojen avulla sellaista että talouskasvua syntyy - ja reaalitalouteen liittyen.

Silloin pääomapiirit ja poliitikot talouskasvua synnyttääkseen tekevät määnjäristyksen luontoisen - ja myös yhtä tuhoisan - eleen. Ne synnyttävät vaikka väkisin sodan - joka siis palvelee edelleen rosvoretkiperiaatetta toisen maille mutta myös heilauttaa rajusti maailmantaloutta ainakin alueellisesti niin että niin sotateollisuus kuin jälleenrakennusteollisuuskin saavat niin sanotusti töitä ja talouskasvua.

Mitä sillä on väliä että ihmisiä kuolee ja monen elämä tai sen ilo tuhotaan tappamalla ja tuhoalla rakennuksia jne hyökkäyksen kohteena olevassa maassa. Koska näin sentään saadaan aikaan taloudellinen piristysruiske ja talouskasvua.

Mutta samalla jää näkemättä se tosiasia että sen sijaan että synnytettäisiin tahallaan sotia edelleen kuplataloutta ylläpitämään niin voitaisiin leikata rajusti leikkurilla kuplataloudesta kymmeniä prosentteja - jotta sen jäljellejäävän finanssitalouden voisi myös aito reaalitalous pitää realistisesti oikeaan elämään kytkeytyen hengissä.

Ettei sitä oikeaa elämää tarvitsisi tappaa ja tuhota että finanssitalouden kuplatalousluontoisuus pysyisi hengissä.

Ja käteen on otettava se realismi että jos kerran pääomalla ei ole reaalista vastinetta niin se on rahaa jota ei ole. Eikä edes reaalitalouden kasvuoletus ole reaalista vastinetta rahalle kun se kasvuodotus on epärealistinen - tyyliin ei ihminen voi esimerkiksi syödä mahdottomia vain että se synnyttäisi talouskasvua.

Näin ollaan tultu siihen lopputulemaan että sotien välttämiseksi pitäisi leikata rajusti finanssitalouden osuutta kokonaistaloudesta ja puhkaistava se raadollinen kupla jota finanssitalous on niin valuuttakeinotteluna kuin sotien tahallisena synnyttämisenäkin talouskasvun aikaansaamiseksi.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

muuan

Elämme vapaassa markkinataloudessa. Kuka tahansa voi tehdä rahaa, kunhan ei riko lakia (käytännössä sitenkin). Vallitsee myös tietty salamyhkäisyys, sekin lakien turvin.
Tämän palstan viisaat voisivat hekin esittää asiansa selvemmin ja yksityiskohtaisemmin, eihän heillä ole paljonkaan vastuuta sanomisistaan, toisin kuin EU-komissaarilla.

Lajo

Pari kuukautta sitten TV:ssä esitettiin dokumentti liittyen USA:n asuntolaina-kuplaan. Siinä sanottiin että nämä luokituslaitokset olivat ranteita myöten mukana kehittämässä
johdannaisia jne.
Onko lasi tyhjä vai täysi. Olli sanoo sen olevan lähes täysi. Jenkin mielestä lasi onkin tyjillään.
Meillä suomessa on sormustimen kokoinen kuppi ja sekin taitaa vuotaa, mutteivat huomanneet.

de comments

kuka vipurahastojen kautta tekee rahaa. Jopas nyt jotakin päästää suustaan. EU:llehan on tulossa EVM, jota taas vipurahastot voivat hyvin ansiokkaasti käyttää hyväkseen. Suomi-poika lupautuu Urpilaisen ja Kataisen lupauksin sitoutumaan tuohon EVM:ään, joka tarkoittaa sitä wttä rahaa lapioidaan tuohon aina kun pyydetään. Vastaanpaneminen ei auta silloin mitään. Sankitoita lykkää jos ei rahaa lähetetä.

Niin ja EVM:hän toimii luonnollisesti kaikenlaisen syytesuojan ja "pimeyden" turvin. EVM:ssä työskenteleviä eivät uhkaa väärinkäytökset ja tulonsakin saavat verovapaana. Tällaiseen veroparatiisiin siis viedään meidät veronmaksajat mukaan Kataisen ja Urpilaisen sitoumuksilla (hallituspuolueiden yhteisellä päätöksellä). Aukaiskaahan veronmaksajat jo kukkaronne valmiiksi auki, sillä tuota tuohta kohta tarvitaan Suomestakin joka tuutista ja paljon. Kun enää ei ole noita kolmen AAA-luokan maitakaan montaa kuvioissa.

muuan

Sanooko hän ainakaan tuossa jutussa, ettei tiedä? Vaikka tietäisi, niin nimillä ei ole tässä väliä, eikä komissaarin sovi niitä esittää, jos toiminta tapahtuu laillisesti. Laiton toiminta taas kuuluu asianomaisen valtion poliisille ja oikeuslaitokselle.

de comments

Linkin katsomalla selviää myös EVM:n perustaminen kaikkine "karvoineen".

https://www.youtube.com/watch?v=u7BYfHqsX3c&feature=player_embedded

Edit: Lisäystä näytöksi Valtiovarainministeriö
PERUSMUISTIO
VM2011-00285 11.04.2011

Vaiteliaisuusmääräys kumottu SuV 20.5. 2011

http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=E+190/2010&base=ueasia...

Tuosta asiakirjasta yhtenä kohtana on kirjoitettu

"EVM, sen varat ja omaisuus on vapautettu kaikista oikeudenkäynneistä, jollei EVM nimenomaisesti luovu tästä vapaudesta tai se . EVM on vapautettu kaikesta takavarikosta ja pakkolunastuksesta. EVM:n asiakirjat ja toimitilat ovat loukkaamattomia."

"Hallintoneuvoston jäsenet, johtokunnan jäsenet ja varajäsenet, toimitusjohtaja, henkilökunta ja komiteoiden jäsenet sekä edellä mainittujen neuvonantajat on vapautettu kaikista oikeudellisista menettelyistä, jotka kohdistuvat heidän toimintaansa mainittua tehtävää suoritettaessa. Hallintoneuvosto voi kuitenkin poistaa vapautuksen."

Penttijuhani

hän voi erota ja kertoa syyt siihen. Toinen vaihtoehto on tutkia miehen henkilökohtaisten tulojen ja oman budjetin eli "kulujen" kasvu viimeisten vuosien aikana. Jos hän on tyyppinä laho, ne selittävät paljon. Jos ei, sitten voisi yrittää tosi haastattelua tosi eli reaalisista asioista. Nyt hän vain esittelee ns. vastuusta vapauttanutta tiedon ja ymmärryksen puutetta, mikä - tosi omituisesti - on jopa "laillisesti vahvistettu." Koko EU on kuin Koiviston Suomi. Karmea siis!

Penttijuhani

muista sellaista sanoneeni. Kun olin ekonomi toimittajaksi ryhtyessäni vuonna 1959, alkuun Uudessa Suomessa, sain osallistua ns. "hankaliin juttuihin." Ensimmäinen oli Valtiontarkastuksen julkinen mutta salattu tutkimus Invaliidisäätiön eli Tpsl:n rahoituksesta. Sen kohdalla Kokoomus hermostui ja yritti leimata minua ja muita koko jutun lähteeksi. Tästä olisi yksi "väärä lähde" joutunut sairaalaan luoti päässä. Sitten Supo tuli ja takavarikoi Tpsl:n vakoilun todisteet Viikkosanomista. Puolueen johto sanoi touhun olevan oikeaa yya-sopimuksen tulkintaa. Niin se oli, ja muillekin, vaikkeivat muut sitä myöntäneet, eivät myöskään sisäministeriö, PlM eikä UM. Kun siihen lisäsi touhun PE/Tiedustelulle, samat pakenemiset vastuista, niin ruumiskasa oli melkoinen. Eli minua on turha saada kunnioittamaan Suomen ns. "tasavallan" ns. "suuria johtajia," vaikka - kuten näissä yhteyksissä tavataan sanoa - monet ovat epäilemättä "tehneet parhaansa." Mutta jos on lusikalla . . . , mikä pätee tietenkin minuunkin.

Penttijuhani

tuo Suomen lähihistoria siis. En minä ole sitä tehnyt, pelkästään kokenut, sitten kirjoittanut, tullut vaiennetuksi. Mutta yritän yhä noudattaa todistajien läsnäollessa 1967 allekirjoitettua velvoitetta: selviä maanpetoksia ei saanut hyväksyä. Siihen ei ole Suomessa vieläkään päästy.

Brutus

"Rehn muistuttaa Ylen haastattelussa, etteivät luokittajat ole puolueettomia. Ne ajavat Rehnin mukaan yhdysvaltalaisten sijoittajien etua."

Rehnin väite on puhdasta puppua. Jokin aika sitten luokittajia syytettiin siitä, että ne eivät aja sijoittajien etua riittävästi, vaikka pitäisi. Ne antoivat yliarvioituja luokituksia sijoittajien (myös USA:laisten) etujen vastaisesti.

Nyt kun ollaan oltu kriittisiä, niin taas jonkin mättää poliitikkojen mielestä. On kansalaisten ja veronmaksajien etu, että valtioiden luottoluokitukset ovat entistä kriittisempiä. Tämä saa poliitikot laatimaan realistisempia budjetteja eikä enää voida elää niinkuin ennen eli täydellisessä hurlum-hei-valtiontaloudessa.

Kun poliitikot alkavat huolestua maansa luottoluokituksesta, säästetään veronmaksajille selvää rahaa. Poliitikot ovat aikaisemmin kuvitelleet, että heidän toimiaan ei kukaan valvo. Nyt on poliitikoillekiin ilmaantunut valvoja - mikä on vain tervettä kehitystä. Kukapa poliitikko (Rehn mukaan lukien) olisi mielissän siitä, että heidän toimilleen on ilmaantunut kriittinen valvoja.

PetSu

Poliittiset pelurit kuvittelee saavansa tällaisilla moitteilla omalle puolueelleen nostetta. Tälläkin sivulla.
Toisaalta, kuhan se mahtaisikaan hyötyä siitä, että jokainen EU valtio on enemmän ja vähemmän velkaa niille, joilla rahaa on mistä lainata. Nyt luoton korko nousee.
Tässä on sikäli hölmö tilanne, että lypsävä lehmä yritetään nyt tappaa, kuten Kreikka. Se on jo ummessa, eikä tuota mitään. Mitäs sitten, kun kukaan ei selviydy edes koroistaan?
Sitten saa S&P panna pillit pussiin, kun millään ei ole enää mitään väliä.

PetSu

Lisänä edelliseen. Kun hölmöläinen lisää hevoselle kuormaa. Kun jaksat tuon verran vetää, niin eikun lisää kuormaa. Tässä luotuksessa tuo vanha hölmöläisen totuus näyttää toimivan. Jos joku maa on velkaantunut liikaa, niin sille lisätään sanktioita, että maksukyky entisestään alentuu. Eikös sitä pitäisi päinvastoin yrittää hellittää, että velkoja saisi edes jotakin. Nythän käy niin, että kukaan ei saa mitään. Entä sitten?

mustikkapoju

ahaa, eli luottoluokituksen muutoksella ei ole merkitystä, mutta joku tekee sillä rahaa? Mielenkiintoista. Vähän niinkuin sanoisi että auto liikkuu, muttei liiku. Toiseksi rating laitokset ovat perässähiihtäjiä suhteessa markkinoihin, yleensä lainarahan hinta nousee merkittävästi ennen rating luokituksen laskua.
Luottoluokittajaa tekee vain työtään, ja kyllä mä vaan näen että valtioiden luottohäiriöt tulevat todennäköisimmiksi päivä päivältä etenkin kun mitään ei saada aikaan.

amppeeri antti

Kauppalehti, Maanantai 31.10.2011
"Tunnettu amerikkalaisekonomisti vertaa Euroopan väliaikaista rahoitusvakausvälinettä (ERVV) vankilaan pyramidisijoitushuijauksesta joutuneen sijoittaja Bernie Madoffin kuvioihin.
-  Euroopan johtajat "kasvattivat" viime viikolla ERVV:n pääomaa tuhanteen miljardiin euroon, vaikka tosiasiassa rahastoon ei laitettu senttiäkään uutta rahaa. Nyt eurojohtajat silmäilevät "rahoitusvaihtoehtoja" muista maista, jotta yhteisvaluuttamaiden ei tarvitsisi rahoittaa pähkähullua suunnitelmaansa omasta pussistaan, tutkimusyhtiö High Frequency Tradingin pääekonomisti Carl B. Weinberg ryöpyttää aamukatsauksessaan.
Hän luonnehtii ERVV:tä Maddoffin kokoluokan viritelmäksi.
- Alunperin roskaksi muuttuneiden valtion joukkolainojen murentamaa markkinoiden luottamusta yritetään palauttaa nyt kauppaamalla sijoittajille lainoja ja pankkiosakkeita, jotka eivät kiinnosta ketään, tarjoamalla heille alirahoitetun järjestelmän takauksista edelleen vivutettuja takauksia, Weinberg kiteyttää."

Johan on komissaari jos Olli Rehn ei tiedä mitään tästä pyramidihuijauksesta. Jos tuollaisilla tempuilla yrittää kusettaa luottoluokittajia, niin aivan varmasti luokitukset laskee.

muuan

Luokituslaitokset ja vipurahastot katsovat tilannetta omalta kannaltaan, Rehn omaltaan. Hän luonnollisesti pitää tiukasti euron puolta. Ei pidä ottaa lähtökohdakseen, että Rehnin totuudet olisivat yleispäteviä.
Rehnin arvostelun olisi lähdettävä euron ja EU:n kokonaisedun puolustamisen onnistumisesta. Muut hoitavat maailmantalouden ja kansantalouksien muut puolet.

Rohmar

- Toivottavasti Suomen luottoluokitus laskee nopeasti, jottei eurokriisin sitoumuksista koituva velkataakka kasva. Se tuhoaisi Suomen sekä taloudellisesti, että moraalisesti, ellei niin ole jo käymässä nykyisilläkin päätöksillä.

- On erittäin hyvä, että Euron kurssi laskee. Kun euro tuli markkinoille, sen arvo oli pitkään reilusti alle dollarin. Euron arvo saisi laskea vaikka kolmanneksella, ja siitä ei olisi mitään muuta kuin hyötyä EMU- alueen talouksille.

- Euroa vaivaa ainoastaan EMU valtioiden välisen oikeudenmukaisuuden uskottava järjestäminen. Saksa on tasavertainen vientiteollisuuden mahti Kiinan kanssa, ja Euro rakentuu tämän ympärille. Euro on tällä hetkellä ainoa uskottava läntisen järjestelmän maailmanvaluutta, ja se luonnollisesti uhkaa olemassaolollaan Washingtonin ja New Yorkin isonokkaisten käsikirjoituksia. Totta kai he yrittävät laittaa kapuloita rattaisiin, koska se on heidän etunsa.

- Nykyään saa lukea "karmaisevia" uutisia kriisimaiden asukkaiden vaikeuksista. En halua vähätellä heidän kärsimyksiään, mutta suomalaisen köyhän arkeen on vielä matkaa.