Tiistai 11.12.2018

BBC: Kreikka tyrmää saksalaisidean – ”Ajatusta pitää välttää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.1.2012 10:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kreikka tyrmää ajatukset budjettivallan osittaisesta luovuttamisesta EU-tasolle.

Kreikan hallitus tyrmää ajatuksen erityisestä "budjettikomissaarista", joka valvoisi talousuudistusten ja säästöjen toteutumista, kertoo BBC.

Hallituksen tiedottaja Pantelis Kapsis toteaa, että budjettivallan on säilyttävä kokonaan Kreikalla. Kapsisin mukaan samantapainen ajatus on esitetty aiemminkin ja sitä pitäisi välttää.

Talouslehti Financial Times kertoi aiemmin saksalaissuunnitelmasta, jossa budjettikomissaari asettuisi valvomaan Kreikan taloutta. Hänellä olisi valta torpata Kreikan talous- ja veropäätöksiä.

EU-komissio vakuuttaa, että Kreikka tulee säilyttämään oman budjettivaltansa. Komissio haluaa kuitenkin tehostaa säästötoimien ja yksityistämisen valvontaa. Kreikka on toistuvasti jäänyt jälkeen tavoitteistaan.

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

JL78

Laitetaan tähän pari hyvää pätkää. Vincent Brown esittää mielenkiintoisen kysymyksen EKP:n EU.maat osaston päällikölle Hra Masuch:ille.

http://www.youtube.com/watch?v=HAf7J4a_T1g

Ja Hra Keiser esittää saman kysymyksen Michael Hudson nimiselle ekonomistille.

http://www.youtube.com/watch?v=TDF5kC6rs8s

Mikään määrä leikkauksia, veronkorotuksia, eläkeiän nostoja tms. ei auta, nyt pelastetaan 1% sijoituksia minun ja minun lasteni tulevilla verorahoilla...

Teppo Vanamo

Kaikki tämä olisi vältetty kun olisi annettu Kreikan mennä heti konkurssiin ja annettu riskien realisoitua sinne minne ne kuuluvat, eli markkinoille. Juuri tällä epätoivoisella viivytystaistelulla levitetään kriisi koko Eurooppaan ja annetaan ulospäin sellainen kuva, että rahoitusmarkkinat johtavat Eurooppaa, kuten osittain onkin ollut.

Tällä hetkellä ollaan jo tilanteessa, jossa Britannian, Espanjan ja jopa Ranskan yhteiskuntarauha alkaa rakoilla. Ei tarvita kuin muutama kunnon lakkoaalto ja koko Euroopan talous romahtaa totaalisesti. Nämä nykyiseen kriisiin syylliset poliitikot ovat leikkineet tulella ja nyt palo on leviämässä hallitsemattomaksi.

Ensisammutus on tulipalossakin ensiarvoisen tärkeää. Jos palo leviää riittävästi, ei auta vaikka urheita palomiehiä olisi kuinka paljon tahansa. Kun vesi on loppu, juostaan karkuun ja annetaan palaa. Nyt saakin juosta lujaa ja pitkälle, sillä pahimmillaan tässä voi kärähtää puoli maailmaa.

Groenendael

Hei, meitä kupataan!!

"Kansainväliset suurpankit vetävät rahaa pois kriisimaista sitä mukaa kuin Suomi ja muut euromaat syytävät hätärahaa tilalle. Pankkien pako ilmenee uunituoreista luottotilastoista – samoin kuin se, että kriisitoimien taakanjako on erityisesti Suomen räikeätä kuppaamista."
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/01/29/nain-suomea-kupataan-en...

Jukka Mikkola

Näin se menee. Mitä Kreikkaan tulee, niin Sauli Niinistö kertoi jo 20.4.2011 A-studiossa: ”Brittiperäiset saatavat Kreikasta olivat noin 30 kertaa suuremmat kuin suomalaisperäiset saatavat ja sitten lainapaketissa meidän osuutemme oli se 1,5 miljardia, briteillä ei mitään”.

Suomi on maksanut 1,6 miljardin euron lainapaketista tähän mennessä ainakin 900 miljoonaa euroa ”riihikuivaa” Kreikalle. Lainapaketti annettiin ”kaikessa kiireessä” vielä ilman vakuuksia ”viikonloppuavustuksena”. Kiviniemi ja Katainen olivat silloin ”päämaksajan” roolissa.

kauppias

Tämä pelleily ja viivytystaistelu tuli todella kalliiksi, vastuut valuvat väärään paikkaan ja holtittomuus jatkuu.

Kreikka olisi pitänyt todellakin päästää konkurssiin. Sitten olisi pääomitettu joitakin pankkeja osa sosialisoitu a la Roskapankki ja sijoittajat olisi saatu osittain vastuuseen hölmöilyistä. Tämä olisi automaattisesti johtanut alan itsesäätelyn tiukkenemiseen. Nyt samaa ollaan tekemässä todella kalliilla tavalla ja veronmaksajien rahaa käytetään surutta.

! Maa joka perustuu kaikentasoiseen kusettamiseen ei ole pelastamisen arvoinen. Ensin pitäisi järjestelmä muuttaa. Valitettavasti Kreikkalaiset eivät siihen itse pysty. Kreikalla ei ole rahaa mutta Kreikkalaisilla on. Nyt pitäisi kylmän viileästi ulosmitata Kreikkalaisten ylimääräinen omaisuus. Sitä on kärräty mm. Sveitsiin jemmaan miljardi tolkulla. Koska maalla ei ole luonnonvaroja tai teollistatoimintaa siinä mittakaavassa tai mitään sellaista kilpailuetua, jota nyt tarvittaisiin. ei Kreikalla ole edes teoreettista mahdollisuutta maksaa velkoja. Tässä syy miksi pankit nyt ovat valmiita pelastamaan osan veloista koska saavat niille EUn takauksen.

Htalk

Kreikka ei pääse tavoitteeseen, että vuonna 2020 sen velkasuhde on 120 prosenttia kansantuotteesta. Sekin olisi kaksi kertaa yli vakaussopimukseen kirjatun rajan yli.

Onko EMU-säännöt tehty alun perin rikottaviksi vai miksi niitä ei noudateta?

Esimerkki: Kun EMU maa velkaantuu yli 60% BKT:stä tulee sen vähentää valtion velkaa 1/20 osalla / vuosi

Ratkaisu:
Noudatetaan olemassa olevia sopimuksia. EMU säännöt on juuri tehty siksi että EU ja EMU jäsenmaiden (talous)politiikka lähenisi toisiaan jäsenmaiden omin toimin. Mutta kun tarpeeksi näköjään rikkoo sääntöjä niin unohtuu miksi ne säännöt on tehty.

EMU sääntöjä noudattamattomat maat on siirrettävä lähtökohtaisesti euron ulkopuolelle asteittain ellei sovittuja sääntöjä noudateta. Tästä syntyy markkinoiden kaipaamaa ennustettavuutta euromaiden talouksiin. Tämä pitää olla edellytys että edes harkitaan näiden ulos jäävien maiden yhteisvastuullista auttamista.

Muutoin on turha odottaa edes teoriassa yhteisvastuuta, koska maan auttaminen lisälainalla ja korkorasituksen kasvattaminen ei ratkaise lainahoitokyvyttömän taloutta.

Koron pitää seurata riskiä, joka tulee rahan lainaamisesta ko. lainanhoitokyvyttömälle maalle. Nyt Kreikan osalta yritetään sijoittajien vastuun leikkaamista 100 mrd:lla ja tänän jälkeen annetaan lainanhoitokyvyyttömälle Kkreikalle 130 mrd.

Kannettu vesi ei kreikkalaisessakaan kaivossa pysy vaan päinvastoin se peittää rakenteellisten muutosten tarpeen ja käynnistää poliittisten syytösten kehän.

Jouko Heyno

Kreikka on osoittanut, ettei se piittaa tehdyistä sopimuksista. Kreikka vaatii nyt, että sopimuksen toinen osapuoli ei edes saa yrittää pakottaa Kreikkaa pitämään tehdyt sopimukset.

Kreikka siis aivan määritelmällisesti ei ole luotettava sopimuskumppani. Sellaisen osapuolen kanssa ei, paitsi kannata, edes VOI tehdä sopimuksia.

Mikä tässä on on, ihan "aikuisten oikeesti", se, mikä jää teiltä käsittämättä?

TapioTTT

Juttu on ollut selvä jo ajat sitten Kreikka putsaa rahat taskuunsa ja muut vikisee, aika selkärangatonta porukkaa nimittäen yleensä huijarit potkaistaan huit hel...iin rehellisissä piireissä.

Penttijuhani

ja mieluimmin heti ja EU:n komission ehdoilla. Se ei ole halunnut eikä pystynyt noudattamaan sopimuksia, eikä sillä ole aietta tehdä sitä jatkossakaan. Se on kuin vuotava ja mätä haava sairaan kyljessä. Se on leikattava ja aukko parsittava kiinni.

JL78

Suomi ulos eurosta ja äkkiä. Jos meillä olisi oma valuutta voisimme ainakin siihen itse vaikuttaa. Nyt meillä on vieras valuutta ja meidän velat on arvotettu tässä vieraassa valuutassa joten me olemme KUSESSA.

Tutkikaa Zimbabwen hyperinflaatioon johtaneita tapahtumia ja miettikää onko se nyt niin kivaa kun voi matkustaa euroalueella vaihtamatta rahaa...

Euro on mätä, EU-komissio on mätä, EKP on mätä, IMF on täysin mätä ja Suomen P****en nuolija hallitus on myös mätä.

sikaekonomi

Kreikan akuutti ongelma on päätösten toimeenpano,
ei ylätason päätökset ja valvonta.
Esim. veronkerääjien työt on jo jouduttu ulkoistamaan sähkölaitoksille.
Mistähän sinne saisi äkkiä uudet verovirkailijat,
jotka osaavat kreikkaa?
Valvojien lisääminen ei muuta yhtään mitään.
Ainoa tehokas toimenpide EU:lta olisi humanitaarisen
avustusoperaation suunnittelu ja rahoituksen varaaminen.
Ei mene kauan, kun tiedotusvälineet ovat täynnä
kertomuksia kreikalaisista diabeetikoista ja syöpäsairaista,
jotka jäävät ilman lääkkeitään.
Hätäavun järjestäminen paniikissa tulee paljon kalliimmaksi.