Maanantai 17.6.2019

Pikavipit: Eduskunta äänestää pian – 126 kieltäisi kokonaan

Luotu: 
15.2.2012 16:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Eduskunta päättää pikavipeistä kahden viikon kuluttua.

Eduskunta äänestää niin sanottujen pikavippien kieltämisestä kahden viikon kuluttua. Pikalainoihin liittyen on tehty kaksi lakialoitetta: täyskielto ja toimintaa rajoittava.

- Tavoitteena on täyskielto. Lakialoite rajoittamisesta tehtiin varasuunnitelmaksi, jos täyskielto ei lakipykälien takia toteudu, kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) kertoo Uudelle Suomelle.

Rajoittavalla lakialoitteella pyritään puuttumaan lainan korkoihin, myöntämistapaan ja kuluihin. Esteenä täyskiellon läpimenolle voi olla lainsäädäntö. Oikeusministeriön valmistelun mukaan kieltäminen voi olla hankalaa perustuslain mukaisen ammatinharjoittamisen vapauden tai kilpailurajoituksen vuoksi. Lisäksi EU-lainsäädäntö voi estää täyskiellon.

Molempiin lakialoitteisiin kerättiin nimiä samanaikaisesti ja ne jätettiin yhdessä. Suurin osa kansanedustajista on allekirjoittanut lakialoitteen täyskiellosta. Listassa on 126 nimeä. Kukaan ei Katajan mukaan ole ilmoittanut vastustavansa lakialoitetta.

- Pikavippien rajoittaminen sai varauksettoman kannatuksen lähes kaikilta, mutta täyskieltoon kaikki eivät vielä osanneet varmuudella ottaa kantaa. Osa halusi selvittää nämä perustuslailliset kysymykset, sanoo Kataja.

Näin etenee

Lakialoitteiden lisäksi pikavippien rajoittamista pohtii oikeusministeriön työryhmä, jonka raportti käsitellään eduskunnassa yhdessä lakialoitteiden kanssa.

- Jos suurin osa edustajista on edelleen täyskiellon kannalla, kyllä se täyskielto silloin tulee voimaan, Kataja uskoo.

Katajan mukaan lakiuudistus voisi toteutuessaan tulla voimaan kevään aikana.

Oikeusministeriö kerää ihmisten kokemuksia ja mielipiteitä pikavipeistä verkkosivuillaan raporttiaan varten.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

pyry

Kappas, eduskunnasta on löytynyt ainakin joitain kansanedustajia, jotka haluavat selvittää perustuslakiin liittyviä kysymyksiä ennen uusien lakien sorvaamista! Ehkä tunnelin päästä näkyvä valo ei olekaan vastaantuleva juna.

Jukka Mikkola

Kysymys on mielestäni erittäin vakavasta ongelmasta. Pikavippikierteeseen joutuvat ja joutuneet henkilöt ovat suuressa vaarassa menettää luottokelpoisuutensa. Tämän jälkeen asianomaiselle ei anneta lainaa ja vuokra-asuntoa on vaikea saada. Miten tällainen henkilö voi toimia luottokelpoisuuden menetettyään hyödyllisenä veroa maksavana yhteiskunnan jäsenenä?

Kiitos Sampsa Katajalle ja Leena Toivakalle lakialoitteista. Toivottavasti täyskieltoa koskeva laki saadaan nopeasti voimaan.

Suomi tarvitsee jatkossakin veronmaksukykyisiä ei veronmaksukyvyttömiä kansalaisia.

MattiMeikäläinen

eli juuri tuohon luottotietojen menettämiseen. Sen kun voi tehdä niin monesta muustakin asiasta ja sen jälkeen alkaa alamäki. Yksi maksamaton puhelinlaksu ja 2 vuotta pysyy merkintä. Et saa kämppää, vakuutusta tai muutakaan, eikä merkintä poistu vaikka laskun maksaisit. Nuoret veetuuntuvat ja tekevät tämän jälkeen muitakin tyhmyyksiä!

Miksi kukaan ei puutu tuohon? Luottotiedot heti takaisin jos maksaa laskun tai jotain vastaavaa!

nimperi

Onko kukaan nyt ajatellut pikavippikierteessä olevia? Kun yhtäkkiä ei saakaan lisää pikavippiä, mitä he voivat tehdä? Pikavippitoimintaan tiedetään liittyvän suoranaista rikollisuutta, joten näitä kierteessä olevia tullaan varmasti uhkailemaan ja pahoinpitelemään. Eikö nyt olisi reilua, että heidän annettaisiin ihan laillisesti lainata rahaa uhkalijoiltaan, sen sijaan että joutuvat nyt luultavsti ottamaan pikavippinsä pimeänä, ettei tule turpaan tai pahempaa vielä tässä kuussa?

(Yllä oleva oli sitten tarkoitettu hirtehishuumoriksi, jos jäi epäselväksi...)

pelipaita17

Jaahans, pikalaina on uutta yritystoimintaa. Tämä nyt kuulemma tuhoaa nuoret täysin. Kukkahattuilijoiden piireissäkin kuohuu… Kokkari Katajan mukaan pikavippiongelman ratkaisu on nyt täyskielto tälle uudelle yritystoiminalle. Pikavippi on paha. Sen sijaan sieraimia myöten velkaantuminen 30 vuoden asuntolainalla on ok, hah.

Onko tämä täyskielto-Kataja liikkeellä puhtain purjein vai …
-”puhdistautuuko” Kataja vaalirahasotkusta ratsastamalla paljon huomiota herättäneellä asialla
-onko täyskielto samalla palvelus kivijalkapankeille ja luottokorttifirmoille poistamalla verkkokilpailijat markkinoilta
-saako täyskiellon jälkeen omien bisneksien rahoitukselle paremmin ymmärrystä?

Jokainen voi itse tykönänsä miettiä kenen kaikkien asiaa tämä Kataja nyt siis ajaakaan?

järkevästi ajatellen

niihin pykälä ettei niitä saa mitenkään periä jos ei ottaja halua maksaa.
Ja tietoa tuosta maksamattomuudesta ei saa mihinkään levittää.
Jos tulee ilmi että tieto on vuotanut niin siitä reilu sakko vähintään kuukauden pikavippien summa , ja lainan ottajalle haittakorvaus kun tieto levisi.
Eihän siinä silti kukaan voi otta kuin kerran yhdeltä lainan antajalta ja sitten lopuukin lainan saanti.

HRISTO

Jos todellakaan et saa pikkusummaa lähipiiristä lainattua, se saattaa tietää ettet ole hoitanut vippiesi takasinmaksua. Mene sitten panttilainaamoon. Siellä taloudelliset realiteetit viimeistään valkenevat. Rahaa saa jos on jotain arvokasta pantattavaa, muuten ei.