Keskiviikko 17.7.2019

"Poliisi tarkkailee nyt ihan kaikkea netissä"

Luotu: 
24.9.2008 18:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Kauhajoen kouluammuskelu ja siihen liittyneet videot ovat saaneet sisäministeriön tehostamaan internetin valvontaa. Keskusrikospoliisin tietotekniikkarikosyksikkö käy nyt kaikkea netissä olevaa materiaalia läpi ja seuraa sisältöjä erityisen aktiivisesti ainakin kuukauden ajan.

–Poliisi tarkkailee nyt periaatteessa ihan kaikkea netissä. Lähtökohtana tässä tarkkailussa on nollatoleranssi. Katsotaan, mihin se johtaa ja mitä saadaan selville, poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoi.

Lisää henkilökuntaa yksikkö ei tähän työhön saa, mutta Paateron mukaan poliisi pystyy priorisoimaan netin tarkkailun muiden töiden edelle. Kuukauden jälkeen katsotaan, miten seurantaa jatketaan, ja onko sitä tarpeen tehdä edelleen tehostetusti.

–Se, mistä lähdetään liikkeelle nettimateriaalin läpikäynnissä, on yksikön asia. Mutta toki videoista aloitetaan, Paatero arvelee.
Jokelan tapauksen jälkeen internetin valvontaa on tehostettu jonkin verran, mutta systemaattista kokonaisvalvontaa ei ole järjestetty. Paatero sanoo, ettei siihen ole pitkällä aikavälillä mahdollisuuksia.

-Pitää miettiä, voidaanko netin sisältöjä muilla keinoilla esimerkiksi rajoittaa. Netti sisältää aivan valtavasti materiaalia. Siellä pitäisi puuttua moniin asioihin, jos puuttumaan lähdettäisiin.
Yleisöltä ei poliisille tule netin sisällöistä vihjeitä usein, vaikka Jokelan jälkeen nettivideoista on ilmoitettu aiempaa aktiivisemmin.

–Kyllä yleensä poliisit itse huomaavat siellä olevia asioita. Normaalissa työssä kaikki poliisit seuraavat nettiä, mutta tehostettu valvonta on keskusrikospoliisin yksikön vastuulla.
Paatero pitää sivustojen ylläpitäjien vastuuta epäselvänä ja toivoo, että asiaa tarkasteltaisiin uudelleen. Hän vaatii, että ylläpitäjille säädettäisiin jokin vastuu niistä sisällöistä, joita he nettiin laittavat.

–Näyttää siltä, ettei siihen ole kovin selviä järjestelmiä tällä hetkellä. Toivottavasti tätäkin keskustelua voidaan käydä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jopas on..

Ja mitähän tälläkin taas saavutetaan?

Ei se netti ole näihin syyllinen, ei millään muotoa. Internetin "sammuttaminen" tai rankka moderointi ei johda mihinkään paitsi todellisten rikollisten ja niiden siirtymisen omiin yhteydenpitokeinoihinsa. Samalla vaikeutetaan meidän normaalien ihmisten toimintaa ja viihtymistä.

Syyllinen tähän on valtionhallinto, joka jatkuvasti nostaa omia palkkojaan, etuisuuksiaan, kanavoi rahaa ihan väärään suuntaan (esim. kehitysapu) ja todellinen ongelma jää ratkaisematta.

Poliisi ei tähän ollut syyllinen millään tapaa, vaan valtionhallinto, joka säätää typeriä lakeja ja säädöksiä eikä puutu mihinkään todelliseen.

Syy ei ole kansan luonteessa, vaan valtionhallinnossa, joka omia mokauksiaan peittääkseen jeesustelee.

Riisukaa ne kukkahattunne jo. Jooko?

Vieras

"Paatero pitää sivustojen ylläpitäjien vastuuta epäselvänä ja toivoo, että asiaa tarkasteltaisiin uudelleen. Hän vaatii, että ylläpitäjille säädettäisiin jokin vastuu niistä sisällöistä, joita he nettiin laittavat."

Siitä vaan Paaterot ja muut virittelemään uusia lakeja netin suhteen, kun eivät selkeästi ymmärrä netistä yhtään mitään. Eihän sivustoille kovinkaan usein ylläpito materiaalia lisää vaan käyttäjät. Ylläpito ja itse sivusto tarjoaa palvelun pohjan, jota käyttäjät sitten käyttävät miten tykkäävät mahdollisuuksien rajoissa.

Ylläpidon asettaminen vastuuseen muiden tekemisistä on typerää. Olisihan se tietysti kiva rikollisille jos poliisi olisi vastuussa heidän tekemisistään, eivätkä he itse.

Homman tulee mennä niin, että ihmisiä valistetaan ilmoittamaan epäkohdista poliisille, joka saa sitten suorittaa tutkinnan. Ylläpidon on toki tehtävä yhteistyötä poliisin kanssa.

Phobos88

Kyllä irc-galleria, youtube jne poistelee ja bannaa aikatiuhaantahtiin kun/jos sinne "uhkaavia asekuvia" yms tulee.
MUTTA SEHÄN ON VAIN HARHAUTUSTA! Entä sitten itse poliisin ylijohtaja jos/kun valvotte ja haette kaikenlaisia postailukuvien laittajia kuulusteluihin turhantakia sensijaan vaikka järjestettäisiin kouluihin aseistetut vartijat??? sillä olisi työllistävä vaikutus.
Mutta oikeasti ei se netin selailu auta mitään. Koska ei oikeat rikolliset missään irc-galleriassa keskustele, tuossa muutamia vuosia sitten paikallinen MC oli tekemässä aseellista iskua poliisilaitokselle paikalliselle.. noh karhuryhmä ja kaikki oli paikalla ja otti kaikki kiinne ja takavarikoi aseet yms.
KOSKA suunnitelma kohdistui POLIISIIN.
Eli laittakaa niitä vartijoita kouluihin yms paikkoihin, eikös poliisin ole tarkoitus itsensäsuojelun sijaan ensisijaisesti vaikka heittäytyä luodin eteen pelastaakseen sivullinen?
Jos itse pääsisin poliisiksi niin jokelan tapaisessa tilanteessa vaatisin flakki+sirpaleliivit ja kaasukranaatteja + rynnäkköaseistuksen ja menisin listimään sen ammuskelijan, ei kiinnostaisi jos kuolisin enkä onnistuisi, ainakin yrittäisin.. tai tarkka-ampuja olisivoinut tiputtaa sen? eikös suomen SWAT teamilla ole sellasia?
XM307 25mm 1laukaus lämpötähtäyksellä+ajastetulla kranaatilla ikkunasta sisään ja blam se ammuskelija olisi ollu kylmä.
TAI barrett m107 vai mikäs se uusin jenkkien 1/2 automaatti 12,7mm olikaan sillä lämmöllä AP kuula seinästä ammuskelijan kaaliin?
Nämä kouluammuskelut vissiin suomessa niin uutta ettei niihin osata reagoida? taitaa olla karutotuus.. jos itse olisin odottamassa/komentamassa rynnäkköryhmää ja sisällä ammuttaisiin kokoajan ja meitä ulkona odottaviakin niin antaisin komennon/menisin vaikka yksin sisään. (ilman noita hifivehkeitä)

Käsiaseiden paikka on vartijoilla NÄKYVÄSTI!!!!! se kummasti pistäisi miettimään tuollaisten ammuskelijoiden edes yrittävän sisään kouluun? vai eikö?

P.S hyvä ajatus nettitarkkailu MUTTA kyseinen ammuskelijahan oli poliisin kuulusteluissa edeltävänä iltana ennenkö teki idiootti tekonsa.. ja eipä siltä asetta otettu pois + tiukentakaa aselakeja tulos: AK tai PK sarjalaisia venäläisvalmisteisia sarjatulivehkeitä jotka tekee vahinkoa n.50x enemmän kun joku ilmakivääriä tehottomampi P22.

JuhaM

Aika turhaa on kyllä alkaa kaikkea tutkimaan. Jos olisin itse nähnyt kyseiset videot etukäteen olisin niistä ilmoittanut heti poliisille ja niin olisi tehnyt moni muukin. Ei ole sattumaa, että nettikommuuni sai ampujan selville taas hetkessä. Kyllä netin käyttäjät ilmottaa asioista poliisille, se on sitten poliisista kiinni mitä niille tehdään.

Tässä tapauksessa poliisilla ei mennyt ihan putkeen, joka on ikävää niin kyseisen poliisin kun kuolleidenkin kannalta.

jonvonrox

maailmanloppuun asti. Hallitus voisi kyllä palkata työttömiä, mutta erittäin taitavia netinkäyttäjiä poliisin palvelukseen. Sanotaan nyt vaikka 100 uutta työpaikkaa ja 3000€/kk palkkana. Kyllä nämä propellihatut osaavat hommansa mitä tonkimiseen tulee. Varaakin Suomella moiseen olisi, mutta toiveajattelua.
Lähtökohtana nyt kuitenkin olisi ettei yhtään vastaavaa tapausta enää sattuisi, mutta 300,000€/kk valvontaan taitaa sattua vähän liikaa. 3,6miljoonaa vuodessa menee mielummin eduskunnan virkistysrahastoon kuin selkeiden uhkien tutkimiseen verkossa.
Olkoot vaikka sitten 50 työntekijää ja 2k palkkana mutta silti.
Ei suomessa. Kuinkahan paljon nämä tragediat sitten kerralla kustantavat ihmishenkien lisäksi.

tehkää jotain järkevää

Mitenhän tämä "ihan kaiken tarkkailu" meinataan toteuttaa? On pojilla työsarkaa, jos meinaavat surffata ympäri internettiä etsimässä kaikenlaista epäilyttävää sisältöä. Asiallisempi tapa olisi tiukentaa aselakia, aseiden valvontaa ja miettiä vaikka metallinpaljastimien asentamista, unohtamatta mielenterveystyöhön satsaamista. Tämäntapainen hössötys on mielestäni huonoin tapa yrittää ratkoa näitä ongelmia.

Vieras

Tässä ollaan taas menossa niin väärään suuntaan ettei tosikaan. Prioriteetiksi nettiseuranta? Mitä lahopäitä siellä poliisissa taas ollaan? Suositaan ennakkosensuuria? Suur-Suomi ja mattoviikset kohta taas tavoitteena.

Mielestäni Suomen Poliisin ja eduskunnan nimeä(ja ääntä)pitävien tulisi hävetä kun yrittävät ihmisten tappamisen varjolla ajaa omaa agendaansa läpi. Tässä pitäisi hakea ihmisille yhteenkuuluvuuden tunnetta, vähentää suosiota ja huomiota mitä tappaja saa (ja hakee!), ja kehottaa kansalaisia tekemään poliisin kanssa yhteistyötä.

Nyt ollaan taas menossa kansalaiset vs poliisi -asetelmaan joka ei tyydytä ketään joka osaa ajatella päivän lööppiä pidemmälle. Nyt olisi oiva mahdollisuus tulla lähemmäs kansalaisia, näyttää että töitä hekin vain tekevät, ja pyytää apua ettei jatkossa samanlaista pääsisi tapahtumaan.

Tällä hetkellä vain näyttää siltä, että jokainen ajaa omaa asiaansa. Hävetkää.

Vieras

"Poliisi tarkkailee nyt periaatteessa ihan kaikkea netissä."

Vieläköhän jotain idioottimaisempaa kuullaan vai joko tuli pohjat?

Pallo näyttää olevan totaalisen hukassa ja lausuntoautomaatit päästelevät täystyperyyksiä suustansa. Paniikissa?

semi

Mitä ovat tekemässä, mutta eri asia on mitkä ovat keinot puuttua kahjojen tekemiseen. Pakkolaitokseen kun ihmisiä ei pelkän sanomisen vuoksi suljeta, monikin ihminen sanoo ja uhkaa mutta ei koskaan toteuta uhkausta tai sanomisia.
Mutta selväähän se on että netti on todella täynnä kaikenlaisten kahjojen roskaa.

klapi

Nimittäin K2P -liikennöinti. Virkavalta ei missään olosuhteissa tahdo alkaa koluamaan vertaisverkkoliikennettä, sillä siellä heillä on kerta kaikkiaan on P:t housuissa kun 98% käyttäjistä levittää laitonta materiaalia.

Sielläpä sitä - täysin rajoitteeton väylä kelle tahansa levitellä tuikutinvideoitaan.

-Ja näin ennalta tietotekniikkarikosyksikölle tiedoksi, että Internet (nykyisessä rakenteessaan) on muutaman vuoden sisällä <a href="http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=129... ja kuopattu"</a>. Korvaavaksi pääprotokollaksi nousee todennäköisesti joku <a href="http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1331321">"cloud computing"</a> -variaatio. Käytännössä tarkoittaen eräänlaista vertaisverkkoa, jossa siis "nettisivut" ovat htm -tyyppisiä tiedostoja, "paketteja", joita surffailijat warettavat keskenään ilman varsinaisia "palvelimia".

Merkittävimpiä hyötyjä cc-verkosta:
<ol> <li>serverit eivät voi mennä tukkoon, koska mitä enemmän surffailijoita samalla nettisivulla, sitä enemmän tarjontakapasiteettia <-> palvelunestohyökkäykset luultavasti hankalempia toteuttaa käytännössä</li> <li>cloud computing kuluttaa vähemmän energiaa, sillä valtaosa hukkalämmöstä siirtyy hajautetusti kotitalouksien sisäilmaan eli on pois kotitalouksien lämmitystarpeesta. Ihmiset todennäköisesti tämän johdosta laajemminkin oivaltavat, että tosiaan sähköllä kannattaa ensin pyörittää sähkökojeita - eikä suinkaan muuttaa sitä suoraan lämpövastuksilla (samalla 100%:n hyötysuhteella) lämmöksi</li> <li> peer-to-peer -tekniikka alkaa kehittymään eteenpäin ja tarve pystytellä erityyppisiä linkkimastoja maastoon vähenee, mikä lisää verkkoliikenteen häiriönsietokykyä/toimintavarmuutta</li> </ol>

Huonoja puolia tässä on tietenkin sitten se, että ainoa mikä kontrolloi P2P verkon kehittymisen luonnetta, on käyttäjien oma "suhteellisuudentaju", kun periaatteessa rinnakkaisia P2P verkostoja voi olla kuinka monta hyvänsä ja verkostoissa voi jakaa estoitta mitä hyvänsä materiaalia. Se tietää tietotekniikkarikosyksikölle "totaalisia yt-neuvotteluja" kun P2P-network on virkavallalle pyhä paikka.

Oli miten oli, P2P ja linux -ideat ovat teknisesti ottaen niin verrattomia
- ja niin l u o n n o l l i s i a -
rakenteita, että niiden läpimurtoa on aika hankala estää. Luultavasti ne tulevat olemaan joidenkin yksittäisten kompastuskivien (en osaa tässä vaiheessa arvioida minkä tyyppisistä "solmuista" mahtaakaan olla kyse) oivaltamisen jälkeen tehokkuudessaan ja monipuolisuudessaan ja nopeudessaan ja uusien asioiden tuottamiskyvyssään ja häiriönsietokyvyssään ja "arvomaailmaltaan" aivan kertakaikkiaan hunajaa raiskatulle ihmismielelle (-ja myös ruumiille- ).

Tulipas muuten mieleeni eräs kohta Tuomaan evankeliumissa:
Jeesus sanoi,
”Mitä korvallanne kuulette, toisella korvalla julistakaa katoiltanne. Kaiken jälkeen, ei kukaan sytytä lamppua ja laita sitä korin alle, eikä kukaan piilota sitä."

Neuroply

Eipä tuota paremmin ja tyhjentävämmin voisi ilmaista... Mutta ymmärtääkö kukaan, onkin sitten jo aivan toinen asia. Yhä vieläkin osa meistä "vanhemmasta polvesta" kuvittelee, että netti on jokin elämästä irrallaan oleva asia ja sinne ikäänkuin "mennään" ja ollaan X-aikaa ja sitten pois. Ihankuin kävisi kioskilta hakemassa lehden, lukisi sen ja sitten se olisi luettu, heittäisi sen roskakoriin ja hakisi seuraavana päivänä uuden lehden.

Ja vielä kaiken päälle sisältöanalyysi: "Se mikä on lehdessä on totta..."

siviilitarkkailija

Mitä tarkoittaa paaterointi? No, sehän on verbi. Kyvyttömyydestä johtuva ylilyönti. Minä paateroin, sinä paateroit me paateroimme...

Poliisin ei todellakaan tarvitse paateroida. Jos poliisi olisi katsonut ensimmäisen videon tarkasti, niin mitään paaterointia ei tarvita. Valitettavasti poliisi paateroi.

Poliisiylijohtaja ilmoittaa poliisin seuraavan kaikkea netissä. Ilmeisesti konstaapeleiden pornoesto on poistettu. Poliisi siis paateroi. Nyt poliisin aika menee miljoonien tavallisten ihmisten hölynpölyn tutkimiseen. Parin päivän kuluttua tämä paaterointi paljastuu ja poliisi joutuu tekemään oikeaa työtä.

Herää kysymys että mistä helvetistä poliisiylijohtajalle maksetaan? Ja mitä hyvänsä maksetaankin, se on liikaa!!!

Liike

En tiedä Kauhajoen ampujan maailmankuvasta muuta kuin uutisissa kerrotun yleisen ihmisvihan, ilmeisen piittaamattomuuden muista ihmisistä ja kylmät moraalikäsitykset.

Jokelan ampujan kirjoituksia, jotka kuvasivat hänen sielunelämäänsä, lukaisin jonkin verran teon jälkeen. Hän oli vakaumuksellinen ateisti, joka ihaili äärivasemmistolaisia terroristeja ja halveksi kristillistä moraalia.

Vaikuttaa siltä, että Kauhajoen ampujan ajatukset pyörivät suunnilleen vastaavissa ympyröissä.

Poliisi voisikin alkajaisiksi ottaa seurantaan kaikki nuoret, jotka ovat eronneet kirkosta ja ilmaisseet siten siirtyneensä raa'an luonnonvalinnan kannattajiksi.

Tampereen vapaa-ajattelijat ry voi katsella uutisista, mitä on saanut aikaan sivustollaan http://www.eroakirkosta.fi/.

Marko Leppänen

Satuolentoihin uskominenko tästä olisi pelastanut? Missä ne Jumala tai Jeesus olivat kun eivät poikenneet kauhajoelle? Paavia moikkaamassa? Vai valmisteleeko isä taas poikansa uhraamista verisin menoin?

Minkä muun syyn takia on ihmisiä kidutettu tai tapettu enemmän kuin uskonnon. Siis satujen takia?

Kysymys Kauhajoella on ihan muusta kun jeesukseen uskomisen puutteesta.

Yrittäkää nyt ymmärtää, että kun me olemme luoneet kovan kilpailuyhteiskunnan, niin jotkut outoavat kelkasta. Mitä heille jää muuta kuin viha ja katkeruus? Suorita töissä, suorita vapaa-aikana suorita suorita..... Äläkä missään tapauksessa tyydy johonkin ja ole elämääsi tyytyväinen. vaan hanki RAHAA hanki omaisuutta, revi ja raasta kunnes tylee väsy tai pää lahoaa. Perikunta sitten nauttii sinunkin puolestasi.

Olen eronnut kirkosta, enkä satuihin enää usko. Silti voin olla tyytyväinen elämääni. Työt ja harrastukset ovat tasapainossa, elämä on tasapainossa. Minä kun tyydyn siihen mitä minulla sattuu olemaan. En kilpaile.

Liike

Tasapainoisesta elämästä taitaa olla eri ihmisillä kovin erilaiset käsitykset, koska kuvailet tasapainoiseksi sanomaasi elämää: "Suorita töissä, suorita vapaa-aikana suorita suorita..... Äläkä missään tapauksessa tyydy johonkin ja ole elämääsi tyytyväinen. vaan hanki RAHAA hanki omaisuutta, revi ja raasta kunnes tylee väsy tai pää lahoaa".

Kysyit: "Minkä muun syyn takia on ihmisiä kidutettu tai tapettu enemmän kuin uskonnon".

Tarkkoja lukuja maailmassa tapetuista ihmisistä ei ole, mutta karkeiden arvioiden mukaan esimerkiksi 1900-luvun aikana tapettiin ylivoimaisesti eniten ihmisiä sosialismin ja kommunismin vuoksi.

Kristilliseen moraaliin ei kuulu itsensä kuvitteleminen yli-ihmiseksi, jolla olisi moraalinen oikeus vaikkapa tappaa mahdollisimman monta tuttua koululaista korostaakseen omaa arvoaan ennen itsemurhan tekemistä.

diipadaapa

Kapitalismi, kommunismi ja sosialismi on käsitteinä varsin tuoreita. Ota eteesi esim. wikipedian luettelo sodista ja laske kuinka monta sotaa on käyty uskonnon takia ensimmäisen tuhannen vuoden aikana ajanlaskun alun jälkeen. Vaikka miten pyörittelee ja katselee sormien läpi, vähintään kolme sotaa neljästä on käyty vain ja ainoastaan uskontojen välillä. Vaikka mitään tarkkaa statistiikkaa asiasta ei tietenkään ole, veikkaisin että tämä 147M ei pääse edes kymmenykseen uskonnon tappamista ihmisistä.

Marko Leppänen

Lue edellinen teksti ajatuksen kanssa. Minä en elä niin, vaan meidän keskuudessa vallitsee tällänen henkinen tila.

Syy on koventunut kapitalismi, sekä miedän erittäin huonot johtajat. Mieltä Suomesta ulkoistetaan työt ym ym. Tämä saattaa ahdistaa jotakuta, sekä työttömyyden mukanaan tuomat ongelmat heijastuvat etenkin lapsiin ja nuoriin.

Meillä on n. 100 000 nuorta ihmistä joita ei kiinnosta työ, ei opiskelu tms. Miksi? Veikö juustohöylä heidän vanhemmiltaan aikanaan työn ja ihmisarvon? Sullottiinko heidät slummeihin meidän hyväosaisten pilkattaviksi? Mitä heille pitäisi tehdä? Siinä kysymyksiä mitkä pitäisi ratkaista näin ensialkuun.

Tänäkin päivänä joku ajattelee olevansa Jumalan asialla käydessään sotia.

Liike

Kapitalismia meillä ei ole koskaan ollutkaan, mutta siitä olen samaa mieltä, että kodin liian niukka talous varmasti lisää ahdistusta ja muita henkisiä ongelmia.

Luulen kyllä, että suuri osa nuorten tyytymättömyydestä johtuu siitä, että he ovat nähneet ja näkevät jatkuvasti epätodellista elämän mallia Hollywood-sarjoista ja elokuvista.

En ehkä olisi uskonut tätä teoriaa itsekään muuten, mutta katsoin ensimmäisellä tuotantokaudella muutaman Idols-jakson. Monet täysin laulutaidottomat nuoret selittivät vakavissaan, että he haluavat tähdeksi, joka tienaa hirveästi.

Vähemmästäkin turhautuu, jos kuvittelee sellaisia, ja putoaa maan pinnalle.

melkoinen

Joo. Nyky-yhteiskunta painottaa menestymistä ja joukosta kohottautumista. Sitten kun se ei onnistu hyvällä, niin yritetään pärjätä pahalla, tai erilaisuudella tai silkalla voimalla ja brutaalisuudella.

Nuoret todella saattavat nykyään uskoa, että on parempi tulla tunnetuksi sarjamurhaajana kuin jäädä osaksi harmaata massaa.

En sano, että tappamiset oltaisiin vältetty virkkuukerhojen perustamisella tai pienten anarkokommunististen yhteisöjen rahoittamisella tai edes toimivilla ahdistuksen-purku-palvelupuhelimilla, mutta kuka sitä tietää vaikka näistä olisi ollut apua.

Eniten uskon että valtion perusarvot olisi siirrettävä uusliberalistisesta yksityistämisestä takaisin yhteiskunnallisten peruspalveluiden toteutumiseen. Voi olla että taloudellinen hyötysuhde olisi mitä olisi, ja tulisi paljon päähäntaputtelijoita ja muita tyhjäntoimittajia. Mutta joku epätuottava ihminen voisi kokea omaksi tehtäväkseen estää tämmöistä tapahtumasta ja sanoa oikealle ihmiselle oikeat sanat oikeaan aikaan. Minua se ainakin kiinnostaa. Haluaisin turvata lapsieni tulevaisuuden. Jos olisin vain halunnut tienata paljon rahaa ja olla voittajien puolella olisin muuttanut ulkomaille jo ajat sitten.

melkoinen

Joo. Nyky-yhteiskunta painottaa menestymistä ja joukosta kohottautumista. Sitten kun se ei onnistu hyvällä, niin yritetään pärjätä pahalla, tai erilaisuudella tai silkalla voimalla ja brutaalisuudella.

Nuoret todella saattavat nykyään uskoa, että on parempi tulla tunnetuksi sarjamurhaajana kuin jäädä osaksi harmaata massaa.

En sano, että tappamiset oltaisiin vältetty virkkuukerhojen perustamisella tai pienten anarkokommunististen yhteisöjen rahoittamisella tai edes toimivilla ahdistuksen-purku-palvelupuhelimilla, mutta kuka sitä tietää vaikka näistä olisi ollut apua.

Eniten uskon että valtion perusarvot olisi siirrettävä uusliberalistisesta yksityistämisestä takaisin yhteiskunnallisten peruspalveluiden toteutumiseen. Voi olla että taloudellinen hyötysuhde olisi mitä olisi, ja tulisi paljon päähäntaputtelijoita ja muita tyhjäntoimittajia. Mutta joku epätuottava ihminen voisi kokea omaksi tehtäväkseen estää tämmöistä tapahtumasta ja sanoa oikealle ihmiselle oikeat sanat oikeaan aikaan. Minua se ainakin kiinnostaa. Haluaisin turvata lapsieni tulevaisuuden. Jos olisin vain halunnut tienata paljon rahaa ja olla voittajien puolella olisin muuttanut ulkomaille jo ajat sitten.

jaakkokuusisto

Ei voi olla niin että sivuston ylläpitäjä julkaisee sivustolla materiaalia jonka sisältöä ei täysin tunne. Internet on tiedotusväline - ainoa ero sanomalehteen on että kuka tahansa voi julkaista aineistoa.

Se ei kuitenkaan millään muotoa poista vastuuta. Jos yksittäisellä käyttäjällä ei voi olla vastuuta, sitten se on oltava sillä taholla joka lopulta päättää julkaisemisesta.

Ei netti ole mikään luonnonlaki, vaan ihmisen keksintö. Ihminen siis suitsikoon nettiä niin ettei sitä käytetä vääryyteen. Muistakaa että ihmiskunta pärjäsi ihan hyvin kokonaan ilman nettiä.

Vieras

Jos kaikki sysättäisiin ylläpitäjien vastuulle, ei reaaliaikainen "julkaiseminen" olisi mahdollista. Jos nyt tähänkin viestiin lisäisisin jotakin laitonta, olisi se ylläpitäjän syytä! Eihän hän uskalla moista riskiä ottaa että joku pasteaa moista, jotenka hänen tulee tarkastaa jokainen viesti ennen sivuille laittamista.

Toimisi tosi hyvin. Ainakin yhtä hyvin mitä tekstiviestichatit... Paitsi että pelkästään ah-niin-kuuluisaa irc-galleriaa käyttää samalla ajan hetkellä huomattavasti useampi kuin maikkarin deitti-chattia.

Lyhyesti: Ei onnistu, ja jos laitetaan onnistumaan niin reaaliaikaisuus kaikkoaa.

.mehku

Ylläpitäjällä vastuu mistä?

(kyseisessä tapahtumassa)
1. Mitään laitonta materiaalia ei rikoksen tekijä nettiin laittanut. Ylläpito kyllä videot poisti sivultaan, heti kun se todo-listalla kohdalle osui.

2. Suomen poliisi ei voi vaikuttaa valtion ulkopuolisiin sivuihin muuta kuin hyvällä tahdolla (ja valtioiden välisellä yhteistyöllä (jos ei lasketa "uutta" sensuurilakia, jolla poliisi voi sensuroida lapsipornoa esittäviä sivuja.))

3. Suomessa rikoksen suunnittelu ei ole rikos. Tai ainakin näin todettiin hyvin vasta, liittyen pankkiryöstyä suunnitelleeseen koplaan.

Olen kyllä samaa mieltä, että ylläpitäjällä on vastuu MIKÄLI materiaali on LAITONTA.jm2c.

Vieras

Useilla sivustoilla, kuten YouTubessa, ylläpidolla ei ole mitään tekemistä julkaisemisen kanssa - käyttäjät julkaisevat materiaalin itse. Itse ylläpidän erästä suht. suurta sivustoa ja kaikki ne kerrat, kun olemme yrittäneet tehdä yhteistyötä poliisin kanssa johonkin käyttäjäämme liittyvään asiaan liittyen, ovat smurffit olleet valitettavan pihalla.

Esim. ylläpitämässäni palvelussa liikkuu päivittäin lähes 100 000 käyttäjien kirjoittamaa viestiä. Poliisi esimerkiksi ihmetteli ihan tosissaan, että miksi emme käy jokaista viestiä läpi ja sitten "julkaise" niitä. Eli samalla menetelmällä voisi toimia myös irc-galleria, suomi24 jne. Käyttäjä A saisi käyttäjän B lähettämän viestin vasta ylläpidon tarkistuksen jälkeen, forumeille ei saisi kirjoittaa ilman ylläpidon tarkistusta jne. Tervetuloa takaisin, ennakkosensuuri ja rajoitettu sananvapaus.

Ja tämä, että poliisi seuraa koko internettiä, oli kyllä päivän hauskin juttu!

Outoa menoa

Ööh...aika kiintoisa artikkeli etenkin, kun hesarin nettisivuilla kerrotan, että "Tavallinen poliisi ei pääse tietokoneeltaan katselemaan YouTube-palvelun videoita verkossa. Poliisin työtä ohjaava sisäministeriö ylläpitää listaa internetsivustoista, joille tavallisella poliisilla ei ole pääsyä".

Välillä ei vaan pysty näköjään käsitämään.

Vieras

Olisi toivottavaa, että ei tehtäisi hätiköityjä päätöksiä koulusurmien perusteella. Niinkuin "koko internetin tarkkailu". Höpönlöpön. Asian levittämistä mittasuhteisiin, joissa ei ole mitään järkeä. Ei koulusurmaajaksi päädy kuka tahansa ja siitä on tehty selvityksiäkin. Miksi ei oteta järkeä käteen ja perehdytä asiaan?

chrome3d

Youtube.com, sinne ne rikolliset menneet on.

Onneksi nyt poliisitkin voivat herätä ja alkaa oikeasti katsomaan mitä siellä tapahtuu. Ei kaikkia maaseudun vanhempia konstaapeleita kannata syyttää siitä että he eivät tajua mitä siellä tapahtuu, kun heille ei ole edes annettu yhteyttä juutuupiin. Propellihattuheppuja hommiin polliisiin ja sassiin.