Sunnuntai 19.11.2017

Nuorten naisten seksielämä yllätti tutkijat

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.3.2012 10:03

Nuorten, parisuhteessa elävien naisten seksuaalinen haluttomuus mietityttää Väestöliiton tutkijoita. Kun Väestöliitto ja Me Naiset -lehti keräsivät suomalaisnaisten kirjoituksia haluttomuudesta, alle 30-vuotiailta naisilta tuli runsaasti kertomuksia.

– Seksuaalisen halun puute koskee laajasti myös nuoria naisia. Halun puute oli kirjoittajien keskuudessa yhtä yleistä nuorilla kuin jo vähän vanhemmillakin naisilla. Joka kolmas haluttomuudesta kirjoittanut nainen oli alle 30-vuotias, ihmettelevät tutkijat, kliininen seksologi Tarja Sandberg ja tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta.

Tutkimusten mukaan ainakin ajoittainen seksuaalisen halun puute koskee joka toista suomalaista parisuhdetta. Halun puute on huomattavasti yleisempää naisilla kuin miehillä – ja haluttomuus on lisääntymään päin.

Osmo Kontulan mukaan haluttomuus on todellinen ongelma. Jos seksielämää ei ole, moni parisuhde päättyy eroon.

–Haluttomuus vaikuttaa parisuhteen hyvinvointiin. Se aiheuttaa väistämättä ongelmia parin vuorovaikutuksessa ja heikentää parisuhteen seksuaalista tyytyväisyyttä ja johtaa jopa eroon, Kontula sanoo.

Naisten tarinoissa nousi esiin useita selityksiä haluttomuudelle. Kaikkein tyypillisintä haluttomuuteen liittyvissä tarinoissa oli naisen huono seksuaalinen itsetunto; nainen ei tunne itseään haluttavaksi. Toisaalta myös parisuhteen muut ongelmat, arjen kiireisyys ja väsymys olivat usein esillä.

Tutkijat antavat Väestöliiton tiedotteessa ja tuoreessa Halut jäissä -kirjassa vinkkejä seksuaalisen halun palauttamiseksi. Parisuhteen kommunikaatio on avainsana. Tarja Sandbergin mukaan halua voi lisätä muun muassa keskustelemalla kumppanin kanssa siitä, mitä haluaa ja toivoo.

–Kannattaa myös muistaa fantasiat, jotka ovat hyvä apu ja seksin pääomaa. Seksuaalisen halun syntymiseen tarvitaan hyvä kumppani, niin sanottu terve itsekkyys seksin aikana, hyvä seksuaalinen itsetunto ja hyvät seksitaidot, neuvoo Sandberg.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

A_L

Tulevat naisille toisilta naisilta - sosiaalisesta paineesta, joka on silminnähden kasvanut viime vuosikymmenten aikana.
Ennen odotettiin tyttömäisyyttä ja rohkeutta, mutta nykyisin vaatimukset ovat yksityiskohtaisen trenditietoisia tarkkoine yksityiskohtineen ja lukuisine materiaalisine tunnusmerkkeineen.
Nuoret naiset ovat kulutusyhteiskunnan markkinaorganisatioiden onnistunieta luomuksia. Epävarmoja ja ikuisesti epätäydellisiä, joilta puuttuu enää vain se, se, se... jne. Nuoret miehet ovat vauhdilla liittymässä tähän tyytymättömien joukkoon, haluten vain sen, sen, sen....jne.
Sen sijaan miehet, (joita kaikesta edellä sanotusta tietysti syytetään)... - ...edelleen pitävät kaikkein koukuttavimpana sitä luonnollista iloista "naapurin tyttöä".

Papparainen

tuntenut muutaman seksuaalisesta haluttomuudestaan kertoneen miehen. Kaksi heistä teki itsemurhan - eivät hyväksyneet itseään sellaisena kuin ovat. Jostain luin otsikon, että 1/3 japanilaisista nuorista miehistä on seksuaalisesti haluttomia.
Eikö aseksuaalit pitäsi hyväksyä tasavertaisiksi homo- ja biseksuaalisten kanssa?
Samalla lailla haluttomia naisia olen myös tuntenut useita.

Brainless

Aasian maissa seksuaalisuus on tabu. Tabu taas aiheuttaa ristiriitaisia tuntemuksia.

Moni varmasti on kuullut japanilaisesta aikuisviihteestä, joka on VIELÄ oudompaa kuin länsimainen. Kun jokin vietti koetaan sopimattomaksi ja kun sitä yritetään painaa pinnan alle... sen merkitys vain korostuu.

Osa oppii toki aseksuaaliksi ja osalla on outoja perversioita. Muistan jokin aika sitten nähneeni videon japanilaisesta miehestä joka asuu kymmenien nukkejen kanssa.
Ei kiireisessä yhteiskunnassa ole aikaa normaalien ihmissuhteiden luontiin ja kanssakäyntiin.

tarkkailija-vm59

Meinaan vaan, että viimeiset 45 vuotta tässä maassa väitetään olleen menossa "seksuaalinen vallankumous" ja "vapautuminen". Mutta vaikuttaa siltä että tuloksena on vain entistä epäeroottisempi yhteiskunta, jossa esteettisyydestä, aistillisuudesta ja kauneuden tajusta ei ole jäänyt jäljelle mitään. Turuilla ja toreilla vaeltaa toinen toistaan neuroottisempia ja apaatisempia ihmisiä latteudella koristeltuna. Tutkimustulos ei ainakaan meikäläistä yllätä. Nyky-Suomelle ominaista on tunne-elämän köyhtyminen, banalisoituminen, vastenmielinen iltapäivälehtien Suomi, jossa naiset eivät ole enää naisia vaan pikkutyttöjä ja miehet pukeutuvat kesäisin lapsellisen näköisiin polvihousuihin. Kaikkialla näkee etupäässä vain rumia, lihavia ja mauttomia kuvatuksia. Ei ihme, että erotiikka alkaa olla kortilla. Kaiken kruunaa edistyksellinen feminismi joka suorastaan kieltää aistillisuuden vaikka muuta väittää.

Suomi on epäeroottinen maa. Kiitos tästä maamme vasemmistoradikalismi ja "edistykselliset". Olette pilanneet tämän maan totaalisesti. Ratkaisevinta tässä romahduksessa onkin ollut arvokumous. Kun arvot on kadotettu ei "mikään tunnu enää miltään".

SilverOak

Naistenko vika? Kun katselee 1975 jälkeen syntyneitä "miehiä" ei voi kun ihmetellä niitä joilla vielä käy flaxi. Tietokonepelit ja ulkomaisten haukkumisen sijaan kannattaisi ehkä joskus pestä hiukset ja pukea "paqempaa" päälle lökäfarkkujen sijaan, niin jospa sittenkin...

JATK

Lähialueilla ja aasiassa 'käy flaxi', vaikka pitäisikin tietokonepeleistä ja pukeutuisi lökäfarkkuihin.

Tämä tietysti heikentää suomalaisten naisten kilpailukykyä, käytettävissä olevia laatuvaatimuksia ja seksuaalista valtaa paikallisesti.

JATK

", jossa esteettisyydestä, aistillisuudesta ja kauneuden tajusta ei ole jäänyt jäljelle mitään"

Valaisisitko hieman ensin objektiivisen esteettisyyden, aistillisuuden ja kauneuden käsitteitä. Ja sen jälkeen miten 45v ovat noiden määritelmien mukaiset attribuutit tuhonneet?
kiitos.

"aikkialla näkee etupäässä vain rumia, lihavia ja mauttomia kuvatuksia."

Lihavuuden määritelmän voinen ymmärtää. Avaisitko kuitenkin objektiivisesti minkälainen on ruma tai mauton "kuvatus"?
Kiitos.

K-Veikko

Paljon on todisteltu miten miesten siittiöiden määrä vähenee ja laatu huononee (ympäristön kemikaalien) vuoksi.

Naiset ovat alttiina samoille ympäristövaikutuksille kuin miehetkin. Olisikin vallan ihmeellistä, jos nuo kemikaalit, tai mitä sitten ovatkaan, eivät ollenkaan vaikuttaisi naisiin.

gautama

Älä unohda myöskään rokotteita. Niiden sisältämien aineiden avulla avulla voidaan hallita haluja ja väestönkasvua, sen lisäksi, että muu ympäristökuormitus sekoittaa kehoa.

Tarvittaessa aineita voidaan lisätä vesijohtoveteenkin. Tuttavapariskunta epäili tätä asuessaan eräässä kehittyvässä maassa.

Puhdas ruoka ja puhdas vesi ovat perusedellytys että keho ja mieli toimivat luonnollisesti, näyttävät luonnollisilta ja tuntuvat haluttavilta.

Toisaalta tällaisten tutkimusten ja uutisten taustalla saattaa olla jonkin uuden lääkkeen tulo markkinoille. Tekniikkaahan on sovellettu mm. Japanin markkinoilla. Ensi luodaan ongelma. Sitten markkinoidaan, että on OK keskustella siitä ja lopuksi löytyy tuote, jolla "ongelman" voi korjata.

tarkkailija-vm59

Eli niin siinä käy kun "mikään ei tunnu enää miltään". Pohjimmiltaan kyse on länsimaisen kulttuurin rappion eräästä seurauksesta. Kaikki on koettu, mikään ei ole enää "pyhää". Tuloksena ihmisten sijasta pelkkiä ihmisen kuoria.

Ja lääkkeeksi sairauteen haetaan vain lisää "seksuaaliterapeuttia" eli näitä kuuluisia puhuvia päitä, "valmennusta" ja muuta hömppää. Miten olisi elämän perusasioiden kuten nöyryyden, kauneuden, aistillisuuden, empaattisuuden ja hyvyyden opettelua? Se tuskin onnistuu aivan noin vain kun lähes puoli vuosisataa ollaan opeteltu haistattelua ja moraalisille arvoille naureskelua.

Syyttäkää feministit miehiä - muuhunhan te ette enää pystykään.

JATK

- Miten länsimainen kulttuuri on "rappioitunut", ja miksi?

- Minkä asioiden tulisi olla "pyhiä"? Ja miksi? Ja mitä "pyhyys" tarkoittaa argumentissasi?

- miten erotan "ihmisen kuoren" ihmisestä?

- Miksi "seksuaaliterapeutti" on "puhuva pää", onko myös psykologi tai lääkäri "puhuva pää". Onko puhuvan pään status hyvä vai huono asia?

- Voisitko kattavasti määritellä nöyryyden, kauneuden, aistillisuuden, empaattisuuden ja hyvyyden käsitteet? Sekä ne moraaliset arvot, joille ei ole soveliasta naureskella?

Etukäteen kiittäen.

Cygnus

kumpuaa siitä että miestä pitäisi metsästää...tai edes miellyttää. Nyt ei tarvitse. Riittää että on pipari ja silti voi kieltäytyä tarvittaessa.

Ei tarvitse panostaa ja se varmasti pidemmän päälle pitkästyttää ja aiheuttaa erityyppistä haastetta.

Miehet on laittaneet itsensä pussiin, rullalle ja piiloon. Pelko hallitsee, naisia pitää kunnioittaa ja kaikenkattava herramiesmäisyys pitää säilyttää vaikka naisella ei olisi alkeellisimpiakaan käytöstapoja.

Rouva - tai rouva kandidaatti - kiertoon jos ei torttu heilu. Ei se muuten vaan toimi.

tarkkailija-vm59

"naisia pitää kunnioittaa ja kaikenkattava herramiesmäisyys pitää säilyttää vaikka naisella ei olisi alkeellisimpiakaan käytöstapoja."

Yle Puheelta olen joskus kuunnellut runsaan puolen vuosisadan takaa ääninauhoja joista kuuluu tuon aikakauden naisten puhetta. Verrattuna 2010-luvun naisten käyttäytymiseen on ero huikea. 1940- ja 1950-luvun naiset kuulostavat naisellisilta, kainoilta, iloisilta ja - viehättäviltä. Sen sijaan 2010-luvun suomalainen nainen kuulostaa ylikoulutetulta, kyyniseltä, kylmältä, öykkärimäiseltä.

Länsimaisen kulttuurin rappion voi aistia miesten olemuksen muutoksesta. Mutta vielä paljon voimakkaimmin se näkyy naisten mentaliteetin muutoksesta. Tuntuu kuin vallitseva naisihanne olisi eräänlainen "rantajätkä".

muuan

"...ihmisiä pitää kunnioittaa ja kaikenkattava herrasmiesmäisyys säilyttää, vaikka ihmisellä ei olisi alkeellisimpiakaan käytöstapoja."

Sukupuolten tasa-arvon nimessä ohjeen täytyy luonnollisesti kuulua noin - niin kauan kuin sukupuolineutraalia nimitystä herrasmiehen tilalle ei ole keksitty, jos se nyt on tarpeenkaan. "Herrasmiesnainen" voisi olla väliaikaisratkaisu (vrt. "poikamiestyttö").

Myös naisen tulee siis parisuhteessakin käyttäytyä herrasmiehen tapaan, toki tietyissä tilanteissa nimenomaan naisen tapaan... Nainenhan ei ole pelkästään sukupuolensa perustella missään mielessä heikompi, niin että hän vain kaipaisi herrasmiestä tuekseen.

Herrasmiesmäisyyden ydin on tietysti henkinen ja sosiaalinen. Kaikessa tässä vaaditaan kummaltakin sukupuolelta samaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Herrasmies

jormaturpeinen

Tässä tutkimuksessahan oli etsitty "haluttomia naisia".

Ja mitä etsittiin, sitä sitten löydettiin. Ja siitä sitten vedetään yleistyksiä. VÄÄRIN.

Jos olisi etsitty lauta-aidan reikää panevia kääpiöitä, olisi niitäkin löydetty. Ja sitten olisi otsikoitu suurella.

Osmo KOntula, jotain rajaa. Jos oma vaimo käy paneskelemassa SDP:n Kimmo Kiljusen kanssa himoparatiisissa etelänmatkoilla ja siitä otsikoidaan suuresti, niin älä viitsi pahaa mieltäsi levittää tällä tavalla. Mene itse paneskelemaan. Kyllä maailmasta naisia löytyy. Halukkaitakin.

pekka numminen

mikko500: "Jos yksi kymmenestä miehestä on sellainen jonka kanssa voisi ehkä säkki päässä naida niin kai siinä halut häviää"

Minä en kyllä haluaisi naida yhdenkään miehen kanssa, säkki päässä tai ilman.

Miehet joilla on statusta (rahaa, kuuluisuutta, valtaa) saavat halukkaita naisia, muut saavat tyytyä pettyneisiin ja haluttomiin naisiin jotka epäonnistuivat kisassa parhaista miehistä.

Meidän häviäjämiesten on parempi hakea naisia vähän kauempaa.

Johan Von

Suomi on muuttumassa sukupuolettomaksi kansaksi. Löytyy paljon sellaisia jotka yrittävät kaikin keinoin saada ihmiset olemaan vailla sitä tunnetta onko hän tyttö vai poika, Eli uros vai naaras. Vaikka hyväksytäänkin ihmisten erilaisuus, niin silti jo ihmiskunnan säilymisen kannata tarvitaan sekä miehiä, että naisia. Tämä nykyinen suuntaus tuntuu lunnottamalta. Luonto saattaa olla niin viisas, että se näin hoitaa tuon ihmiskunnan lisääntymisen ongelman. No onneksi vielä on aikuiset naiset 55- 100 vuotiaat jota pitävät seksistä ja rakastelemisesta. Toki heidänkin joukossaan sellaisiakin on joilta elämän palo on laimennut tai jopa loppunu. Mutta liikkuessani eläkeläiset joukossa siellä vielä sentään silmiin tulee pilkettä niinkuin nuoruudessa. Ja moni vielä muisteleekin kävisköhän se vielä niinkuin ennen. Hyvä näin. Mutta ihmispopulaation kannalta meidän yrityksemme ovat turhia. Minä olen sattunut syntymään vielä onnellisten aikojen mukana niin ettei koskaan ole tarvinnuta rakkauden nälkää nähdä. Nyt lähetessä 70 sitä alkaa olla jo yli voimieni.heh. Onneksi nuoremmissa miehissä on potentiaalia koska minun aikalaisten määrä hupenee huolestuttavasti. Ei silti kannata olla huolissaan kyllä luonto itsestään huolen pitää. Ja luulen että ihmispopulaatio katoaa muuten kuin rakastelun vähyyteen.