Tiistai 18.6.2019

Ulkomailta tuodaan hoitajia – ”Entä 30 000 suomalaista?”

Luotu: 
26.3.2012 11:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuva. Tehyn mukaan nuoretkin hoitajat kamppailevat jaksamisensa kanssa, minkä vuoksi alaa vaihdetaan herkästi.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ihmettelee, miksei suomalaisia alalta poistuneita hoitajia houkutella ahkerammin takaisin hoitoalalle. Tehy huomauttaa, että jo vuosien ajan Suomeen on rekrytoitu ulkomaista työvoimaa hoitoalalle, vaikka ”Suomessa on käyttämättä 30 000 koulutetun hoitajan työvoimareservi”.

Tehyn mukaan luku koostuu koulutetuista sairaanhoitajista ja lähihoitajista, jotka ovat vaihtaneet alaa.

- Tulisi todella työnantajille edullisemmaksi jos tästä työvoimareservistä saataisiin edes osa takaisin alan tehtäviin. Nämä hoitajat ovat saaneet koulutuksen Suomessa ja heillä on riittävä kielitaito jo valmiina. Myös jo Suomessa olevia maahanmuuttajia voitaisiin kouluttaa enemmän sosiaali- ja terveysalan tehtäviin, Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola linjaa.

Tehyn mukaan ulkomailta rekrytoitaville hoitajille joudutaan usein antamaan sekä kielitaitoon että alan taitoihin liittyvää lisäkoulutusta.

Laitinen-Pesolan mielestä 30 000 hoitajan reservi on muodostunut, koska ”palkkaus ei vastaa työn vaativuutta ja koulutusta ja työolot ovat sekä henkisesti ja fyysisesti liian kuormittavia”.

- Meille kantautuu jatkuvasti viestiä työpaikoilta, että nuoretkin hoitajat kamppailevat jaksamisensa kanssa. Ei ole harvinaista, että vasta 30-vuotias hoitaja on valmis vaihtamaan alaa. Työnantajien olisi todella otettava vakavasti hoitajien jaksaminen, johon voidaan vaikuttaa helposti esimerkiksi riittävän hyvällä työvuorosuunnittelulla ja joustavammilla työajoilla. Näin estettäisiin alalta pako ja saataisiin jo alaa vaihtaneita hoitajia takaisin, Laitinen-Pesola lausuu.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vierailija

Työvoimaviranomaiset joku vuosi sitten rekrytoida muihin pohjoismaihin töihin muuttaneita hoitajia takaisin Suomeen, homma meni aika kiville ja sai osaksi jopa hieman naureskelua Ruotsissa ja Norjassa työskenteleviltä hoitajilta, joiden palkkataso ja työolosuhteet olivat aivan toisella tasolla kuin Suomessa.

space

jälkeen kun poistetaan kaikki jotka eivät halua takaisin töihin sairaanhoitajaksi työaikojen, huonon palkan, hankalien työmatkojen, ahdistavan työn takia yms. vuoksi, niin kuinka monta työhaluista sieltä 30 000 joukosta oikeasti löytyisi? 1000? 100? 10?

Liukastelija

Jos tälle porukalle maksetaan niin isot korvaukset kotiin, että työnteko ei kiinnosta. Nyt alkaa sitten taas rasismi nostamaan päätään. Ja kateus. Ihan samoin kävi kiinalaisille kivimiehille, jotka oli työintoisina ja haluisina värvätty laillisesti maahan. Sitten teki Rakennusliitto tosi palveluksen iittalalaiselle maan johtavalle kiviliikkeelle. Mitä jäi yhteiskunnalle, konkurssi ja velat maksettaviksi.
Nämä tehyläiset eivät välttämättä ole samaa mieltä kuin heidän ammattiliittonsa. Ovat vaihtaneet alaa tai eivät muuten vain halua mennä töihin. Varsinkin jos toimeentulo on muuten turvattu.Eikös Tehykään keksi mitään muuta profiilinkorotuskonstia kuin tällainen yhteiskunnallisesti repivä huutelu. Kyllä kai muitakin töitä voi tehdä, hyvänä esimerkkinä lastentarhanopettaja viestintäpäällikkönä. Hah, mikä vitsi. Eikös siinä olisi ammattiliiton edunvalvojalle kriisiapua vaativa debreafing tilanne.

hkm

Ongelman ratkaisu helpottuu , jos eri osapuolet puhuisivat kaupankäynnistä, ostamisesta ja myymisestä.

Kenenkään ei ole pakko myydä mitään, ei edes työtään, eikä millä ehdoilla hyvänsä.
Kenenkään ei ole pakko ostaa mitään , ei edes työtä, eikä millä ehdoin hyvänsä. Sanoi työehtosopimus tai ohjehinnasto mitä hyvänsä.

Täytyy motivoida, käydä kauppaa , vertailla ja sopia. Taytyy osata myydä ja markkinoida, hankkia ja ostaa.

Jono on hinnoitteluvirhe kuten työttömyyskin ja puutteet työsuoritusten saatavuudessa.

Miten Tehy edistää työvoiman kaupaksi käymistä,kysyntää ja tarjontaa, laatua, tuottavuutta ja motivaatiota?

Miksi yksityiset lääkäriasemat vetävät puoleensa niin lääkäreitä kuin hoitajiakin?

Parannetaan niin työsuoritusten ostajien kuin myyjienkin mahdollisuuksia valita niin kauppa alkaa käymään.

Parannetaan palvelusten tarvitsijoiden mahdollisuuksia valita niin toiminnan laatu ja tuottavuus paranevat.

PetSu

Muutamia syitä. Alalla ei ole töitä, on tullut saneeratuksi, heikko palkkaus, vaikeat työolot, maassa korkea verotus, ei tunne työtään mielekkääksi....

Kun se yksi ja toinen lähti yli 20 vuotta sitten maailmalle, joissa oli töitä, ei ollut pelkoa saneeratuksi tulemisesta, hyvä palkkaus, loistavat työolot, ei veroteta kuiviin, työssä tuntee itsensä tarpeelliseksi ja kehittyy koko ajan....

Kun sitten oppii kielen ja juurtuu toiseen maahan, niin miten voi enää tulla houkutus palata? Kun vielä lisätään nykyään se, että syntymämaahan pääsee halvemmalla ja nopeammin käymään yleisellä kulkuneuvolla, kuin syntymämaassa vastaavasti pääkaupungista Jyväskylään, niin mikään ei pidättele. Ne Suomeen tulijat ja takasin hoitoalalle pyrkivät eivät ole entisiä maastamuuttaneita eikä alaa vaihtaneita. He tulevat maista, joissa on alhainen elintaso ja/tai ongelmalliset, epävakaat olot. Vaikka Norjassa on kallista elää, niin tuskin kukaan sieltä riemurinnoin on palaamassa yhtään mihinkään tai vakituisen työpaikan päivätöissä ja paremmin palkatussa mielekkäässä ammatissa.

joukahinen

Siis halpaa kouluttautujalle, mutta kallista yhteiskunnalle
( veronmaksajille).Aivan liian paljon tuhlataan yhteiskunnan
voimavaroja turhaan koulutukseen. Liian helppoa ja halpaa opiskelijan "surffailla" yliopistossa tiedekunnasta toiseen.
Sama pätee lähes kaikkeen koulutukseen, se on yhteiskunnan vastikkeetonta tukea opiskelijalle. Jatkossa opintolainat tulee sitoa tulevaan ammattiin. Ei mitään järkeä kouluttaa "varastoon". Opintolainan korko sidottava työpaikkaan. Jos et mene opintojen jälkeen opintoja vastaavaan työhön ( jos sitä on tarjolla) opintolainan korot tuplataan ja opintorahat peritään takaisin.

Aicos99

"Tehy" yrittää olla etujärjestö sairaanhoitajille ja lähihoitajille.
Mietin näitä ollessani sairaalahoidossa leikkauksesta toipumassa.
Tehy:n rooliin ei kuulu "olla etujärjestö alipalkatuille sairaanhoitajilla tai lähihoitajille"?

He tekevät aivan äärirajoilla työnsä-ja menevät kotiin,haluavat olla kotona "relaxing"-alone?

Tämä herättää kysymyksen kuinka monta avioeroa täytyy vielä tulla jotta mm. TYKS:n kaltaiset isot yliopistolliset sairaalat ja keskussairaalat pystyvät takaamaan leikkausten
tarkkuuden,asiansa osaavat kirurgit,ortopedit,sisätautilääkärit...Terveyskeskukset ym.

Tuossa TYKS:in tapauksessa ei ole mitään järkeä-kukaan ei hoida potilaideen hygieniaarättejä viskellään peitolla-ja "tee itse" on ainut kommentti! Koko asiassa on pisteenä i:in päälle lääkärikolleegion kierrot! Kuka puhuu-ylilääkäri ei viitsi tulla tuohon ja tuohon huoneeseen-potilailla on korvat ja kyllä ne kuulevat!

Pahin asia on "tietovuoto asia työnantajan henkilölle ja sitäkautta laajalle-"leviää kuin kulovalkea"!

Lapset,vanhukset-nyt jo tapellaan Kataisen ja Urpilaisen veitsen terien terävyyttä?

Rahaa viedään pois mm. Pohjois-Karjalan Keskussairaalalta!

Tehyvb Laitila-Pesonen sai Tehy jupakan yhteydessä sulan "hattuunsa"-mutta mitään konkreettista parannettavaa ei Tehy:kään ole pystynyt tekemään,näi kertoi eräs sh.

"Touhu on tasa-arvoisuudesta kaukana ja Itä-Suomi jää tämän hallituksen osalta ikävään rakoon-Kontiolahden varuskunnan alasajo,tiemäärärahojen lopettaminen ja monta muuta ikävää..metsä,paperi-,sellutehtaat-alasajo ja satoja työttömiä"?!

Eräs tuttavanitotesi-sieltä Karjalasta on pakko muuttaa muualle-ulos koko Suomesta!Ikävää-Pistäkää Urpilainen ja Katainen tuo puoluellisuus sivuun heti ja tehkää tehtävänne paremmin,paljon paremmin-näillä ehdoilla ei yrityksiä synny,syntyy konkursseja ja lisää työttömiä roskakoriin--move on,Dear Sir/Madam.

Ossaus

Tuntevat olosuhteet: kyräilyt, klikit, yms tulehdukset.

Ulkomaiset tulevat töihin puolta pienemmällä palkalla.
Ovat myös helpompia kyykytettäviä luonnevikaisille lääkäreille, jotka eivät hoida potilaita (ammattiaan).

Ossaus

Miksikäs ei tuotaisi, kun täällä ala on aivan loistavaa liiketoimintaa.

Veronmaksajat pakotetaan kustantamaan terveydenhuoltoa korkealla kustannustasolla (suomalaiset suomalaislle) ulkomaisten (Mehiläinen, Terveystalo, Condia) kautta, jotka eivät maksa edes veroja Suomeen.

Voittomarginaali lienee jossain 30-40% tienoilla (muuten eivät tekisi tätä businesta), eli jokaisesta 100:sta eurosta ainakin 30:ntä menee ulkomaisen pääomasijoitusyhtiön voittoihin.

Hyvä me.