Sunnuntai 21.7.2019

Mari Kiviniemen erikoinen veto: vain yksi virke

Luotu: 
2.4.2012 10:50
Päivitetty: 
2.4.2012 11:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Mari Kiviniemi aloitti odotetun tiedotustilaisuutensa tänään erikoisella tavalla. Kiviniemi kertoi ihmetelleensä aamulla, onko tiedotustilaisuuden järjestämisessä järkeä. Sitten hän piti yhden virkkeen puheensa.

- Minulla ei ole eiliseen tiedotteeseen sinänsä mitään lisättävää, siinä on kaikki olennainen siitä, miksi en jatka puoluejohdossa.

Siinä kaikki, mitä Mari Kiviniemellä oli sanottavana liittyen hänen eiliseen uutispommiinsa. Kiviniemi ilmoitti eilen, ettei lähdekään mukaan puolueensa puheenjohtajakisaan.

Kiviniemen ytimekkään aloituksen jälkeen alkoivat lehdistön kysymykset. Itsevarmasti ja rennosti esiintynyt Kiviniemi myönsi, ettei puheenjohtajan vaihto keskustan viime vuosien ruljanssin tahtiin ole tavanomaista. Sunnuntaina julkaistu gallup oli hänen mukaansa kuitenkin lopullinen todiste siitä, ettei puolueen kannatus tule kääntymään nousuun hänen johdollaan.

- Tällä naamalla ei enempää irtoa, Kiviniemi sanoi.

Kiviniemen mielestä hänen tapaustaan ei kuitenkaan voi verrata edeltäjien Anneli Jäätteenmäen ja Matti Vanhasen tilanteisiin. Heidän kautensa jäivät lyhykäisiksi erinäisten kohujen vuoksi.

- Minulla ei ole takana skandaaleja, Kiviniemi totesi.

Kiviniemi ei halunnut vastata Uuden Suomen kysymykseen siitä, onko naisjohtajan vaikea saada tukea keskustan kentältä.

–En osaa sanoa, Kiviniemi vastasi.

Keskustan pitkäaikainen vaikuttaja Seppo Kääriäinen hämmästeli tänään Kiviniemen ratkaisua ja tivasi häneltä lisää selityksiä ratkaisulleen. Kiviniemi perusteli luopumistaan tuoreimmalla puoluekannatusmittauksella, jossa keskustan kannatus oli laskenut prosenttiyksikön 16,7 prosenttiin. Tämä on ihmetyttänyt, sillä prosenttiyksikön kannatuksen lasku mahtuu virhemarginaaliin.

Kiviniemi vastasi Kääriäisen kritiikkiin toteamalla, ettei Kääriäinen ilmeisesti ollut nähnyt hänen tiedotettaan.

- Olen huolissani puolueen tulevaisuudesta. Puolue on vahva ja menestyy vain, jos se on yhtenäinen ja johto nauttii kiistatonta tukea. Kentältä on tullut selkeä viesti siitä, että jonkun pitää kantaa vastuu vaalitappiosta. Puoluetyössä vaadin paljon muilta, mutta kaikkein eniten vaadin itseltäni. Vaikka olenkin sitä mieltä, että tappio oli monen syyn tulos, tosiasia on, että vastuun siitä kantaa viime kädessä puheenjohtaja, Kiviniemi sanoi eilen tiedotteessaan.

Tänään Kiviniemi totesi suoraan, ettei keskusta ole puolueena yhtenäinen, kuten suuren puolueen pitäisi olla.

Keskustan puheenjohtajakisaa Kiviniemi ei halunnut kommentoida millään lailla. Hän pidättäytyi arvioimasta, valuvatko hänen äänensä nykyisistä ehdokkaista ennemmin kansanedustaja Mauri Pekkariselle vai kunniapuheenjohtaja Paavo Väyryselle.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kauko Putki

Jäsenäänestyksen hyväksymisen jälkeen Kiviniemi tajusi, että olisi jäänyt jalkoihin. Tämäö ratkaisu oli ainoa keino säilyttää kasvonsa. Tappio olisi tullut aivan varmasti. Uppoava laiva ja niin edelleen. Persuille tämä oli huonoin mahdollinen vaihtoehto. Kiviniemi olisi varmistanut uuden Jytkyn!
Messias Paavo tulee ja pelastaa. Nyt on Paavon HETKI!

Varjojen mies

Viime puheenjohtajanvaaleissa Kiviniemi voitti, mutta pulinat eivät loppuneet. Ei mikään puolue tai maa kestä Paavo Väyrysläistä taktiikkaa: Hauku ja hajoita; revi, räävi ja ryvetä. Kunniapuheenjohtaja olisi pitänyt erottaa puolueesta. Median mainostama mahtava presidentinvaalien tulos oli Keskustan heikoin kautta aikain.

Nuori polvi ei tiedä Väyrysen poliittisen taipaleen alkuaikoja. Mies ei ole muuttunut miksikään. Puheet ovat entistä paksumpia ja lupaukset vailla vertaa. Totuus on toisenlainen. Valitettavasti.

frantisec

Kiviniemi ei kyennyt eikä olisi kyennyt haastamaan perussuomalaisia maankuntien Suomessa. Sen hän varmaan nyt ymmärsi. Väyrynen ja Pekkarinen pystyvät palauttamaan perussuomalaisille menetetyt äänet. Toisaalta Kiviniemi ei kykene levittämään Keskustan kannatus keskustaliberaaliuden kautta vihreiden ja arvoliberaalin Kokoomuksen välissä kaupungeissa. Siinä vielä etelä-pohjalainen jäykkyys persoonana, niin edellytyksiä voittoon tulevaisuudessa ei hänelle Keskustassa ollut. Väyrynen oli jo kaapannut kentän ja kaupungeissa ei keskustan äänet kasva. Oli ainoan oikean johtopäätöksen paikka.

balidomi

täytyy todeta, ettei Keskustalla todellakaan mene nyt hyvin. Kun ei enää ole mitään muuta mahdollisuutta kuin perääntyä takaisin Kekkosen aikaan on jossain todella mätää. Nostalgia on kaunis asia, mutt ei se sovi dynaamiselle, eteenpäin pyrkivälle poliittiselle puolueelle.
Nyt on otettu malliksi Kekkosen konstit. Osa kansaa tullaan eristämään täysin yhteiskunnasta. Sananvapaus on mennyttä, eikä enää voida käydä vapaata debattia yleisistä yhteiskunnallisista asioista. Puhumattakaan, että hallitusta ja muita jäsenkirjaherroja voitaisiin julkisessa keskustelussa moittia.
Siirrymme takaisin kivikauteen. Taitaa itseasiassa olla ainoa paikka jossa osaamme elää ja jonka todella ansaitsemmekin.

palonola

Ilmeisesti et ole kskustalainen.Tai poliittisesta historiasta
tietämätön .Keskutalainen ei solvaa Kekkosta .Kekkonen oli
valtiomies joka luotsasi Suomen läpi vaikean ajan.Naapurina
oli agressiivinen 250 miljoonan asukkaan kommunistivaltio Keskusta järjestää jäsenäänestyksen puheenjohtajasta se on
tasa-arvoa jos mikä.Oli melkein toinen puoli puoluevaltuuskunnasta joka vastusti jäsenäänestystä.Luulen
että he halusivat ,että puoluekokouksessa junttaamalla valita
heille mieluinen puheenjohtaja.Ulkopuolisten on aivan turha
kantaa huolta keskustan tulevaisuudesta,me maksavat jäsnet
kyllä tiedämme mikä on puolueelle hyväksi.

Hesekiel

kolmeen kertaan Paavo Väyrysen puheet siitä, että keskusta ei tule nousemaan suurimmaksi puolueeksi ilman Paavo Väyrystä.
Eduskuntavaalit menivät Väyryseltä persielleen kun hän kävi kentällä presidenttivaalitaistelua kun olisi pitänyt käydä eduskuntavaalitaistelu.
Presidenttivaalien kierrokset maakunnissa olivat Väyrysen toinen kierros moittia puolueen johtoa huonosta kannatuksesta ja oppositioasemasta.
Kuntakierroksella Väyrynen paikkasi niitä alueita moitekierroksilla jotka olivat jääneet paitsioon kahdella edellisellä kierroksella.
Kolmeen kertaan toistettuna se, että keskustan huono kannatus on puheenjohtaja Mari Kiviniemen syytä, on tuottanut tulosta keskustan kentällä vaikka maalaisia vähän tyhminä ja yksinkertaisina on pidettykin.
Tätä taustaa vasten ymmärrän Mari Kiviniemen teon täysin.
Paskalakiin verrattua touhua Paavo Väyryseltä. Täysin.

Appi

Kiviniemen roolissa ei ole paljoa kadehdittavaa. Hän on fiksu, miellyttävä ja kohtalaisen näköinenkin, mutta hänen tokaisunsa: "Tällä naamalla ei enempää irtoa", pitää ehkä paikkansa. Itse koen Kiviniemen ennen kaikkea asiajohtajaksi, joka on parhaimmillaan analysoidessaan kokonaisuuksia ja tutustuessaan siihen tutkittuun tietoon, johon hän usein puheissaan viittaa. Hän hakee vahvistusta tutkimuksista ja akateemisesta ajattelusta, mikä on sinällään hyvä, mutta samalla myös etäännyttää häntä tavallisesta kansasta. Ei ole helppoa olla nainen politiikassa, kun pitäisi samalla olla fiksu, mutta kuitenkin valmis "jätkämäiseen" irroitteluun. Kiviniemen olemuksesta puuttuu jonkinlainen haastavuuden syvin olemus. Hän ei olisi uskottava, jos hän lupaisi rutistaa vastustajansa seinän rakoon ja tilkitsevänsä välin vielä tervalla. Toisaalta onko sellainen uskottavuus edes välttämätöntä? Puolueen johtajana ehkä on.

Kyllä Kiviniemi on ehdottomasti vaikuttaja-ainesta. Hän osaa ajatella ja löytää asioista monia sudenkuoppia. Se on osoitus itsenäisestä ajattelusta ja älystä. Jollakin tavalla hän kuitenkin kärjistää asioita tavalla, joka ei nosta oleellisinta esille. Hän on ikään kuin ongella hyvällä syötillä, mutta ei anna kalan iskeä koukkuun kunnolla eikä omalla nykäsyllä varmista, että kala varmasti pysyy koukussa, vaikka kuinka sätkisi. Samoin jää se viimeinen kalautus tekemättä ja saalis saattaa vielä hypätä takaisin järveen. Kiviniemi on ehkä sittenkin niin kiltti ihminen, ettei käytä aina riittävän tiukkoja otteita. Toisaalta missä on vika, jos asioiden osaaminen ei omillekaan kannattajille riitä. Miksi niin usein haluamme nähdä poliitikot kanveesiin iskettynä? Onko todella niin, että show on tärkeämpää kuin että asiat tulevat hoidettua?

Mielenkiintoisia ovat myös lehdistön odotukset. Media on vallan vahtikoira, mutta välillä tuntuu, että se räksyttää ihan omaksi ilokseen. Kiviniemi on saanut tästä räksytyksestä oman osansa. Tietysti poliitikon tarvitsee kestää arviointia ja arvostelua, mutta joskus tuntuu siltä, että media käy vain kusella jokaisen isomman tolpan juurella merkkaamassa omaa reviiriään. Aina juttujen takaa ei löydy mitään analyysiä tai ajatusta. Tälläinen joka tolpan kusekselu varmasti syö niidenkin poliitikkojen motiivia, jotka vilpittömästi haluavat kehittää asioita. Pidän Kiviniemeä tällaisena poliitikkona, vaikka myönnänkin, että keskusta ei ole minun puolueeni.

Toivotaan keskustalle onnea puheenjohtaja valinnassaan. Pahimman vihamiehenikään puolueelle en kuitenkaan toivoisi, että se joutuisi Paavo Väyrysen kaltaisen poliitikon johdettavaksi. Silloin puoluejohtajan ego nousee aina ykkösasiaksi, vaikka asiaosaamista olisikin.

Appi

Olen kyllä kanssasi samaa mieltä siitä, että puhetavassa on jotain, joka ärsyttää, mutta ei sytytä. En tiedä vain mikä on se ärsyttävä seikka. Puheen soudi on ehkä enemmän äidin monotoonista nuhtelua lapsille kuin pyrkimystä innostamalla muuttamaan heidän käytöstään.

Viha

Kun kerran keskustan puoluejohdosta on ihmetelty mikä se kiviniemen linja on, ja onko sellaista koskaan ollutkaan.

Puheenjohtajavaalista toivottiin mahdollisuutta kuulla mitä tavoitteita (jos mitään?) kiviniemi ajaa, ja miksi.

Ilmeisesti ainoa tavoite hänellä oli nostaa palkkaa ja olla tekemättä mitään. Ihmeen kauan siinäkin onnistui kunnes pakotettiin ottamaan johinki kantaa. Mutta päättikin väistyä.

tuppeloinen

Ei se naama, vaan ne teot.

Kepu pettää aina. Jatkuvaa takinkääntöä ja oman edun tavoittelua ja kansalaisten kyykyttämistä. Kepun olisi pitänyt ehdottomasti heittää korruptiossa ryvettyneet edustajansa ulos eduskuntavaalilistoiltaan, mutta ei korppi korpin silmää noki. Melkonen valehtelijoiden klubi tämä kepulit.

balidomi

huomata, ettei kannata taistella selviötä vastaan. Hän profiloitui eduskunnassa niin voimakkaasti vastustamaan kuntauudistusta, että totuuskin pyrki unohtumaan.
Jokainen Keskustalainenkin tietää, että kuntauudistus on välttämätön. Nyt he yrittävät vastustaa sitä, syöttämällä argumenteiksi totuudesta poikkeavia väittämiä ja oletuksia faktan sijaan.
Todellisuudessa heidän vastustuksensa johtuu siitä, että Keskustajohtoiset kunnat alkaisivät uudistuksen jälkeen olla keräilyharvinaisuuksia.
Heillä on ollut aikaa vuosikymmenet panna kuntien asiat kuntoon suurinta osaa Suomen kuntia hallitessaan. Sensijaan lopputulos heidän hallinnastaan on se, että kuntatalous pääasiallisesti on kuralla ja kuntalaiset unohtuneet Keskustalta jo vuosikymmenet takaperin.
Kuntauudistus toisi kaiken tämän päivänvaloon ja sitähän ei kestä edes Mari Kiviniemi, vaikka Pohjanmaalta kotoisin onkin.

M Strandén

Kun Paavo oli toista mieltä eu hihhulien kanssa johon kuului myös valtamedia, niin Puavohan sai oikein "mediankädestä" raippoja, kun oli eri mieltä eu:hun liittymisen ehdoista.
Puavostahan on levitetty väärää tietoa, kun hän halusi parempia eu ehtoja ja eu kiimaiset oli suin päin hyväksymässä mitä vaan kun vain päästään ytimiin, niin Puavosta leviteltiin vääriä huhuja johon media osallistui innokkaasti.
Kun Englannin pääministeri sai alennusta eu maksuista niin suomipojat oli valmiita niitäkin maksamaan eu "kiimoissaan"..
Kyllä Puavon logikka oli ihan oikea, hyvä tuleva maksaja olisi otettu mukaan Suomelle paremmillakin ehdoilla!
On hankala oikeista väärää tietoa jota on kymmeniä vuosia media leiponut mieleisekseen..
En ole keskustan kannattaja, mutta hävettää median käytös, se nostaa milloin kenetkin tikun nokkaan ja repostelee sitä jopa vuosikausia, samalla peittää oikeat hallituksen laatimat mokat ja eu koijareiden ihmeelliset suhmuroinnit!

Lauri Syväjoki

olisi ollut sellainen Suomen edun ajaminen. Ollaan kuin taksvärkin nostosta "neuvottelemassa", paljonko lisätään. Ei neuvotella ollenkaan siitä miksi maksaisimme jäsenyydestä.

Kun sopii ikänsä "muiden rahojen" käytöstä "yhteisiin tarkoituksiin" kai siinä turtuu. Ollaan höylejä kuin se jotenkin sitten palkitsisi, kun vastassa on brittejä tai kreikkalaisia hyvin koulittuja sutkeja jotka veisi vaikka kalsarit jalasta.

Kontulainen

Kiviniemestä jäi tässä vuoden aikana vaikutelma pikkulapsimaisesta räksyttäjästä, jonka piti olla eri mieltä kaikesta hallituksen kanssa vain siksi, että he olivat oppositiossa. Ikään kuin maailma olisi silloin n. vuosi sitten muuttunut täysin muutamassa viikossa eduskuntavaaleja edeltävistä päivistä.

Toisaalta, tämähän pätee lähes kaikkiin muihinkin kansanedustajiin ja eritoten puoluejohtajiin, joiden ilmeisesti pitää näyttää jämerältä ja linjakkaalta, ja olla ihan periaatteesta eri mieltä vastapuolen kanssa. Tyhmältähän sellainen telkkarissa näyttää tällaisen puoluekirjattoman mielestä, mutta kai sitä yleisesti kenttäväki odottaa, oli puolue mikä tahansa.

Turandot

Naamassa ei mitään vikaa, vaan tuolla ylimielisellä käytöksellä. Minä, minä minä... Kehtasi vielä väittää tehneensä hyvää oppositiopolitiikkaa. Lähihistorian suurin takinkääntäjä. Ei Kepunkaan koko kenttäväki tyhmää ole.

Koba

Ymmärrän Mari Kiviniemen ratkaisun. Jos kenttä ja puoluejohto eivät anna täyttä tukea puheenjohtajalle, silloin pitää valita sellainen puheenjohtaja, jota he tukevat.
Mari Kiviniemi oli erittäin hyvä esim. pääministerinä.
Sai kiitosta ulkomaita myöten.
On varmaan todella turhauttavaa toimia puheenjohtajana, jos lokaa tulee niskaan sekä oppositiolta että omilta.

Turhauttavaa oli varmaankin sekin, että karvapersut kahmivat populistisilla heitoillaan näyttävän voiton ja sitten jäivätkin oppositioon vaikka hallituspaikkaa tarjottiin oikein kultalautasella (Persut olisivat voineet äänestää Kreikka-pakettia vastaan hallituksessa).

Ja varmaan viimeinen niitti Marille oli Paavo Väyrysen jeesustelu, jossa hän kaatui huonon kannatuksen syyn Kiviniemen niskaan.
Hyvä jatkoa vaan Mari Kiviniemelle. Kyllä täältä kentältä löytyy arvostustakin hyvälle työlle.

Old Fargo

Nyt loistaa säihkii Pohjantähti
kun minkki otti ja lähti.
Siell´ Paavo soittaa humppaa
ja skoolaa nolla-skumppaa.
Pressaskaba oli vasta jumppaa,
joka kannatuksen ylös pumppaa.

Kisassa mukana viel´muutama hauki,
koht´on muilla peppu auki.
Pekkarinenkin pallille venyttää,
vaan Paavo senkin selättää.

Unohtuneet on Sorsa, Koivisto, moni mies,
mut´ mukimies se kaiken ties.
Nous´ylös kuin Feenix-lintuu
vanha kaarti se vaan vinkuu.

arvieno

Nooo, selkäänpuukottaja Väyrynen pääsee sitten kisaamaan Soinin kanssa kumpi jää populismin keulakuvaksi tähän maahan. Etunaan Väyrysellä on ettei hän ole ihan samanlainen pelkuri kuin Soini, mutta haittana taas se, ettei hänen kannatuksensa tule ikinä nousemaan piiruakaan sen yli mitä nyt jo vuosikymmenet on nähty, viimeisetkin fiksut kepulaiset valuvat vähin äänin kokoomukseen kuten viimeksi kun Väyrynen puoluetta johti.

Turisti

Kepun 20 vuotta kestänyt kaupunkilaistumisprojekti loppui eilen. Politiikan kurssia tullaan kääntämään useita piiruja kohti Impivaaraa. Sehän toki miellyttää maaseudun arvokonservatiiveja. Samalla Kepu ajautuu pitkäaikaiseen oppositioasemaan.

Granu

"Onko oikea meille hän"Väyrynen muistetaan,jalasmökistä,lentoemännän nipistelystä,NL:n mielistelystä,KGB:n apua pyytävänä pres. alkoholisti-Karjalaisen tukimiehenä,mediapelistä parkuvana luuserina.Eduskunnasta pudonneena ministerinä.Näistä muistamme Väyrysen.