Maanantai 25.9.2017

Uusi ilmiö kuohuttaa – ”Asun tyttöystäväni ja hänen miehensä kanssa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.4.2012 08:57
Päivitetty: 
10.4.2012 09:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuva. Polyamoriassa henkilö voi olla naimissa yhden ihmisen kanssa ja lisäksi seurustella usean muun kanssa.

Julkisuudessa on herännyt keskustelua polyamoria-parisuhdeilmiöstä. Polyamoriassa ihmisellä voi olla useita seurustelukumppaneita, jotka ovat kaikki tietoisia toisistaan.

Polyamoristien yhdistyksen puheenjohtaja Joonas Mäkinen kertoo avoimesti ilmiöstä Puheenvuorossa.

- Kyseessä on elämäntapa ja ymmärrys siitä, että ihmisellä voi olla samanaikaisesti useita romanttisia ja seksuaalisia suhteita, jotka kaikki ovat aitoja, Mäkinen kertoo.

- Asun yhdessä tyttöystäväni ja hänen aviomiehensä kanssa. Heillä on lapsi, ja olin mukana synnytyksessä. Tyttöystävällä on muitakin suhteita ja minulla pari muuta seurustelunalkua. Kaikki tietävät toisistaan, eikä mustasukkaisuutta ole havaittu, Mäkinen kuvailee omaa tilannettaan. Mäkinen myös raportoi tyttöystävänsä synnytyksen etenemisestä Twitterissä.

Mäkinen pyrkii hälventämään polyamoriaan liittyviä harhaluuloja. Eilen hän vieraili TV5-kanavalla Tuomas Enbusken talk show’ssa, jossa hän väitteli parisuhdeasioista mediapersoona Ruben Stillerin kanssa. Stiller tyrmäsi jyrkästi polyamorian.

- Uskon, että aika moni parisuhde säästyisi draamalta ja hajoamiselta, jos tämä mahdollisuus useasta henkilöstä pitämiseen tiedostettaisiin. Ensimmäinen reaktio siihen, että poikaystävä esittää kiinnostuksen merkkejä toiseen naiseen, ei tulisi olla: "Se ei enää rakasta mua!" Mäkinen kirjoittaa blogissaan.

Mäkinen kertoo, että useat suhteet eivät tarkoita sitä, että henkilö olisi biseksuaali.

- Se ei myöskään tarkoita, että poly vie meidän kaikkien naiset tai miehet aivan kuin heillä ei olisi minkäänlaisia kriteerejä. Tämä huoli ja väärinkäsitys, johon olen törmännyt, on kuin väittäisi minun olevan kiinnostunut Johanna Tukiaisesta vain siksi, että olen hetero, Mäkinen kirjoittaa.

Blogissaan Mäkinen myös vastaa aktiivisesti kommentoijien kysymyksiin polyamoriasta. Lue blogi tästä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Joonas Mäkinen
Joonas Mäkinen
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Andrea C.

Ilmiö ei ole uusi, eikä kuohuta. Ainakaan minua.

Vaikka yksiavioinen olenkin, mielestäni tämäkin asia asia pitäisi virallisesti hyväksyä ja voida rekisteröidä, kuten homoliitot.

Hämmästyttää Stillerin asenne, kun hän on julkisuudessa ollut tiesminkä vähemmistöjen kiivas puolestapuhuja. Mitähän hänestä pitäisi ajatella?

John Galt

"...kateelliset vaan vinkuvat kun jäävät ilman seksiä!"

Osuit naulan kantaan, mutta eri tavalla kuin luulit. Osittain kyse on siitä, että osa miehistä ei arvosta itseään ja on valmis tyytymään lähes mihin tahansa. Tämän näkee Suomen kaduilla joka päivä, kun miehen näköinen mies kulkee käsikynkässä suohirviön kanssa.

Kyse on paitsi terveen ylpeyden, myös mielikuvituksen puutteesta. Suomen naiset ovat lihonneet ja ryhtyneet telaketjufeministeiksi. Kilpailu jäljellä olevista siedettävistä naisista on kova. Tilanne on täysin päinvastainen Ukrainassa, Venäjällä, osissa Balkania jne. Polyamoristista suhdetta harkitsevan miehen kannattaisi käydä tarkistamassa tarjonta jossakin näistä paikoista. Lähes 100% tulisi toisiin ajatuksiin. Naiset noissa maissa ovat kauniita, hoikkia, naisellisia, perhekeskeisiä, osaavat laittaa ruokaa ja hoitaa kotia jne...

Polyamoristeissa on toki miehiä, jotka saavat jonkinlaista nautintoa naisensa jakamisesta. Veikkaisin että jokaisessa polyamoristisessa perheessä vahvin uros on juuri sellainen, muuten hän ei suostuisi naista jakamaan.

HeppuV

Eipähän tällaisia suhteita estä mikään, vaikka laki ei niitä tunnustakaan. On kyllä vähän outoa, että lailla pitää puuttua suhteisiin ollenkaan.

No, en kyllä toista miestä (teoreettiselle) vaimolleni voisi suoda - ei sitä kestäisi pää. Itselleni kyllä useamman voisin ottaa ja näin se menee varmasti meistä aika monella. Täytyy olla aika rautainen luottamus itseensä noissa kuvioissa, tai erikoinen ajatusmaailma, mutta ei se minulta pois ole.

AiLin

ajatelkaas nyt vähän miten paljon on yksinäisiä naisia Suomessakin ja miehet sitten ovat kimpassa yhden naisen kanssa! Ehkäpä näitäkin miehiä "joku naispuolinen odottaisi" oikeaan suhteeseen! No, jos tuollainen "kimppakämppä" on ok näille isille ja äideille, niin antaakohan se nyt kuitenkaan lapsille oikeaa kuvaa elämästä...Miettikääpä sitäkin siellä kotona päissänne! :D

TSV

En tiedä mitä polttelet, mutta yksinäisyys on Suomessa se miesten ongelma.

Minusta ei ole oikein pelotella lapsia helvetillä tai kertoa aikuisten satuja uskonnoista mutta en puutu siihen miten "muiden" pitäisi kasvattaa lapsensa. Mitä kuvaa lapselle pitäisi antaa? Kaikki tutkimukset puoltavat, että kuhan lapselle annetaan aikaa ja huomiota niin niistä kasvaa ihan "normaaleja" tallaajia.

Sitä ihmettelen vaan, että miten tämä kaikki on jengin mielestä ok, mutta prostituution laillistaminen on jotenkin väärin?