Perjantai 17.11.2017

Kreikka ajautui umpikujaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.5.2012 07:56
Päivitetty: 
8.5.2012 08:00
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Vasemmistolaisen Syrizan johtaja Alexis Tsipras (alakuva) juhli vaalivoittoa sunnuntaina. Juhlat eivät välttämättä kestä pitkään, sillä hänen yrityksensä muodostaa hallitus tuskin onnistuu. Isossa kuvassa Kreikan parlamenttitalo.
  • Kuva: All Over Press
    Kuva

Kreikkaa odottavat mitä todennäköisimmin uudet vaalit, ennakoidaan kansainvälisessä lehdistössä. Mikään puolue ei välttämättä nykyisillä voimasuhteilla pysty muodostamaan hallitusta.

Eilen mahdottoman tehtävän edessä luovutti ensimmäinen yrittäjä, suurin puolue Uusi demokratia. Puolueelle ei riitä entisen kumppanin Pasokin tuki, eivätkä tukipaketeista ja säästötoimista sopineet puolueet saaneet muilta puolueilta tukea.

Nyt hallitusta yrittää koota vaaleissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi noussut äärivasemmistolainen Syriza. Puolueen johtaja Alexis Tsipras ilmoitti eilen, ettei Uuden demokratian ehdotus euromyönteisestä hallituksesta, joka kuitenkin olisi hakenut kevennyksiä maalta odotettuihin säästötoimiin, houkuta häntä.

Tsipras haluaa vasemmistolaisen hallituksen, joka hylkäisi säästötoimet, joihin Kreikka on suostunut tukipakettien vastineena. Muun muassa talouslehti Financial Timesin mukaan vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä, että hän onnistuisi hankkeessaan. Kreikan kommunistit eivät ole halukkaita yhteistyöhön.

Toisaalla Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut, että säästötoimista ei tulla neuvottelemaan. Hänen mukaansa Kreikan uudistukset ovat elintärkeitä.

Euroopan unioni ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat varoittaneet Kreikkaa seuraavan tukierän pidättämisestä siihen asti, kunnes uusi hallitus on hyväksynyt julkisen talouden leikkaukset ja muut säästötoimet. Mikäli Kreikka ei saa EU:n lainaa, se ei kykene maksamaan muun muassa valtion työntekijöiden palkkoja.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tulevaisuuden profeetta

Ja Suomessa vaan jatkuu toivotaan toivotaan politiikka, vaikka paskat on jo housuissa. Milloinkahan nämä kataiset ja urpolaiset tajuavat, mitä ovat menneet tekemään. Eivät kaiketi koskaan, jos se äo:sta on kiinni. Jonkun muun tätä asiaa pitäisi heille valaista, koska itte he eivät siihen pysty. Mitähän sitten tapahtuu, kun itse olemme konkurssissa näiden tukien ja takuiden vuoksi???

Berserk

vai tavallisten kreikkalaisten etu? Miten luulette että Kreikan lainat häviävät jos he ottavat drakman takaisin.Millä luulette että nyt valtion palkat ja eläkkeet maksetaan. Lainalla. Kreikkalaiset ovat yhtä tyhmiä kuin meidän persuja äänestävät. Uskovat sellaisia poliitikkoja, jota puhuvat täyttä potaskaa. Sitten vaalilupaukset on lunastettu vuosia ottamalla lisää velkaa.

Jos Kreikka tekee niin että yksipuolisesti jättää lainat maksamatta niin kuolevat nälkään. Kukaan ei enää lainaa. Kukaan ei sinne mene turistiksi, vähiten saksalaiset. Vienti tyssää.
Kreikka muuttuisi näiden helleenien persujen myötä Pohjois-Koreaksi.Mutta sehän onkin persujen ihannemaa. Oma raha,oma puolustus,ei yhtään mamua,ei yhtään ulkomaille menevää,ei pakkoruotsia. Kansa syö ruohoa mutta persu kunnioittaa hiljaisella hetkellä.

Mike009

"Uskovat sellaisia poliitikkoja, jota puhuvat täyttä potaskaa. Sitten vaalilupaukset on lunastettu vuosia ottamalla lisää velkaa."

Tyhmiä ovat olleet ne kreikkalaiset, jotka antoivat äänensä edellisille hallituksille. Ei uusimmalla äänestystuloksella ole mitään tekemistä nykyisen velan kanssa.

Kansa siellä kärsii tavalla tai toisella. Ja kun on päätä hakannut Ateenan mäntyyn aikansa, se haluaa muutosta. Vain idiootti äänestää niitä, jotka kriisin ovat luoneet. Sinulle sen ymmärtäminen lienee liian vaikeaa.

tulevaisuuden profeetta

Itse juuri sanoit, että virkamiesten palkat maksetaan LAINALLA!!!!! Kreikalla on kolminkertainen määrä kultaa holveissaan kuin esim. Suomella. Tällä tarkoitan, että tämä kulta on oman rahan takeena. Palauttamalla drakman, ne palkat hoituu keveästi. Lisäksi ilmoittamalla, etteivät maksa eurovelkojaan, nekin nollautuvat. Ainoat, jotka jäisivät itkeskelemään olisivat höynäytetyt, sinisilmäiset, idiootit pohjoisen poliitikot ja pankkiirit.

Berserk

sitäpaitsi se ei ole enää Kreikan päätettävissä koska sillä on taattu lainoja. Siihenkään kulta ei ole riittänyt vaan euromaat,IMF ym on taanneet lisää.

Vai ilmoittamalla velat muuttuvat saataviksi. Se tie olisi Kreikan loppu. Ainoat idiootit on mitään ymmäertämättömät persut. Kansanedustajatkin kumartavat Pohjopis-Korealle koska siellä toteutuu persujen talousihme.

paulivuorio

Taidat haukkua väärää puuta. Käsitykseni mukaan perussuoma-
laiset on ainoa puolue, joka on yrittänyt estää ton rahan-
kannon ulkomaille. Kreikan valtion kulta, kiinteistöt ja
valtion omistavat yritykset pysyvät kreikkalaisilla. Muiden
maiden tyhmät veronmaksajat maksaa laskut. Aina on sanottu
että tyhmyydestä sakotetaan ja se pitänee paikkansa. kaikki
jutan ja jyken äänestäjät ovat aiheuttaneet että koko kansan
veronmaksajat kärsivät ja vieläpä seuraavankin sukupolven
edustajat. Joten kiitos sulle ja sinunlaisillesi.

Berserk

rajaton kuvitelma että maailma pyörii heidän kuvittelemallaan tavalla. Kreikka on pantannut kultansa,kiinteistönsä, muutaman saaren velkojilleen.

Jos EU-maa Kreikka ilmoittaa että he mitätöivät velkansa ja ryhtyvät painamaan drakmoja niin sillä drakmalla ei ole p-apaperinkaan arvoa eli se on kuin Pohjois-Korean won, joka jakautuu 100 chon.
Kyseessä olisi Kreikan tuho. He eivät voisi ostaa ulkomailta mitään koska valuutta ei kelpaa. Pitäisi perustaa valuuttakauppoja kuin NL:ssa. Sinne ei kreikkalaisilla olisi asiaa.
Mutta valtio olisi kuin persun märkä unelma. Oma raha,ero EU:sta, ero Natosta ja oma puolustus Turkkia vastaan,ero eurosta ja ruotsia ei kuulu edes turisteilta.

Kun tyhminkin kreikkalainen tämän tajuaa niin edessä on uudet vaalit kuukauden päästä.

tulevaisuuden profeetta

Rakastan Kreikkaa ja kreikkalaista kansaa. Olen lukemattomat lomani siellä viettänyt, eikä kuitittomuus kaupanteossa häiritse tippaakaan. Saisin eräänlaisen tuplajättipotin, jos he ottaisivat drakman takaisin. Se olisi halpa, ihana maa lomailla vastedeskin, ja säät ovat satavarmasti paremmat kuin täällä pohjoisessa.

Ja kansa pääsisi ikeestään, johon heidänkin pölhökustipoliitikot ovat maan ajaneet(vrt Suomi).Meidän Kataisemme otti Suomen valtion nimiin about 8 miljardia velkaa/ed. hallituksen loppuvuodet. Kysymykseni on, paljonko SINÄ näista veloista sait??? 10000, 100000 vai miten paljon euroja??? Niinpä, ei meistä taviskansalaisista kukaan ole saanut latin latiakaan maamme tekemistä veloista. Ainakaan yksityispuolella työskentelevät. Sama Kreikassa, ei kaikki sielläkään ole valtiolla hommissa, maassa on läjäpäin pikkuyrittäjiä, jotka euro on vienyt konkurssiin. Heille drakma antaisi uuden mahkun ja uutta uskoa elämään ja tulevaisuuteen itsenäisenä valtiona. Ei Emun orjavaltiona.

ksr

Hiukan haluaisin selvennystä tuohon "ääri" kirjainyhdistelmän käyttöön. Millä perusteella puolue saa hankittua itselleen ääri etuliitteen. Vaatiiko se puolueelta lisää panostamista kuten vaikkapa insinööri/diplomi-insinööri.

space

- New Democracy 18.9% (oikeisto-keskusta)
- Coalition of the Radical Left 16.8% (anti-kapitalistinen vasemmisto)
- PASOK 13.2% (sosiaalidemokraatit)
- Independent Greeks 10.6% (populistinen ja nationalistinen oikeisto)
- Communist Party 8.5% (kommunisti-vasemmisto)
- Popular Union-Chrysi Avyi ("Golden Dawn") 7.0% (äärioikeisto)
- Democratic Left 6.1% (sosiaalidemokraatit)
- Ecologist Greens 2.9% (vihreät)
- Popular Orthodox Rally 2.9% (uskonto)
- Democratic Alliance 2.6% (liberaalit)
- Recreate Greece 2.2% (liberaalit)
- Drasi-Liberal Alliance 1.8% (liberaalit)
- Anticapitalist Left Cooperation for the Overthrow 1.2% (vallankumouksellinen sosialismi)

----

Kreikassa on nyt 5 vasemmistopuoluetta, joista 2 demaripuoluetta ja 3 kommunistipuoluetta. Tuo Overthrow-puolue vaikuttaa olevan vasemmalla kaikkein äärimmäisin, tosin radical left ja kommunistitkin ovat jotain muuta kuin Suomen Vasemmistoliitto.

Vastapainoksi löytyykin sitten kolme oikeistopuoluetta, joista yksi on oman ilmoituksensa mukaan äärioikeistoa, far-right: http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Dawn_%28Greece%29

Old Fargo

Nyt on aika Z-pankkien imaista kunnon lastit EKP:n halpalainoja. EKP on ollut epäröivä, jatketaanko halpaluototusta, mutta lainahana (lainattu yli 1000 mrd €) on vielä auki.

Kreikkalaispankit varmaan ottavat lähtöhörpyt pohjanmaan kautta ennen kuin tilanne kärjistyy lopullisesti.

Tuostakin ryystämisestä me maksamme osamme - ilmaisilla takausosuuksillamme. Kiviniemen, Kataisen ja Urpilaisen mukaan kun peppuaukisten takaaminen ei aiheuta tappioita.

A_L

Kun huoneiston omistaja on ensin vuokrannut sen vähemmistöryhmälle ja sossu maksaa vuokran.
Niin me sammutamme tulipaloa omistajan viihtyessä kolmannessa loma-asunnossaan odotellen uutisia, joko olisi tullut aika nostaa tuosta -70 luvun unelmakämpästä nyky"arvon" mukaiset vakuutuskorvaukset.
Niin... jotkut tällä tienaavat...

the truth is out there

"Soita mulle Zorbas, taikka ryyppään Herbas! Soita mulle lalu Rootoksen"
Nyt ollaan päästy siihen pisteeseen.
Talous on yhteiskuntarauhan peruste ja kun se horjuu riittävästi, niin reaktiot eivät ole rationaalisia. Kreikkalaiset päättivät äänestää, että kriisiä ei ole, mutta myös, että sitä eivät vanhat puolueet pysty hoitamaan.

Papparainen

Kreikan velka oli n. 30000 e/henkilö. 6%:n koron mukaan jokainen kreikkalainen olisi joutunut maksamaan korkoa 150,-/kk. Jos puolet käy töissä, on luku 300,-/kk. Kun tietää palkkatason Kreikassa tietää myös etteivät kreikkalaiset pysty maksamaan valtionvelkaansa. Kyllä kaikki EU:n johtajatkin sen tiesivät. He vain olivat keskenään sopineet, mitä julkisuudessa puhutaan.
H Harkimo haastatteli J Kataista. JK maalaili ruusuisia tulevaisuuden näkymiä, kuinka tästä velkakriisistä on opittu ja kuinka tulevaisuudessa menee hyvin. HH kysyi: "Sä olet varmaan nukkunu hyvin viime yönä - kun tuollaista unta näit." (Onneksi aina löytyy joku, joka sanoo, että eihän keisarilla ole vaatteita...)

janirantala

Kreikkaan mennään varmasti turisteiksi senkin jälkeen kun maa irrottautuu eurosta. Tämän takaa Kreikan romahtacva hintataso, ja se että muuhun ei ole varaa. Vastaavan toimenpiteen on tehnyt argentiina ja islanti eneen kreikkaa. Ja maiden talous kääntyi heti nousuun.

ksr

Näin tullee tapahtumaan. Vahinko vain, että takuuvelkojensa kanssa kamppailevilla suomipojilla/-tytöillä matkustelu saattaa jäädä vähiin. Toisaalta kreikkatalkoisiin osallistumattomilla kuten venäläisillä, virolaisilla, norjalaisilla, ruotsalaisilla jne. on millä mällätä meidänkin puolestamme.

j-p

Islanti sai toki IMF'ltä ja muiltakin mailta tukea talouskriisissään. Islanti ei ole suinkaan jättänyt velkojaan maksamatta. Se mistä Islanti kieltäytyi oli korvaamasta islantilaisten ankkien aiheuttamia tappioita mm. brittiläisille ja hollantilaisille tallettajille. Ko. korvaukset maksoivat sitten Iso-Brittania ja Hollanti, ja Islanti kieltäytyi maksamasta niitä noille maille.

Berserk

lainoittivat Islantia.
Kävin Reykjavikissä ennen ja jälkeen romahduksen. Joka talon edessä oli uusi maasturi.
Nyt ovat talot myynnissä ja maasturit ovat kadonneet lähes täysin. Vaikka konkurssia ei tullut niin Islanti maksaa seuraavat 50 vuotta velkoja.
Islanti ei maksanut englantilaisille tallettajille, jotka olivat tallettaneet islantilaisiin pankkeihin, jotka menivät konkurssiin. Sama oli meno Suomessakin. Kaupthing pankin tallettajille maksoivat muut pankit.

Mitään valtion lainoja ei Islanti ole mitätöinyt. Se olisi tarkoittanut lainahanojen sulkeutumista ja siirtymistä pelkkään turskaan.

järkevästi ajatellen

Sillä voi maksaa palkat heti ja muukin kustanukset.
On vain Euro intoilijoiden puhetta että maa ei tule toimeen ilman euroa.
Kyllä Suomikin tulisi mainiosti.
Eikä niitä Suomenkaan rahoja tarvisi niin valtavasti ekalla viikolla tehdä.
Kun vanhat eurot tietysti kävisi jonkin aikaa ja uusia rahoja tulisi pankiin joka päivä ja näin käytännössä eurot häviäisi kuukauden aikana hyvin vähiin.

Berserk

koska euroja ei voi painaa ja drakmalla ei saa mitään. Jaetaan kaikille vanhoja sanomalehtiä, joita sitten vaihtelevat keskenään. Niinkö?

Otetaan nyt vaikka energia, jota Kreikalla ei ole kuin aurinko päivällä.
Paljonko paskadrakmaa pitää löytyä tankkerilliseen öljyä. Vastaus: ei yhtään sillä drakma ei kelpaa. Lasti maksetaan dollareilla (euroilla), joita voi saada vain turisteilta valuuttakaupoilla.Ja se on tuskainen tie. Kurkim kuolee sitä ennen.

Vain EU:n kanssa neuvoteltu säästökuuri takaa Kreikan seviytymisen. Kreikassa on aina äänestetty väärin. Niin nytkin. Kreikassa on Euroopan suurin äärivasemmisto ja natsi/persupuolueet. Ja se näkyy.