Perjantai 24.11.2017

Kreikan ero: Käsittämättömiä hintalappuja Suomelle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.5.2012 14:35
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Suomalaiset europarlamentaarikot arvioivat hyvin vaihtelevasti sitä, mitä Kreikan eroaminen eurosta tulisi maksamaan Suomelle. Hintalapusta tuli erilaisia arvioita 12 miljardista eurosta 40 miljardiin euroon, kun mepit tapasivat mediaa tänään Helsingissä.

Europarlamentaarikkojen arviot eroavat jyrkästi valtionvarainministeriön arviosta.

Valtiovarainministeriön mukaan tappiota tulisi korkeintaan 400 miljoonaa euroa, ja se liittyisi kriisin alussa annettuihin runsaan miljardin euron suuruisiin Suomen ja Kreikan kahdenvälisiin lainoihin, uutisoi Yle eilen.
 
Sirpa Pietikäisen (kok.) mukaan Suomen hintalappu "ei ole vain yksi shekki, vaan se tulee alentuneina kasvulukuina, työttömyytenä, pienempinä verotuloina".
 
- Kyllä se maksaa, huomattavasti enemmän kuin mihin olemme takuissa sitoutuneet. Tämä finanssikriisi on tähän asti jo ollut meille todella kallis, Pietikäinen sanoo.
 
Liisa Jaakonsaari (sd.) uskoo, että Suomenkin hintalapun suuruus johtuu siitä, miten Saksa ja Ranska vetävät Eurooppaa jatkossa.
 
- Saksallehan se maksaisi ihan hirveästi, joitakin lukuja kuten 80 miljardia euroa on ilmassa ollut. Suomellekin se maksaa, mutta sitä ei kukaan tiedä. Jos palomuuri pettää, tulisi kustannuksia vielä lisää, Jaakonsaari sanoo.
 
- Erilaisia arvioita hintalapusta on. Joku sanoo, että se on 15 miljardia ja toinen sanoo, että jopa 40 miljardia. Kustannukset tulevat montaa kautta, Hannu Takkula (kesk.) toteaa.
 
Sampo Terhon (ps.) mielestä Suomen hintalappu olisi pienempi, jos Kreikka olisi lähtenyt eurosta jo pari vuotta sitten.
 
- Kreikka joutuu joka tapauksessa lähtemään eurosta ennemmin tai myöhemmin. Toivottavasti nyt vihdoin ja viimein se on ennemmin. Se hintalappu on nyt maksettu jo moneen kertaan, vaikka se oltaisiin voitu maksaa vain kerran silloin heti, Terho sanoo.
 
- Kyllähän tämä hintalappu tulee koko ajan kasvamaan enemmän ja suuremmaksi, koska luottamusta ei saada takaisin, sanoo myös Petri Sarvamaa (kok.).
 
Sari Essayahin (kd.) mukaan Kreikan lähteminen eurosta voisi maksaa 12 miljardista 40 miljardiin euroon.
 
- Riippuu ihan siitä, mitä kaikkea siihen hintalappuun lasketaan mukaan, Essayah (kd.) sanoo.
 
Sarvamaan mukaan Eurooppaa on "halvaannustilassa" ja sitä odottaa 50 vuoden kuluttua "todella surkea tulevaisuus, jos kilpailukykyä ei saada paremmaksi". Hänen mielestään Suomen hintalappu olisi pienin, jos päätettäisiin maksaa Kreikan velat pois.
 
- Sehän maksaa meille pirun paljon, mutta eihän tästä muuten päästä ikinä eteenpäin. Tämä on tietysti kirosana, mutta euron ulkopuolella Kreikka voisi devalvoida valuuttaansa, Sarvamaa toteaa.

Nordean tutkimusjohtaja Roger Wessman loi viikko sitten Uuden Suomen pyynnöstä yhden skenaarion, miten Kreikan lähteminen eurosta käytännössä kävisi. Lue lisää täältä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tuppeloinen

Olisi taas kannattanut kuunnella Perussuomalaisia ajoissa. Kaikki käänteet on mennyt niin, kuin ps ennusti. Jos oltais alusta asti tehty niin kuin ps sanoi, ei tulisi läheskään näin kalliiksi, ja kreikka olisi tällä hetkellä tervehtymässä.

joonathan

Tai jos tarkoitetaan ennen ensimmäistä avustuspakettia. Jos silloin olisi suomessa tiedetty kreikan tilanne. Se oli voinut onnistua. sen jälkeen ei. Mutta mielestäni Tämän hallituksen aikana tilanne on parantunut. On sentään jotain pystytty tekemään. Järjestelyjä yksityisten lainaajien kanssa saatu aikaan. Lisäksi on saatu vakuuksia. Nyt Kreikka luultavasti kivuttomammin voidaan poistaa jos tilanne sitä vaatii. Mutta ei kreikka tervehtymässä olisi Vaan se olisi tuhoutumassa. palkanmmaksut ja suurin osa eläkkeistä olisi lopetetty Suuri määrä yrityksiä olisi tehnyt konkurssin. Mahdollisesti armeija olisi ottanut vallan. Euroopassa olisi pankkeja katunut suurtyöttömyys uhkaisi. Poliittisesti en edes yrittänyt arvioi euoopan tilannetta.

de comments

"Tämän hallituksen aikana tilanne on parantunut".

Siis Kreikan itsensä kohdalla ei ole parantumista taloustilanteessa tapahtunut puhumattakaan kansalaisten talouksista. Kyllä on sitten tosiaankin saatu parannusta aikaan Saksan ja Ranskan pankkien tilanteen korjaantumisiin. Niin ja tämä kaikki näiden maiden johdattelun pohjalta. Suomenkin hallitus sokeasti kulkenut perässä ilman valkoista keppiä. On menty kallion reunalle. Muuten oletko huomannut etteivät Kreikan valtion velat ole vähentyneet? Miksi eivät ole. Rahathan menivät tukipaketeista suoraan sijoittajille ja pankeille, vain velka jäi Kreikalle.

Hallituksemme uhkailut työttömyyden kasvulla ja viennin tukehtumisella jos Kreikka eroaisi eurosta, on kerta kaikkiaan naurettava. Paljon suuremmat sanktiot tulevat siitä mitä kauemmin pidetään Kreikkaa tiukilla ilman valtion velkojen tuntuvaa leikkaamista. Niin mutta sehän nyt sitten jo tässä vaiheessa tietääkin rahoittaja ja takaaja valtioille suuria menetyksiä. Suomi mukaan luettuna. Vielä kun vuosi tai enemmänkin jatketaan samaa rataa tukipaketteihin nojautuen, niin sitä suuremmat tappiot tulee Suomellekin. Hullua meininkiä. Oman talouden ajattelu on pahasti hukassa.

KunniaTohtori

Suomi ei ole saanut Kreikalta mitään vakuuksia lainan takaisinmaksusta. Näin se nyt vain on ja tämän tunnustaa jo vaitiovarainministeriökin. Oli vain ehdotus takaisinmaksusuunnitelmasta, mutta mitään aitoja, tosia, reaalivakuuksia ei ole. On vain vakuus jonka minäkin voin teille antaa. Eli lupaan maksaa 30 vuoden kulttua takaisin lainan jos laina on tuottanut tuon lainasumman verran ylimääräistä rahaa.

S...tana, koittakaa nyt jo vihdoin tajuta, että Suomella ei ole mitään tosiasiallisia vakuuksia. Kreikkasotkut maksaa tulevat sukupolvet omasta selkänahastaan.

KunniaTohtori

Mutta käsittämätön on Pietikäisen ajatus "ei ole vain yksi shekki, vaan se tulee alentuneina kasvulukuina, työttömyytenä, pienempinä verotuloina"

Siis Kreikan eroaminen pienentäisi Suomen verotuloja?? Siis maksaako Kreikka nyt Suomelle veroja??? Miten alentuisi kasvu jos kreikka eroaisi. Siis vaikuttaako Kreikka nyt Suomeen kasvuna??? Mitä Kreikka ostaa nyt Suomesta, jota se ei ostaisi jos Kreikka olisi ulkona Eurosta.

Aivan totaalisen käsittämätöntä tämä Kokoomuksen uhkailu ja suoranainen pas...n puhuminen.

joonathan

Suomi ja Kreikka eivät ole euroopassa yksin. Vaan meitä on täällä 27. Kaikki olemme tavalla tai toisella yhteenkuuluvaisia. Yhden maan talouden heilahtelut vaikuttaa muihin. Onneksi Kreikka on pieni. Sen kaatumisesta ei niin kovin suurta laskua tule. Mutta joka tapauksessa se on moninkertainen verrattuna Kreikan velkaan nähden. Se miten tämä tappio jakaantuu eri maiden kesken onkin tämä eron syy jota niin monet yrittävät laskea. Joka tapauksessa siihen liittyvät eri maiden velkojen korot , Vienti sekä tuonti näiden muutokset sanelevat mitä se millekkin maalle maksaa. Myös näiden maiden oman talouden heilahdukset vaikuttavat taa muihin EU maihin. Jotta asia ei tuli liian helpoksi. Myös EU ulkopuolinen kauppa häiriintyy tuoden oman vaikutuksensa asiaan. Olisi hieno asia jos voisimme "ostaa" koko kreikan ja hajoittaa sen sen sitten muiden keskelle puhumatta mitään pääsisimme kaikkein halvemmalla. Mutta näinhän ei voida tehdä

juuei

Ensin Soinille naurettiin, kohta me kaikki itketään.. mutta onneksi Katainen ja Urpilainen ottavat niskalenkin tästäkin tappiosta.
Olisi sille neljällekymmenellemiljardille Eurolle ollut tietysti muunlaistakin käyttöä kun tunkea kreikkalaisten taskuun. Vaikkapa se lastenreumasairaala, joka lopetettiin rahanpuutteesta? Tai rappeutuva vanhusten/sairaanhoito voitaisiin eheyttää? Tai Amiraali-Kenraaleille annettaisiin rojua uskottavaan puolustukseen? Tai lasten peruskoulutuksen parantamiseen, koulukirjoihin (joita ei muuten enää anneta kaikille), kouluruokailun parantamiseen, ryhmäkokojen pienentämiseen? Kansalaisten liikunta ja ulkoilutilojen rakentamiseen? Syrjäytyvien nuorten psykiatriseen hoitoon? Tai keksi ihan mitä vaan!

Syljettää kun Soinia ei aikoinaan uskottu. Nyt meidät lyödään sivistys ja hyvinvointiyhteiskuntana polvilleen eikä mitään ole oikein enää tehtävissä.

Pankkiiri

http://tmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/105817-mit%C3%A4-kreikan-ero-eu...

Aika pieni raha tuo noin kaksi miljardia verrattuna hoopoihin hintahaitareihin poliitikoilta.

Kannattaa ottaa takkiin. Saadaan euro rikki, joka on erittäin arvokasta.

En oikeastaan usko tuohon kuluun: eihän vaikkapa Irlanti voi ottaa tappiota Kreikan erosta. Luulenpa että EKP painaa rahaa kattaakseen tappiot. Tuosta seuraava inflaatio ei ole kovin vaarallista.

zzz

Suorat tappiot on hellpo arvioida. Kaikki sitoumukset toteutuvat pahimman mukaan. Se on ilmeisesti se jotain 12 miljardia. Olettaen tietysti, että tossa on kaikki mukana mikä ei ole ollenkaan varmaa, kun ne sopimukset on salattuja. Todennäkösesti sieltä löytyy lisää kakkaa ja paljon. Miksi niitä muuten salattaisiin?

Toinen varma iso erä tulisi olemaan se summa joka menee keskuspankin rahoittamiseen. Nythän Kreikan velat on sosialisoitu noille isoilta osin ja kun Kreikan velkakirjat nollautuisivat, niin keskuspankit tarvii lisää pääomia ja paljon. Toi olisi ilmeisesti pienempi summa kuin ensimmäinen.

Sen jälkeen tulee epäsuorat tappiot tohon päälle ja niiden arviointi onkin paljon vaikeampaa. Mutta voi hyvin olla, että ne tuplaa ton summan.

Eli noista voisi helposti tulla joku 30 miljardia. Tän jälkeen täytyy kuitenkin muistaa ettei esim Portugalin tai Espanjan ongelmat ratkea Kreikan erolla. Jo pelkkä Espanja on niin iso, että tähän asti Kreikkaan upotetut rahat ovat vasta pieni etumaksu. Pahempaa tulee, kun Italiaa aletaan pelastamaan. Se kun on maailman kolmanneksi isoin velallinen heti USAn ja Japanin jälkeen.

Lisäksi edeltä unohtui tietenkin ne summat mitkä tulee Suomen maksettaviksi, kun esim Espanja ei enää pysty hoitamaan omaa osuttaan Kreikan yms ongelmista. Ongelma maiden kun ei tarvi osallistua noihin vaan niiden osuudet siirretään jäljelle jääneille. Ja vielä toisena on tietenkin IMFn osuus. Senkin kautta tulevat rahat tulee meidän taskuistamma. Eihän sillä mitään omaa rahaa ole. Ja kolmaskin vielä joka unohtui edeltä on vielä se, että mehän ollaan nyt sitouduttu rajattomiin takauksiin. Siinä on jotain epämääräsiä rajoja vastuille, mutta käytännössä Eu voi vaan pyytää meiltä rahaa rajattomasti niin halutessaan. Ja me ollaan sitouduttu maksamaan se niille.

Se mihin mä haluaisin kuulla vaikkapa Kataisen vastauksen on se, että onko Suomen valtiolla jotain rajoja sille miten paljon tonne upotetaan rahoja? Nyt Kreikkaan on upotettu miljardeja ja tulokset eivät ole edes nollaa vaan reilusti sen alle.

de comments

myöskään nykyistä pressaamme? Hänkin oli tuossa kuviossa mukana. Eikä kadu vieläkään omien sanojensa mukaan eruroon "pakkoliittymistä" ilman kansalaisten demokraattista toimenpidettä, siis äänestämistä.

JL78

että kaikki menee. Takuutukset, vakuukset, takaukset ja vakaukset.

Tämä maksaa Suomen kansalle kymmeniä miljardeja.

Velkapyramidiponzi ei toimi jos ruvetaan säästämään, jonkun on otettava aina enemmän velkaa kuin edellisen, että voidaan ylläpitää illusiota ikuisesta talouskasvusta...

Lainasumma+korko = suurempi kuin lainanottohetkellä luotu rahasumma. ---> jonkun on otettava jälkeesi velkaa ja kulutettava se kiertoon, että sinä voit maksaa velkasi.

ustk

Euroalueella ainoa rahaa luova taho on EKP. Tavalliset pankit eivät sitä luo. En ymmärrä mistä joku tätä samaa aina keksii.

Toinen seikka minkä unohdat on että laina otetaan aina johonkin tarpeeseen. Lainalla siis maksetaan jotain. Lainattua rahaa ei polteta nuotiossa, vaan se lähtee kiertoon. Näin ollen se ei katoa mihinkään eikä sitä korvaamaan myöskään tarvita mitään uutta lainaa.

JL78

Modern money mechanics, Suomen pankki,

Bundesbank bundesbank.de/download/bildung/geld_sec2/geld2_gesamt.pdf

(1) Jokainen yksityinen osakeyhtiö, jota pankiksi kutsutaan, "luo" lainan tyhjästä tekemällä sitovia lainan sitoumuksia lainanottajien kanssa.
(2) Jos pankilla ei ole reservejä, se vain lainaa niitä jälkikäteen keskuspankista tai toisesta pankista.
(3) Keskuspankki puolestaan luo rahaa, jonka se lainaa pankille, tyhjästä.

Esimerkkejä löytyy.

Suomen pankki: suomenpankki.fi/fi/julkaisut/selvitykset_ja_raportit/bof_online/Documents/BoF_Online_3_2007_Korhonen.pdf

"Pankkiraha, eli likvidi pankkitalletus, syntyy nykyisin valtaosin pelkkänä tilikirjauksena luotettavan talletuspankin myöntäessä luottoa asiakkaalleen. Tässä ostovoimaa syntyy tyhjästä."

Raha ja Talous: rahajatalous.wordpress.com/2010/11/15/mita-raha-on/

"Kuten edellinen tarkastelu osoitti, luovat pankit rahaa tyhjästä taloudellisten toimijoiden tarvetta vastaan. Tässä mielessä raha on taloudessa endogeeninen ilmiö, jonka määrä riippuu rahan kysynnästä, jota puolestaan määrittää taloudellisen toimeliaisuuden taso. Rahan määrä taloudessa ei siis ole riippuvainen keskuspankin kultavarannosta tai keskuspankin liikkeelle laskeman keskuspankkirahan määrästä, kuten ortodoksiseen talousteoriaan nojautuvat taloustieteilijät usein väittävät. Itse asiassa keskuspankkirahan määrä riippuu nykymuotoisessa rahajärjestelmässä juuri liikepankkien luomien velkojen ja pankkitalletusten määrästä."
...

joonathan

Voisiko se euroopan ulkopuolisena. Ei ne lainat minnekkään katoa. laina on ikuista kunnes maksetaan tai anteeksi annetaan. Ainoastaan sotavoimin on mone lainat maksettu valoitetaan maa ja liitetään se itseen niin silloin valtiolla ei ole enää perittävää. Mutta siellä siällä kyllä lainat pysyvät entisellään. Historia opettaa. Katsokaapa valtioita jotka ovat itsensä varattomaksi julistaneet itsensä.

Phil Decker

"Hintalappu olisi pienempi, jos Kreikka olisi lähtenyt eurosta jo pari vuotta sitten."

Noinkohan. Seurauksena olisi ollut hallitsematon pudotus, jossa olisivat kaatuneet ainakin Espanja, Irlanti, Portugali, kuin ehkä Italia ja Ranskakin. Seurauksia ei tiedä kukaan. Suomessa syötäisiin jo pettua, se on varma.
Tukipaketeilla on ostettu aikaa sopeutua Kreikan lähtemiseen ja tästä mahdollisuudesta puhutaan jo EKP:ssäkin.

Masa Lahti

Kokoomuksella on taas varsinainen talousoppinut viisastelemassa. Muutamasta lauseesta huomaa miehen kyvyttömyyden. Pietikikäisen puheissa on sentään ajankohtaista konkreretiaa. Sarvamaa mm. "Eurooppaa on "halvaannustilassa" ja sitä odottaa 50 vuoden kuluttua "todella surkea tulevaisuus, jos kilpailukykyä ei saada paremmaksi". Hänen mielestään Suomen hintalappu olisi pienin, jos päätettäisiin maksaa Kreikan velat pois". Puolen vuosisadan taakse näkevä poliitikko on ennustajaeukkojen ylipappi. Aamen