Perjantai 24.11.2017

16 huonoa uutista Espanjasta: pelko heräsi pörsseissä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.5.2012 10:37
Päivitetty: 
18.5.2012 10:42
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Banco Santanderin johdon edustuskuvassa vielä hymyillään.

Pelko Euroopan velkakriisin laajenemisesta tuntuu pörsseissä ympäri maailman. Aasiassa Tokion pörssin MSCI-indeksi laski lähes kolme prosenttia, mikä on sen suurin lasku marraskuun jälkeen. Käytännössä romahdus pyyhki mennessään koko vuoden nousut, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Lasku on jatkunut Euroopassa pörssien auettua. Lontoon pörssissä on oltu yhden prosentin laskussa Europa 600 -indeksin osalta. Euro puolestaan on laskenut alimmalle tasolleen neljään kuukauteen.

–Pelko velkakriisin laajenemisesta on vallannut markkinat, sanoo Capital Spreads -sijoitusyhtiön Nam Truong Bloombergille.

Uusimman pörssipaniikin syy on Moody’s-luottoluokitusyhtiön päätös laskea 16 espanjalaisen pankin luokitusta. Alennettujen pankkien joukossa ovat suuret Banco Santander sekä Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Moody's perusteli laskua etenkin Espanjan taantumalla.

Fitch Ratings puolestaan laski Kreikan luottoluokitusta arvioiden, että maa ei ehkä kykene pysymään eurossa.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Old Fargo

Eihän Suomessakaan tunnu missään, vaikka yli 1000 €/veronmaksaja uppoaa pelkästään Kreikan alkuvaiheisiin.

http://www.mtv3.fi/uutiset/talous.shtml/2012/05/1550386/lainarahat-jaama...

<<-- Noin älytöntä en ole lukenut aikoihin. Saakohan tuosta liksaa??

Stubb (eilen perskärpäsenä läpsimässä ja kättelemässä ihan sekaisin kiekkomiehiä, vaikka on täysi nobody kiekkohommissa): Suomi tienaa, Kreikalla menee hyvin, muu on pölhöpopulismia.

Yhteenvetona: Röyhkeydellähän tästä selvitään. Valehdellaan vaan, niin musta on valkoista.

JL78

2000 miljoonaa euroa ei ole pikkuraha!. Jos miettii, että Suomen valtion on lainattava tuo 2000 miljoonaa euroa niin nykyisilläkin "halvoilla" koroilla takaisin maksu tulee olemaan mahdotonta!.

Kymmenen vuoden bondikorko näyttäisi olevan 1,76% joten tuosta 2000000000 eurosta pitää maksaa takaisin 3520 miljoonaa euroa eli 1520 miljoonaa euroa korkoja!. Ja koska Suomi lainaa n.90% ulkomaisilta pankeilta, tuo 1520 miljoonaa euroa häipyy suomesta ja on siten pois meiltä.

Nämä kaikki on tietenkin pikkusummia universumin mittakaavassa mutta Suomen kokoiselle valtiolle ne ovat valtavia summia!.

tulevaisuuden profeetta

Vai on Uotilan mielesta 2 miljardia pikkuraha Suomelle. Voi hattu, mitä potaskaa, koska olemme joutuneet ottamaan sen summan itse velkaa ja joudumme korkojen kera maksamaan takaisin. Vertailun vuoksi kannattaa muistaa, että kokoomukselta ei riittänyt Heinolan reumasairaalaan 2 miljoonaa vuodessa ja se suljettiin. Olisikohan potilaina pitänyt olla krekuja, että olisi rahaa irronnut?
Samalla summalla olisi voitu pitää varuskunnatkin pystyssä kepeesti, tai parannella tiestöä ym. ym.

Kyllä on torkeän huolimattomasti ja täysin edesvastuuttomasti sekä ed. , että nyk. hallitus hukannut tai pannut hukkaukselle alttiiksi veronmaksajien kontolle tulevia menetyksiä. Yhteinen tekijä näissä hallituksissa on Jyrki Katainen, joka näitä järjettömiä tukipaketteja on jääräpäisesti ajanut läpi. Jos näin taitamattomasta ja ala-arvoisesta toiminnasta ei saa kenkää, niin jo on ihme.

Muistutettakoon, että Suomessa on yksi puolue, joka on jokaiseen tukipakettipäätökseen äänestänyt EI, koska he ovat jo liki kolme vuotta älynneet ennakoida, ettei Suomelle hyvää seuraa megalomaanisista tuki- ja takauspäätöksistä. Se puolue on persut, ainoa aidosti suomalaisten puolta tässä yhteiskunnassa pitävä porukka. Muut ovat olleet valmiita tuhoamaan maamme koko tulevaisuuden nuoleskellessaan eurouskovaisten takapuolia.

Suomenkin tulisi jo vakavasti harkita irtautumista näin mädästä valuutasta, ennenkuin on liian myöhäistä. Syyksi voi ilmoittaa, etteivät euromaat ole noudattaneet 123 ja 125 artiklaa. Samalla voidaan jo tehdyt sopparit irtisanoa Eu-säännösten ja sopimusten vastaisina.

Tässä skenaariossa Suomi ei häviä mitään, mutta pystyy säilyttämään taloudellisen ja poliittisen itsenäisyytensä, jotka on jo liki menetetty umpityhmien päättäjien toimintojen vuoksi.

Old Fargo

Kielen lisäksi päässä ei muu liikukaan.

Esim. ennen vaaleja noita persuja ilkuttiin, että Kreikka-lainoilla tienataan. Summa oli n. 10 milliä, eli kun sen tienaa 200 kertaa, niin voisi kuitata 2 miljardia.

Tää kielenkäyttö alkaa mennä ihan omituiseksi. Lasten päivähoidosta, kotihoidontuesta, varuskunnista jne. tapellaan kymmenistä- paristasadasta miljoonasta, sitten pari miljadia ei olisikaan mitään. Sinne jatkoksi vaan.

Persuissa on joitain vatipäitä, mutta yleisesti ottaen puolue on ehkä kristillisten lisäksi ainoa, jolla on ollut realiteetit hallussa. Kreikasta on nähnyt jo pari vuotta, että ei se selviä, ja tätä olemme me täälläkin koettaneet jauhaa. Kreikalle voi antaa kehitysapua, mutta sen liittäminen johonkin tienaamiseen on ihan tolkutonta.

Takauksemme ovat vielä tulessa, samoin Suomen Pankin osuudet. Jos niistä tulee takkiin useampia miljardeja, niin aletaanko lohduttautua, että saadaan kuitenkin enempi kuin jokin toinen maa takaisin, kun vakuuksia vähän kertyy? Silloin vertailun typeryyttä voisi verrata siihen, että kouluampumisia vähäteltäisiin ja vertailukohtana olisi Breivik. - Tosiasia on, että Katainen niin valtiovarain- kuin pääministerinäkin on ollut pihalla, samoin Kiviniemi (jonka linjan kepu on korjaamassa) ja Urpilainen. Suomella menee erittäin huonosti europeleissä, sitä eivät kielilihakset muuksi muuta.

Muuta sälää:

http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2012/05/16/nyt-paljastui-kuka-kaari...
- Näitä potteja ei Suomessa näy. Mutta Kreikan kautta rahaa valutetaan korppikotkille. Ei tunnu missään..?

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/05/17/syriza-pomo-haukkuu-eu...

"Tsipras muistuttaa, että pankit ovat takoneet tuottoja tuhansien eurooppalaisten kustannuksella ja sysänneet heidät köyhyyteen. Tsipras sanoo, että näin on käynyt etenkin Italiassa, Espanjassa ja Kreikassa."

- Kun Kreikka jättää pystyyn, niinm saa arvata kahdesti, maksavatko he Suomen osuuksia, koska "ette ole takoneet pankeillanne voittoja selkänahastamme, olette erityisasemassa". - Pah ja hah. Muut tienasivat, Suomi ei. Laskut maksamme kuitenkin yhdessä.

KunniaTohtori

Kun tarkastelee valtiontalouden tunnuslukuja havaitsee helposti, että Suomi ei enää selviä ja Suomi on jo käytännössä konkurssissa aivan samoin kuin Kreikka. Suomella ei ole näköpiirissä mitään tuotantoa jolla saataisiin niin paljon vientituloja jotta selviäisimme. Suomen BKT eli bruttokansantuote on täysin väärä mittari osoittamaan valtion tuotantokykyä ja varallisuutta, koska BKT:sta 64% on julkisen sektorin tuloa, siis kakunjakoa.

Tulevat sukupolvet tulevat kiroamaan Kataisen syvimpään helvettiin, se on varmaa.

Jukka Mikkola

Raimo Sailas totesi taannoin tv-haastattelussa 5.4.2012, että Suomi ei selviä yli 30 miljardin euron vastuista. Peruskoulun luokanopettajakoulutuksen saaneelle ”kirstunvartijallemme” tämä ei tunnu menevän ”jakeluun”.

Tässä ollaan tekemässä suurta vääryyttä sekä nykyiselle että tuleville sukupolville, kuten linkistä ilmenee.

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/01/25/suomen-piikissa-kymmene...

luuserius

Tuomitsi muutenkin nykymenon, jossa leikkaukset siirretään tulevien sukupolvien maksettavaksi. Suomi on viety velkakriisin ytimeen, monen asian summana. Velkaantuminen on yksi näistä asioista. Velkaelvytys ilman rakenneuudistuksia on rikos tulevia sukupolvia kohtaan. Nyt näyttää siltä, että jo nykyiset sukupolvet joutuvat tosiasioiden eteen.

Pelkästään Kreikkaa ei kannata syyttää, vikaa on niin Yhdysvalloista alkaen, kuin omassa lintukodossa. Maailmantalouden rakennemuutos on ollut tiedossa, mutta Suomessa on ollut valloillaan vastarannan kiisken meininki.

Valitettavasti vain verokilpailu on totta, suomalaiset työehdot eivät tule käyttöön maailmanlaajuisesti ja joudumme kilpailemaan työstä ja investoinneista muun maailman kanssa, halusimme tai emme. Rajan sulkeminen Pohjois-Korean malliin voisi auttaa hetkeksi, jos Internet katkaistaisiin. Kumarrellaan ay-johtajien kuvia ja todetaan, boratmaisesti, että oma maa mansikka.

Mikko J.

Taitaa olla ainoa keino selvitä hässäkästä euron arvon puolittaminen. Se kyllä huolettaa että riittääkö edes se, vaikka keinona tosi raju. Samoin jossakin vaiheessa tulee vastaan korkojen maksusta kieltäytyminen, vain pääoman takaisinmaksu.

luuserius

Ei meitä pelasta. Länsimaiden velkakriisi koskettaa meitä kaikkia. Suomessa ei ole kyetty rakennemuutokseen ja raju velkaantuminen on vienyt itsemääräämisoikeuden. Näin Suomi peesaa kaikissa tukipaketeissa. Halusimme tai emme.

Ehkä olisi syytä irtaantua rahaliitosta ja pyrkiä vaikka entisten IVY-maiden klubiin. Voisi olla edut paljon paremmat ja haitat pienempiä. Vapaudellakin on hintalappu näköjään. Mitä se vapaus nyt sitten ikinä onkaan.

Old Fargo

Toki letkutusta saa harrastaa - se jonka toimilla potilas on joutunut letkuihin.

Suomen osuus on yli 10-kertainen verrattuna riskisijoitusosuuksiin, joihin pankkimme ovat osallistuneet: http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/04/24/nain-eu-vedattaa-suo...

Tästä on kyse. Ei pitäisi katsoa juttua Kaikki-Tai-Ei-mitään-periaatteella. Kyllä Suomi olisi voinut miljardin lainata vakuuksilla, mutta kun takauksia yms. osallistumisia tulee rutosti enemmän, niin tällainen suhteeton osuutemme on suurin ongelma. Ja kun ministereidemme kelvoton asianhoito paljastuu, niin saavatko täyskyvyttömät nöösipojat ja -tytöt jatkaa maamme johdossa? Onko heillä mitään vastuuta maata pitkäksi aikaa vaurioittaville touhuiluilleen?

EU:n ytimessä voi olla, muttei maksavana lattiamattona.

Jukka Mikkola

Presidenttimme Sauli Niinistö kertoi 20.4.2011 A-studiossa: ”Brittiperäiset saatavat Kreikasta olivat noin 30 kertaa suuremmat kuin suomalaisperäiset saatavat ja sitten lainapaketissa meidän osuutemme oli se 1,5 miljardia, briteillä ei mitään”.

Edesmenneen oikeuskansleri Olavi Hongan lausumat ajatukset sopivat hyvin ajankohtaisina myös tähän päivään. Hän kirjoittaa muistelmateoksensa ”Muistelmia ja mielipiteitä” loppusanoissa:
”Tuskin liioittelen, kun sanon, että yksilön pyrkimys vapautua vastuusta ja siirtää tämä vastuu yhteiskunnan harteille on yleinen ajan ilmiö. Siihen on liittynyt yhä selvemmin halu valtaan ja vallankäyttöön, vaikka useastikin pyrkijöiltä puuttuu henkilökohtainen vastuu toisiin kohdistuvista toimenpiteistä ja niiden seurauksista”. Muistelmateos julkaistiin vuonna 1972.

luuserius

Väitän ettei Suomi ole enää itsenäinen valtio, vaan velkatakauksilla politiikot ostavat vain aikaa. Suomi on ollut nopeimmin velkaantuvia maita 2000-luvulla EU:ssa ja kolmen A:n tolppa säilyy vain niin kauan, kuin olemme nimiä laittelemassa uusiin velkapapereihin. Peli taustalla on kovaa ja ei kovin rehellistäkään. Julkikuva on toinen, kuin se todellisuus mitä tapahtuu. Sailaskin ilmaisi haastattelussaan, että Suomi saa jo ohjeita mm. IMF:ltä, mitä ehtoja on täytettävä, jotta velkapeli saa jatkua.

Jos Suomi jättäytyisi pois tukipaketeista, samalla päivämäärällä alkaisi korkolaukka, kun luottoluokittajat ja IMF alkaisivat kostooperaationsa. Ja kun maamme oma alijäämä on edelleen ainakin yli 5 miljardia ja vienti hiipumassa, niin se veisi saman tien Suomen lainarahan hinnan kriisimaiden tasolla.

Velkakriisin ytimessä olevalla ei taida olla oikeita vaihtoehtoja.

Old Fargo

Menestyjiltä imetään kassa pois. Syy: koska olette menestyneet ja muut ovat tuhlanneet.

Vaikka Suomi hoiti pankkikriisisnsä ja aikaisemmin sotakorvaukset, ja vaikka kansa on tehnyt yhteiskuntasopimuksia ja sitoutunut niihin, ja vaikka olemme jo 10-kertaisesti ylittäneet apuosuutemme EMU-kriisissä niin... silti mikään EI RIITÄ.

Suomi sai juuri halpaa lainaa, se on tulosta kovista kansan säästökuureista ja itsehillinnästä. Ei, tuo ei ollutkaan hyvä asia. Nimittäin taas ovat EMU-persaukiset yhä enemmän Suomenkin kukkarolla! Nyt pitäisi varmaan ottaa jo 20-kertainen vastuu rahoituskriisistä:

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/05/18/ekpsta-ehdotetaan-ny...

Suomi on nyt niin mädässä seurassa, että hallitukseen pitäisi saada jämptejä ihmisiä, ei EMU-lutkuttajia. Suomi EI SAA lisätä vastuitaan ja lainojaan, ennen kuin Britanniat ym. tulevat mukaan sillä osuudellla, millä niiden pankit ovat luotottaneet ongelmamaita.

Kataisen ja Kiviniemen tapaiset nyökyttelijät ovat ottaneet jättivastuut ihan johtamiskyvyttömyydellään. Vätys varpaidennuolijat allekirjoittivat kaiken, mitä eteen kannettiin.

Suomi olisi kyllä jämptillä valtiomiestyylillä voinut pitää osuutensa KOLMASOSASSA nykyisessä, jos selkärankaa olisi löytynyt Kataiselta. Kekkosen tapaan nyrkkiä pöytään lyömällä olisi karismaattinen johtaja tehnyt asiamme selväksi. Toisin oli nolla-Kataisen ja piika-kiviniemen suoritukset: Paperit eteen, nimet alle, samppakaljat kurkusta alas ja höynäytettyinä ovesta ulos.

Sellainen roskasakki Suomesta kävi kuittaamassa jättivelat kansamme harteille. Nyt ulkomaiset kehtaavat kinua lisää, mutta vain siksi, koska he tietävät hallitusjohtomme olevan heikkoja nilviäisiä, joilta saa retkutettua vaikka mitä.