Maanantai 20.11.2017

Satoja miljoonia tuhlattu – ”Kyse ihmishengistä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.5.2012 16:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Sosiaali- ja terveyshuollon sähköisten tietojärjestelmien aiheuttamia ongelmia käsiteltiin tänään eduskunnassa. Sähköisten tietojärjestelmien kehittämiseen käytetään merkittäviä summia julkisia varoja.

Julkisen terveydenhuollon it-kustannukset olivat vuonna 2010 noin 300 miljoonaa euroa, joka on noin 2,7 prosenttia julkisen terveydenhuollon kokonaismenoista. Eduskunnan tarkastusvaliokunta on todennut ongelmia järjestelmien kehityksessä ja käytössä.

– Osa it-hankkeista keskeytettiin, koska laitteiden todettiin olevan käyttöön soveltumattomia tai niissä oli käytettävyysongelmia tai järjestelmillä ei ollut todellista käyttöarvoa. Valtion veronmaksajien rahoja on siis käytetty järjestelmiin jotka eivät toimineen tai jotka toimivat, mutta niillä ei ollut käyttöarvoa, niitä ei tarvittu, Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr.) sanoo.

Brax korostaa, että asia on ”tärkeä ja kiireellinen” ja se pitää selvittää mahdollisimman nopeasti, sillä kyseessä on ”tärkeä taloudellinen kysymys” ja ”kyse on jopa kansalaisten terveydestä ja ihmishengistä”.

”Jotain on pahasti pielessä”

Kansanedustaja Hanna Tainio (sd.) viittaa Lääkärilehden toissaviikkoiseen pääkirjoitukseen, jossa kerrotaan, että ”arviolta 600 lääkäriä tuijottaa joka hetki tietokoneen tiimalasia eli odottaa jkärjestmän toimintaa ja yhdessä tarpeettomia lääkärintodistuksia kirjoittamaan joutuvien noin 200 lääkärin kanssa tämä joukko muodostaa yhtä suuren lääkärimäärän kuin tutkimusten mukaan on julkisen terveydenhuollon nykyinen lääkärivaje”.

– Kyseessä on julkisen terveydenhuollon lääkärivaje, joka on ajanut koko perusterveydenhuollon kriisiin. Ei todellakaan ole kysymys mitättömästä ongelmasta, Tainio sanoo.

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) ihmettelee, missä on hallituksen vastuu, sillä it-hankkeiden ongelmat olivat tiedossa jo viime syksynä.

– Jotain on pahasti pielessä, Juvonen sanoo.

– Ollaan menetetty satoja miljoonia euroja hankkeisiin, jotka eivät ole tuottaneet mitään hyvää suomalaisille veronmaksajille, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) kommentoi

Tarkastuskohteina olivat sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamat alueelliset it-hankkeet, Tekesin rahoittamat terveydenhuollon it-hankkeet FinnWell-ohjelmassa sekä Raha-automaattiyhdistyksen tuotoista maksetut avustukset sosiaali- ja terveydenhuollon it-hankkeille sekä eräät Euroopan rakennerahastojen varoista tuetut it-hankkeet.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Don Carlos

Sairaanhoitopiirit ja vastaavat tahot ovat tehneet löperiä sopimuksia. Sopimuksessa olisi pitänyt määritellä ankara sopimussakko, ja jos Tieto tai vastaava yritys ei olisi siihen suostunut, sopimus olisi saanut jäädä tekemättä. Esimerkkejä tällaisista "susista" on jo parinkymmenen vuoden takaa, joten mistään uudesta asiasta ei ole kysymys; eikö mitään ole opittu tällaisista it-sopimuksista.

Tässä voisi verrata Helsingin kaupungin Liikennelaitoksen tekemää sopimusta Siemensin kanssa; automaation pitäisi olla valmis jo nyt, mutta kuinkas kävikään. Sopimus on sittemmin purettu eikä uutta automaatiosopimusta ehditä tekemään Länsimetron valmistumisen takia eli on jouduttu palaamaan nollapisteeseen;=J

Juhani Vinberg

Oliskohan tässä kyseessä aktiivisen eutanasian ujuttamisesta sairaanhoitojärjestelmään? Jos kerran huonosti/hitaasti hoidetaan, kuolee sairas ihminen nopeammin pois verovaroja tuhlaamasta? Rahan ja koneiden salaliitto ihmiskunnan hävittämiseksi, alkaen suomalaisista...