Perjantai 17.11.2017

Kreikan vaalit: ”Jos ette halua miljardejamme, voitte äänestää pellejä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.6.2012 10:44
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Uusi Demokratia -puolueen johtaja Antonis Samaras pitämässä vaalipuhettaan Ateenassa.
|

Kreikassa järjestetään tänään vaalit, joiden on sanottu olevan yhdet maan tärkeimmistä koskaan. Vaalit järjestetään nyt toistamiseen, sillä alkuperäinen kierros 6. toukokuuta osoittautui tuloksettomaksi.

Kreikan tilannetta seurataan erittäin tarkasti myös muualla Euroopassa, koska tulos määrittelee todennäköisesti Kreikan tulevaisuuden euroalueella.

Vaalien suurimmat puolueet ovat ennakko-odotusten mukaan konservatiivinen Uusi Demokratia ja vasemmistolainen SYRIZA. Puolueilla on erilainen lähestymistapa maan talouskriisin ratkaisemiseen.

Uusi Demokratia haluaisi pitää Kreikan mukana euroalueella ja kiinni nykyisistä velkajärjestelyistä tietyin muutoksin. SYRIZA:n vaatimusten uudesta velkasopimuksesta uskotaan puolestaan johtavan Kreikan jättämään euron. 

Jos Kreikka jättää euron, luvassa on pelkojen mukaan kansainvälisesti laajaa taloudellista kuohuntaa.

-Jos vasemmisto voittaa, seuraukset nykyiselle rahaliitolle ovat arvaamattomat, euroalueen valtionvarainministerinä toimiva Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker sanoi Ekathimerinin mukaan.

Talousmahti Saksa on vakaasti sillä kannalla, että Kreikan tulisi vaalien tuloksesta riippumatta pitää kiinni nykyisistä velkajärjestelyistä.

-On ehdottoman tärkeää, että vaalit johtavat tulokseen, jonka perusteella muodostettava hallitus haluaa pitää lupauksensa, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi BBC:n mukaan.

Saksalainen Bild-lehti meni kannanotossaan vielä pidemmälle.

-Jos ette halua miljardejamme, voitte äänestää ketä tahansa vasemmisto- tai oikeistopellejä, Bildin avoimessa kirjeessä kirjoitettiin Ekathimerinin mukaan.

Ilon ja kansallisylpeyden aihetta kreikkalaisille antoi maan jalkapallojoukkueen eilinen voitto jalkapallon EM-kisoissa. Voiton myötä Kreikka selviytyi turnauksen puolivälieriin.

-Olemme ylpeitä, että pystyimme tuottamaan kreikkalaisille iloa ja lyhyen irroittautumisen ongelmista, Kreikan hyökkääjä Georgios Samaras sanoi BBC:n mukaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Nenonen

Niin parasta olisi vaan sulkea rahahanat ja antaa koko paskan kaatua. Ei paskan päälle kannata rakentaa. Ja valitettavasti 200 miljardia antaa muillekkin jo oikeutta sanella pellejorgoksille miten asioita hoidetaan. Suomen pitäisi pitää tämä mielessä. En usko, että Kreikan polittinen järjestelmä pystyy enään toimimaan kunnolla ( se ei ole pystynyt siihen ikänä) vaan todellinen vaihtoehto on banaanivaltiomainen sotilasjuntta. Se olisikin mielenkiintoinen vivahde EUssa ja Natossa....

Jorma Kassinen

Eiköhän tuo nyt ole kaatunut jo aikoja sitten.

Nyt olisi tärkeämpi kysymys voiko Suomi pysyä eurossa ilman että on mukana Italian ja Espanjan paketeissa.
Että lentääkö eurosta ulos jos ei ole niin tyhmä että maksaa muiden maiden pankkitukia?
Ja lentääkö eurosta ulos ainoa maa joka on noudattanut sopimuksia?

Kreikka nyt on jo kaatunut aikoja sitten eikä se eurosta mihinkään lähde vaikka Syriza voittaisi vaalit.
Se vain neuvottelee paketit uusiksi, niin helppoa se on.

Timo Vehosmaa

Ikävä kyllä päättäjillä ei liene edes tahtoa selvittää miten voisi jättää väliin edes Espanjan pankkien tukemisen. Ja tukipäätös lienee jo tehty. Demarit käänsivät pankkien tukemisen suhteen kelkkaansa 180 astetta. Olisiko kenties Suomen etu kun jättäisi maksamatta Espanjalle ja päästäisiin eroon eurosta. Nykymenosta ei hyvä seuraa. Eteläisen Euroopan mailla kun on aivan erilaiset moraalikäsitykset. Josko aina on moraalia lainkaan. Otetaan vaan eurot pois hölmöiltä.
PS. Täytyy mainostaa sen verran, että olen KD:n ehdokkaana Helsingin kunnallisvaalissa. Teen siksi ensi kertaa tuttavuutta tähän sivustoon.

Jaakko Korpi-Anttila

Suomen pitäisi vain toivoa, että Kreikka eroaa euroa ja julistautuu maksukyvyttömäksi. Tällöin Suomi ei joudu osaltaan maksamaan Kreikan kertalukua 20 mrd:n €:n 'sotalainoja': USAlta jää saamatta maksut sotilaslentokoneista, Saksalta panssarivaunuista ja Ranskalta fregateista.

Johan Von

Ei ne velat mitätöidy vaikka ei rahaa olekkaan. Keikkalaisten lapset ja vielä lastenlapsetkin mksavat isoisiensä velkoja. Kukaan ei tee kreikan kanssa kauppaa tai kukaan ei lainaa kreikalle rahaa. Tai kukaan ei myy kreikalle sen valuutalla mitään tai myy jollain sen arvosta. Tai ehkä perussuomalaiset alkavat lainata kreikalle rahaa ja ostaa kreikan tavaroita. Ja myös myydä sinne drakmoilla tavaraa. Ei nämä muiden maiden lupaamat paketit kestä edes viikkoja kun ne on menneet.

Pekka Pihlanto

On meidän etumme, että Kreikkaa ei enää tueta, ja että se eroaa euroalueesta.
Lisämiljardit menisivät hukkaan ja euroalueen kriisi olisi kuitenkin edessä. On parempi otttaa kriisi vastaan nyt, kun meillä ja muilla maksajaksi joutuneilla on vielä luottokelpoisuuutta ja talouden toimintakykyä jäljellä. Miksi odottaa iskua siihen asti, että olemme jo valmiiksi polvillamme?
EU-johtajia vaivaa pahiimman laatuinen eurosokeus, joka ruokkii turhaa toiveikkuutta ja sumentaa realismin äänen.

Johan Von

Kenekähän etu se on. Kreikkalaisille tapahtuu mitä tapahtuu. Mutta mitä se merkitsee muulle euroopalle. Sitäkö , että saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja kaatuu. Ja myös muille aiheutuu tappioita, Pankit joutuvat korjaamaan taseitaan nostamalla lainojensa korkoja. Mitä tämä merkitsee eurooppalaisille valtiolle. Valtioiden menot kasvavat ja verotus nousee yleisesti. Tämä aiheuttaa teollisuudelle tappioita jotka joudutaan korvaamaan nostamalla tuotteiden hintaa. Myös valtion tappiot aiheuttaa vaikeuksia terveudenhoitoon eläkkeiden maksuun. Samoin koulutukseen. Pahiten kosee tämä lapsia ja vanhuksia. Toiset valtiot jotenkin pärjäävät paremmin joiden varallisuus on hyvä Mutta yleisesti ottaen elämä heikkenee kaikkialla. No aikojen kuluessa tämä mkaikki kyllä korjaantuu ehkä seuraava sukupovi pääsee jo elämän makuun. Tämä on kreikan käsissä siihen emme voi kovinkaan vaikuttaa. Summia ei suoraan pysty sanomaan se vaatii paljon pitempää analyysiä. Kyllä sitä on tehty jo pidemmän aikaan saksassa ja ranskassa sekä myös muissakin euroopan maissa. Ikävä kyllä todellisia vaikutuksia on varsin vaikea tehdä. Mutta liian ruusuinen kuva tapahtumista meillä on. Minäkin sorruin optimismiin kun kerroin runsaan puolitoista vuotta takaisin suomen tulevista vaikeuksista ja pyysi kiinnittämään siihen huomiota eikä hokemaan vain "ei apua kreikalle ". Koska kaikesta näkii, että suomen tilanne on se mihin huomion pitää kiinnittää ensinnä Kreikka tulaa kaukana ja sitä ajattelee kaikki euroopan valtiot eli siihen ei suomen pidä voimia haaskata. Oman maan menestyminen on tärkeintä. Kreikka on vain yhteinen asia joka löytää ratkaisunsa samoin kuin muiden vaikeuksissa olevien valtioiden kanssa. Sillä suomen mahdolliduudet hoitaa niiden asiat yksin on mahdotonta. Mutta omia asioitamme ei hoida kuin me itse. Me emme suinkaan mene polville kreikan eikä espanjan tähden, emme ainakaan yksin, eli muillakin niiden hoitamiseen on varmasti yhtä suudet halut.

Mauno Strandén

Tuota olen ihmetellyt kovasti kuinka arvostellaan ja uhkeillaan itsenäisen valtion päätösvaltaa ja vapaissa vaaleissa käyviä äänestäjiä???
Aikoinaan Suomessa pidettiin ahdistavana kun naapurimmaa neukku painosti äänestämään sitä ja tätä, ja painostusta käyttettiin lyömäaseena toisin ajattelijoita kohtaan, nyt Suomi kuuluu samanlaisiin neuvojiin ja uhkailijoihin??

Risto Hagman

No, ei äänestäjien uhkailua voi hyväsyä. Kysymys on onko se uhkailua vai ei? Mutta kyllä kreikkalaisille jotenkin täytyy viestittää muiden euro-maiden kanta ja ennen kaikkea mitä äänestystulos vaikuttaa kreikkalaisten ja koko Euroopan tulevaisuutteen. Näillä tukimiljardeilla pitää Suomenkin saada "äänioikeus" Kreikan vaaleissa. Lisäksi Kreikka on EU- ja euromaa, mikä antaa muille EU- ja euromaille oikeuden kertoa kantansa etukäteen.
Vertaus Neuvostoliitton painostukseen Suomessa on aivan eriluokan kysymys. Suomi ei kuulunut Neuvostoliittoon YYA-sopimuksesta huolimatta, kuten ns. itäblokki. Neuvostoliiton painostus Suomessa oli selvää maan sisäisiin asioihin puuttumista, esimerkkinä vaikka Kekkosen valinnat presidentiksi joissa kaikissa oli NL:n painostusta, pahinpana poikkeuslailla valinta. Jos olisimme kuuluneet itäblokkiin olisi painostus ja uhkailu ollut näkyvämpää eikä "kotiryssien" kautta tapahtuvaa salaista. Näin kävi Unkarissa "unkarin kansan nousun aikana" 1956 ja Tšekkoslovakiassa "prahan kevään" aikana 1968 - NL:n tankin olivat pääkaupunkien kaduilla kun maat yrittivät irtiottoa talutusremmistä.

Jukka Mikkola

Tiimalasista valuu hiekka aina loppuun ennen pitkää, kun aikaa on kulunut riittävästi. Sen jälkeen tiimalasi käännetään ylösalaisin ja alkaa uusi vaihe. Kreikan kohdalla tämä merkitsee siirtymistä eurosta drakhmaan. Sitä ennen vaalien jälkeen kreikkalaiset saattavat korjata vielä lisäeurot pois ”kuljeksimasta” omaan ”kukkaroon”.

Merkelin kannalta on täysin ymmärrettävää, että Saksa haluaa pitää Kreikan mukana eurossa. Näin pelataan aikaa ja saadaan huolehdittua siitä, että muut euromaat Suomi mukaan lukien ovat pelastamassa saksalaisia ja myös ranskalaisia pankkeja suurilta luottotappioilta. Tähän tähtää myös ajatus eurobondeista. Pisteenä i:n päälle on pyrkimys liittovaltioon, jossa Suomella on ”tiiran” osa. Tiiran osaa puoltaa se, että Euroopan parlamentissa on 736 edustajaa, joista 13 on Suomesta.

Nouriel Roubini on verrannut euroaluetta hidastettuun junaonnettomuuteen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nouriel_Roubini