Keskiviikko 24.7.2019

Suomen 12,6 miljardin euron riski – tänään päätös

Luotu: 
21.6.2012 08:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva

Eduskunta äänestää tänään kiistellyn Euroopan vakausmekanismin (EVM) perustamisesta. EVM:n on tarkoitus toimia euroalueen pysyvänä ”velkakriisinhallintamekanismina” ja korvata nykyinen kriisirahasto ERVV.

Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja keskusta vastustavat EVM:ään liittymistä. Valtiovarainvaliokunnan keskustalaiset jäsenet totesivat jättämässään vastalauseessa, että ”velkaunioniin ja liittovaltiokehitykseen” johtavista päätöksistä, joilla pyritään hillitsemään Euroopan velkakriisiä, tulisi järjestää kansanäänestys.

Suomen osuus EVM:n peruspääomasta on noin 12,6 miljardia euroa. Tästä noin 1,44 miljardia euroa on maksettua osakepääomaa ja noin 11,1 miljardia euroa vaadittaessa maksettavaa osakepääomaa.

EVM:ää on tarkoitus rahoittaa markkinoilta saatavalla rahalla, joten tämä 11 miljardin sitoumus tulee maksettavaksi vain, jos EVM ”muutoin tulisi maksukyvyttömiksi tai vararahasto ja maksettu osakepääoma eivät riitä tappioiden kattamiseen”.

Hallitus myöntää, että Suomen vastuisiin liittyy riski rahojen menettämisestä – pahimmassa skenaariossa niin suuri, että ”Suomen valtion kyky vastata velvoitteistaan voisi heikentyä”. Hallitus kuitenkin katsoo, että taloudellinen isku Suomelle olisi vielä pahempi, mikäli velkakriisi päästettäisiin hallitsemattomasti leviämään Euroopassa.

–On syytä korostaa, että kokonaistaloudellisilla tai rahoitusmarkkinoiden kautta tulevilla vaikutuksilla on merkittävästi suurempi vaikutus julkiseen velkaantuneisuuteen kuin velkakriisiin liittyvillä suorilla takausvastuilla, hallitus perustelee esityksessään.

Kriitikot, kuten perussuomalaiset, eivät usko, että velkakriisiä pystytään patoamaan tukipaketeilla. Tämä onkin toistaiseksi pitänyt paikkansa, sillä esimerkiksi Kreikan ongelmat ovat jatkuneet satojen miljardien eurojen tuista huolimatta. Toisaalta Eurooppa ei ole myöskään syöksynyt taantumaan, joka olisi voinut uhata, jos Kreikka olisi päästetty kaatumaan.

–EVM on turha operaatio, koska se on instrumenttina liian pieni, arvioi Ålandsbankenin varainhoidon johtaja Stefan Törnqvist Uudelle Suomelle.

–Kunpa EVM olisi tullut kaksi ja puoli vuotta sitten. Silloin kriisi oli alussa, ja EVM olisi voinut riittää poistamaan Kreikan ja Portugalin ongelmat. Nyt, kun mukana on Espanja, EVM:n koko ei riitä vakuuttamaan markkinoita, hän lisää.

Väliaikaiseen ERVV-rahastoon verrattuna EVM on paremmassa asemassa, sillä se asetetaan sopimuksessa etuoikeutetun velkojan asemaan takaisinsaantijärjestyksessä heti IMF:n jälkeen. Tämän vuoksi EVM:n kyky saataviensa takaisinperimiseen on lähtökohtaisesti merkittävästi parempi kuin ERVV:llä ja yksityisillä sijoittajilla.

EVM:ään annettu sitoumus vastaa enimmillään vajaata 5 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Maksettu osakepääoma, 1,44 miljardia euroa, vastaa alle yhtä prosenttia bruttokansantuotteesta. EVM:n maksetulle osakepääomalle kertyy valtiovarainvaliokunnan mukaan myös tuottoa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Heikinaro

EVM tulee. Se on varmaa. Ja syy on Soinissa. Olisi mennyt hallitukseen kun paikkaa tarjottiin. Olisi mennyt kuten ruotsalaiset ja vihreät, eli hallitusohjelmasta viis. Sitten hallituksessa ollessa vasta alkaa vääntö.

Siis Persut ja Soini petti suomen kansan, joka antoi valtakirjan mennä hallitukseen. Mutta Soinihan on tyhmä räksyttäjä joka ei kuuntele edes oman puolueensa mielipiteitä. Nimittäin valtaosa Persuista, enemistö, halusi mennä hallitukseen, koska tiesivät aivan oikein, että asioita hoidetaan nimenomaan hallituksen sisältä.

S...tanan Soini, minkä kansanpetoksen teit.

Jorma Kassinen

Kyllä tänään pettää Suomen kansan ihan jokainen kansanedustaja puolueesta riippumatta joka äänestää EVM:n puolesta.
Jokainen kyllä äänestävä tietää tekevänsä moraalisesti väärin, kansansa ja maansa kannalta väärin vain siksi että häntä sitovat puoluekuri ja laiskuus perehtyä asiaan josta häntä on peloteltu.

Jarmo Kanerva

Onpa kärjistyvä ja ilkeä ja valheellista tekstiä. Silkkaa panettelua siis. Perustelu :

Perususuomalaiset yrittivät jarruttaa nimenomaan , ettei Suomi lähde maksamaan muiden maksuja ja tekemään tyhmästi tuntemattomia sitoumuksia, joita voidaan mielivaltaisesti vieläpä muuttaa jatkossa. Vain tyhmä voi tehdä sellaisia. PS jarrutti, ettei Katainen & Co tee vapaaehtoista EVM sopimusta ja lahjoita Suomen rahoja ulos.

Jo aluksi on tiedossa että EVM pottia kasvatetaan tuntemattomalla tavalla. Ja on tiedossa EVM johdon saavan ennenkuulumattoman syytesuojan ja vapauden tehdä mitä vain. Lisäksi heille tulee valta vaatia rahaa mielivaltaisesti jäseniltä.

Katainen ei hyväksynyt hallitukseen jäseniä, jotka olivat valmiita lappaamaan rahaa ulos vaikka vaalilupaukset rikkomalla. PS ei halunnut rikoa lupaustaan. Katainen selitteli, että kolme kertaa saa olla erimieltä ja neljännellä pitää olla samaa mieltä kuin hän, mikä oli silkkaa typeryyttä.

Minusta samat henkilöt kahdessa eri hallituksessa ovat tehneet asioita, jiotka sivuavat valtiopetosta, koska itsemääräämisoikeutta on annettu ulos ja on sidottu Suomen päätösvaltaa myös tulevaisuudessa. Tällaiset asiat eivät kuuluisi enemmistöpäätöksen piiriin, vaikka perustuslakivalikunta enemmistöllä niin katsoo.

Saksassa ihmetellään, että Suomi on käsi ojossa antamassa raha jo ennen kuin kriisimaa on edes pyytänyt rahaa. Tuollainen on edesvastuutonta.

Jorma Kassinen

EVM on Suomen ja EU:n perustuslain vastaista pankkitukea suurten pankkimaiden pankeille.
Suuri osa varoista valuu myös euroalueen ulkopuolelle.
Rahoja hallinnoi kaiken valvonnan, verojen ja oikeustoimien ulkopuolella oleva Luxembourgilainen rahasto.

Mikään ei Suomen köyhiä ja veronsa maksavia kansalaisia tuohon velvoita osallistumaan.
Se on moraalitonta ja väärin.

Eurobondit ovat suoraa tulonsiirtoa Suomen valtion budjettivaroista rikkaille etelän-euromaille jotka eivät maksa verojaan.

Vesa Wasenius

Suomi pidettiin taistelemalla itsenäisenä isänmaana, nyt nuoret nykypäättäjämme " myyvät " sen toisten velkojen panttiksi. Suomi-äiti itkee.
PS. Kuka meitä auttoi 90 luvulla, kuka pääomitti pankkeja, kuka takasi velkoja...
Missä se moraali on Suomea myytäessä ?

Heikki Karjalainen

Finanssitalouden sisältämiä riskejä; osakkeiden arvon heilumista, niiden johdannaismarkkinoiden valtavia riskejä, brandiarvojen romahtamista ( esim. Nokia), ei reaalirahalla/todellisella taloudella koskaan pelasteta. Finanssitalous edustaa kaikesta rahalla pelaamisesta odotusarvoineen 95 %. Reaalitalous vain 5 % . Jos tuo 95 %:n osakemarkkinoiden odotusarvo romahtaa edes 30 %, ei mikään reaaliraha sitä taloutta pelasta. Nyt päättäjämme ovat tuon finanssitalouden spekulaatioarvoa pelastamassa, eli pelastamassa pankkeja, joiden sijotusten arvo on romahtanut ja, joita mitkään omat vakuudet eivät enää kata. Nyt voidaan aiheellisesti kysyä aivan peruskysymys: pitääkö koko EU:n rakenne purkaa ja muuttaa siten, että jokainen todella vastaa omista valtiollisista ja pankkiensa hölmöilyistä ? Suomi jo maksoi 90-luvun lamasta järkyttävä hinnan työttömyytenä, konkursseina, omaisuuden siirtoina pankeille, itsemurhina ja seurauksina tähän päivään monen ihmisen huono-osaisuuteen. Miettikää nyt tarkasti !

Tero Kuutsalo

Suomea viedään pahasti isojen maiden ja EU Komission sekä EU Parlamentin ohjauksessa kohti laajempaa vastuuta PIIGS -maiden veloista. Reinhard & Rogoff kuuluisassa teoksessaan "This time is different" tulee johtopäätökseen, että valtioilla ( usein samoilla valtioilla uudelleen ja uudelleen ) on taipumus uskoa että "tällä kertaa" ne selviävät veloistaan. Kun velat ylittää 90% BKTsta ollaan tasolla, josta ei oikein ole paluuta. Tässä mielessä mm Italia, Kreikka, Portugali, Belgia ja Irlanti ovat jo siis sellaisissa veloissa, joista ei ole juuri palattu normaaliin, ilman tietty velkojen järjestelyä, jota voidaan kutsua samalla valtion konkurssiksi.

Suoomen EU Parlamentaarikoista ( mepit ) mm nyt puolustusministeriksi ryhtyvä Carl Hagelund on jo ehtinyt Tv:ssä ilmoittamaan kannattavansa mallia, jossa EMU maista yli 60%/bkt menevät velat siirrettäisiin yhteisvastuulliseen "EMU roskapankkiin". Nämä sinisilmäiset ja melko lyhytnäköiset poliitikot ( jotka ei yleensä ole vastuussa oman maansa budjettiasioista ) kuvittelee tämän olevan jokin ratkaisu. Kataisena en hyväksyisi hallitukseeni ministeriksi näin heikkoa talousosaamista omaavaa henkilöä. Puolustusministeriksikin hän on asepalvelua suorittamattomana henkilönä mielestäni epäpätevä.

Summa summarum, tottakai mm Piigs maat haluaa saada suuren osan veloistaan muiden vastuulla ja maksettavaksi.

Pahinta ehdotuksessa on, ettei siinä ole esitetty millään tavoin, miten ko. roskapankki hoitaisi sinne siirrettyjen velkojen pois-maksun ! Aikoisiko Hagelund maksaa ne omissa lisäveroissaan ? Tuskin kuitenkaan...

Olavi Nieminen

SDP: Ei senttiäkään ilman vakuuksia!
Suomen perustuslain mukaisesti on toimittava. Myös EU:n sopimuksia on noudatettava.
Nyt on korkea aika jo toimia lakien ja sopimusten mukaisesti.
Köyhällä ja velkaisella maalla ei ole muuhun varaa kuin olla rehellinen.

Jorma Kassinen

Rehellinen itselleen.
Ja rehelllinen rehellisille kansalaisilleen.

Tämä on häpeällistä ennen kesälomia ujuttaa perustuslain vastaista laitonta päätöstä läpi eduskunnassa.

Ja media länsivenäläiseen tapaan ei kerro koko asiasta mitään.

Simo Perttula

Tuhon tiellä ollaan. Nämä ovat rahoja joita ei koskaan saada takaisin. Väitettäköön mitä tahansa, rahat menevät takuina tai muulla tavalla. Siispä jo nyt Suomessa on ennen näkemätön säästö-ja leikkauskuuri menossa?

Tero Kuutsalo

Juuri näin, EVM on iso riski, koska sen tulevat saatavat koostuu saatavista mm Kreikasta jne maista, joiden maksykyky ja .halukkuus nyt vaan on aika heikolla tolalla.

Mitä tapahtui SDPn vaatimukselle vaatia vakuudet jokaiselle tukierälle ?

Miksi Urpilainen ei puhu nyt niistä, haistanko "takin kääntyneen" ?

Pekka Sevanto

Eihän tästä päätöksestä olisi voinut kansanäänestystä järjestää! Kansahan voi äänestää väärin! Senhän jo Lipponen pääministerinä ja Niinistö valtiovarainministerinä tiesi, kun junailivat Suomen valuuttaunionin jäseneksi.

Olli Ripatti

Eipä vastannut ensimmäinenkään vaalipiirini kansanedustaja kun tästä asiasta tiedustelin. Ei vastannut edes se avustaja-robotti joka yleensä edes kiittää huomiosta.
Komi, Viitamies, Backman, Toivakka: Torilla tavataan.