Perjantai 24.11.2017

Nyt alkaa iso rumba - kuka tekee halvimmalla ja parhaiten?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.6.2012 11:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) on lupautunut tulemaan Uuden Suomen tilaisuuteen Jyväskylään. Muillekin kiertuepaikkakunnille on tulossa vahvoja nimiä kotimaisesta politiikasta.
|

Faktakulma

Uuden Suomen kuntakiertueen aikataulu

5.9. Helsinki
12.9. Tampere
13.9. Lahti
18.9. Vaasa
19.9. Seinäjoki
26.9. Oulu
2.10. Kuopio
3.10. Joensuu
9.10. Kotka
16.10. Jyväskylä

Syksyn suuri kuntakiertue on saanut vahvasti tuulta alleen, kun kymmenelle paikkakunnalle on lupautunut jo useita kansanedustajia ja myös ministeritason edustusta pohtimaan kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaa järjestämistä.

Kiertueella, jolla epäilemättä sivutaan myös kuntaliitosasioita, haetaan vastausta kysymykseen, miten kuntien kannattaa palvelujaan järjestää: yksin, yhdessä muiden kuntien kanssa vai osin tai kokonaan yksityistäen?

Toisin sanoen kysymys kuuluu: mikä on kunnalle edullisinta ja milloin laatu on parasta, kun järjestetään monille kuntalaisille niitä kaikkein tärkeimpiä palveluja?

Esimerkiksi Jyväskylään on luvassa lokakuussa erittäin kiinnostava tilaisuus, kun alueen johtavat poliitikot, kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) ja kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.), pääsevät näillä näkymin ottamaan toisistaan mittaa kansalaisten edessä. Kotkassa on luvassa kansanedustajien Sirpa Paatero (sd.) ja Juho Eerola (ps.) näkemyksiä siitä, miten sillä seudulla näiden sote-asioiden pitäisi olla hallituspuolueen ja opposition edustajan kulmasta.

Kiertueella, jolla epäilemättä sivutaan myös kuntaliitosasioita, haetaan vastausta kysymykseen, miten kuntien kannattaa palvelujaan järjestää: yksin, yhdessä muiden kuntien kanssa vai osin tai kokonaan yksityistäen?

Helsinkiin ovat tulossa kansanedustajat Osmo Soininvaara (vihr.), Päivi Lipponen (sd.) ja Arja Juvonen (ps.). Joensuussa nähdään esimerkiksi keskustalainen ex-ministeri Anu Vehviläinen. Vaasaan on lupautunut jo ex-ministeri, RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos, Kuopioon kansanedustaja Elsi Katainen (kesk.) ja Seinäjoelle kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.). Lisäksi moni muukin kansallisen ja paikallisen tason kova tekijä myös esimerkiksi vasemmistoliitosta ja vihreistä on valmiina lähtemään mukaan.

Kuntakiertueen järjestää riippumaton verkkolehti Uusi Suomi yhdessä sote-palveluja tarjoavan Attendon kanssa. Maksuttomiin tilaisuuksiin osallistuvat Attendon puolesta vuoroin toimitusjohtaja Pertti Karjalainen ja varatoimitusjohtaja Antti Ylikorkala sekä paikallista Attendon väkeä.

Paikalle kutsutaan yleisöksi maan vaikuttavimman blogipalvelun, Puheenvuoron, bloggaajia ja muita yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneita lukijoita sekä paikallisia poliitikkoja ja virkamiehiä. Kiertue starttaa Helsingin Kuntatalolta 5. syyskuuta.

Miksi Attendo haluaa lähteä kaupunkikierrokselle Uuden Suomen kanssa, toimitusjohtaja Pertti Karjalainen?
 
- Uusi Suomi on moderni media, joka kattaa koko Suomen. Uskomme että tämä on oikea foorumi saada aikaiseksi niin  valtakunnallista kuin paikallistakin keskustelua tärkeistä sote-asioista.
 
Minkälaista palautetta uskotte saavanne kansalaisilta ja kunnilta eri puolilla maata?
 
- Meidät mielletään edelleen joillakin paikkakunnilla vain vuokralääkäriyrityksenä, jona aloitimme toimintamme vuonna 2000. Tällä hetkellä vuokralääkäritoiminta on kuitenkin noin viidesosa toiminnastamme, mutta aiheesta tulee aina palautetta suuntaan jos toiseen, sillä lääkäripalvelut koskettavat jokaista meistä. Me toivomme, että keskustelu suuntautuisi jatkossa isoihin kysymyksiin esimerkiksi vanhusten hoivaratkaisuista tulevaisuudessa, kuntien sote-menojen kasvun hillinnästä tai ylipäätänsä yhteinen pohdinta kansalaisten kanssa siitä, miten palvelut saadaan kaikille turvattua, olisi hedelmällistä.
 
Miksi kunnan kannattaisi ottaa Attendo palvelujensa tuottajaksi, eikä tuottaa niitä itse tai kuntayhtymässä?
 
- Sote-palveluiden tuotantoa kannattaa ostaa Attendolta, jos hintamme alittaa kunnan oman tuotannon kustannukset tai laatumme on yhtä hyvää/parempaa kuin kunnan oma tuotanto. Joskus kyse on myös siitä, että investointitarpeet vähenevät (hoivarakentaminen) tai että palvelujen saatavuus tulee turvata.

Sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavia yrityksiä on arvosteltu mediassa voittojen käärimisestä kuntalaisten verorahojen turvin. Mitä vastaatte tähän?
 
- On totta, että olemme voittoa tavoitteleva yritys ja tavoittelemme mielestämme kohtuullista reilun 5%:n liikevoittoa. Uskomme, että se hyväksytään, jos palveluidemme kustannukset alittavat kokonaisuutena kunnan oman tuotannon hinnan ja/tai laatu on yhtä hyvää tai parempaa kuin kunnalla. Veronmaksajan näkökulmasta tärkeämpää kuin se, tekeekö palveluntuottaja voittoa, on se, että veronmaksaja saa palvelua - esimerkiksi lääkäriin pitää päästä. Lisäksi palvelun ollessa kustannustehokas vaihtoehto tämäkin kääntyy veronmaksajan eduksi. On tärkeää, että kunnilla on kilpailija ja vertailupohja omallle tuotannolle joka sekin hyötyy kilpailusta, Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen vastaa.

 

Faktakulma

Uuden Suomen kuntakiertueen aikataulu

5.9. Helsinki
12.9. Tampere
13.9. Lahti
18.9. Vaasa
19.9. Seinäjoki
26.9. Oulu
2.10. Kuopio
3.10. Joensuu
9.10. Kotka
16.10. Jyväskylä

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Osmo Marttila

Ei mene hyvin - ei todellakaan. Nyt myös aemmin riippumaton Uusi Suomi järjestää Isänmaamme suurimman ja yhden elintärkeistä kansallisista palveluista tiimoilta maanlaajuisen propaganda tilaisuukien sarjan hyödyttääkseen 100% ulkomaisen pääomasijoittajan etuja.

Uskomattoman ala-arvoista toimintaa kaikilta ao tilaisuuksiin osallistujilta.
Ovatko poliitikkomme meidän vai sijoitusyhtiöiden palkkalistoilla?
Kenen etuja he todellisuudssa ajavat?

Onneksi mm. kunnallisvaaleja tulee jatkossakin.

Teppo Vanamo

Yksikään lehti Suomessa ei ole täysin riippumaton. Todellisuus vain on se, että riippumattoman lehden julkaiseminen on käytännässä mahdotonta.

Usarissa on kuitenkin kaikilla internetyhteyden omaavilla tasa-arvoinen mahdollisuus tuoda mielipiteensä kuuluville, kuten sinäkin olet tehnyt.

Kyseinen "mainos" taisi loppujen lopuksi tuottaa kyseiselle yhtiölle niin pitkän miinuksen, että kokonaisuudessaan homma meni kokonaisuudessaan takapuolelleen ja oikein kunnolla.

Simo Perttula

Yritykset joutuvat heikentämään palveluaan joutuessaan armottoman kilpailun jalkoihin? Ei halvin tee koskaan hyvää työtä. Sen olen todennut vuosien kuluessa. Käänteinen kilpailutus olisi ratkaisu! Mutta kuntaministerikään ei tietäne mitä sillä tarkoitetaan.

Teppo Vanamo

Uskoisin, että Virkkunen tietää varsin hyvin, mitä käänteinen kilpailutus tarkoittaa. On se sen verran iso mörkö kokoomukselle, että käsite kuuluu kokoomuslaisten ministereiden aapiseen. Todennäköisesti aihe on hyvin korkealla kategoriassa "kielletyt puheenaiheet kuntavaalien alla".

Seppo Lavikainen

Tämähän on Kokoomuksen ja Attendon yhteinen vaalikiertue. Pakko ottaa tuo vanha satiirinen vaalimainos uudelleen esille, olkaa hyvät:

"Kyllä! Tule sinäkin duunari mukaan ehdokkaaksi työväen puolueeseen. Me kokoomuksessa kannatamme nuorten palkkakatoksi 300€/kk ja eläkeikää 75v. Näin sinäkin saat maksettua vesilaskusi.

Toivotalkoilla voimme rakentaa pieniin kuntiin bussipysäkin josta on helppoa ja vaivatonta matkustaa 145 km. päähän röntgeniin jos sinulla on vaikkapa lonkka murtunut. Uusi hätäkeskusjärjestelmä ja pelastuslaitokset palvelee sinua myös sairaankuljetuksissa mikäli sinulla on jotain vakavampaa. Pienellä omavastuun lisällä lupaamme toimittaa sinut hoitoon jo seuraavalla viikolla.

Kannattamillamme monikansallisilla terveydenhoito- ja palveluyrityksillä kuten Attendo medonella on vakavarainen tausta , koska varat kierrätetään veroparatiisien kautta ja näin sinäkin pääset osallistumaan omistajien ja sijoittajien rikastumiseen samalla kun jätämme turhat verot maksamatta.

Meillä kokoomuksessa olemme päättäneet kantaa vastuun sinusta ja sinun panoksestasi hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen aina Utsjoelta Kreikkaan, Espanjaan ja kohta myös Italiaan asti. Sinun panoksesi duunari on meille tärkein asia!

Tule sinäkin tavallinen tallaaja joukkoome, että voimme turvata suomalaiset työpaikat niin Nokiassa, kuin Finnairilla. Kannustinpalkkiot ovat oiva esimerkki siitä kuinka työpaikat säilyy ja nämä ovat meidän kokoomuslaisten aikaan saamia.

Sinä duunari, joka osaat hyvin ruotsia, niin olet ehdottomasti valtakunnan eliittiä purkaessasi julkisivua Kontiorannan varuskunnassa. Purettuihin tiileihin tulee osata kirjoittaa sekä suomeksi, että ruotsiksi "NATO is a future" ! Tästä emme lipsu.

Arvoisa köyhä tai muuten nippanappa toimeen tuleva, astu ehdokkaaksi kokoomuseen ja lupaamme, ettei sinun työehtosopimuksia kierretä tai muutenkaan poljeta. Sovimme paikanpäällä paljollako sinä tulet toimeen ja lisäksi saat varmasti tehdä töitä niinpaljon kun ikinä tahdot, kuten Sari Sairaanhoitaja.

Meille on myös tärkeää, että kuntasi huoltosuhde saadaan kestävälle tasolle. Liittämällä monta kuntaa yhteen saadaan kaikkein heikoimmat ja köyhimmät yksilöt pitempiin ja kalliimpiin jonoihin ja aina sieltä joku tippuu pelistä, kun(aika ei riitä) ja näin sinulle tuottava duunari löytyy heti aika yhtiön omalle lääkärille joka toteaa sinut kyvykkääksi töihin.

Voisin jatkaa loputtomiin näitä hyviä puolia puolueessamme, mutta sinä duunari voit kuvitella tai nähdä unta niistä mahdollisuuksistasi mitä tarjoamme. Tule mukaan toivo talkoisiin!"

Seppo Lavikainen

Teppo Vanamo

Jatka ihmeessä näiden tiilien heittelyä, kokoomuksen toivotalkoiden seinät kaipaavatkin lisää korkeutta. Laitetaan sitten pinta rapaten kunnolla, että on komian näkönen ja kaikki näkee.

Tuo loppu oli loistava... perhana.... ...mistä rutiseva ääni kuuluu...

Simo Perttula

Ei toimi silti kuntien omatkaan palvelut. Kaikesta halutaan säästää hyvinvointialoilla? Kotipalvelutkin ovat rempallaan, sairastua ei saa kesällä sillä terveyskeskukset ovat kiinni. Pitäisi palkata lomittavia pitkän kokemuksen omaavia lääkäreitä RAHALLA. Kyllä niitä löytyisi yksityisiltä Lääkäritaloilta jne. Tai kesällä palvelu siirrettäisiin ko. asemille.

Matti Hirvonen

Tarjolla on useita vaihtoehtoja. Rohkea US -julkaisun omistaja on luomassa uutta Eurooppajärjestystä laajennettuaan omistusosuuttaan Alma Mediassa. Nykymenolla
kansalliset mikroyhteisöt on kutistettava. Luommeko dynaamisen pohjan Euroopan Liittovaltiolle. EL luo poliittisen, hallinnollisen -ja taloudellisen perustan neito Euroopalle. Sotilaallinen liitto jo on. Asian ydin; maanosamme hyvinvointialueet on haavekuva
jollemme osaa luoda yhtenäistä eurooppalaista taloushallintoa.

Simo Perttula

Tervetuloa Tampereen ihmeelliseen maailmaan. Tampere kannattaa suurta kuntaliitosta. Oikeastaan ainoana koko Pirkanmaalla. Kuntien välinen yhteistyö on muuten ollut täällä myötätuulessa. Sairaanhoitopiirit lakkautetaan yms. joten tässä ajaudutaan suurkuntiin väkisin väsyttämällä?

Juhani Putkinen

Tsemppiä Henna kuntaliitosten runnomiseen. Irtisanomissuoja EI saa olla normaalia noin kuukautta suurempi.

Palveluiden kysyntää, tarjontaa ja tuottamisvaihtoehtoja kannattaa tarkastella ennakkoluulottomasti. Tarvitaan riittävän tasokkaita palveluita edullisin kustannuksin.

Markku Kemppainen

Hallituspuolueet haluavat rakentaa isoja kuntia, joiden toiminnat ulkoistamalla ja yksityistämällä saadaan pääomasijoittajia houkuttelevia, riittävän isoja myytäviä yksiköitä aikaan. Onhan se turvallista tuntea, että täällä pohjoisessa Suomessa esim. teiden ja katujen talvikunnossapito on jonkin espanjalaisen firman käsissä.

kati sinenmaa

Me emme pääse parempaan maailmaan niin kauan, kun päättäjiltä ei vaadita tarjouksia, kuka heistä pystyisi ajattelemaan hyviä ajatuksia halvimmalla.

Nyt päättäjät ovat kilpailuttajia, joiden ei itse tarvitse osallistua kilpailuyhteiskuntaan:
Poliitikko ja muu rikas on kuin mustalaisen koni, joka pitää taluttaa maaliviivalle hirnumaan lisää yltäkylläisyyttä itselleen siksi aikaan, kun muut pakotetaan eläkepommien ja surkeiden geenien uhalla ja pankkitalletusten katoamisen pelosta juoksemaan tuhannen metrin rataa -- yhä uudestaan ja uudestaan, koska aina kun kansalainen pääsee maaliin, niin poliitikot ovat jo valmiina maaliviivalla vollottamassa, että nyt taasen pankit ovat konkurssin partaalla; nyt pitää jälleen juosta tai muutoin tuho meidät perii!

kati sinenmaa

Päättäjät vaativat veronmaksajia tekemään työnsä mahdollisimman halvalla, mutta jostain syystä ajatustyötä ei saa kilpailluttaa samojen sääntöjen mukaan. Edellä oleva johtuu tasan siitä, että yksikään pääättäjä ei ole kapitalisti.

Kapitalismissa myös päättäjiksi aikovia kilpailutettaisiin,
kuka pystyy tekemään edullisimman päättäjätarjouksen.

Jostain kumman syystä itse pystyn ajattelemaan mitä tahansa ilman rahaa.Esimerkki:

"Millään summalla rahaa ihmisestä ei saada ulos parhaimpia ajatuksia; jos ihminen ei pysty ajattelemaan korkeita ajatuksia omalla ajallaan, niin on ihan turhaa syytää sellaiselle rahaa sen toivossa, että rahalla voisi saada hänet ajattelemaan jotenkin paremmin kuin muut!"

Raimo Hakkarainen

Kyllä kuntauudistuksessa on järkeä jos se tehdään oikein,eli vapaehtoisuuteen perustuen,jossa kaksi tai usempi kunta näkee yhteisiä etuja ja voidaan vielä kysyä kuntalaistenkin mielipidettä. Mutta on selvää jos liitokset tehdään pakolla niin siitä harvoin tulee muuta kuin sanomista ja kunnat näivettyy koska palvelut eivät pelaa millään tasolla kunnolla. Minusta on ajattelematonta puhua,että kuntien määrä on jotain alle puolet mykyisestä määrästä. Olisikin tärkeää ensi kokeilla liitoksia vapaaehtoisesti ja autettava niitä alkuun toimiviksi ja sitten vasta ottaa siitä esimerkkejä hyvistä ja huonoista puolista. Ei näillä asioilla ole niin kiire ettei voida tehdä nämä muutokset vaikka 10 vuoden aikana ja sillä aikaa saadaan oppia + ja - ja korjataan virheitä pikkuhiljaa. Ei pidä unohtaa pieniä ja syrjäseudun kuntia, siellä pitää olla ihmisillä mahdollisuus asua ja elää normaalisti ja niitä tarvittavia palveluja on heille järjestettävä keinolla millä hyvänsä.

Kristian Kyröläinen

Terveys ja hoivapalveluiden ulkoistus on hyvä , kunhan huomioidaan että palvelun tuottajina huomiodaan tarjouskilpailuissa pieniä pk-yrittäjiä eikä näitä isoja sijoittajavetoisia palvelun tarjoajia, toki bisnes on bisnestä ja se on raaka peli, raha revitään aina yritysmaailmassa jonkun nahasta , hyväntekeväisyyttä kun ei siinä tunneta!!!Lisäksi kannusteita pienille yksityisyrittäjille pitää tarjota jotta voidaan lähteä perustamaan hoivapalveluyrityksiä, ei tämä nykyinen verotuspolitiikka tue yrittäjän tai ahkeran palkkaduunarin arkea, verotus kannustavaksi, tasavero tai lisätyön verotus 1%, pienillä puroilla kasvatetaan iso virta, kukahan kertois verohallinnolle tämän asian, talouspolitiikan yksinkertaisuus, nykyinen verotushelvetti kun tappaa kaiken ahkeruuden ja työn teon tässä maassa.......ja raaka totuushan on että jos veroja kiristämällä halutaan saada kunnille ja valtiolle rahaa, se yleensä vaan kääntyy siihen että veroja yritetään kiertää lisää, pitäisi aina miettiä ongelmaa miksi joku tekee näin eikä lisätä sitä ongelmaa entisestään, veroja alemmaksi, saadaan työnteosta kannattavaa, kunnilta turhia rasitteita pois ja yksityisellä palvelulla hoidetaan lakisääteiset asiat kunnissa, näin saadaan pienetkin kunnat pysymään ja lähidemokratia toimii, hyödynnetään yrityksiä jotka maksavat verot kuntaan, tuetaan työllisyyttä ja ahkeruutta